Dodaj do ulubionych

Nierówne zęby

03.09.06, 00:46
Witam,
Postanowiłam napisać tutaj, ponieważ nie znalazłem odpowiednego do tego forum.
Chodzi o to, że mój syn ma nierówne zęby (siekacze są dłuższe, od
trzonowych). Spowodowane to jest lekko przesuniętą żuchwą w tył. Czy jest
jakaś metoda wyrównania tych zębów? Do dentysty wybieramy się dopiero za 3
tygodnie. Bardzo nurtuje mnie to. Proszę o odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • bw.com Re: Nierówne zęby 03.09.06, 11:55
      Zęby można lekko przypiłować. Moja siostra miała piłowane 2 górne jedynki, bo
      wyglądała troszkę jak króliczek :-). Nie wiem jak ten zabieg dokładnie wygląda i
      ile kosztuje, bo nie wnikałam w to (brrr... nienawidzę dentystów!!!), ale w
      każdym bądź razie już wiesz, że coś takiego jest możliwe. Pozdrawiam!
    • jola_ep Re: Nierówne zęby 03.09.06, 15:09
      > Postanowiłam napisać tutaj, ponieważ nie znalazłem odpowiednego do tego forum.

Można np. tu:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23692
      (forum Ortodoncja)

> Chodzi o to, że mój syn ma nierówne zęby (siekacze są dłuższe, od
      > trzonowych). Spowodowane to jest lekko przesuniętą żuchwą w tył.

Dużo zależy od wieku syna. Na początku lekko przesunięta żuchwa w tył (cokolwiek to oznacza w rzeczywistości) mieści się w granicach fizjologicznej normy. Potem można tę wadę zgryzu leczyć aparatem ruchomym, także w ramach NFZ. Takie leczenie ma sens, dopóki nie zostanie zakończony rozwój dziecka (około 12-14 lat). Potem też przez jakiś czas można próbować, ale ryzykuje się problemy ze stawami żuchwowo-skroniowymi. A w wieku dorosłym pozostaje operacja.
      Oczywiście wszystko zależy od samej wady. A to jest do oceny przez ortodontę.

> Czy jest
      > jakaś metoda wyrównania tych zębów?

Pytanie powinno brzmieć, czy da się uporządkować zgryz. O tyłozgryzie już pisałam. Wyrównywania/prostowania zębów można dokonać niemal w każdym wieku - najlepiej aparatem stałym. Stosuje się też szlifowanie (choć o tym mam mgliste pojęcie).

> Do dentysty wybieramy się dopiero za 3
      > tygodnie.

Polecam od razu zapisać się do ortodonty. On najlepiej wyjaśni wszystkie wątpliwości.

Pozdrawiam
      Jola
      • handkerchief Re: Nierówne zęby 03.09.06, 22:16
        Syn ma 16 lat, za nic w świecie nie chce nosić aparatu stałego. Chyba ma Pani
        rację, zasięgniemy także opinii ortodonty. Jednak mam nadzieję, że wystarczy
        szlifowanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka