cn_tower 13.10.06, 22:09 czy tylozgiecie macicy moze "ustapic" po porodzie, czy jezeli kobieta je ma to juz miec bedzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j2334 Re: tylozgiecie macicy 13.10.06, 22:50 Nie sadze ,aby to mialo ustapic.Poprostu tak jestesmy stworzeni ,ze nie zawsze wszystko natura nam daje tak jakbysmy sobie tego zyczyli.Nie jest to szkodliwe dla zdrowia,aczkolwiek moze powodowac wiele dolegliwosci bolowych.A Twoj lekarz co na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
iljana Re: tylozgiecie macicy 13.10.06, 23:02 Rzekomo miałlam tyłozgięcie. Do obecprowadzącej mnie lekarki trafiłam w 2-3 miesiącu pierwszej ciąży. Kiedyś zapytałam ją czy mam tyłozgięcie. Powiedziała, że nie. Tak więc albo nigdy nie miałam, albo się nieco poprzestawiało. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy5 Re: tylozgiecie macicy 14.10.06, 08:39 Ja miałam macicę w tyłpochyleniu ( a więc tyłozgięcie)stwierdzoną kiedy miałam 17 lat z tym, że nie było to bardzo duże odchylenie. Pamiętam, jak lekarz po badaniu powiedział, że przy dużym tyłozgięciu mogą ( choć nie muszą) wystąpić problemy z zajściem w ciążę, no i że może to mieć związek z bolesnymi @, a ja takowe miałam. Nie miałam żadnych problemów z zajściem w ciążę, a po porodzie, kiedy w wyznaczonym terminie zgłosiłam się na badanie lekarz ( ten sam) stwierdził, że nie mam już tyłozgięcia. Więc u mnie chyba się sama "naprostowała" ;-)), a i @ się zminiły ( dla mnie na lepsze) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dagny71 Re: tylozgiecie macicy 15.10.06, 11:56 Tyłopochylenie macicy to nie to samo co tyłozgięcie. Tyłozgięcie macicy:zmiana położenia macicy,w której trzon z szyjką tworzą kąt ostry skierowany ku tyłowi. Występuje w 3 postaciach: wolnej,umocowanej i częściowo umocowanej. Tyłopochylenie macicy:zmiana położenia trzonu macicy w stosunku do osi ciała i osi pochwy(przy prawidłowym kącie nachylenia trzonu do szyjki macicy)polegająca na pochyleniu w stronę kości krzyżowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy5 Re: tylozgiecie macicy 15.10.06, 21:52 Przyznam, że nie sprawdzałam obu tych określeń, niemniej jednak lekarz używał ich obu, więc uznałam, że to to samo,a teraz niestety niewiem co miałam. W każdym razie już tego nie mam ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś