jagna_jagna Re: Zbyt szybki puls. 10.02.03, 20:35 O czym może świadczyć zbyt szybki puls (92-98)? I co ewentualnie można by z tym zrobić? Może trzeba zostawić w spokoju? Ot, taka uroda? Ciśnienie 134/85. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Zbyt szybki puls. IP: *.usask.ca 11.02.03, 15:31 Nie, taki puls wymaga diagnostyki. Moze byc objawem choroby serca albo nadczynnosci tarczycy (jak i paru innych rzeczy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaacek Re: Zbyt szybki puls. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 22:00 Dorzucę niedokrwistosc jako częstą przyczyne - idź do lekarza rodzinnego, a on zorientuje sie w problemie i da ci skierowania na badania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al Re: Zbyt szybki puls. IP: *.zamosc.mm.pl 21.02.03, 22:51 To zalezy w jakiej sytuacji mierzylas puls. Ja wczoraj w trakcie meczu Lazio- Wisla mialem ok. 130/min :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re:a zbyt wolny puls ? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 22:08 Zawsze miałam puls 70 do 72. Ostatnio mierzyłam i okazało się że puls spadł do 62. Nie wiem czy to mało ale chyba tak. Dodam że ciśnienie zawsze miałam niskie. Ostanio 100/60 a bywało nawet 88/50. O czym to może świadczyć? Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re:a zbyt wolny puls ? IP: 195.117.149.* 12.02.03, 12:37 Gość portalu: Gosia napisał(a): > Zawsze miałam puls 70 do 72. > Ostatnio mierzyłam i okazało się że puls spadł do 62. Nie wiem czy to mało ale > chyba tak. Dodam że ciśnienie zawsze miałam niskie. Ostanio 100/60 a bywało > nawet 88/50. O czym to może świadczyć? Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi. Puls u zdrowego człowieka waha się od 60 do 80 uderzeń na minute.Ciśnieniem też nie masz się co martwić jeżeli miałaś takie zawsze.Ot taka uroda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re:a zbyt wolny puls ? IP: *.usask.ca 12.02.03, 19:41 > > Puls u zdrowego człowieka waha się od 60 do 80 uderzeń na minute. Mozna sie zastanowic nad pojeciem normy i po co wlasciwie jest norma. Jezeli jestemy poza norma tzn ze trzeba sie temu blizej przyjrzec bo cos moze byc nie tak. Tym niemniej w tzw sferze poza norma bedzie wielu zupelnie zdrowych i normalnych ludzi a czesc ludzi w tzw normie w rzeczywistosci bedzie mialo jakos patologie. Przyklad: dla kogos kto regularnie cwiczy lub biega puls rano po przebudzeniu moze byc 44-45 na minute i nie bedzie to nic niezwyklego. Tego sie mozna spodziewac. Ale nie ujawniajac faktu bycia sportowcem mozemy wzbudzic panike u lekarza rodzinnego i w najlepszym razie wyladowac ze skierowaniem EKG do poczekalni. Podobnie ktos przechodzacy przez stresujace wydarzenia w zyciu bedzie mial szybsza prace serca moze nawet wiecej niz 100/min. Wiekszosc lekarzy, i tu jest mala kontrowersja, takiej tachykardii nie bedzie diagnozowac jako tachykardii i nie bedzie jej leczyc. No bo jak niby leczyc stres? A dla sportowca tetno 90/min albo mniej w stanie spoczynku moze sygnalizowac jakis medyczny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: celinka Re:a zbyt wolny puls ? IP: *.media4.pl 18.02.03, 00:31 92-98? To wcale nie jest problem! Może troche przeszkadza, ale pomysl wtedy jak moze sie czuc ktos, kto ma 128/minute.... ale nie...lekarze mnie nie wylecza... zreszta. Co mam zrobic. Ide na Ekg, klade sie i sie uspokajam. A jeszcze lepzy mialam puls jak gralam na organach, -wtedy po nieprzspanej nocy tak bardzo sie balam grac, do tego wczesna pora.... puls sięgał mi wartości niemal kosmicznych, -byłam pewna, że umieram. Przestawalam na chwile grc żeby się uspokoić a prof. myślał, że ie umiem, - a wtedy jeszcze bardziej się bałam... Serce mi biło tak bardzo szybko, że sama w to nie wierzyłam - że to mozliwe. I ten strach przed śmiercią...nigdy tego nie zapomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
jagna_jagna Re:a zbyt wolny puls ? 20.02.03, 14:15 Gość portalu: celinka napisał(a): > 92-98? To wcale nie jest problem! > Może troche przeszkadza, ale pomysl wtedy jak moze sie czuc ktos, > kto ma 128/minute.... > Ale ja się czuje bardzo dobrze. To wyszło przypadkiem jak rodzice zakupili sobie aparat do mierzenia ciśnienia i pulsu i postanowiono podlaczyć parę razy również mnie do tego ustrojstwa. Zaraz wszyscy zaczeli mnie wysyłać do lekarza no to postanowiłam sprawdzić najpierw w internecie czy rzeczywiście jest to aż tak groźne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re:a zbyt wolny puls ? IP: 195.117.149.* 20.02.03, 16:24 jagna_jagna napisała: > To wyszło przypadkiem jak rodzice zakupili sobie aparat do mierzenia ciśnienia > i pulsu i postanowiono podlaczyć parę razy również mnie do tego ustrojstwa. A denerwuje Cię mierzenie,czujesz sie wtedy podenerwowana?Ja początkowo tak reagowałam na cisnieniomierz, pul 92 to była u mnie norma.Zmierz sobie kilka razy w spoczynku puls np. na nadgarstku przez 15 sekund,pomnóż przez 4.jak stale będzie przyspieszony to penie jest to jakiś powód do szukania przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
jagna_jagna Re:a zbyt wolny puls ? 21.02.03, 21:26 Gość portalu: kacha napisał(a): > A denerwuje Cię mierzenie,czujesz sie wtedy podenerwowana?Ja początkowo tak > reagowałam na cisnieniomierz, pul 92 to była u mnie norma.Zmierz sobie kilka > razy w spoczynku puls np. na nadgarstku przez 15 sekund,pomnóż przez 4.jak > stale będzie przyspieszony to penie jest to jakiś powód do szukania przyczyny. Nie denerwuje mnie mierzenie. Tak się zastanawiam czy w ciąży puls może przyśpieszyć w stosunku do stanu "normalnego". Mogę być w ciąży ale nie wiem czy to na puls rzutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re:a zbyt wolny puls ? IP: *.stansat.pl 21.02.03, 22:46 Przyśpieszony, bądź za wolny puls to tylko jesden z objawów. Należy się zastanowić czy nie ma dodatkowych symptomów, objawów wykraczających poza normy. Jeśli puls jest np. za szybki, a "przy okazji" spada waga ciała, drżą ręce, ciężko panować nagłe wybuchy gniewu i cały człowiek wygląda i zachowuje się jakby się miał zaraz rozsypać - to może być nadczynność tarczycy (do lekarza marsz!!!). Generalnie - wszystkie zaobserwowane anomalie i "nienormatywne" zachowanie organizmu trzeba dla "świętego spokoju" przedstawić "szkiełku i oku". Większość to strachy na Lachy, ale istnieje ten niewielki margines i szkoda potem stwierdzać, że jest już... zbyt późno by leczenie było szybkie, tanie i łatwe - życzę zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś