kawa_i 01.09.06, 01:14 to dobrze, cieszę się, że chociaż Amerykanie będą mieli szansę na pokonanie raka. a teraz idę zapalić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ssssssm Do czegos sie przydaje..... 01.09.06, 01:26 ta inzynieria genetyczna, al enie zmienia to faktu, ze zle wykorzystana, moze byc cholernie niebezpieczna Odpowiedz Link Zgłoś
kanabi Re: Do czegos sie przydaje..... 01.09.06, 02:06 no i co z tego? to jest artykul o leczeniu, a nie o szkodzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Ale 2 wyleczonych na 17 chorych to malo! 01.09.06, 04:58 Daje to szanse na leczenie raka. Ale narazie skutecznosc leczenia jest ciagle mala - tylko 2 wyleczonych na 17 chorych. Oczywiscie dobrze 2 zyje i jak na razie nie ma raka. Odpowiedz Link Zgłoś
turuin Re: Ale 2 wyleczonych na 17 chorych to malo! 01.09.06, 08:35 To dobra wiadomośc. Kiedy czytalem artykuł pomyślałem sobie, że to kolejne badanbia naukowe, na których pierwsze efekty bedziemy czekac kilka lat. Ale kiedy doczytałem do końca... miłe zaskoczenie, terapia działa i 2 poacjentów zostało wyleczonych. Myślę/mam nadzieę, że kolejne badania doprowadzą tą metodę do wiekszej skuteczności. Odpowiedz Link Zgłoś
thebigzumzum Re: Ale 2 wyleczonych na 17 chorych to malo! 01.09.06, 09:11 Najgorsze jest to ze zwyklego czlowieka nie bedzie stac na leczenie bo leki beda kosmicznie drogie. A polski NFZ nawet nie bedzie myslal zeby takie leczenie refundowac. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky7pl Re: Ale 2 wyleczonych na 17 chorych to malo! 01.09.06, 09:26 thebigzumzum napisał: > Najgorsze jest to ze zwyklego czlowieka nie bedzie stac na leczenie bo leki bed > a kosmicznie drogie. A polski NFZ nawet nie bedzie myslal zeby takie leczenie r > efundowac. niekoniecznie - koszty konwencjonalnego leczenia i mało skutecznego są bardzo wysokie. więcej optymizmu Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Re: Ale 2 wyleczonych na 17 chorych to malo! 01.09.06, 22:00 Te 2 osoby wyrwane z rąk śmierci to niesamowite osiągnięcie. Trzeba sobie jednak jasno powiedzieć, pierwsze terapie będą dostępne w USA za 5 lat, a w Polsce za 10... jak dobrze pójdzie. Prawde mówiąc samą metodę opublikowano już w 2002 roku, ale teraz widać (po 4 latach), że jest skuteczna. Szkoda, że Polska to takie naukowe zadoopie... Szalenie ciekawy jestem, jak oni to technicznie zaprojektowali. Odpowiedz Link Zgłoś
drpawelek Re: Ale 2 wyleczonych na 17 chorych to malo! 02.09.06, 01:16 Chodzi Ci o metode transdukcji TCR? To chyba juz dosc dawno. Metode leczenia czerniaka przy uzyciu autologicznych limfocytow T (TILs) Rosenberg opisal tez juz bardzo dawno. W 2002 roku opublikowal w Science bardzo udana serie pacjentow wlasnie w ten sposob leczonych. W koncu to ojciec immunoterapii! Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: Ale 2 wyleczonych na 17 chorych to malo! 01.09.06, 10:20 Koszty leczenia wynikają wyłącznie z powszechności danej metody. Jeśli stanie się na tyle skuteczna że dziesiątki tysięcy chorych będą mogły z niej skorzystać, to za 10 lat będzie to rutynowa procedura. W końcu jaką filozofią jest wyprodukowanie porcji retrowirusów? Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.kucypera Re: Ale 2 wyleczonych na 17 chorych to malo! 01.09.06, 10:14 Zauważ, że to dwóch wyciągniętych grabarzowi spod łopaty, bo zaczęli być leczenie dość późno, więc IMO to jednak dużo. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 To nie tak! 01.09.06, 12:24 Z artykułu wynika, że tylko u dwóch nie nastąpiła poprawa, dwóch już zostało skutecznie wyleczonych, a u pozostałych 13 poprawa następuje. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Jest i nadzieja dla chorych na Alzheimera 01.09.06, 07:30 Znalazlem wczoraj wieczorem: <a href="http://www.sciencentral.com/articles/view.php3?type=article&article_id=218392836">Kalorie i Alzheimer</a> Chodzi o zmniejszenie ilosci spozywanych kalorii, jako sposob na spowolnienie choroby alzheimera. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz.potrzebowski Dieta CUD 01.09.06, 15:52 Na myszach juz wykazano ze dieta dziala. Ta dieta to umiar. Pozwala zapobiec wiekszosci chorob. Prostymi slowami: Jedne Myszy jadly tyle ile chcialy (nieograniczone ilosci pozywienia) Druga grupa dostawala srednio 2/3 tego co zjadala srednio mysz z grupy pierwszej. Wynik: Wieksza witalnosc, znacznie dluzsze zycie zwierzat na diecie. Pokazano to w wielu artykulach takze u ludzi (tutaj uzyto badan statystycznych) To bardzo proste. Kiedy nasze trawienie nie jest idealne obok korzysci z pozywienia (dostarczanie potrzebnych zwiazkow) pojawiaja sie negatywne efekty (formuja sie zwiaki toksyczne). Kiedy trawienie nie dziala optymalnie przez dluzszy czas pewne organy sa obciazone i pojawia sie choroba. Nie musi ona miec niczego wspolnego z ukladem trawienia. Wracajac do ilosci. Nasz organizm znacznie lepiej sobie radzi z trawieniem kiedy jedzenie jest dostarczane z umiarem. Wystarczy troche szacunku dla naszego ciala i nie bedzie potrzeby stosowania ton lekow. Nasz organizm jest bardzo inteligentny i jesli mu za bardzo nie przeszkadzamy (stres, zle pozywienie itd) poradzi sobie w wiekszosci wypadkow. Polecam diete cud. :) Odpowiedz Link Zgłoś
geralt9 Moze SLD wykonczy 01.09.06, 11:59 Moze wykonczy SLD bo jako organizacja przestepcza jest jak rak w Polskiej polityce... Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Moze SLD wykonczy 05.09.06, 12:04 Raczej wykończy Giertycha i jego kompanów.LPR nowotworem Polski! Odpowiedz Link Zgłoś
caius1 Re: Do czegos sie przydaje..... 01.09.06, 13:53 > ta inzynieria genetyczna, al enie zmienia to faktu, ze zle wykorzystana, moze > byc cholernie niebezpieczna Ze "moze byc cholernie niebezpieczna" to zaden argument. Noz kuchenny, prad elektryczny i pare innych rzeczy sa (a nie tylko moga byc) cholernie niebezpieczne a moze ich uzywac kazdy i to bez certyfikatu odbycia odpowiedniego przeszkolenia. Niebezpieczne jest nawet jedzenie bo jak ktos nie uwaza to moze sie zatruc zepsutym miesem albo grzybami. Odpowiedz Link Zgłoś
olka981 Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 01.09.06, 02:45 to podajcie ten artykul bo nie wiem o co chodzi!! Odpowiedz Link Zgłoś
drpawelek Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 01.09.06, 06:28 Gratuluje Panu Moskalowi refleksu i prostego stylu pisania o tak skomplikowanych rzeczach. Artykul ukazal sie zaledwie kilka godzin temu w science on-line. www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/1129003v1 A ja to wszystko widzialem na wlasne oczy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 01.09.06, 09:01 Gratuluję. Piękna robota. → → → → → → → → → → Odkryjmy Białoruś! odkryjmybialorus.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
fairbanks Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 01.09.06, 06:47 E tam, kawa_i, histeryzujesz. U nas też będzie dostępny ten lek. Przecież zawsze możesz sobie założyć fundację, konto, subkonto do konta, podkonto do subkonta. Potem już tylko wdzięczyć się do bogatych, błagać tych, którzy mogą, ale nie muszą ci wpłacić, fotografować się z łysą głową i wieszać na bilboardach. Ewentualnie jakiś koncert, jeśli masz znajomych muzyków. Na pewno w ciągu 5 lat sobie coś tam uzbierasz. Myślę, że niepotrzebnie panikujesz, doprawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 03.09.06, 02:46 Na Kubie i w Korei Pln. z kolei nie trzeba do nikogo się mizdrzyć, bo państwo załatwia za obywateli wszystko. Do tego nie ma tam w ogóle tych bogatych. Raj. Odpowiedz Link Zgłoś
remis1 Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 01.09.06, 07:20 Po co wychodzisz zapalic, pal przy dzieciach. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Refleksja ogólna nielekarza i niepacjenta: ... 01.09.06, 08:21 ... cieszyć może, że Amerykanie kolejny raz udowodnili, że nie tracą z pola widzenia rozwoju nauki (NASA!) i medycyny właśnie, w tym tak kontrowersyjnej medycyny genetycznej! Tak zaciekle Amerykanie bywają tu i ówdzie krytykowani, czasami słusznie (Guantanamo, Abu Graib), ale ich wkład nadal jest rozstrzygający dla rozwoju nauki, vide choćby tylko liczba noblistów! A więc nie tylko w popkulturze są wielcy. Odpowiedz Link Zgłoś
unimix Re: Refleksja ogólna nielekarza i niepacjenta: .. 01.09.06, 09:29 Moja mama 10 lat temu zmarła na raka i wiem jaka to okrutna choroba. Kazda nowinka o postepach w walce z nia to dla mnie nadzieja ze jesli nie moje to przynajmniej pokolenie mojego syna lub wnuka nie bedzie tak obsesyjnie bac sie tej choroby jak teraz ja (a juz mnie liznela bo mialam zasniad groniasty) Wydaje mi sie ze tylko inzynieria genetyczna moze tu pomoc wiec mam gdzies pieprzenie o ewentualnych zagrożeniach zwiazanych z genetyka. Pozdrowienia dla wszystkich w szczególności dla tych których rak nie dotknął - oby to nigdy nie nastapilo. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Refleksja ogólna nielekarza i niepacjenta: .. 05.09.06, 12:10 Popieram!Pieprzenie o zagrożeniach to moda,która zwłaszcza narodziła się w różnych ruchach ekologicznych.Z niemal każdym zjawiskiem wiążą się jakieś zagrożenia,nożem kuchennym nie można sobie palca obciąć? Odpowiedz Link Zgłoś
rockawy Re: Refleksja ogólna nielekarza i niepacjenta: .. 02.09.06, 22:00 Z artykulu wynika ,ze lekarz z pochodzenia zyd.U nas nie mialby szans ,a jakby cos wynalazl to nasi katolicy- moherowcy nie wyraza zgody na zastosowanie no i kicha. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Refleksja ogólna nielekarza i niepacjenta: .. 05.09.06, 12:11 No to trzeba moherom dać odpór.Inaczej nie ma po co żyć w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Refleksja ogólna nielekarza i niepacjenta: .. 05.09.06, 12:07 Ano nie tracą.I chwała im za to. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky7pl Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 01.09.06, 09:24 kawa_i napisał: > to dobrze, cieszę się, że chociaż Amerykanie będą mieli szansę na pokonanie > raka. a teraz idę zapalić. tylko się nie zaciągaj, bo możesz być w grupie 85% na którą to nie działa Odpowiedz Link Zgłoś
domarek14 wspaniała wiadomość! 01.09.06, 10:10 Nowotwory to przyczyny zgonów ogromnej rzeszy ludzi na całym świecie. Każdy z nas ma zapewne w swoim otoczeniu osobę chorą. Jeśli 15 osób z 17 zostało wyleczonych, to mam nadzieję, że liczba ta stale będzie wzrastać. Gdyby faktycznie udało się znaleźć skuteczny sposób walki z mowotworami, świat byłby lepszy...:) Odpowiedz Link Zgłoś
muzg_na_patyku Re: wspaniała wiadomość! 01.09.06, 11:33 Faktycznie, to wiadomość na pierwszą stronę. Tylko kiedy ta terapia zacznie być powszechnie stosowana i ile będzie kosztować? Obawiam się że dużo, bo zabieg jest pracochłonny a chętnych nie zabraknie. Odpowiedz Link Zgłoś
domarek14 Re: wspaniała wiadomość! 03.09.06, 20:17 Tak, zgadzam się, z Tobą. Kuracja będzie kosztowna, długo jeszcze poczekamy do jej wprowadzenia. Jednak każdy przełom w tej dziedzinie, co ja mówię, nawet mały kroczek, to już coś...:) Odpowiedz Link Zgłoś
kowrob Czerniak 01.09.06, 10:20 Szkoda, żre nie rozumiesz jaka to wielka tragedia gdy ktoś jest chory na raka, a nie ma leku aby mu pomóc. Mam brata chorego na czerniaka, w ostatnim stadium choroby, dostaje specyfiki, które są zarejestrowane w stanach,a które ze względu na opieszałoś naszej administracji są nie osiągalne w Polsce. Gdyby nie mój upór , to brat pozostałby dawno na łasce opatrzności bożej. Wszystko zależy od nastawienia lekarza. Sam znalazłem leki i prosłem o ich zastosowanie. Są prowadzone prace również w kraju nad specjalnym enzymem, który zastosowany na czerniaka w testach laboratoryjnych przynosi pozytwyne skutki. Prawda jest taka, że kto ma czerniaka z tej choroby nie wychodzi. Jest kwestia czasu kiedy choroba zaatakuje. Można jedynie ją powstrzymać. Dwóch wyleczonych nawet na 100 osób to dwóch żywych ludzi i tylko to się liczy !!! Gdyby ktoś chciał porozmawiać lub uzyskać więcej wiadomości na temat sposobów leczenia czerniaka lub raka nerki to podaję kontakt. kowrob@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
morelka29 Re: Czerniak 01.09.06, 12:29 Witaj kowrob !!!!!! Po przeczytaniu twojej wypowiedzi nt. czerniaka sadze, ze nalezaloby cie............nie, nie powiem dalej!!! Niemniej jednak uwazam, ze nie powinienes pisac takich bzdur - cytuje:"Prawda jest taka, że kto ma czerniaka z tej choroby nie wychodzi. Jest kwestia czasu kiedy choroba zaatakuje" - ZASTANOW SIE CO TY PISZESZ !!!!!!!!!!!!!!! Ja jestem po wycieciu czerniaka prawie 5 m-cy, po wykonaniu badan jest w porzadku!!!! Wspolczuje Twojemu bratu, ale to ze on jest chory nie upowaznia Cie zebys pisala takie rzeczy! W tej jak i kazdej chorobie potrzebny jest OPTYMIZM!!!!! Naprawde zbulwersowala mnie twoja wypowiedz!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Czerniak 01.09.06, 23:54 Przykrą prawdą jest ta, że: - w przypadku każdego innego nowotwru okres 5 lat bez wznowy (bez ujawnienia się obecności nowotworu) uważa się za dowód wyleczenia z choroby nowotworowej - czerniak jest inny! Tu decyduje okres 7 - 10 lat. Czerniak to nowotwór najbardziej nieprzewidywalny! Potrafi zabić i potrafi sam z siebie zniknąć. Jeśli tylko dwóm chorym (w tamtym baduniu) udało się osięgnąć stan całkowitej remisji, to w przypadku czerniaka jest olbrzymi sukces! Do tej pory czerniak z przerzutami to był wyrok. A nawet więcej! Czerniak przekraczający (w skrócie rzecz ujmując) skórę - to też był wyrok śmierci, do wykonania w krótkim czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
arturrol Wkrótce ucichnie !!! 01.09.06, 11:29 Już wkrótce tzw. tajne porozumienie koncernów farmaceutycznych wykupi patent, naukowców i ukręci łeb sprawie by dalej móc ciągnąć ciężkie pieniądze za nieskuteczne i drogie leki przeciwnowotworowe - ale przez to sprzedające się w dużych ilościach. Pamiętajcie światem rządzą pieniądze a nie ideały. ART:-( Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: Wkrótce ucichnie !!! 01.09.06, 11:34 Taa... to tajne porozumienie zapewne obejmuje koncerny farmaceutyczne z USA, Europy, Chin (gdzie mają patenty USA w głębokim poważaniu), Japonii i jeszcze paru innych krajów. A wszyscy zbierają się na tajnych konferencjach w niedostępnych hotelach na szczytach gór, i tam decydują o losach świata. Odpowiedz Link Zgłoś
zetoreczek W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 01.09.06, 11:33 nareszcie bóg dał szansę dla wielu małych dzieci i pozwoli im na dalsze życie.niestety niektórzy się nie doczekali takiego obrotu rzeczy i odeszli na tamten świat. cieszę sie ze człowiek nareszcie ma szansę na walkę z rakiem i jestem pełen dobrej wiary , że nie będzie to szansa dla bogatych ludzi , a wynalazca nie kieruje się widmem dorobienia się dużych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
slavos Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 01.09.06, 11:42 nie mieszaj w to boga Odpowiedz Link Zgłoś
mmbd Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 01.09.06, 12:04 to gigantyczny sukces! wielkie gratulacje! jeśli skutecznoś metody potwierdzą dlasze testy, to to jest pewny nobel i jeden z największych sukcesów światowej nauki! przełom, który trudno z czymkolwiek porównac! jestem przekonany, że wynalezieie leku/szczepionki na/przeciw AIDS/HIV to też tylko kwestia czasu. 5 może dziesięcu lat. super! trzymam kciuki za dalsze badania! Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 01.09.06, 13:05 Lek na AIDS już jest - terapia HAART likwiduje wszystkie skutki zarażenia wirusem, choć nie można jej nigdy przerwać i jest dosyć droga. Oczywiście rozpaczliwie potrzebne są pieniądze na opracowanie tańszych, jednorazowych terapii i może nawet szczepionki. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 akurat czerniaka można skutecznie zwalczać 01.09.06, 12:51 dużo prostszymi metodami. potrzebne jest tylko wczesne wykrywanie (przez lekarzy rodzinnych) zmian skórnych i nóż; lepiej zostawić człowiekowi małą bliznę niż ryzykować. rezultaty w australii b. zachęcające, a mieli najwyższą na świecie zachorowalność na czerniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd fenyloopropian_t nandralonu tez moze okazac sie 01.09.06, 13:13 skuteczny. Tak samo jak dekadurabolin, wikstroza, dietanabol i inne suple i oslony. Odpowiedz Link Zgłoś
afrika Aleś ty głupi. Szkoda ze pozniej z podaków nas 01.09.06, 13:58 wszystkich musza leczyc takich kretynów palenie papierosow jest ludzi niepewnych siebie i innych cieniasow ktorzy musza sobie rekompensowac to i owo Odpowiedz Link Zgłoś
afrika Re: Aleś ty głupi. Szkoda ze pozniej z podaków na 01.09.06, 13:59 to miało byc do pierwszego posta Odpowiedz Link Zgłoś
pixelpainter Przy pomocy czarownic! odwiedz www.gs-arts.nl 01.09.06, 14:23 Przy pomocy czarownic! odwiedz www.gs-arts.nl Odpowiedz Link Zgłoś
adaz1 W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 01.09.06, 14:52 Tak na marginesie wszystko jest Ok tylko czerniak nie jest rakiem (nowotwór złośliwy wywodzący się z nabłonka)tylko nowotworem złośliwym wywodzącym się z komórek skóry zwierających barwnik (melanocyty). A co do treści głównej to jest to wielka nadzieja w leczeniu chorób nowotworowych! Odpowiedz Link Zgłoś
grzehuu Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 01.09.06, 14:59 Ejj no to był mój pomysł zeby zmodyfikowac genetycznie limfocyta do walki z rakiem :P No cóż czas myślec o wirusie Ebola :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 01.09.06, 15:22 A ja wymyśliłem żeby w kosmos latać za pomocą antygrawitacji. Ha! I jeszcze nikt tego pomysłu mi nie ukradł. Odpowiedz Link Zgłoś
gmork1 Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 01.09.06, 15:20 A zieloni nie będą podnosić rabanu? Toż to są komórki MODYFIKOWANE GENETYCZNIE a zatem równie groźne jak modyfikowane pomidory i banany :/ Odpowiedz Link Zgłoś
grzehuu Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 01.09.06, 15:59 > A zieloni nie będą podnosić rabanu? Toż to są komórki MODYFIKOWANE GENETYCZNIE > a zatem równie groźne jak modyfikowane pomidory i banany :/ Nie sądze ze te kommórki się nagle zbuntują :) Dał bym głowe ze polscy nałkowcy wymyslili by szybciej tą metode gdyby byly na to warunki :| Tak samo jak bylo z tym niebieskim laserem co chinczyki ukradli Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 05.09.06, 12:19 Skoro są tacy "zieloni" czy nie powini być zieloni i przeszczepić sobie chloroplastów?Wedy byliby rozpoznawalni w miejscach publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Fajna fotka. 01.09.06, 15:48 Na 1-szy rzut oka przypomina mysz dobierającą się do pomarańczy :))) Wiem, wiem- straszny ze mnie ignorant. Ale przecież nie można być non-stop poważnym, nie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hahak znowu ci "paskudni" Amerykanie... 01.09.06, 20:04 lecza,buduja komputery bija terrorystow...co za paskudna nacja.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
eeeee1 Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 02.09.06, 13:19 nie zapominajmy, ze gdyby ludzie sluchali tak naprawde nauk Karola Wojtyly i Kosciola to tych dwoje mezczyzn poniosloby smierc, bo Kosciol jest przeciwny wszelkim technikom manipulacji materialem genetycznym; Odpowiedz Link Zgłoś
york222 i tylu czeka 02.09.06, 20:58 niektorzy pisza totalne bzdury.jazeli bys mial kogos w rodzinie chorego na raka............wiedzialbys co znaczy .....czekac.ci ludzie tak bardzo chca zyc i zostalo tylko oczekiwania na cud ,albo na naukowcow.tyle bolu i oczekiwan.nie wiesz ,nie pisz. ciesze sie ze kazdy tu na forum jest w dobraj formie.troche pokory......to tez zaleta press wieden -austria pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
drpawelek Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 02.09.06, 21:37 Miszczu, Nadinterpretujesz. Kosciol nie jest przeciwny wstawianiu TCR do limfocytow T. Kosciol jest przeciwny temu, zebys sobie mogl zamowic w klinice rozrodu dziecko z niebieskimi oczkami i w formularzu zamowienia zakreslic plec, wzrost i inne cechy fizyczne i psychiczne. Acha - mezczyzn moze byc dwoch, a nie dwoje. Uklony :-) Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 03.09.06, 10:01 Przy czym trzeba pamiętać że uczynnianie limfocytów jest czymś co naukowcy rzeczywiście robią, a zamawianie wyglądu dziecka w klinice jest absurdalnym pomysłem technofobów, nad którym nigdy żadne prace nie były prowadzone. Z twoich słów wynikałoby że Kościół kompletnie nie wie o co chodzi w inżynierii genetycznej, ale nie może wytrzymać żeby nie wtrącić swoich trzech groszy. Odpowiedz Link Zgłoś
drpawelek Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 03.09.06, 16:17 Z moich slow wynika cos zupelnie innego. Odpowiedz Link Zgłoś
tilia_cordata W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 02.09.06, 22:03 www.bananasinpyjamas.com/science/news/stories/s1730700.htm jednak nie Science.. Odpowiedz Link Zgłoś
zbychuchicago Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 03.09.06, 00:05 Dziwi mnie i zastanawia dlaczego nikt z prasy Polskiej nie sledzi prac wielkiego uczonego Prof.DR.Hab Andrzeja Mackiewicza z Instytutu Genowej Terapi Raka Poznanskiej Akademi Medycznej ktory to juz w 1994 roku przedstawil fenomenalne wyniki genowej terapi raka (Melanoma).W/w wyniki byly na poziomie prac laboratoryjnych i Prof szukal sponsorow by moc kontynuowac prace by dac tym biednym chorym ludziom choc cien nadziei.Metoda ktora zostala zaprezentowana w Narodowym Instytucie Raka w USA nic a nic odbiega od prac zespolu A.Mackiewicza.Pozwole sobie zauwazyc iz zwiekszyl sie czas przezycia chorym pod wodza Profesora ktory wprowadza komorki udoskonalone genetycznie a pobrane upszednio od chorego by one walczyly na zasadzie mordercy tych nieszczesnych komorek rakowych.Pisze ten krotki list w odpowiedzi wam drodzy Polacy iz macie u siebie wspanialego Profesora jeszcze nie Nobliste ktory sam walczy z konceranami,by moc rozwinac swa dziedzine nauki Genetycznej(inzynieri Genetycznej)potrzebne mu sa (Granty)inaczej pieniadze na kontynuowanie dziela a gwarantuje Panstwu w niedlugim czasie swiatowej slawy Nobliste. Moje nazwisko brzmi: Zbigniew W Szymanski Prezydent Polsko-Amerykanskiej Fundacji Genowej Terapi Raka Chicago Ilinois USA Jesli ktos z panstwa zainteresowany jest kontaktem ze mna podaje Telefon i adres internetowy: www.zibiszymanski@comcast.net Tel.1 630-890-3444 Lacze wyrazy szacunku Z Szymanski Odpowiedz Link Zgłoś
drpawelek Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 03.09.06, 02:34 Dziwne, ze profesor Mackiewicz nie opublikuje swoich wynikow w "Science" albo chociazby w "New England Journal of Medicine". Wtedy byloby glosno na swiecie. Oczywiscie, jezeli te wyniki sa. Niestety, szczepionki przeciwrakowe okazaly sie wielka klapa. Polecam doskonaly artykul (wlasnie autorstawa Stivena Rosenberga, o ktorym pisze tutaj "Gazeta") na ten temat z roku 2002 (Nature) - facet narobil sobie wrogow, bo napisal prawde. Oczywiscie obaj profesorowie stosuja metody terapii genowej, ale jeden pracuje nad szczepionkami, a drugi nad "adoptive T cell transfer". Prawdopodobnie dopiero zastosowanie skutecznej szczepionki w polaczeniu z genetycznie zmodyfikowanymi komorkami T sprawi, ze immunoterapia nowotworow zacznie dzialac. Odpowiedz Link Zgłoś
zbychuchicago Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 03.09.06, 05:03 Doktorze Pawelek pragne wyjasnic Panu iz Prof.A Mackiewicz nie ma takiej sily przebicia co Amerykanscy naukowcy ponadto jesli Pan zna metody publikacji w Science i innych periodykach naukowych uznawanych mozliwosc publikacji rowna sie zeru niech Pan Doktorze skontaktuje sie z Prof Mackiewiczem niech on Panu opowie jak wystapil do Narodowego Instytutu Raka w USA o granty na prace nad modyfikacja komorek nowotworowych co w zamian otrzymal.Jest takie powiedzenie ze jak cie nie pytaja nie wychylaj sie przedf szereg-otorz niech Pan sobie uswiadomi kto i jakie lobby dopusci do tego by jakis tam profesorek z bylego sowieckiego satelitarnego kraju uprzedzil tych co maja pierwszenstwo. PS Niech Pan sprawdzi kto z Rzadow (Pawlaka,Suchockiej,Cimoszewiocza,Buzka,Millera i Kaczynskiego prubowal lobbowac wlasnie te prace,ktory z rzadzacych wyasygnowal powazne pieniadze na kontyn uowanie tych prac niestety nikt przy czym zaczeto jeszcze przeszkadzac. Szkoda mi Andrzeja Mackiewicza gdyz ten czlowiek pozostal w Polsce a przeciez mogl wyjechac na stale do USA pozostal by walczyc z wiatrakami gdyz to co on robi jest niestety tylko w kilku procentach satysfakcynujace a przeciez jest mozliwe przy pelnym poparciu rzadu i innych instytucji doprowadzic ten program do konca by Ci najbardziej zainteresowani czyli chorzy mogli i czuli sie iz sa nadzieje na wyzdrowienie. Dziekuje Panu za merytoryczna dyskusje byc moze ona da rzadzacym wiele do zyczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
drpawelek Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 03.09.06, 05:42 Smutna prawda jest taka, ze wartosciowe dokonania naukowe bronia sie same. Zawsze mozna je opublikowac - jesli nie w "Science", to w wielu innych prestizowych pismach. Udaje sie to Czechom, Slowakom, Rosjanom, Wlochom, Hindusom i Chinczykom. Moze ma Pan racje, ze bledem profesora M bylo pozostac w Polsce. Nauka nie zna przeciez granic. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 03.09.06, 21:57 A ja widzę zupełnie inny problem, który pojawił się przy okazji analizowania osiągnięć prof. Mackiewicza. Problem komercjalizacji osiągnięć naukowych. Komercjalizacji czyli przekształcenia osiągnięcia, wynalazku naukowego w lek - w produkt rynkowy, na którym można zarobić. Częśc leków, które z sukcesem skomercjalizowały największe koncerny farmaceutyczne pochodzi właśnie z ośrodków uniwersyteckich. Problem w tym, że - mam wrażenie - polscy naukowscy niejako brzydzą się komercjalizacją. Coś jakby uważali: nasze odkrycie jest wielkie, więc samo z siebie powinno przekształcić się w terapię, która uratuje ludzkie życia. Coś jakby pogarda WIELKIEJ nauki dla PRZYZIEMNEGO biznesu: my tworzymy naukę, a komercjalizacją się brzydzimy. A potem następuje zawód: wielkie odkrycie, które nie staje się formą terapii, która zmienia oblicze medycyny. Popatrzmy w komunikaty dla inwestorów takich gigantów farmaceutycznych jak Pfizer, Merck (MSD), Novartis, Sanofi-Aventis. Co tam można wyczytać? Można tam wyczytać, że był sobie prof. X. Coś tam odkrył, na bardzo wczesnym etapie, ale coś już obiecującego. Założył firmę by daną molekułę lepiej przebadać i aby mieć do tej molekuły prawa wynikające z ewentualnej jej komercjalizacji. Gdy dana molekuła sprawdziła się na myszkach, kotkach i czymś tam jeszcze, to prawa do niej ODSPRZEDAŁ innej firmie, która widząc zysk (to jest bardzo ważne - widząc zysk) poprowadziła badania kliniczne pre- I, I lub II fazy. Na koniec któryś z gigantów farmaceutycznych odkupił prawa do takiej molekuły, dopiął badania kliniczne III fazy, lek zarejestrował i wprowadził ten lek na rynek. Jesne, w tej sekwencji koncerny farmaceutyczne jawią się jako pijawki. To one robią na danej molekule obrót roczny rzędu setek milionów dolarów, gdy same zapłaciły za prawa do danej molekuły jednorazowo nie więcej niż 20 - 50 mln$. Można się oburzać na taką niesprawiedliwość, ale też można ten stan rzeczy przyjąć z pokorą. Żadnego ośrodka uniwersyteckiego nie jest stać zainwestować ok 500 mln. zielonych w doprowadzenie jednej molekuły do statusu leku dopuszczonego do obrotu. Tymbardziej, że jest to randka w ciemno: molekuła może nie sprawdzić się w badaniach klinicznych III fazy i nie zostać zarejestrowana jako lek. Takich doniesień jest sporo w informacjach dla inwestorów największych koncernów farmaceutycznych. Powracając do przypadku prof. Mackiewicza. Czy próbował on zainteresować swoim odkryciem, którąś z firm zajmujących się terapiami na wczesnym stadium rozwoju? Czy próbował swoje dokonania naukowe po prostu sprzedać? Jeśli nie próbował, to jest sam sobie winien. Jeśli natomiast próbował i się nie udało, to znaczy, że jego dokonania nie były wiele warte. Inny przykład. Novartis i Glivec - udana komercjalizacja leku na białaczkę: milirad dolków rocznej sprzedaży. I nasz polski, jeden z dwóch leków oryginalnie wymyślonych w Polsce, też na białaczkę: Biodribin (Cladribin). Lek zupełnie nie skomercjalizowany, zupełnienie nieznany na świecie, lek sprzedawany w jakiś śmiesznych ilościach, choć skuteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
drpawelek Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 05.09.06, 00:45 Komercjalizacja nie jest prosta sprawa. Nie wiem, kto w Polsce ma pieniadze na skuteczne promowanie nowego leku. W artykule powyzej opisano metode wielce eksperymentalna i dlugie lata mina, zanim bedzie ona powszechnie przyjeta. Do tego czasu powstana pewnie jakies male molekuly, ktore beda hamowac wzrost melanocytow. Nawet przeszczep szpiku w nowotworach hematologicznych wciaz odbywa sie w warunkach "clinical trials" i firmy farmaceutyczne maja w tym udzial niewielki. Odpowiedz Link Zgłoś
agies2000 Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 06.09.06, 05:45 Ale sie wysililas\es!ciezkie poczucie humoru.......... Odpowiedz Link Zgłoś
bivv Re: W końcu skuteczny sposób walki z rakiem? 06.02.07, 23:16 Myślę, że dobry sposobem wyleczenia raka jest medycyna naturalna jak na przykład www.leczenie-raka.hk.pl Odpowiedz Link Zgłoś