Dodaj do ulubionych

usunięcie śrub z kości?

01.09.06, 19:19
Jestem 15 m-cy po zabiegu zaczyna mnie dość mocno boleć w miejscu, w którym
mam te śruby. Może ktoś wie po jakim czasie usuwa się śruby bo lekarz nic nie
powiedział na ten temat. Po zabiegu powiedział, że będą do usunięcia ale nie
powiedział za ile.
Obserwuj wątek
    • opierzona Re: usunięcie śrub z kości? 01.09.06, 20:24
      Po jakim zlamaniu lub zabiegu zostaly umiaeszczone tam te sruby?
      Bylas na jakims badaniu kontrolnym?

15 miesiecy? Sruby zwykle usuwa sie po calkowitym zroscie kostnym.
      Czasami zostawia sie je gdy struktura kosci moze byc nie wystarczajaca
      dla obciazen na ktore jest narazona a czeka sie na jej rozbudowanie.
      Ale 15 miesiecy?
      Lepiej to sprawdz!

Opierzon
      • livia_m Re: usunięcie śrub z kości? 01.09.06, 22:35
        Wczoraj miałam usuwane śrubki z żuchwy w znieczuleniu miejscowym.
        Masakra!
        2 lata po operacji, płytki tytanowe zrosły się z kością, stukali mi młotkiem w
        głowę, a później wiercili, przeżyłam koszmar.
        Wyjeli 8 śrubek i 2 płytki.
        • mala_ta Re: usunięcie śrub z kości? 02.09.06, 09:16
          Miałam przesunięte więzadło rzepki a później zespolole dwiema śrubami. Boli kość
          piszczelowa jak diabli, miałam kontrole 2 m-ce temu zgłosiłam ten fakt ale
          lekarz nie widzi problemu.
          • panpepe Re: usunięcie śrub z kości? 05.09.06, 16:56
            kolano i kostka to dwie różne sprawy, inna biomechanika, inne ociążenie.
            możesz dokładnie napisać co miałaś wykonywane, chodzi mi o rozpoznanie i rodzaj
            operacji?gdzie miałaś dokładnie umieszczone te śruby?uprawiasz może jakieś
            sporty związane ze skokami?
            pozdrawiam
            panpepe
    • lena36 Re: usunięcie śrub z kości? 05.09.06, 15:55
      Gdzie masz te śruby? Dziś wróciłam do domu po usunięciu śrub i płytki metalowej
      z kostki w nodze, więc jestem na bierząco.
      • mala_ta Re: usunięcie śrub z kości? 05.09.06, 19:11
        Miałam przesunięcie guzowatości kości piszczelowej. Mam dwie śruby i dwie płytki
        • lena36 Re: usunięcie śrub z kości? 05.09.06, 19:27
          No więc tak: ja miałam złamanie w 2001 roku, też płytka i 6 czy 8 śrub już nie
          pamiętam. Dopiero w tym roku się zdecydowałam usunąć chociaż nic mi nie
          dolegało, nie bolalo, ale lekarze radzili żeby to zrobić, bo potem (np. na
          starość) może się coś paprać. Ale trzeba to robić mniej więcej rok po
          założeniu. Ja zrobiłam po 5 latach i mieli trudności, musieli wykuwać
          itp.Powiedzieli że trochę późno się za to zabrałam. Ale jest wszystko ok.
          Jeśli chcesz wiedzieć coś jeszcze to napisz.
        • panpepe Re: usunięcie śrub z kości? 05.09.06, 19:48
          mala_ta jak Tyś sobie przesunęła tą guzowatość?!!!!:)Paskudne miejsce na urazy
          moim zdaniem.Tutaj sie przyczpia pospolicie zwana "czwórka" tzn. mięsień
          czworogłowy uda - to silna bestia ten mięsień i potrzebuje mocnego przyczepu,
          dlatego okres poopercyjny na guzowatości k. piszczelowej troche trwa. Ale
          zespolenie jakie masz nie powinno boleć po 15 miesiącach, moim zdaniem. Uderz
          do jakiegoś ortopedy, zrób nowe zdjęcia, bo tak być nie może. Masz jakąś rehab
          ilitację?
          pozdrawiam
          panpepe
          • mala_ta Re: usunięcie śrub z kości? 05.09.06, 20:00
            Sama sobie tej guzowatości nie przeniosłam. To jest efekt po nawykowej rzepce.
            Rehabilitacja jest systematyczna ale przy zgięciu kolana okropnie boli to
            miejsce gdzie są śruby. Na rtg widać jak przechodzą przez całą kość piszczelową.
            • panpepe Re: usunięcie śrub z kości? 05.09.06, 20:08
              Rozumiem. A czy moge zapytać w jaki sposób jesteś rehabilitowana?
              • mala_ta Re: usunięcie śrub z kości? 05.09.06, 20:16
                z fizyko: magnetotron, ultradźwięki, krioterapia, RMP. z kinezy: UGUL,artromot,
                ćwiczenia na m. czworogłowy, na m.przyśrodkowy, rowerek stacjonarny
                • panpepe Re: usunięcie śrub z kości? 05.09.06, 20:35
                  całkiem ładny zestaw:)nie znam mięśnia przyśrodkowego, chyba chodzi Ci o m.
                  obszerny przyśrodkowy?Poproś swego fizjoterapeutę żeby popracował troche PIR'em
                  nad Twoim kolankiem, fajna technika, i daje efekty...
                  • mala_ta Re: usunięcie śrub z kości? 05.09.06, 20:43
                    oczywiście, że obszerny przyśrodkowy:) ale ja nadal nie otrzymałam informacji na
                    temat bólu w miejscu śrub. Boli okropnie może coś się tam dzieje a mój lekarz
                    nie widzi problemu.
                    • panpepe Re: usunięcie śrub z kości? 05.09.06, 20:57
                      radze ci zmienić lekarza, zrobić nowe Rtg,a boleć może z różnej
                      przyczyny...naprawde ciężko przez internet postawić diagnozę i ja się na nią
                      nie pokusze napewno:)Może trzeba się zastanowić nad wyjęciem zespolenia, może
                      masz jakiś odczyn zapalny, może to sprawa mięśniowa albo
                      więzadłowa...Porozmawiaj o tym ze swoim fizjo., on powinien powiedzieć Ci
                      więcej:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka