Dodaj do ulubionych

sucha,pekająca skóra dłoni

27.01.07, 09:19
jak w temacie trwa to od kilku lat,czasami samoistnie znika na pare
tygodni,oczywiście bywam u dermatologa nie pomagaja maści famakologiczne ani
kosmetyki dotyczy głownie palców skóra się łuszczy i pęka do krwi ni musze
dodawać jakie to uciazliwe i nieestetyczne.Czy to brak jakis vitamin czy co?
prosze o rady
Obserwuj wątek
    • majorka31 Re: sucha,pekająca skóra dłoni 28.01.07, 20:11
      polecam parafinkę zrobisz u większości kosmetyczek lub krem garniera do skóry
      bardzo suchej czerwony w słoiczku. U mnie się sprawdza
      • emi56 Re: sucha,pekająca skóra dłoni 28.01.07, 20:40
        Moze brakowac witamin i mineralow potrzebnych skorze.Sa w internecie przepisy
        jak zrobic samemu mazidlo na t.z popekane rece ogrodnika . Jest ono na bazie
        wosku przczelego i propolisu .
        • oladeniro Re: sucha,pekająca skóra dłoni 28.01.07, 22:06
          Jesli ta dolegliwosc pojawia sie w zime to najprawdopodobniej oznacza to tez
          reakcje skory na zimno i mroz, na przyklad zaraz po umyciu rak, wychodzisz z
          domu, kremy do rak z duza zawartosicia wody sa szkodliwe, bo wlasnie po nich,
          skora moze pekac na mrozie). Polecam parafine, albo dobry krem na zime
          Neutrogena. ja mam takie same dolegliwosci i nie mam 100% przepisu na piekna
          skore, ale stosuje kremy i wysuszam dobrze skore po umyciu:)
          • foxa19 Re: sucha,pekająca skóra dłoni 28.01.07, 22:55
            Moze byc jeszcze jedna przyczyna-alergia na cos z czym masz na codzien do
            czynienia np plyn do naczyn,mydło,kurz,a nawet krem ochronny czy maśc apteczna.
            • albin1974 Re: sucha,pekająca skóra dłoni 29.01.07, 11:32
              dziekuje za rady garnier stosowałem nie pomaga,testy alergologiczne nic nie
              wykazały skóra pęka do krwi nie tylko zimą:(
              • foxa19 Re: sucha,pekająca skóra dłoni 29.01.07, 16:18
                to że testy alergiczne nic nie wykazaly nie jest rownoznaczne z tym ze stan
                skory na rekach moze byc efektem reakcji na jakies kontaktowe alergeny.W
                zestawie testow nie ma prob na srodki chemiczne czy kosmetyczne-tu okreslic
                mozna negatywne reakcje metoda samoobserwacji.
                Mnie uczulaja np zielone mydła,niektore plyny do naczyn, masci na bazie
                gliceryny,owoce cytrusowe w trakcie obierania (nie moge obierac pomaranczy,a
                mandarynki nie szkodza)
                Spróbuj zastosowac Mecortolon N w kremie /do kupienia w aptece/ Jak zaleczysz
                ranki wtedy staraj sie by skora nadmiernie nie wysychala.na mnie supre dziala
                Neutrogena do rag/ale koncentrat/
                Zycze zdrowia
                • albin1974 do Foxa 19 29.01.07, 16:53
                  dziekuje bardzo,ale pekają Tobie do krwi?(albo pekały a na szczęście juz nie)
                  • foxa19 Re: do Foxa 19 30.01.07, 21:47
                    Niestety pękaja :( towarzyszy temu jakby nagle uklucie i skora jest peknieta do
                    krwi.
                    Suchy naskorek usuwam najczesciej jak peknie mi skora w okolicy paznokcia.W tym
                    miejscu bardzo trudno wygoić i na dodatek brzegi ranki twardnieja,dlatego scinam
                    je lub scieram maksymalnie jak sie tylko da.
                    Zauwazylam tez przez przypadek ze gojeniu sprzyjaja mokre opatrunki czyli
                    nakladam krem/mecortolon/,zawijam np pekniety palec bandazem i nawilzam caly
                    opatrunek,jak wysycha znow wsadzam lape pod kran.
                    Powodzenia
                    • foxa19 Re: do Foxa 19 30.01.07, 21:55
                      Aaa,zapomnialam dodac zebys sprobowal zastosowac przez jakis czas doustne srodki
                      p/alergiczne
                • albin1974 Re: sucha,pekająca skóra dłoni 29.01.07, 19:56
                  a mam usuwac ten naskórek czy nie bo usuwam i moze zle robie
        • jadwiga_r Do emi56 29.01.07, 11:43
          Czy możesz podać linka do przepisu maści ogrodnika.
          • kol.3 Re: 30.01.07, 19:01
            Możesz mieć atopowe zapalenie skóry. Miałam coś podobnego z pękaniem skóry do
            krwi. Pomogla maść Protopic, przepisana przez dermatologa, jest bardzo droga
            powyżej 200 zł.
            • catarina122 Re: proszę o przepis na maść 01.02.07, 09:58
              Byłabym wdzięczna jeśli macie linka na przepis tej maści do rąk ogrodnika. Mam
              okropny problem z pękającą skórą na rękach - w zasadzie nic już nie chce mi pomóc.
              • anathe0 Re: proszę o przepis na maść 05.02.07, 22:56
                catarina, a probwałas kremu do rąk xerand la roche posay (seria lipikar)? on co
                prawda jest przeznaczony do skóry atopowej, ale ja jak miałam bardzo zniszczone
                i przesuszone ręce, to sparwdzał się znakomicie. jak zaden inny. a jest bardzo
                łagodny i ślicznie regeneruje nakórek. a w pewnym momencie to naprawde moja
                skóra na rękach wygladała jak skóra dinozaura...
    • mitrana Re: sucha,pekająca skóra dłoni 06.02.07, 14:13
      Ja juz od dłuższego czasu stosuję krem do rąk z tej serii lipikar. Wcześniej
      przetestowałam prawie wszystko co było dostępne na rynku (od najtańczych do
      tych z górnej półki) A teraz myślę, że wreszcie mam krem, który mi pasuje,
      dzięki niemu doprowadziłam skóre dłoni do porządku.
      • catarina122 Re: sucha,pekająca skóra dłoni 07.02.07, 14:02
        Dzięki, poszukam tego kremu. Chodzi jednak o to, że oprócz tego że skóra jest
        sucha, mam plamy czerowone i szorstkie i krostki. Jest to uczulenie
        prawdopodobnie na detergenty. Próbowałam już wszystkiego, a sterydów nie chcę za
        każdym razem stosować. Dlatego maść na propolisie jak czytałam czyli do "do rąk
        ogrodnika" mogłaby jak sądzę mi pmóc.
        Jesli ktoś zna, proszę o link.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka