Dodaj do ulubionych

Zespol jelita drazliwego

02.08.06, 18:03
Nie mam sily juz:( mam zespol jelita drazliwego od jakiegos czasu i nie mam
siely dluzej z tym zyc:( jedni maja biegunki a ja zaparcia:( biore leki ale
nie pomagaja na zaparcia tylko na bol:( zadna dieta nie dziala:( nic....nie
mam sily ani ochoty do zycia:( czy komus udalo sie z tego wyjsc????
Obserwuj wątek
    • vera1 Re: Zespol jelita drazliwego 02.08.06, 19:50
      Tak. udało. Napisz jaką dietę stosujesz, ale tak dokładnie, co jesz każdego
      dnia.Czy masz naprzemiennie biegunki i zaparcia, czy tylko zaparcia? Same
      zaparcia, to nie jest zespół wrażliwego jelita! Jaki tryb zycia prowadzisz? czy
      uprawiasz jakiś sport? czy waga jest w normie? Czy pijesz kawę, herbatę,
      alkohol? Czy leczysz się? Jak długo trwają zaparcia?Czy towarzyszą też temu
      wzdęcia, nudności?
      Oj pytań mam mnóstwo i nie wypływają z takiej prostej ciekawości, ale, abym
      mogła jakoś ci pomóc muszę poznać parę szczegółów.:-)
    • kwietniowe_cappuccino Re: Zespol jelita drazliwego 02.08.06, 19:56
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=13008
    • junkii Re: Zespol jelita drazliwego 02.08.06, 20:20
      Staram sie jesc regul;arnie 5 razy dziennie-sniadanie roznie-np.kanapki(chlec
      razowy albo zytni-z wedlina albo np.serkiem wiejskim i zawsze warzywa.Kawe pije
      jedna mala i zawsze ze smietanka.
      kolo 11 jem np.aktiwie albo jakis owoc. jak jogi=urt to mieszam go z suszonymi
      sliwkami i otrebami. kolo 2 obiad-roznie. kolo 4 cos p[rzegryze9np.owoc0 a kolo
      6 kolacja-i tu tez zalezy-albo sobie mieszam kefir z
      otrebami,siemieniem,platkami owsainymi albo jakies kanapki. codziennie jezdze
      na rowerze a rano brzuszki.
      Jak juz mam zaparcie kilka dni to sie robie strasznie glodna!!!caly czas mi
      ssie w zoladku i wtedy mam straszna ochote na slodycze!!!od czasu do czasu
      sobie pozwalam!:(
      Bylam u lekarza,mialam wszystkie badania(krew,mocz,TSH,heliobacter
      pylorii,Alat,Aspat..) i wyszly ok.Poszlam tam dlatrego ze wlasnie miaalam
      problem z tym brzuchem i przytylam tez.Ale sie nie dziwie jak w sprodku
      wszystko siedzi:(:(:(Mialam USG robione tez.Dieta zadna nie pomga a ja moge do
      toalety wogole nie chodzic:( jetsem ospala,ociezala,przelewa mi sie w
      zoladku,wszystko miesza,wieczne gazy i wzdety brzuch:( nO i bol:(
      • vera1 Re: Zespol jelita drazliwego 02.08.06, 20:38
        Czy jakiś lekarz stwierdził u ciebie zespół wrażliwego jelita? Bo to, co
        opisujesz wygląda na chroniczne zaparcie. Czy zawsze tak było? a stosowalas
        jakies ziola? nawet takie przeciw wzdęciowe- koper włoski np, czy rumianek?
        • junkii Re: Zespol jelita drazliwego 02.08.06, 20:43
          Tak-lekarz stwierdzil.Bo nie wiedzial co sie dzieje(wszystkie tamte badania
          wyszly ok).
          Pije aloes z miaszem codziennie.Ale ja juz nie wytrzymuje.Zazywam duspatalin
          ale nic nie daje:( Jak mam juz zaparcia ponad tydzien to wtedy biore boldaloin
          ale wyprozniam sie tylko troche:( mam tez takie lewatywy domowe.raz trafilam do
          szpitala bo myslalam ze pekne. Jak jem to nigdy nie czuje sie najedzona,nie
          czuje jak to jest w zoladku. Ciagle ssanie i przelewanie.
          • vera1 Re: Zespol jelita drazliwego 02.08.06, 20:48
            a czy mialas robioną kolonoskopię? to obrzydliwe badanie, ale moze... A takie
            coś np.jak trilac? enterol? espumisan na wzdęcia?
            • junkii Re: Zespol jelita drazliwego 02.08.06, 20:52
              Nie maialam kolanoskopii.Ale co ona da? co ona pokaze? ewspumisan bralam ale
              nie dziala:( bardziej mecza te zaparcia niz wzdecia:( a Tobie co pomoglo?
            • vera1 Re: Zespol jelita drazliwego 02.08.06, 20:59
              zawsze w takich wypadkch nalezy zrobić badania, zeby wyeliminowac milion innych
              chorób. Ty je zrobilas. Dobrze jest zadbać o florę bakteryjną jelit- np.
              trilac. Ja osobiście absolutnie nie wierzę we wszystkie jogurty z dobrymi
              bakteriami itp. Patrząc na Twoją dietę myslę, ze za dużow niej przetworów
              mlecznych, których twoj organizm może wcale nie tolerowac, a przejawiac się to
              moze właśnie zaparciami. Surowe warzywa dobrze jest zastąpić gotowanymi. W
              dobrze by było, gdybyś postarała się jeść tylko gotowane posiłki- żadnych
              kanapek. Kasze, warzywa. Zioła. i lekarstwo w postaci goracej, lub baaardzo
              ciepłej wody. Dużo i często. To może brzmi jak horror, ale uwierz mi, ze dzięki
              totalnie zmienionej diecie udaje mi się utzrymywać zdrowie. Zaczełam też
              ćwiczyć jogę, a w niej pozycje odwrócone- np. świeca.Ostatni posiłek o 18. Po
              18 jelita powinny miec czas na odpoczynek, tzn na strawienie tego, co zjadłaś i
              oczyszczenie się.
              Ja jeśli pilnuję diety jest wszystko OK. Ale jeśli tylko zaniedbuję się, albo
              np. zaczynam jeść słodycze w większych ilosciach, nie ćwiczę- to kiepsko się
              czuję..
              Do tego dochodzi jeszcze, albo moze nawet jest na pierwszym miejscu strona
              psychiczna- zmartwienia, stres, miłośc lub jej brak, nagłe nieszczęścia, twoje
              podejście do życia itp.
              • vera1 Re: Zespol jelita drazliwego 02.08.06, 21:03
                kolonoskopia po to, zeby sprawdzic jaki jest stan twoich jelit.Żeby wykluczyć
                np. jakieś duze złogi kałowe, które mogą zalegać latami! Żeby sprawdzić, czy
                nie masz polipów, zgrubień- któe też mogą być powodem, albo już skutkiem tych
                zaparć.Jeśli istnieją duze złogi kałowe, albo tak przewlekłe zaparcia
                miesiączki również mogą byc nieregularne i zdarzają się równocześnie choroby
                tzw. kobiece. Czy cos takiego tez cie nęka? w jakim jestes wieku?
                • vera1 Re: Zespol jelita drazliwego 02.08.06, 21:05
                  owoce zjedzone po głównym posiłku np. mięsie, z racji tego, ze duzo szybciej są
                  trawione niż owo mięso zalegając bardzo długo w żołądku fermentują i powodują
                  wzdęcia i gazy
                  • junkii Re: Zespol jelita drazliwego 02.08.06, 21:08
                    Mam 20 lat!Miesiaczki mialam zawsze regularnie a tearz!raz co miesiac raz co
                    2...
                    • vera1 Re: Zespol jelita drazliwego 02.08.06, 21:38
                      jak długo męczysz sie w ogóle z zaparciami? nie bylo tak, ze np zaczelas sie
                      odchudzać i one sie pojawiły? pamiętasz moment kiedy to sie zaczęło?
                      • vera1 Re: Zespol jelita drazliwego 02.08.06, 21:39
                        jakiś wyjazd? choroba?
                  • sana1983 Re: Zespol jelita drazliwego 02.08.06, 21:13
                    a na postac biegunkową masz jakąś radę?
                    • vera1 Re: Zespol jelita drazliwego 02.08.06, 21:37
                      ja mialam jednoczesnie postac taką i taką. Wiązało się to u mnie głównie z
                      silną nerwicą- dlatego pytałam o stronę psychiczną. Rada jest taka sama.
                      Pilnowanie regularności posiłków. Ciepłych, gotowanych. Niestey żadnych
                      słodyczy/ a uwielbiam!!!/. Gdy były oresy, ze nie radziłam sobie z biegunkami,
                      tzn. pojawiał się baaardzo silny ból jelit i lejąca sie biegunka, stosowałam
                      Loperamid- teraz juz jest bez recepty i wystepuje tez pod nazwa stoperan/m/.
                      Stosowalam nawet wtedy gdy przewidywalam silniejszy stres/ np. egzamin, albo
                      ważne spotkanie, nawet randkę :-)/. I dużo pracy z psychiką. Wyciszenia,
                      tłumaczenia sobie. Poznania źródła kłopotów i rozwiazywanie ich. Ciepłe
                      kąpiele. Masowanie i głaskanie brzucha. Spacery- wszystko, co dziala
                      odpręzajaco i uspokajająco. Naprawdę w tej przypadłosci strona psychiczna
                      najważniejsz!
                      a w której chorobie nie..
                      • junkii Re: Zespol jelita drazliwego 03.08.06, 06:23
                        U mnie nerwy napewno mialy wplyw:( Wiesz odchudzalam sie ale tyo bylo okolo 3
                        lata temu ale po odchudzaniu bylo wszystko ok.schudlam pozniej wrocilam do wagi
                        i nie mialam problemow.a nerwy zaczely sie w styczniu kiedy zaczelam pracowac
                        na siedzaco u ludzi ktorzy dawali mi w du..!!!pracowalam tam do konca marca bo
                        juuz nerwowo nie wytrzymamlamam! od kwietnia mam spokoj!:) tylko ze choroba
                        zostala.teraz nie denerwuje sie jem regularnie(tez niestety lubis slodycze , i
                        pieczywo cieple:P mmmm) czy te zaparcia odejda? mecze sie i mecze i nie mam
                        checi do zycia bo brzuch mama jak napelnniona armata! wieeeelki! i do teo waze
                        o 5 kg wiecej niz w styczniu! czy przytylam? czy to zalegajace masy kalowe????
                        nie mam sily:(
                        • vera1 Re: Zespol jelita drazliwego 03.08.06, 10:07
                          spróbuj zmienić dietę- choćby na tydzień.A sama sie przekonasz. Nie masz nic do
                          stracenia. Ja jestem pewna, ze poczujesz się lepiej.Nie wiem kto gotuje u
                          ciebie w domu, ale jeśli to np. mama to poprooś,żeby ci w tym pomogła. Ale
                          najpierw np. w przeciagu dwóch dni notuj dokładnie wszystko, co jesz.Ale tak
                          uczciwie! Zobaczysz, ze jesz dużo więcej i dużo "niedozwolonych" pokarmów niż
                          ci się wydaje. Ja sie o tym przekonalam, gdy zmienilam diete i okazalo się, ze
                          wszystko to, co tak niemalże mimowolnie trafialo do moich ust, to produkty
                          absolutnie zakazane przy takich dolegliwościach.
                          Masy kałowe nie powodują że brzuch jest większy- one sprawiają, że kolejne masy
                          nie mogą sprawnie się przemieszczać i trudno wtedy o wypróżnienie i wszystko
                          zalega coraz bardziej i problem się pogłębia.
                          Nadal uważam, ze nie jest to zespół wrażliwego jelita, ale uporczywe zaparcia.
                          Do wyleczenia.
    • marlenkamc Re: Zespol jelita drazliwego 03.08.06, 11:31
      Ja żyję z tym już 3 rok i powiem szczerze jest coraz lepiej nauczyłam się
      panować nad wszystkim i jest ok. Przede wszystkim to siedzi w Twojej głowie. Ja
      jak cokolwiek jadłam to czekałam jak na skazanie kiedy zacznie mnie boleć
      brzuch cały czas o tym myślałam. Do tego wszystkiego tak naprawdę widząc po
      sobie mogę stwierdzić że są to przede wszystkim nerwy. Da się z tym żyć jak
      najbardziej. Więc spokojnie nie ma co się załamywać i zamartwiać. Ja miałam
      biegunki z silne bóle brzucha. Cały czas jestem na diecie co nie znaczy że nic
      nie jem. Nie jadam tłustych rzeczy, śmietany, kapusty,kawy, papierosków i
      słodkich rzeczy od niedawna. Dietę musisz sama sobie opracować. A najlepszą
      metodą są duże ilości wypijanego wstrętnego rumianku bez dodatków. Leki mi nie
      pomagały tak jak niezawodny rumianek. Nie polecam mięty.
      A i bardzo ważna rzecz zacznij uprawiać jakiś sport :-)
      Powodzenia
      • repair Re: Zespol jelita drazliwego 03.08.06, 11:40
        Na ten temat jest chyba oddzielne forum z mnóstwem informacji? Jakaś
        inteligentna osoba nawet podała wam adres. Gdybym był moderatorem to bym
        zamknął ten wątek.
        R
        • junkii Re: Zespol jelita drazliwego 03.08.06, 12:21
          Repair-na tamtym forum tez pisalam ale tam malo kto sie udziela:(
          a Wam bardzo dziekuje:):):) Wstrzyknelyscie we mnie zastrzyk energii i wiare ze
          sie uda;)
          Ze sportem nie jest u mnie zle bo ruszam sie:)
          A diete do tej pory uwazalam ze mam ok.Jest duzo blonnika,dodaje do prawie
          wszystkiego otreby:) ale moze cos naprawde trzeba zmienic:( Moze jem za duzo"
          suchych" rzeczy typu bulki kanapki(aniestety baaaardzo lubie pieczywo)a
          wprowadze wiecej rzeczy gotowanych i duszonych.pije duuuuzo.ale nie przepadam
          za zupami.jem ale tak na sile raczej:( dzis sobie wszystko na spokojnie
          przemysle.co warto zmienic a co nie.moze dieta jest ok moja ale jeszcze cos
          jest nie tak.jak to nie pomoze to wtedy bede sie martwic:)
          DZIEKUJE WAM Z CALEGO SERCA JESZCZE RAZ:)
          • vera1 Re: Zespol jelita drazliwego 03.08.06, 12:27
            dzielnie się trzymaj a w razie problemów i pytań - odzywaj się. Od tego jest
            forum, a jak Repair nie pasuje Ci ten temat, to możesz odpuścić ten wątek, a
            czytać sobie coś innego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka