Dodaj do ulubionych

hemoglobina

16.11.06, 15:44
mam pytanie: czy w ciagu tygodnia moze sie polepszyc wynik na ilosc
hemoglobiny we krwi?
tydzien temu mialam nieco ponizej normy i od tego czasu biore zelazo w
tabletkach oraz jem duzo miesa, szpinak, buraki, rzodkiewki i inne takie
specyfiki.
pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • j2334 Re: hemoglobina 16.11.06, 16:05
      Moze sie podwyzszyc,tym bardziej ,ze bierzesz zelazo,ale od razu nie licz na
      to ,ze skoczy Ci poziom do normy,bo to jeszcze troche za krotko.Bo rozumiem ,ze
      masz za niski poziom hemoglobiny?
      • omamamia1 Re: hemoglobina 16.11.06, 16:09
        do j2334-a co możesz powiedzieć jeśli poziom hemoglobiny przekracza gorną
        granice normy,inne parametry krwi są o.k.co to może oznaczać jeśli nie jest to
        wynik po podawaniu żelaza.
        • j2334 Re: hemoglobina 16.11.06, 16:20
          omamamia1 napisała:

> do j2334-a co możesz powiedzieć jeśli poziom hemoglobiny przekracza gorną
          > granice normy,inne parametry krwi są o.k.co to może oznaczać jeśli nie jest
          to
          > wynik po podawaniu żelaza.

wymaga to konsultacji hematologa.Zwykle do tego jest jeszcze podwyzszony poziom
          czerwonych krwinek,ale nie zawsze.zazwyczaj stosuje sie w takich przypadkach
          upusty krwi,tak przynajmniej robi sie na odzziale hematologicznym ,na ktorym
          pracowalam.Sa jeszcze metody farmakologiczne,ale to sprawa indywidualna dla
          kazdego pacjenta.
          • omamamia1 Re: hemoglobina 16.11.06, 16:23
            wynik niezbyt dużo przekracza normę,czy może to być wynik niedowodnienia czy
            ten stan wskazuje tylko podwyższony hematokryt?
            • j2334 Re: hemoglobina 16.11.06, 16:30
              Dla swojego spokoju powtorz sibie jeszcze raz morfologie ,dzien wczesniej nie
              bierz zadnych lekow typu zelazo,pij normalnie ,oczywiscie wode.Rano tylko badz
              na czczo.Jezeli ta norma jest nieznacznie podwyzszona ,to nie ma co od razu
              panikowac,tym bardziej ,ze inne wyniki masz w normie .pozdrawiam.
              • wisienkaa2 Re: hemoglobina 17.11.06, 13:22
                a ile masz hemoglobiny bo ja 11,4 i lekarz mi powiedzial ze dobre mam wyniki.
                • kakulina Re: hemoglobina 17.11.06, 19:28
                  a ja mam 11 i to jest troche za malo. mam nadizeje, ze wyniki beda dobre, a
                  beda w nastepnym tygodniu. to Wam powiem jak i co czy normalizacja hemoglobiny
                  w tydzien w ogole jest mozliwa. pozdr i dzieki
                • teletombola1 Re: hemoglobina 19.11.06, 01:55
                  wisienkaa2 napisała:

> a ile masz hemoglobiny bo ja 11,4 i lekarz mi powiedzial ze dobre mam wyniki.

Podobno norma jest od 11.5. To dlaczego jak się chce oddać krew to musi być
                  przynajmniej 12?
                  • j2334 Re: hemoglobina 19.11.06, 13:50
                    przynajmniej 12 po to ,aby gdy nagle ubedzie Ci 450ml krwi nie wpasc w
                    niedokrwistosc.Owszem krew po dosc szybkim czasie wroci do swojej normy.Ale
                    pewne zasady obowiazuja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka