Dodaj do ulubionych

Czy przy ataku duszności zawsze jest kaszel?

03.09.06, 22:13
Mój 2-letni synek ma alergię i czasem duszności astmatyczne. Od roku dostaje
Singulair 4, wziewnie Pulmicort, a jeżeli trzeba to też Berodual. Obecnie w
ogóle nie kaszle, ogólnie jest w świetnej kondycji, ale podczas snu mam
wrażenie, że świszczy i nie wiem czy ma przytkany nosek i dlatego świszczy
czy to skurcz oskrzeli? Jak przyłożę ucho do jego piersi to nie słyszę
świstu. Podczas snu także synek mocno się poci, chociaż to ma od wczesnego
dzieciństwa, więc nie wiem czy to ma znaczenie. Nie wiem czy dać mu ten
Berodual czy nie?
Obserwuj wątek
    • beleczka2 Re: Czy przy ataku duszności zawsze jest kaszel? 08.09.06, 22:20
      Idz najlepeij do lekarza, szczegolnie jesli chodzi o dziecko,a jesli moge
      zapytac kto i w jaki sposob tak wczesnie Ci zdiagnolizoawal alergie u dziecka,
      bo moja cora kaszle od kilku m-cy, ma 9 m-cy, a ja sie oficjalnie dzis
      dowiedzialam, ze mam lagodna astme (dusznosci,bez atakow kaszlu, tylko lekki
      kaszel, nie napadowy), no i noca nic nie dzije sie, co by mnie wybudzalo, dnie
      sa gorsze.
      • malika5 Re: Czy przy ataku duszności zawsze jest kaszel? 12.09.06, 11:18
        To było świstanie od przytkanego noska. Po prostu ja jestem przewrażliwiona i
        histeryczna...
        Jeżeli chodzi o alergię u małego, to było tak. Gdy miał 8m-cy pierwszy raz
        zachorował, dostał antybiotyk i okazało się że ma alergię na ten antybiotyk.
        Potem dostał drugi i też miał na niego alergię. To było ewidentne: czerwona
        wysypka na całym ciele, najwięcej na plecach, pupie i brzuszku. Byliśmy wtedy w
        szpitalu, bo to się stało wieczorem, dostał jakiś zastrzyk przeciwalergiczny i
        na drugi dzień zaczęło już to ustępować. Oczywiście trzeba było zmienić
        antybiotyk.
        Potem co 3-4 miesiące łapał zapalenia oskrzeli. I to było takie dziwne, bo
        dostawał nagle kataru, na drugi dzień pokasływał a na trzeci już były zajęte
        oskrzela, no i właśnie duszności. Ponieważ i ja i mąż jesteśmy nalergikami,
        więc uznano, że mały prawdopodobnie też. Przy czym wysypki były bardzo rzadkie
        i niewielkie.
        Niedawno miał testy i wyszło bardzo silne uczulenie na pyłki brzóz i traw i
        rzeczywiście kalendarz pylenia idealnie się pokrywa z jego chorobami. Lekarka
        powiedziała mi, że u tak małego dziecka nie można jeszcze zdiagnozować astmy
        (?), ale jeżeli ma alergię i były duszności to trzeba go traktować jak
        astmatyka. Zresztą czytałam ostatnio, że alergia i astma mają takie samo
        podłoże i coraz częściej te dwie choroby traktuje się jak jedną.
        Na razie widzę, że leczenie przynosi efekty, choroby są coraz rzadsze (ostatnia-
        pół roku temu) i pojawiający się czasem kaszel daje się opanować zwiększeniem
        wziewów i nie ma automatycznie infekcji.
      • malika5 Re: Czy przy ataku duszności zawsze jest kaszel? 12.09.06, 11:19
        Czy bierzecie jakieś leki przy waszych dolegliwościach? Z tego co sama
        zauważyłam, jedynie długotrwałe, regularne stosowanie leków daje dobre
        rezultaty.
    • malika5 A jednak... 12.12.06, 10:29
      Bardzo mnie to martwiło więc zaczęłam nachodzić lekarza częściej, no i niestety
      kilka razy były świsty w oskrzelach, mimo że mały w ogóle nie kaszlałsad(((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka