Dodaj do ulubionych

Propranolol na szybkie bicie serca

13.05.15, 22:03
Witam.
Ostatnio mam pewien problem, a mianowicie moje serce zaczęło szybciej bić. W spoczynku nie schodzi poniżej 90, zazwyczaj przekracza 100, dochodzi do 120. Poszłam z tym do lekarza rodzinnego i dostałam propranolol 10mg. Pani doktor powiedziała, że mam go brać dwa razy dziennie ale wtedy gdy serce będzie biło powyżej 80. Stosując się do tej rady, zażywałam go w takich sytuacjach. Minęło trzy tygodnie, serce nadal wali jak oszalałe, na dodatek boli mnie w klatce. Poszłam ponownie i tym razem inna pani doktor kazała brać to dwa razy dziennie bez względu na tętno.
Sama nie wiem co robić, dziś rano miałam tętno ponad 110, wzięłam tabletkę, po jakimś czasie zmierzyłam i było 72. Zmierzyłam wieczorem i miałam 67. Czy w takim przypadku mam brać ten lek? Boje się, żeby mi za bardzo nie obniżał tego pulsu w sytuacji, gdy nie jest on jakoś bardzo wysoki.
Zauważyłam ponadto, że lek ten obniża mi ciśnienie, które i tak z natury jest niskie. Po nim moje ciśnienie waha się w okolicach 90/60.
Czy ktoś z Was miał do czynienia z tym lekiem i może coś doradzić?
Obserwuj wątek
    • xawery39 Re: Propranolol na szybkie bicie serca 10.01.16, 14:49
      Mialem z nim do czynienia i mam nadal . Na ogół brałem go dorażnie , w razie potrzeby. Jeśli podejrzewasz stres jako przyczynę tych dolegliwości to spróbuj jakie leku uspokajającego np afobabu.
    • xawery39 Re: Propranolol na szybkie bicie serca 10.01.16, 14:50
      Pomyłka , lek afobam lub pod inną nazwą np zomiren.
    • 23tom Re: Propranolol na szybkie bicie serca 08.02.16, 15:31
      Serce - trzeba uzupełnić witaminy B6, B9 i B12 koniecznie, żeby obniżyć homocysteine. Sprawdzić żelazo i elektrolity jak jest ciśnienie chociaż niskie ciśnienie jest lepsze niż wysokie.
      Tachykardia - zbadaj tarczyce i nadnercza!! Masz prawdopodobnie nadczynność tarczycy. Prawie zawsze tachykardia jest z tym powiązana. Selen, magnez (z tego co pamiętam 1200mg), miedź, cynk, B2 i B3 i koniecznie wtedy płyn lugola (jod z jodkiem). Według ksążki Jerzego Zięby 15-20 kropli na dobę (ja tak robię 3-4 razy po 5 kropli). Tachykardia się uspokoiła. Terapia 2 tygodnie często pomaga, ale to kwestia indywidualna. Najlepiej poszukaj dobrego endokrynologa który wie o co chodzi i zna tą metodę. Samemu lepiej nie kombinować, bo system endokrynologiczny jest bardzo, ale to bardzo delikatny i drobne wahnięcia mogą spowodować problemy z hormonami, powiększeniem się tarczycy. I koniecznie selen, żeby zapobiec skutkom negatywnym jak się weźmie za dużo jodu! Dobry selen jest w orzechach brazylijskich. Najpierw zrób dokładne badania tarczycy. Wiele chorób serca ma podłoże tarczycowe!!!!!!!!!!! Ewentualnie metody takie jak samouzdrawianie B.S.M. lub "Kod uzdarawiania" - dr Alexa Loyda. Leczy choroby WSZYSTKIE oraz wyeleminuje stres!!. Blokery serca nie są dobre na dłuższą metę. Chyba nie chcesz do końca życia jechać na blokerach spowalniających pracę serca?Zdrowia życzę.
      • lipcowa14 Re: Propranolol na szybkie bicie serca 08.02.16, 23:34
        Na całe szczęście moja przygoda z tym lekiem była dosyć krótkotrwała. Udałam się do kardiologa, który wykonał EKG i Echo serca, wszystko dobrze. Kazała dalej brać ten lek, ale mnie zależało raczej na znalezieniu przyczyny szybkiego tętna a nie jedynie skupić się na niwelowaniu efektu. Zrobiłam poziom D3, strzał w dziesiątkę, poziom wyniósł 8. Zaczęłam suplementację dawkami >10 000 + oczywiście witamina K2. Po niecałym miesiącu serce się wyciszyło, teraz nadal stosuję D3 w dawce 5 000-10 000.
        Jeśli chodzi o Twoje sugestie 23atom to akurat B12 biorę w zastrzykach do końca życia, suplementuję też inne z grupy B. Magnezu biorę 400 mg dziennie (jakoś nie mam więcej czasu sensownie tego rozłożyć w ciągu dnia).
        I tarczyca akurat u mnie leczona, niedoczynność i hashimoto, hormony unormowane. Bardzo mylące bo w niedoczynności jest bradykardia ;)
        Na całe szczęście moja dociekliwość pozwoliła mi znaleźć przyczynę (mam taką nadzieję) gorszego samopoczucia i teraz jest dużo lepiej ;) a książka Jerzego Zięby to moja podstawowa lektura, ale płynu Lugola nie stosowałam jeszcze nigdy :D
    • karuzela65 Re: Propranolol na szybkie bicie serca 12.08.18, 14:26
      Tak, ja mam ten lek, ale biore go w sytuacjach gdy musze. On dziala szybko ale krotko. Bore go wowczas, gdy mam lek przed wyjściem do laboratorium, lekarza lub kiedy jade w dalsza droge. Na razie pomaga, ale ja biore 2x10 mg. samo 10 mg. to za mało. Lek ten obniża cisnienie oczywiscie. Ja mam sklonnosci do niskiego--98/67, lub 100/85. Sa wahania cisnienia, nigdy nie ma że mamy idealnie. Tetno mam 75, 72,80 i nigdy nie będzie ono takie samo , wahania sa normalne, lecz jesli serce wali ponad 120 uderzen to juz nalezy szybko zazyc Propranolol 20 a nawet 40 mg. Moje serce szybko bije jesli uderza we mnie goraco, niestety na to rady juz w pewnym wieku nie ma a faszerowac sie chemikaliami to tez nie jest wyjście.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka