Dodaj do ulubionych

Zbyt szybki puls.

10.02.03, 20:32

Obserwuj wątek
    • jagna_jagna Re: Zbyt szybki puls. 10.02.03, 20:35

O czym może świadczyć zbyt szybki puls (92-98)?
      I co ewentualnie można by z tym zrobić? Może trzeba zostawić w spokoju? Ot,
      taka uroda?
      Ciśnienie 134/85.
      • Gość: Artur Re: Zbyt szybki puls. IP: *.usask.ca 11.02.03, 15:31
        Nie, taki puls wymaga diagnostyki. Moze byc objawem choroby serca albo
        nadczynnosci tarczycy (jak i paru innych rzeczy).
        • Gość: jaacek Re: Zbyt szybki puls. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 22:00
          Dorzucę niedokrwistosc jako częstą przyczyne - idź do lekarza rodzinnego, a on
          zorientuje sie w problemie i da ci skierowania na badania.
      • Gość: Al Re: Zbyt szybki puls. IP: *.zamosc.mm.pl 21.02.03, 22:51
        To zalezy w jakiej sytuacji mierzylas puls. Ja wczoraj w trakcie meczu Lazio-
        Wisla mialem ok. 130/min :)
    • Gość: Gosia Re:a zbyt wolny puls ? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 22:08
      Zawsze miałam puls 70 do 72.
      Ostatnio mierzyłam i okazało się że puls spadł do 62. Nie wiem czy to mało ale
      chyba tak. Dodam że ciśnienie zawsze miałam niskie. Ostanio 100/60 a bywało
      nawet 88/50. O czym to może świadczyć? Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi.
      • Gość: kacha Re:a zbyt wolny puls ? IP: 195.117.149.* 12.02.03, 12:37
        Gość portalu: Gosia napisał(a):

> Zawsze miałam puls 70 do 72.
        > Ostatnio mierzyłam i okazało się że puls spadł do 62. Nie wiem czy to mało
        ale
        > chyba tak. Dodam że ciśnienie zawsze miałam niskie. Ostanio 100/60 a bywało
        > nawet 88/50. O czym to może świadczyć? Dziękuję z góry za wszystkie
        odpowiedzi.

Puls u zdrowego człowieka waha się od 60 do 80 uderzeń na minute.Ciśnieniem też
        nie masz się co martwić jeżeli miałaś takie zawsze.Ot taka uroda.
        • Gość: Artur Re:a zbyt wolny puls ? IP: *.usask.ca 12.02.03, 19:41

>
          > Puls u zdrowego człowieka waha się od 60 do 80 uderzeń na minute.

Mozna sie zastanowic nad pojeciem normy i po co wlasciwie jest norma.
          Jezeli jestemy poza norma tzn ze trzeba sie temu blizej przyjrzec bo cos moze
          byc nie tak. Tym niemniej w tzw sferze poza norma bedzie wielu zupelnie
          zdrowych i normalnych ludzi a czesc ludzi w tzw normie w rzeczywistosci bedzie
          mialo jakos patologie.
          Przyklad: dla kogos kto regularnie cwiczy lub biega puls rano po przebudzeniu
          moze byc 44-45 na minute i nie bedzie to nic niezwyklego. Tego sie mozna
          spodziewac. Ale nie ujawniajac faktu bycia sportowcem mozemy wzbudzic panike u
          lekarza rodzinnego i w najlepszym razie wyladowac ze skierowaniem EKG do
          poczekalni.
          Podobnie ktos przechodzacy przez stresujace wydarzenia w zyciu bedzie mial
          szybsza prace serca moze nawet wiecej niz 100/min. Wiekszosc lekarzy, i tu jest
          mala kontrowersja, takiej tachykardii nie bedzie diagnozowac jako tachykardii i
          nie bedzie jej leczyc. No bo jak niby leczyc stres?
          A dla sportowca tetno 90/min albo mniej w stanie spoczynku moze sygnalizowac
          jakis medyczny problem.

• Gość: celinka Re:a zbyt wolny puls ? IP: *.media4.pl 18.02.03, 00:31
            92-98? To wcale nie jest problem!
            Może troche przeszkadza, ale pomysl wtedy jak moze sie czuc ktos,
            kto ma 128/minute....

ale nie...lekarze mnie nie wylecza...
            zreszta. Co mam zrobic. Ide na Ekg, klade sie i sie uspokajam.

A jeszcze lepzy mialam puls jak gralam na organach,
            -wtedy po nieprzspanej nocy tak bardzo sie balam grac,
            do tego wczesna pora....
            puls sięgał mi wartości niemal kosmicznych,
            -byłam pewna, że umieram. Przestawalam na chwile grc żeby się uspokoić
            a prof. myślał, że ie umiem, - a wtedy jeszcze bardziej się bałam...
            Serce mi biło tak bardzo szybko, że sama w to nie wierzyłam
            - że to mozliwe. I ten strach przed śmiercią...nigdy tego nie zapomnę.
            • jagna_jagna Re:a zbyt wolny puls ? 20.02.03, 14:15
              Gość portalu: celinka napisał(a):

> 92-98? To wcale nie jest problem!
              > Może troche przeszkadza, ale pomysl wtedy jak moze sie czuc ktos,
              > kto ma 128/minute....
              >

Ale ja się czuje bardzo dobrze.
              To wyszło przypadkiem jak rodzice zakupili sobie aparat do mierzenia ciśnienia
              i pulsu i postanowiono podlaczyć parę razy również mnie do tego ustrojstwa.
              Zaraz wszyscy zaczeli mnie wysyłać do lekarza no to postanowiłam sprawdzić
              najpierw w internecie czy rzeczywiście jest to aż tak groźne.
              • Gość: kacha Re:a zbyt wolny puls ? IP: 195.117.149.* 20.02.03, 16:24
                jagna_jagna napisała:

> To wyszło przypadkiem jak rodzice zakupili sobie aparat do mierzenia
                ciśnienia
                > i pulsu i postanowiono podlaczyć parę razy również mnie do tego ustrojstwa.

A denerwuje Cię mierzenie,czujesz sie wtedy podenerwowana?Ja początkowo tak
                reagowałam na cisnieniomierz, pul 92 to była u mnie norma.Zmierz sobie kilka
                razy w spoczynku puls np. na nadgarstku przez 15 sekund,pomnóż przez 4.jak
                stale będzie przyspieszony to penie jest to jakiś powód do szukania przyczyny.
                • jagna_jagna Re:a zbyt wolny puls ? 21.02.03, 21:26
                  Gość portalu: kacha napisał(a):

> A denerwuje Cię mierzenie,czujesz sie wtedy podenerwowana?Ja początkowo tak
                  > reagowałam na cisnieniomierz, pul 92 to była u mnie norma.Zmierz sobie kilka
                  > razy w spoczynku puls np. na nadgarstku przez 15 sekund,pomnóż przez 4.jak
                  > stale będzie przyspieszony to penie jest to jakiś powód do szukania
                  przyczyny.

Nie denerwuje mnie mierzenie.
                  Tak się zastanawiam czy w ciąży puls może przyśpieszyć w stosunku do
                  stanu "normalnego". Mogę być w ciąży ale nie wiem czy to na puls rzutuje.
                  • Gość: toja Re:a zbyt wolny puls ? IP: *.stansat.pl 21.02.03, 22:46
                    Przyśpieszony, bądź za wolny puls to tylko jesden z objawów. Należy się
                    zastanowić czy nie ma dodatkowych symptomów, objawów wykraczających poza normy.
                    Jeśli puls jest np. za szybki, a "przy okazji" spada waga ciała, drżą ręce,
                    ciężko panować nagłe wybuchy gniewu i cały człowiek wygląda i zachowuje się
                    jakby się miał zaraz rozsypać - to może być nadczynność tarczycy (do lekarza
                    marsz!!!).
                    Generalnie - wszystkie zaobserwowane anomalie i "nienormatywne" zachowanie
                    organizmu trzeba dla "świętego spokoju" przedstawić "szkiełku i oku". Większość
                    to strachy na Lachy, ale istnieje ten niewielki margines i szkoda potem
                    stwierdzać, że jest już... zbyt późno by leczenie było szybkie, tanie i łatwe -
                    życzę zdrowia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka