Dodaj do ulubionych

Jak się objawia półpasiec ?

02.05.03, 00:34
Coś mi wyskoczyło na plecach , koło kręgosłupa , z prawej strony na wysokości
łopatki . Najpierw swędziało . Myślałem , że uczulenie albo mnie coś użarło ,
ale dzisiaj zaczęło boleć . Tak dziwnie . Czy to może być półpasiec ? Jakie
są jego objawy i czy da się samemu wyleczyć ? Jak się to łapie ? A może jeśli
nie to to ktoś wie co ?
Obserwuj wątek
    • tessa13 Re: Jak się objawia półpasiec ? 02.05.03, 11:40
      Ja Ci dam 'Baby do garów'! *LOL*

Po pierwsze: miałeś jako dziecko wiatrówkę tzn. ospę wietrzną? Jeżeli nie, to
      półpasiec jest nieprawdopodobny.

Po drugie: co Ci wyskoczyło? Krosty? Plamki? Pęcherzyki? W jakim zakresie? Jak
      się ogólnie czujesz? Masz gorączkę? Jeżeli tylko trochę boli, to też
      nieprawdopodobne, bo przy półpaścu boli cholernie.

Tego choróbska sam nie wyleczysz.

Ciao

Tessa
      • zuchtstier Re: Jak się objawia półpasiec ? 03.05.03, 18:32
        tessa13 napisała:

> Po pierwsze: miałeś jako dziecko wiatrówkę tzn. ospę wietrzną? Jeżeli nie, to
        > półpasiec jest nieprawdopodobny.

Miałem , a więc prawdopodobny .

> Po drugie: co Ci wyskoczyło? Krosty? Plamki? Pęcherzyki? W jakim zakresie?

Krostki : najpierw dużo obok siebie , swędzace , teraz się zmieniło w jeden
        wielki twardy syf . Dziwne , to chyba jednak nie to . Przeczytalem w
        encyklopedii zdrowia i nie pasuje mi .

> Jak się ogólnie czujesz? Masz gorączkę?

Dobrze się czuje , nie mam gorączki . A ma być ? Tego nie napisali .

> Jeżeli tylko trochę boli, to też nieprawdopodobne, bo przy półpaścu boli
        cholernie.

Bolało wtedy jak to pisałem , teraz w ogóle .

> Tego choróbska sam nie wyleczysz.

Jak to ? Na wszelki wypadek kupiłem maść z a-coś-tam-wirem / zowirax / i
        vratizolin / a tam jak byk że leczy półpaśca / .
        Smaruję ale to chyba nie półpasiec . A jeśli tak : napisz czy mogę tym zarazić
        dzieci , młodsze nie miały ospy, starsze miały w czasach przedszkolnych . Bałem
        się SARSa z takie świństwo przypełzło .
        Tessa dziękuję za porady , jestem miła . Czy ty jesteś ta sama co w Kuchni ?
        • tessa13 Re: Jak się objawia półpasiec ? 05.05.03, 15:11
          > Miałem , a więc prawdopodobny .

Stop, stop, stop!!! Ja nie pisałam, że jest prawdopodobny! Mi chodziło o to, że
          herpes zoster występuje tylko i wyłącznie u osób, które przeszły wiatrówkę.

Hmmm... Krostki, dobrze się czujesz i nie boli...

To w takim razie na pewno nie jest półpasiec. Przy półpaścu byłyby to
          pęcherzyki, czułbyś się chory, miałbyś lekką gorączkę i najwyżej po 2-3 dniach
          zwijałbyś się z bólu.

> Jak to ? Na wszelki wypadek kupiłem maść z a-coś-tam-wirem / zowirax / i

Zovirax. OK, ale Zovirax pomoże tylko wtedy, jeżeli naprawdę chodzi o infekcję
          wirusem Herpes. Jeśli to nie jest półpasiec, to możesz się smarować, aż Ci to
          uszami wyjdzie... ;-)))

> Smaruję ale to chyba nie półpasiec . A jeśli tak : napisz czy mogę tym
          zarazić
          > dzieci , młodsze nie miały ospy, starsze miały w czasach przedszkolnych .

Półpasiec jest mało zaraźny... Owszem, ktoś, kto nie chorował na wiatrówkę,
          może zarazić się wirusem, ale wtedy nie zachoruje na półpaśca, tylko na ospę
          wietrzną.

> Czy ty jesteś ta sama co w Kuchni ?

W Kuchni także czasem piszę; też jako tessa13 i zawsze z tą samą sygnaturką. ;-)

Ciao

Tessa
          • Gość: sara Re: Jak się objawia półpasiec ? IP: *.one.pl / 192.168.0.* / *.ppp0.dziesieciny.euro-net.pl 17.07.03, 10:03
            tessa13 napisała:

>
            > herpes zoster występuje tylko i wyłącznie u osób, które przeszły wiatrówkę.
            >

> Półpasiec jest mało zaraźny... Owszem, ktoś, kto nie chorował na wiatrówkę,
            > może zarazić się wirusem, ale wtedy nie zachoruje na półpaśca, tylko na ospę
            > wietrzną.

Czy dla osób, które chorowały na wiatrówkę, półpasiec jest bardzo zarażliwy?

Chcialabym wiedziec, bo nie wiem czy wyslać kilkunastolwtniego syna na wakacje
            do dziadka, ktory od trzech tygodni ma pólpasca. Z tego, co wiem, ma jeszcze
            trochę strupów. Może ktos mógłby mi pomóc? sara

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka