Dodaj do ulubionych

Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników

13.01.10, 18:21
Bardzo proszę o interpretację wyników.

TSH - 1,57 (norma 0,4 - 4,0)
ft3 - 42,08% (3,01 norma 2,0 - 4,4)
ft4 - 19,48% (1,08 norma ,093 - 1,70)
anty-TPO - 7,15 (norma 34,00)

cholesterol całkowity - 239,8
cholesterol HDL - 52,2 (norma 30,0 - 85,0)
cholesterol LDL - 167,2 (norma 135,0)
trójglicerydy - 102,1 (norma 150,0)

Dodam, ze zrobiłam te wyniki, bo ostatnio baaardzo przytyłam, jestem ciągle senna, nic mi się nie chce. Mam 54 lata.

Bardzo proszę o możliwie szybką odpowiedź, bo jutro idę do szpitala.
pozdrawiam
Nina
Obserwuj wątek
    • milaemalka Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 13.01.10, 23:45
      Do kompletu musiałabyś zrobić usg tarczycy i aTg Objawy o których piszesz mogą
      też występowac przy niskiej ferrytynie i należałoby ja zbadać(nie zelazo)
      • nina_4 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 14.01.10, 00:28
        Niski poziom ferrytyny?
        Ale robiłam też morfologię krwi i mam bardzo dobre wyniki. Nie mam anemii.
        hemoglobina - 13,9 ( norma 12-16)
        erytrocyty - 4,5 mln/ml ( norma 3,7-5,1)
        • wierka-5 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 14.01.10, 07:57
          W miarę dobra morfologia nie wyklucza braku żelaza zapasowego.
    • nina_4 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 20.01.10, 15:14
      Mam wynik USG.

prawy płat: 24x25x53 mm
      lewy płat: 16x18x48 mm
      cieśń: 5 mm

W płacie prawym 3 obszary o mieszanej echogeniczności o wymiarach: największy 19x15 mmm, mniejszy około 12 mmm, najmniejszy około 7 mm ze zwapnieniem.
      W płacie lewym guzek o mieszanej echogeniczności z niewielką komponentą płynową średnicy około 7 mmm i guzek normoechogeniczny średnicy około 5 mm.

Bardzo proszę o interpretację.

• nina_4 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 25.01.14, 20:31
        Wznawiam swój wątek po trzyletniej nieobecności. Miałam wiele stresujących wydarzeń w tym czasie: śmierć brata w grudniu 2010, w lutym 2012 dowiedziałam się o raku piersi (na szczęście nieinwazyjnym). Jestem już po operacji wycięcia guzka. Nie miałam radioterapii ani chemioterapii.

W marcu 2013 zrobiłam badania na tarczycę:

TSH 1,700 (norma 0,270 - 4,200)
        ft3 - 30,83 % [ wynik 2,74 (norma 2,00 - 4,40)]
        ft4 - 5,19 % [ wynik 0,97 (norma 0,93 - 1,70)]

Z tymi wynikami poszłam w czerwcu do endokrynologa. Spojrzał i zlecił dodatkowe badania:

data badania: 6 grudnia 2013:

TSH - 1,140
        FT4 - 0,90 (norma - 0,93 - 1,70)
        anty-TG 42,34 max 115

18 grudnia poszłam z tymi wynikami do endokrynologa. Trochę się zaniepokoił FT4, ale kazał je powtórzyć w innym laboratorium. Dodał jeszcze inne badania do wykonania, podejrzewając wtórną niedoczynność tarczycy ( bo TSH było w normie). Zalecił: FSH, ACTH, kortyzol, TSH, FT4, kalcytoninę oraz sód i potas. Kazał jak najszybciej pojawić się z tymi wynikami.

A oto wyniki z dnia 8 stycznia 2014:

FSH - 67,04 (norma w moim wieku 57 lat to: 25,8 - 134,8)
        kortyzol - 22,94 (norma rano - 6,2 - 19,4)
        ACTH - 34,15 (norma: 7,20 - 63,30)
        kalcytonina - <2,00 (max 5,00)
        TSH - 1,480 (norma: 0,270 - 4,200)
        FT4 - 4 % [wynik: 12,4 (norma: 12,0 - 22,0)]
        sód - 140,0 (norma: 135,0 - 148,0)
        potas - 4,3 (norma: 3,5 - 5,1)

I w dniu 22 stycznia ponownie zawitałam z tymi wynikami w progi endokrynologa.
        Pani doktor bardzo się ucieszyła, że wyniki są w normie, bo podejrzewała już przysadkową niedoczynność tarczycy. Powiedziała, że wyniki są BARDZO dobre, a podwyższony kortyzol wytłumaczyła stresem podczas pobierania krwi. Moje nadal kiepskie samopoczucie tłumaczyła aktualną (leczoną) depresją.
        A mój psychiatra już czwarty raz zmienia mi leki na pobudzające do działania, ja niestety nadal jestem senna, paznokcie mi się łamią,mam opuchnięte powieki, tyję mimo pomocy dietetyka, trudno mi się skoncentrować, pamięć zawodzi, mam częste migreny. Mój wynik testu na niedoczynność to 22 punkty.

Dodała jeszcze żartobliwie: wyniki dobre, a pacjent nadal źle się czuje.

Wobec tego kazała mi zrobić jeszcze inne badania: D5(04)D3, PTH (parathormon), cukier, test na obciążenie glukozą oraz powtórzyć TSH i FT4. Mam się zgłosić dopiero w kwietniu.

Nie ukrywam, że mam już dosyć tej przedłużającej się diagnostyki. Pracuję w Urzędzie Statystycznym, gdzie za około dwa tygodnie zacznie się nawał sprawozdawczości rocznej. A moja zdolność koncentracji leży i kwiczy. Muszę trzy razy czytać, by zrozumieć o co chodzi. Bardzo się boję by się nie pomylić ponieważ pracuję na komputerze.

Bardzo proszę o interpretację moich nowych wyników i doradzenie co mam zrobić z tą moją panią endokrynolog.

• procesor Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 25.01.14, 23:32
          > Bardzo proszę o interpretację moich nowych wyników i doradzenie co mam zrobić z tą moją
          > panią endokrynolog.

ZMIENIĆ
          albo najpierw wyśmiać i zmienić

twój wynik ft4 nie jest dobry jest zły, ledwie w normie i to nie błąd laboratoryjny jak sprawdziłaś
          objawy powinny skłonić panią doktor do podania dawki T4 choćby najmniejszej i na próbę - można zresztą tak argumentować na wizycie
          ta lekarka to młoda czy wprost przeciwnie?
          dodam że stresy pogarszają stan w autoimmunologicznych chorobach czyli i w Hashi a tego ci nie brakowało ostatnio, a leki antydepresyjne zwiększają zapotrzebowanie na tyroksynę
          może trzeba odstaiwć antyki a leczyć tarczycę?

czy badałaś aTPO? czy robiłaś USG tarczycy?
          • nina_4 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 25.01.14, 23:52
            Dzięki za odpowiedź.

Moja pani doktor ma 48 lat i chodzę do niej prywatnie, bo na NFZ są terminy dopiero w 2016 roku.

Anty-TPO robiłam w w styczniu 2010 i wynik: 7,15 (norma do 34,00.

USG ostatnio było w 12.04.2013. A oto opis
            • nina_4 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 26.01.14, 00:07
              coś mi komputer fiksuje (mam stary laptop smile

dokończę opis usg z 12.04.2013;

prawy płat tarczycy: 20x23x48 mm
              lewy płat: 15x20x48 mm
              cieśń 4-5 mm symetryczna.

Tarczyca wielkości w granicach normy, w płacie prawym, w biegunie górnym skupisko mnogich normo- i bogatoechowych guzków, największy bogatoechowy ma 14 mm, pozostałe mniejsze., pojedynczy z grudkowym zwapnieniem.
              W biegunie dolnym płata lewego centralnie słabo widać normoechogeniczny guzek wielkości 9x6 mm. Poza tym tarczyca o prawidłowej, jednorodnej echogeniczności.
              Tarczyca mapowana CD bez cech wzmożenia przepływu naczyniowego.
              Obecności powiększonych węzłów chłonnych w sąsiedztwie tarczycy nie wykazano.
              -----------------------
              Wyniki poprzedniego USG z 20.01.10 do porównania:

prawy płat: 24x25x53 mm
              lewy płat: 16x18x48 mm
              cieśń: 5 mm

W płacie prawym 3 obszary o mieszanej echogeniczności o wymiarach: największy 19x15 mmm, mniejszy około 12 mmm, najmniejszy około 7 mm ze zwapnieniem.
              W płacie lewym guzek o mieszanej echogeniczności z niewielką komponentą płynową średnicy około 7 mmm i guzek normoechogeniczny średnicy około 5 mm.
              -----------------------------------------------

Sugerujesz mi zaprzestania leczenia depresji. No i właśnie tu jest pies pogrzebany. Liczyłam na to, że ta "depresja" to zła praca tarczycy. Nie wiem co robić.
              Każdy lekarz nie umie, albo i nie chce mi pomóc.
              • muktprega1 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 26.01.14, 01:43
                Witaj
                Już w 2010 roku miałaś niskie Ft4
                TSH - 1,57 (norma 0,4 - 4,0)
                ft3 - 42,08% (3,01 norma 2,0 - 4,4)
                ft4 - 19,48% (1,08 norma ,093 - 1,70)

objętość całej tarczycy: 22.812 ml norma kobiet to 13-18 ml, wiec Twoja dużo większa, u większości tarczyca się zmniejsza a niektórzy mają powiększoną, ale ogólnie określa się te różne rodzaje zapaleń - Hashimoto. Można ją mieć mimo braku przeciwciał. Świadczą o tym Twoje ówczesne objawy, niskie Ft4, wysoki cholesterol. Pomimo TSH w normie, niestety Twoja dr chyba tylko na nie patrzy....
                I tak ciągnie się ten czas Twojej niedoczynności aż do dziś, ale dobrze, że się odezwałaś smile

objętość całej tarczycy obliczona ze stronki:
                www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
                wynosi 18.24 ml
                więc jakby się zmniejszyła w porównaniu z poprzednią i teraz jest w tzw normie, ale za to z licznymi zwapnieniami i guzkami powstałymi być może z braku właściwego leczenia.
                Twój nowy wynik Ft4 na poziomie 4% aż wyje za tyroksyną.
                Proponuję nowe wyniki przy okazji pobrania krwi:
                - D3
                - ferrytyna
                - B12
                - zawsze przy Ft4 rób Ft3
                Ile masz pn w teście?
                www.chorobytarczycy.eu/test#0
                • nina_4 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 26.01.14, 02:02
                  Wielkie dzięki za wsparcie. Tylko tutaj rozumieją człowieka smile

Z testu wyszło mi 22 punkty.

Czyli jak dobrze rozumiem, jeżeli moja tarczyca się zmniejszyła, to może w wyniku stanu zapalnego?
                  Przy najbliższych badaniach zrobię te, które mi zaleciłaś.
                  Czy mogę się domagać od mojej endo tyroksyny? Mówiłam jej, że leczę się na depresję, ale leczenie nie przynosi poprawy.
                  Zrezstą sama już nie wiem co tym myśleć. A może dobrze, że jest ona ostrożna i zleca kolejne badania?

• nina_4 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 03.04.14, 14:03
      Witam ponownie

Kolejną wizytę u endo mam 9 kwietnia. W związku z tym zrobiłam nowe badania.
      A oto one:

1. USG z dnia 27 marca 2014:

Płat prawy tarczycy – 20x21x50 mm
      Płat lewy tarczycy – 13x15x45-47 mm

Prawy płat tarczycy w porównaniu z poprzednim badaniem mniejszy, wielkości w granicach normy; płat lewy wielkości w dolnych granicach normy.
      W płacie prawym centralnie i w biegunie górnym 3-4 owalne obszary sąsiadujęce ze sobą o mieszanej echogeniczności z przewagą bogato echowej o wymiarach największy 15x14 mm położony bocznie, mniejszy położony przyśrodkowo średnicy około 12 mm, najmniejszy położony w biegunie górnym średnicy 7 mm z obrączkowatym zwapnieniem. W biegunie dolnym płata prawego, nieco bocznie, owalny normoechogeniczny obszar o wymiarach 10x5 mm. Poza tym echogeniczność płata prawego jednorodna.
      Lewy płat tarczycy jednorodny.
      Tarczyca mapowana kolorowym Dopplerem, bez cech wzmożenia przepływu naczyniowego.

Badania z dnia 28 marca 2014:

2. TSH – 0,755 (norma 0,270 – 4,200)
      3. fT4 - 17.00% [wynik 13.7, norma (12 - 22)]
      4. fT3 - 13.51% [wynik 3.6, norma (3.1 - 6.8)]
      5 . ferrytyna – 81,7 (norma 13,0 – 150,0)
      6. witamina B12 – 418 (norma 240 – 900)
      7. Parathormon – 34,97 (norma 15 – 65)
      8. Witamina D metabolit 25(OH) – 9,11 (norma 30,00 – 70,00)

Miałam też wykonany test obciążenia glukozą (dwustopniowy: godzina 0 i po 2 godzinach):

Nazwa Godzina „zero” Po 2 godz. norma
      glukoza 93,6 101,4 (70,0 – 150,0)
      insulina 10,7 43,1 (2,6 – 24,9)

Jak widać z powyższych badań, mam duży niedobór witaminy D3 i hiperinsulinizm.
      W stosunku do badań ze stycznia trochę poprawiło się fT4, z 4% do 17%, a zniżyło TSH z 1,480 na 0,755.
      Z USG wynika, że tarczyca jakby się zmniejsza, w porównaniu do kwietnia 2013. Wtedy było 18,24, teraz 14,98.

Dla przypomnienia wynik z testu – 22 punkty.

Bardzo proszę o ponowną interpretację tych badań.

• muktprega1 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 03.04.14, 20:58
        objętość całej tarczycy z wersją płata lewego - 45: 14.8875 ml
        i z wersją - 47 smile
        objętość całej tarczycy: 15.0825 ml

jakby nie było - Twoja tarczyca regularnie się zmniejsza, Twoje hormony obydwa bardzo niziutko, co do D3 miałam jak Ty, kupowałam na All...o firmy Puritans Pride 5000 i 2000, bo przy takim niedoborze bierze się po 7000 jednostek i po 3 miesiącach sprawdza łącznie z poziomem wapnia i parathormonu.
        Łącznie z pn testu 22 - jesteś w niedoczynności, dobrze byłoby sprawdzić jeszcze a-TG, niektórzy w Hashimoto mają np jedne przeciwciała, inni, drugie, lub oba.
        O reszcie się nie wypowiem, na cukrze zna się Piesek smile
        • nina_4 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 03.04.14, 22:21
          Dzięki.
          Intryguje mnie jeszcze obniżenie się TSH. Czyżby z niedoczynności w nadczynność?
        • nina_4 Witamina D3 a ból brzucha 10.04.14, 14:16
          Witam

Od tygodnia biorę witaminę D3 i boli mnie po niej brzuch. Biorę dawkę 6000 IU kombinowaną z dwóch preparatów: Molekin D3 w tabletkach - 4000 IU i D-Vitum w kapsułkach- 2000 IU. Zalecaną przez muktprega1 witaminę z firmy Puritan nie kupiłam ze względu na brak funduszy.
          W necie wyczytałam, że brzuch boli przy zbyt dużej dawce. Jak to w końcu jest z tą witaminą?
          • muktprega1 Re: Witamina D3 a ból brzucha 24.12.14, 10:28
            > Od tygodnia biorę witaminę D3 i boli mnie po niej brzuch. Biorę dawkę 6000 IU k
            > ombinowaną z dwóch preparatów: Molekin D3 w tabletkach - 4000 IU i D-Vitum w ka
            > psułkach- 2000 IU. Zalecaną przez muktprega1 witaminę z firmy Puritan nie kupił
            > am ze względu na brak funduszy.
            > W necie wyczytałam, że brzuch boli przy zbyt dużej dawce. Jak to w końcu jest z
            > tą witaminą?

Jak przeliczysz finansowo, że 200 tabletek w jednorazowej dawce Puritans Pride starcza na więcej niż 1/2 roku, to po obliczeniach wyjdzie, że Twoja kuracja jest droższa i na dodatek obciążająca żołądek wink
      • nina_4 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 09.04.14, 21:18
        Witam

Dzisiaj byłam u endo. Obejrzała wszystkie wyniki i oczywiście powiedziała, że dobre. Na to ja, że nadal źle się czuję i może lepiej bym się czuła przy wyższych poziomach hormonów. Pomyślała chwilę i stwierdziła, że może miałam kiedyś zapalenie tarczycy i stąd takie wyniki. W końcu napisała mi rozpoznanie jako: lekka, wtórna niedoczynność tarczycy z wolem guzkowym. Na próbę (czy mi pomoże) przepisała Euthyrox N 25 i kazała przyjść za dwa miesiące.

I tutaj mam pytanie. Euthyrox bierze się na czczo. Ja codziennie rano budzę się z migreną i muszę wziąć tabletkę przeciwmigrenową, inaczej głowa mi pęka z bólu. Lekarka nie kazała mi łączyć tych dwóch leków bo wchodzą ze sobą w interakcję. Czy tak jest rzeczywiście?
        • procesor Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 09.04.14, 21:32
          może na euthyroksie znikna migreny?
          mnie przeszły
          ale nie miałam codziennie

skoro masz codziennie - to na pewno migrena? zdiagnozowana? leczona?
          • nina_4 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 09.04.14, 22:06
            Migrena. Na 150%. Zdiagnozowana w szpitalu. Leczona bez powodzenia różnymi lekami.
            To cudownie, że Tobie przeszły migreny po Euthyroksie. Żeby i tak mnie ...

Codzienne migreny mam od 11 lutego tego roku, po przebytym mikroudarze mózgu. Przedtem miałam "tylko" trzy, cztery razy w tygodniu.
            Czekam teraz w kolejce na tomografię z kontrastem - 14 maja. Zobaczymy co tam siedzi w mojej łepetynie.
        • muktprega1 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 10.04.14, 14:56
          Tak euthyrox bierze się na czczo i resztę jakichkolwiek leków najlepiej co najmniej 4 godz po tyroksynie. Rozumiem Twój ból migrenowy, męczyłam się z nim wiele lat, nie wiem jak to jest w przypadku mikrowylewów, ale wiem na pewno, że moje bóle głowy ustąpiły w cudowny sposób po ok 3, może więcej miesiącach uzupełniania wit D3 smile
          a miałąm też w okolicach 9.

Co do antydepresantów..... najlepiej przeczytaj moją historię, nie będę się powtarzać smile :

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,132646223,137364386,Re_Osoby_ktore_dlugo_nie_leczyly_niedoczynnosci.html
          Zresztą przy tak niskich hormonach w granicach 4-5 % nie ma opcji, żebyś się dobrze czuła, ale dobrze że chociaż dostałaś tyroksynę na receptę. Masz dosyć dużą niedoczynność, zacznij od połowy tabletki czyli od 12,5 milig a za kilka dni całą 25.
          Dla mnie to jest po prostu żenujące, żeby tak człowieka trzymać w złym samopoczuciu i niedoczynności tyle czasu....

> I tutaj mam pytanie. Euthyrox bierze się na czczo. Ja codziennie rano budzę się
          > z migreną i muszę wziąć tabletkę przeciwmigrenową, inaczej głowa mi pęka z ból
          > u. Lekarka nie kazała mi łączyć tych dwóch leków bo wchodzą ze sobą w interakcj
          > ę. Czy tak jest rzeczywiście?

tak, napisz nazwę leku i czytaj ulotki, żebyś nie łączyła w jednym czasie takich, które zaburzają wchłanianie tyroksyny. O której wstajesz? Ja mam nastawiona komórkę na 5.00 na tyroksynę, śpię dalej i wstaję o swojej godzinie smile może to jest rozwiązanie? W końcu można łyknąć i o 4.00.
          Moja propozycja:
          - po czterech tygodniach na pełnej dawce 25 tyroksyny zbadaj samo Ft4 i Ft3, w zależnosci od wyników i samopoczucia - ciag dalszy nastąpi.
          O wprowadzaniu i co się dzieje w organizmie:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,145360739,145844859,Re_Po_wizycie_u_endo.html

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,134301021,139022332,Re_Mam_leki_.html

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,141782384,141878585,Re_po_wizycie_u_endo.html

Jestem perzekonana, że jak dojdziesz do ok 60% obydwu hormonów Ft4 i Ft3 oraz do dobrego poziomu wit D3 najlepiej ok 60-70, to Twoje samopoczucie ulegnie bardzo pozytywnej zmianie, czego naprawdę ci życzę.

> Od tygodnia biorę witaminę D3 i boli mnie po niej brzuch. Biorę dawkę 6000 IU k
          > ombinowaną z dwóch preparatów: Molekin D3 w tabletkach - 4000 IU i D-Vitum w ka
          > psułkach- 2000 IU. Zalecaną przez muktprega1 witaminę z firmy Puritan nie kupił
          > am ze względu na brak funduszy.
          > W necie wyczytałam, że brzuch boli przy zbyt dużej dawce. Jak to w końcu jest z
          > tą witaminą?

Najpierw o cenie, przelicz sobie - ile płacisz za 100 tabletek Molekin wraz z 100 D-Vitum, ja to zrobiłam i oszczędność jest pozorna, taniej zdecydowanie wychodzi Puritans, a i brzuch po nim nie boli, może Cię boleć od wypełniaczy??
          Wit D3 uzupełnia się długo, ok roku, półtora, najlepiej w towarzystwie magnezu, o zależności:

forum.gazeta.pl/forum/w,246288,145804708,145870279,Re_Moja_tezyczka_.html
          • nina_4 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 10.04.14, 15:41
            Muktprega1, jesteś wielka smile i kochana.

Przeczytałam Twoją historię. To tak jakbym czytała o sobie. Podobne problemy: leczenie migreny i depresji bez efektów.
            Czemu lekarze nie chcą/nie umieją pomóc? Patrzą się na człowieka jak na symulanta.Gdzie oni mają sumienie.
            Ja w swym bólu migrenowym doszłam do ściany. Od miesiąca jestem na zwolnieniu i przyrzekłam sobie, że nie odpuszczę, dopóki lekarze nie znajdą przyczyny.

Co do sugestii brania tyroksyny o 5 rano, to tak zrobiłam dzisiaj. Przebudziłam się o 5.15 i wzięłam tabletkę, potem zasnęłam.
            Boże, żeby te leczenie eutyroksem i witaminą D mi pomogło. Była bym najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi.

pozdrawiam Cię serdecznie
            Nina

• nina_4 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 10.04.14, 15:50
              Aha. Na migrenę biorę Frimig, najtańszy lek z grupy tryptanów - 56 zł za opakowanie 6 tabl.
              Na leki przeciwmigrenowe wydałam w marcu ponad 300 zł sad

Czytałam ulotkę, nic tam nie pisze, by wchodził w interakcje z tyroksyną.
              • nina_4 ból głowy po Euthyroxie 12.04.14, 17:39
                Witam

Dzisiaj jestem po trzeciej dawce euthyroxu - 12,5 mg.
                Obudziłam się z silniejszą niż zwykle migreną i ciśnieniem 160/100.
                Poczytałam sobie trochę na forum o tym i widzę, że nie jestem pierwsza z tym problemem.

Czy tak reaguje mój organizm na samą tyroksynę, czy może na konkretny preparat z tyroksyną, czyli euthyrox? Może Letrox byłby lepszy?

Co robić? Czy poczekać aż organizm przyzwyczai się do hormonu, czy zmienić euthyrox na Letrox?

Jak długo może to trwać? Jestem już miesiąc na zwolnieniu z powodu codziennych migren
                • muktprega1 Re: ból głowy po Euthyroxie 13.04.14, 00:37
                  Nie przerywaj, zejdź do 6 czyli 1/4 z 25, daj sobie jakiś czas na przyzwyczajenie organizmu i dopiero jak się całkiem wyciszy dołóż następną szóstkę. Widocznie należysz do tych osób (jak i ja) które zmiany muszą dokonywać małymi kroczkami. To też dla Ciebie wskazówka na przyszłość - po 6.

Czy masz zawsze wysokie ciśnienie? Czy tylko teraz? Czy próbowałaś kiedykolwiek na migrenę wypić mocną kawę?
                  • nina_4 Re: ból głowy po Euthyroxie 13.04.14, 10:11
                    Dzięki. Dzisiaj już wzięłam ćwiartkę tabletki.
                    Migrena jak zwykle smile

Ciśnienie mam zawsze lekko podwyższone, tak około 130/90. Leczone.
                    Ale kawa na migrenę mi nie pomaga.
                    • nina_4 Re: ból głowy po Euthyroxie 17.04.14, 21:32
                      Mimo obniżenia dawki do 1/4 tabletki ta moje łepetyna dalej mnie boli. I to dwa razy dziennie. Są to bóle pulsujące. Ciśnienie 130/90.

Jestem już w czarnej rozpaczy. Czy to od euthyroxu?
                      Czy może po mikroudarze. Dzisiaj byłam u lekarza i powiedział, że najprawdopodniej po udarze.

Jedna tylko dobra strona tego euthyroxu - nie jestem już tak bardzo ospała.

• muktprega1 Re: ból głowy po Euthyroxie 18.04.14, 18:29
                        Bierzesz D3, magnez??
                        Z tak niskim poziomem hormonów i tak niskim D3 - głowa nie może nie boleć sad

Dodaj następną 6 skoro nie to jest przyczyną i systematycznie zwiększaj może co tydzień po 6 aż dojdziesz na razie do 25. Jak jelita? Wypróżniasz się? Taki zastój w organizmie też potrafi objawiać się migrenami.
                        • nina_4 Re: ból głowy po Euthyroxie 18.04.14, 19:26
                          Biorę D3 - 7000 IU, biorę magnez, dobry: Magnum Chelat 2 tabletki dziennie po 375 mg jonów magnezu, biorę jeszcze Gold-Vit. C, czosnek w kapsułkach, probiotyki.
                          Chodzę do dietetyczki, wypróżniam się normalnie, może raz w tygodniu zdarzy mi się zaparcie.
                          A euthyrox od tego czwartku biorę już połówkę.

Nie wiem już od czego te migreny. Byłam dzisiaj u internistki. Przepisała mi Divascan, lek zapobiegający migrenie. Daje efekt dopiero po paru tygodniach. Zobaczymy.

Dziś czytałam na forum, że po udarze tak może być. Pisała jedna babka, że też codziennie boli ją głowa.

• nina_4 Re: ból głowy po Euthyroxie 01.05.14, 14:51
                          Witam

Z głową ciut lepiej. Mniej boli.

Biorę od tygodnia 25 mg Euthyroxu.

Była do niedawna pewna poprawa samopoczucia, tzn. byłam mniej ospała, a teraz od kilku dni spała bym cały dzień. Czyżby organizm potrzebował więcej tyroksyny?
                          Mam też twardsze paznokcie, nie łamią się z byle powodu. To chyba od witaminy D3.
                          No i moja waga wreszcie ruszyła. Zaczęłam chudnąć smile

Wizytę u endo mam w czerwcu. Czy zwiększyć dawkę, czy poczekać na wyniki?

• muktprega1 Re: ból głowy 01.05.14, 23:39
                            Wiesz zazwyczaj po 4 tygodniach bycia na określonej dawce proponujemy zrobienie wyniku Ft4 i Ft3, żeby zobaczyć jakie są proporcje pomiędzy hormonami. Doszłaś małymi kroczkami (bo tak bezpieczniej przy dużej niedoczynności i w wieku meno smile) do 25 czyli najmniejszej dawki wprowadzającej.

> Była do niedawna pewna poprawa samopoczucia, tzn. byłam mniej ospała

tzn że organizm dostał wreszcie to czego bardzo potrzebował i woła o jeszcze

> Czy zwiększyć dawkę, czy poczekać na wyniki?

Myślę, że ok 12 możesz śmiało wziąć przy Twojej niedoczynności, a jak znosiłaś podnoszenie dawki 6? Jeśli dobrze to od razu dołóż 12,5 czyli połowę tabletki 25, ale teraz bądź na tej dawce 4 pełne tygodnie i wtedy proszę zrób Ft4 i ft3. Czyli całość to 37,5 milig
                            Suplementy z daleka od tyroksyny
                            • nina_4 Re: ból głowy 21.06.14, 00:30
                              Witam

Dawno nie pisałam, bo nic takiego się nie działo.

Dalej jestem na dawce 25 Euthyroxu.
                              Nie podwyższam dawki, póki nie pójdę do endo - 25 czerwca - by nie wprowadzać jej w błąd.

18 czerwca zrobiłam w związku z tym wyniki.
                              A oto one:

FT4 27.00% [wynik 14.7, norma (12 - 22)]
                              FT3 29.73% [wynik 4.2, norma (3.1 - 6.8)]

TSH – 0,391 norma (0,270 – 4,200)

Jak już pisałam miałam na początku poprawę samopoczucia, tzn. byłam mniej ospała, ale teraz znowu śpię tam gdzie usiądę.
                              I dalej niestety boli mnie głowa, mimo że biorę D3 w dawce 5000 IU od początku kwietnia.

Z wyników zauważyłam spadek TSH:
                              8.01.2014 - 1,480
                              26.03.2014 - 0,755
                              16.06.2014 - 0,391

Co ten spadek oznacza?
                              • muktprega1 Re: ból głowy 22.06.14, 22:55
                                > Dalej jestem na dawce 25 Euthyroxu.
                                > Nie podwyższam dawki, póki nie pójdę do endo - 25 czerwca - by nie wprowadzać j
                                > ej w błąd.
                                > a, ale teraz znowu śpię tam gdzie usiądę.
                                > I dalej niestety boli mnie głowa, mimo że biorę D3 w dawce 5000 IU od początku
                                > kwietnia.

No wiesz, tyroksynę bierzemy nie dla lekarza tylko dla siebie, jesteś w niedoczynności nadal z maleńką zaledwie wprowadzającą dawką. Czujemy się dobrze mając oba hormony w okolicach powyżej 60%, Ty masz zaledwie 27-29%, Wit D3 uzupełnia się długo ok roku i w Twoim wypadku (9) 7000 jednostek.
                                Na TSH nie zwracam uwagi, to hormon przysadki mózgowej, a mnie interesują moje hormony tarczycy bo w końcu ją mam chorą a nie przysadkę. Lekarze zbyt dużą wagę przywiązują do TSH wink
                                Decyzja należy do Ciebie, jeśli chcesz się dobrze czuć, to wiesz co robić, a jeśli swoje zdrowie oddajesz w czyjeś ręce to ponosisz tego przykre konsekwencje.
                                • nina_4 Re: ból głowy 05.07.14, 11:20
                                  W sumie masz rację. To moje zdrowie.
                                  Olałam teraz wizytę u endo. Przełożyłam na wrzesień.
                                  Dwa tygodnie temu zwiększyłam dawkę Euthyroxu o 12,5 - teraz biorę już 37,5.
                                  Przecierpiałam tygodniowy ból głowy i już jest OK.

Chciałam się zapytać co do witaminy D3. Muszę dokupić nową porcję, bo już mi się kończy.
                                  Widziałam na A... dawkę 10000 IU w okazyjnej cenie. Waham się. Czy nie będzie za duża? Do tej pory brałam 7000 IU.
                                  Proszę poradźcie.
                                  • muktprega1 Re: ból głowy 06.07.14, 17:18
                                    > Dwa tygodnie temu zwiększyłam dawkę Euthyroxu o 12,5 - teraz biorę już 37,5.
                                    > Przecierpiałam tygodniowy ból głowy i już jest OK.

to spróbuj o następną 12,5, ale np po 6 i po paru dniach następną 6, będzie łatwiej. Jak będziesz całe 4 tygodnie na dawce 50 to zrób badania Ft4 i Ft3, żeby zobaczyć proporcje i podjąć decyzję, co dalej.
                                    Możesz śmiało kupić tę 10 tys, bo można brać D3 np raz w tygodniu dużą dawkę, albo co drugi, trzeci dzień, zależy (są art na temat D3 - poczytaj smile)
                                    • nina_4 Obrzęk i ból stóp 26.07.14, 01:07
                                      Witam

Od poniedziałku zmieniłam Euthyrox na Letrox 50 i ta zmiana przeszła tym razem bez bólu głowy.

Pojawił się za to nowy problem.
                                      Zaczęło się to przeczulicą skóry stóp na podbiciu. Urażał mnie pasek od butów, a wręcz nawet jego dotyk sprawiał ból.
                                      Dzisiaj w nocy budził mnie ból stóp. Nie pomagały maści. Rano zobaczyłam, że mam opuchnięte i bolesne stopy. Nie mogłam założyć butów.
                                      Poszłam do internistki. Sądzi, że może to być obrzęk limfatyczny.Dała skierowanie na badania mocznika, kreatyniny i morfologię.

Przeszukałam forum i widzę, że nie jestem pierwsza z tym problemem w niedoczynności.
                                      Tylko dlaczego? Przecież organizm dostaje już całkiem niezłą dawkę tyroksyny - 50 mg.
                                      Co jest grane?

I jak mogę sobie ulżyć w tym bólu. Nogi sztywne, nie da się chodzić. I co dziwne, te obrzęki nie znikają w nocy.

pozdrawiam
                                      • muktprega1 Re: Obrzęk i ból stóp 26.07.14, 14:42
                                        Jaki miałaś ostatnio poziom wit D3, przypomnij proszę, bo nie mogę szukać z tego upału.

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,104648128,104648832,Re_zatrzymywanie_wody_w_organizmie_puchniecie_i.html
                                        obrzęk śluzowaty - jak to cudnie brzmi wink u mnie odkładało się w stawach kolanowych uniemożliwiając np wyjście z wanny.
                                        • nina_4 Re: Obrzęk i ból stóp 26.07.14, 15:25
                                          Poziom D3 robiłam tylko raz, 28 marca 2014:

Witamina D metabolit 25(OH) – 9,11 (norma 30,00 – 70,00)

I odkąd biorę D3, to nie badałam jej poziomu.

Dzięki za linka. Poczytałam.
                                          Czy my wszystkie już jesteśmy "skazane" na takie dolegliwości?

• nina_4 Nadal ogromna senność 26.09.14, 09:59
            Witam

23 września zrobiłam wyniki na dawce 50 mg Letroxu.

FT4 28.00% [wynik 14.8, norma (12 - 22)]

FT3 64.86% [wynik 5.5, norma (3.1 - 6.8)]

TSH 0,569 (norma 0,270 - 4,200)

i po półrocznej suplementacji D3 dawką 7000 IU poziom w organizmie wzrósł z 9,1 do 46,69 (norma 30 - 70)

Teraz prośba o zerknięcie na te wyniki.
            Czy jest wszystko OK ?

Nadal jestem senna cały dzień.
            Nadal mam codzienne migreny.
            I tyję w oczach.
            I mam objawy depresji, NIC mi się nie chce, nic mnie nie cieszy.
            Bolą i puchną stopy, a ściśle:j bolą żyły w stopach.

• nina_4 Re: Nadal ogromna senność 02.10.14, 22:39
              muktprega napisała:

"Jestem perzekonana, że jak dojdziesz do ok 60% obydwu hormonów Ft4 i Ft3 oraz do dobrego poziomu wit D3 najlepiej ok 60-70, to Twoje samopoczucie ulegnie bardzo pozytywnej zmianie, czego naprawdę ci życzę."

I co? Mam już niezły poziom D3 i ft3, a dalej źle się czuję. Psychicznie i fizycznie.
              Dalej mam codzienne migreny i nic mi się nie chce. I nie mogę schudnąć.

Czy poziomy ft3 i ft4 są dobre?

• muktprega1 Re: Nadal ogromna senność 03.10.14, 00:07
              > 23 września zrobiłam wyniki na dawce 50 mg Letroxu.
              >
              > FT4 28.00% [wynik 14.8, norma (12 - 22)]
              >
              > FT3 64.86% [wynik 5.5, norma (3.1 - 6.8)]

nina_4 02.10.14, 22:39

> muktprega napisała:
              >
              > "Jestem perzekonana, że jak dojdziesz do ok 60% obydwu hormonów Ft4 i Ft3 oraz
              > do dobrego poziomu wit D3 najlepiej ok 60-70, to Twoje samopoczucie ulegnie bar
              > dzo pozytywnej zmianie, czego naprawdę ci życzę."
              >
              > I co? Mam już niezły poziom D3 i ft3, a dalej źle się czuję. Psychicznie i fizy
              > cznie.
              > Dalej mam codzienne migreny i nic mi się nie chce. I nie mogę sch
              > udnąć.

widać jak na dłoni zbyt mała dawka T4 czyli tyroksyny, bo Ft4 masz zaledwie na poizomie 28% a dążymy do ok 60% w górę (moja norma to 80% obydwa) więc do góry daweczka wink masz klasyczne objawy niedoczynności.
              Robisz zbyt duże przerwy pomiędzy zmianami dawek, po prostu nie robisz badań po 4 tygodniach od zmiany dawki. Brak własnej aktywności w tej chorobie to nici z dobrego samopoczucia.
              Na Twoim miejscu docelowo zwiększyłabym o 25 tyroksynę, ale wprowadzaną powoli najlepiej u Ciebie ze względu na bóle głowy co 6 czyli 1/4 tabletki 25.
              Po 4 tygodniach na pełnej dawce 75 proponuję zbadać poziom hormonów, ale po 4 tyg a nie kilku miesiącach.
            • muktprega1 Re: Nadal ogromna senność 03.10.14, 00:08
              Czy poziom wit D3 badałas robiąc 2-tygodniową przerwę w suplementacji?
              • nina_4 Re: Nadal ogromna senność 03.10.14, 00:14
                Tak, zrobiłam dużą przerwę w D3.

Rzeczywiscie, trochę się zaniedbałam z tymi badaniami i podwyższaniem dawek.
                Dobrze, że postawiłaś mnie do pionu smile
                • nina_4 Dawka 75 E 21.12.14, 09:31
                  Witam

Tak, wiem, dawno nie robiłam wyników, ale ostatnio miałam bardzo poważny problem z mieszkaniem i nie miałam do tego głowy. Przeżyłam wielki stres i mogło to się odbić na wynikach.

16 grudnia zrobiłam wyniki na dawce 75 E - po sześciu tygodniach od zmiany z 50.

Oto one:

FT4 51.00% [wynik 17.1, norma (12 - 22)]
                  FT3 32.43% [wynik 4.3, norma (3.1 - 6.8)]
                  TSH 0,122 (norma 0,270 - 4,200)

Czy nie za niski poziom TSH ?

W porównaniu do września:

FT4 28.00% [wynik 14.8, norma (12 - 22)]
                  FT3 64.86% [wynik 5.5, norma (3.1 - 6.8)]

wzrosło FT3 a spadło FT4. Czy to dobrze?

Samopoczucie na tej dawce bez zmian. Może to w wyniku stresu.
                  • nina_4 Re: Dawka 75 E 24.12.14, 00:51
                    Pomyliłam się.
                    Wzrosło FT4, spadło FT3.
                    Dobrze to, czy źle?
                  • muktprega1 Re: Dawka 75 E 25.12.14, 09:47
                    > FT4 51.00% [wynik 17.1, norma (12 - 22)]
                    > FT3 32.43% [wynik 4.3, norma (3.1 - 6.8)]
                    > TSH 0,122 (norma 0,270 - 4,200)
                    >

tarczyca stresów bardzo "nie lubi" i zjadając Ft3 niestety
                    Na Twoim miejscu na razie nic bym nie zmieniała, przetrwaj, powtórzyłabym wynik za jakiś czas. Jak się wyciszysz i wszystko wróci do normy moze wtedy? Wystarczy miesiac?
                    A jak z bólami głowy?
                    A jak tam z:

>Miałam też wykonany test obciążenia glukozą (dwustopniowy: godzina 0 i po 2 godzinach):
                    hiperinsulinizm.

Bierzesz coś?

D3 miałaś już dobry wynik, ale bierzesz dawkę podtrzymującą 2000 jednostek zby ten dobry poziom utrzymać? To konieczność, sama przerwałam na 1/2 roku, no bo już "osiągnęłam" i powróciłam do "poniżej norm" wink

Magnez bierzesz nadal w takiej ilości jak wyżej pisałaś?
                    santa choinka prezent

• nina_4 Re: Dawka 75 E 25.12.14, 15:56
                      Witaj w ten świąteczny dzień muktprega1.

Jak się wyciszysz i wszystko wróci do normy moze wtedy? Wystarc
                      > zy miesiac?

Nie wiem. Cały czas żyje w stresie. Może krótko napiszę o co chodzi.

Podżyrowałam bratankowi kredyt w 1999. Nie spłacał, to komornik wszedł mi na pensję na 5 lat. Z tego powodu nie starczało na czynsz. Kolejne 4 lata komornik ściągał mi te zaległości czynszowe, które znowu narastały.
                      I właśnie w grudniu tego roku dostałam sądowy nakaz eksmisji. Za kilka miesięcy ma być druga rozprawa o zaległości czynszowe - 150 tys. (10 - letnie). Pytanie: czy uda się podnieść zarzut przedawnienia do 3 lat wstecz.

Tak więc stres cały czas ogromny.

A bóle głowy jakby troszkę odpuściły. Zdarza się czasem dzień bez.

Hiperinsulinizm - nic nie biorę.

Witamina D3 - nadal biorę 7000 IU. Czy zmienić na 2000 jak piszesz?

Magnez nadal w tej samej dawce.

pozdrawiam serdecznie
                      • muktprega1 Re: Dawka 75 E 28.12.14, 10:42
                        O qrczę, to rzeczywiście stres zapowiada się na dłużej trwający...podobna sytuacja ze spłatą dla kolegi z pracy wynikła u znajomej, od tamtej chwili nigdy nikomu nie podżerowałabym tak dużej sumy pieniędzy no najwyżej jakąś niewysoką, którą byłabym sama ewentualnie spłacić. No, ale to teraz sama wiesz ...
                        Trzymaj się dzielna kobieto smile Nieraz od życia przychodzą zaskakujące rozwiązania, czego Ci życzę.
                        A bratanek? Zero odpowiedzialności?

• nina_4 Re: Dawka 75 E 28.12.14, 11:09
                          To nie była duża suma kredytu. Ale niespłacana urosła trzykrotnie. Przez ten czas co mi komornik wisiał na pensji nie płaciłam czynszu: 1167 zł ( duże mieszkanie z c.o.). Później z kolei ściągano mi zaległości czynszowe. I znowu nie płaciłam czynszu ... Błędne koło.
                          Dlatego taki dług urósł: 10 lat X 12 miesięcy X 1167 plus odsetki. I stąd tak wielkie zaległości za czynsz.

A bratanek? Ma się dobrze. Wypiął się na mnie i uciekł do Anglii. Nie zwrócił nawet złotówki. Zero reakcji na moje maile i sms -y. Nawet nie znam adresu.

Ale nowe mieszkanie już mam: wynajęłam o połowę mniejsze. I czynsz tylko 650 zł. Łatwiej będzie spłacać dług. No i dobrze, że mam dobrze zarabiającego syna, który mieszka ze mną. Pracuje od 3 lat. Pomoże biednej matce. Sama bym zginęła.
    • nina_4 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 06.08.15, 14:36
      Witam po długiej przerwie.

No i skończyły się moje kłopoty.

W czerwcu odbyła się druga rozprawa sądowa o zadłużenie czynszowe. Wynajęliśmy z synem miłą, młodą adwokat. To ona była na tej rozprawie. I wygrała  Sąd przyznał nam do spłaty zadłużenie tylko za trzy lata – 40 tysięcy, a nie 280 tys. I w dodatku ADM zwróci nam koszty wynajmu adwokata. Zadłużenie można rozłożyć na 60 rat. Jest lepiej niż myślałam.

Teraz mogę zająć się swoim zdrowiem.

Zrobiłam wczoraj USG tarczycy. Widzę, że systematycznie się zmniejsza. Co to może oznaczać? A oto opis:

USG z dnia 5 sierpnia 2015:

Płat prawy tarczycy – 17 x 19 x 5 mm
      Płat lewy tarczycy – 13 x 15 x 35-37 mm

Czyli objętość wynosi 10, 68 mm (poprzednio 14, 88)

Prawy płat tarczycy w porównaniu z poprzednim badaniem mniejszy, wielkości w granicach normy; płat lewy wielkości w dolnych granicach normy.
      W płacie prawym centralnie i w biegunie górnym podobnie jak poprzednio 3-4 owalne obszary sąsiadujące ze sobą o mieszanej echogeniczności z przewagą bogatoechowej o wymiarach największy 12x13 mm położony bocznie, mniejszy położony przyśrodkowo średnicy około 12 mm, najmniejszy położony w biegunie górnym średnicy 7 mm z obrączkowatym zwapnieniem. W biegunie dolnym płata prawego, nieco bocznie, owalny normoechogeniczny obszar o wymiarach 10x5 mm., podobny możliwy w biegunie górnym. Poza tym echogeniczność płata prawego jednorodna.
      W biegunie dolnym płata lewego, w części środkowej słabo wyodrębnia się normoechogeniczny owalny obszar wielkości około 10x8 mm, poza tym lewy płat tarczycy jednorodny.

Tarczyca mapowana kolorowym Dopplerem, bez cech wzmożenia przepływu naczyniowego.

Jutro idę zrobić badania. Dalej jestem na dawce 75 mg Euthyroxu. Czy zrobić standard, tzn.: TSH, fT3 i fT4, czy jeszcze coś?

Pozdrawiam serdecznie

• muktprega1 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 13.08.15, 00:34
        A jak dawno robiłaś B12, D3 i ferrytynę?
        Dobrze, że sie tak zakończyły Wasze kłopoty smile
        • nina_4 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 13.08.15, 18:38
          Witaj muktprega1 smile

Ferrytynę i B12 robiłam 28 marca 2014. i wyglądały one tak:

ferrytyna – 81,7 (norma 13,0 – 150,0)
          witamina B12 – 418 (norma 240 – 900)

Teraz, tzn. 7 sierpnia 2015 zrobiłam:

D3 - 52, 71 (norma 30 - 70)

FT4 72% [wynik 19.2, norma (12 - 22)]
          FT3 45.95% [wynik 4.8, norma (3.1 - 6.8)]
          TSH – 0,079 (norma 0,270 - 4,200)

Są to wyniki na 75 E.

Myślę, że TSH bardzo poleciało w dół.

A o komentarz do pozostałych poproszę Ciebie.

Czy przypadkiem nie zmienić dawki euthyroksu?
          Co myślisz też o zmniejszającej się tarczycy?

pozdrawiam serdecznie

• muktprega1 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 13.08.15, 23:04
            A jak się z tym wszystkim czujesz? Czy miewasz jeszcze te koszmarne migreny?
            W zeszłym roku miałaś dobre B12 ferrytynę, ale dobrze jest sprawdzić jak tylko finanse pozwalają raz na rok ich poziom.
            • nina_4 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 14.08.15, 09:37
              Jak ja się czuję?
              - marnie

Przede wszystkim baaardzo przytyłam - 10 kg

Miewam także stany depresyjne i lęki.
              Trudno mi się też skoncentrować w pracy.
              Pogorszyła się pamięć.
              Gdy mówię, zapominam słów.

Ale z głową ciut lepiej. Od około 10 dni biorę maksymalną dawkę magnezu (4 tabletki Polomag K+) i budzę się bez migreny. Przeniosły się one na popołudnia.

No i wraz z upałami pojawił się obrzęk nóg.

• muktprega1 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 14.08.15, 10:12
                FT4 72%
                FT3 45.95%
                TSH – 0,079

Pomiędzy hormonami masz prawie 30% różnicy i od poziomu FT3 zależy Twoje samopoczucie, napisz proszę plan - co (wszystkie leki i suplementy), jaką dawkę i o której godz. bierzesz, może coś zakłóca konwersję? Ta różnica daje objawy niedoczynności, moze selen poprawiłby konwersje? 200 do 4h po tyroksynie.

> Ale z głową ciut lepiej. Od około 10 dni biorę maksymalną dawkę magnezu (4 tabl
                > etki Polomag K+)

w składzie jest potas z magnezem, zetknęłam się z przeciwstawnymi opiniami w artykułach, 1- ze mg jest antagonistą potasu (i w zasadzie tego sie trzymam)
                2 - że można brać je razem

więc zdecydowanie wolę jednoskładnikowe suple z zachowaniem odległości pomiędzy smile
                Miałam biorąc wysokie dawki mg skurcze w nogach, po uzupełnieniu potasu (kilka godzin od magnezu) wszystko wróciło do normy. Rozważ po zakończeniu opakowania.
                • nina_4 Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników 14.08.15, 23:45
                  Nie biorę selenu.

Tyroksynę biorę rano między 5 a 7, zależnie o której się obudzę.
                  Magnez jak przychodzę do pracy, tak około 9 - dwie tabletki.
                  Drugi raz dwie tabletki magnezu biorę późnym wieczorem.

I to wszystko.

Może tę konwersję T4 do T3 zaburza inny, codzienny stres związany z pracą.
                  Od stycznia pracuję w innym pokoju i z innymi osobami.
                  Nie rozumieją one moich częstych migren i każde moje L4 jest komentowane: "znowu".

Niestety, nie mam na to wpływu. Jeszcze dwa lata do emerytury muszę się męczyć.

• nina_4 Długa przerwa w tyroksynie 14.11.15, 23:00
      Witam

Od tygodnia nie brałam tyroksyny.

W zeszłą sobotę pogotowie zabrało mnie do szpitala w wyniku wysokiego ciśnienia. Miałam też potworną czterodniową migrenę. Wymiotowałam przez dwa dni.
      W czwartek wróciłam do domu.

I teraz pytanie: czy ponowne branie zacząć od dawnej dawki 75 czy od mniejszej?

• muktprega1 Re: Długa przerwa w tyroksynie 15.11.15, 13:55
        Jeśli miałaś tydzień przerwy, to teraz biorąc od razu 75 Twój organizm mógłby zareagować poczuciem nadczynności.
        Musisz sama podjąć decyzję, ale na Twoim miejscu wzięłabym połowę z 75, przez kilka dni obserwowała siebie i za jakieś 4 dni podniosła o 12, za nastepne 4 dni znowu, aż w końcu doszła do 75. Wydaje mi się taki sposób postępowania bardziej bezpieczny, a ty sama co sądzisz?
        • nina_4 Re: Długa przerwa w tyroksynie 15.11.15, 15:24
          Dzięki za odpowiedź.
          Tak chyba będzie dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka