rysiek66 09.03.07, 13:24 czy normlany zdrowy człowiek wchłania zwykłe krowie mleko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jeanne72 Re: mleko 09.03.07, 13:49 Wchłaniać może wchłania, ale może nie trawić laktozy. Dorośli ludzie czesto nie posiadają aktywnego enzymu - laktazy. Stąd świeże mleko może u nich wywoływac przykre objawy. W takim wypadku należy spożywać jogurty, kefiry itp. Odpowiedz Link Zgłoś
rysiek66 Re: mleko 10.03.07, 10:37 hmm ciekawe pierwsze słysze moze wiesz gdzie moge o tym poczytać w necie a jak sprawdzić czy ktoś ma aktywny ten enzym Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: mleko 10.03.07, 11:24 Nie wiem, gdzie można o tym znaleźć w necie. Jak sprawdzić, czy masz "aktywny" enzym? Po prostu, jeżeli po wypiciu słodkiego mleka źle się czujesz ( masz bóle brzucha, wzdęcia, biegunki czy inne dolegliwości trawienne), to znaczy, że nie powinieneś go pić. Pij ,leko zsiadłe, kefiry, jogurty. Niemal wszystkie dzieci posiadają aktywna laktazę, ale z wiekiem u bardzo wielu ludzi enzym ten ulega unieczynnieniu. Tak naprawdę większości dorosłych ludziom nie służy słodkie mleko.Z powodzeniem można je zastąpić przetworami mlecznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
doroti1983 Re: mleko 10.03.07, 16:19 podzielam zdanie kolezanki. Jesli chcesz posuzkac i poczytać na ten temat to proponuje w wyszukiwarke wpisac "laktaza" Odpowiedz Link Zgłoś
grzehuu Re: mleko 10.03.07, 19:35 o właśnie miałem też taki temat zakładać ale ktoś mnie wyprzedził ;] Słuchajcie po wypiciu rano kawy z mlekiem czy też płatków z mlekiem , boli mnie cały dzień brzuch tzn. objawia to sie głownie biegunką i wzdęciami czy to znaczy ze nie trawie laktozy ? bo chyba na to wygląda :] Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: mleko 10.03.07, 19:39 Jeśli te objawy występują tylko po wypiciu mleka, to wygląda na to, że nie trawisz laktozy. Ale jeśli też po innych produktach, konieczna będzie gastroskopia... Odpowiedz Link Zgłoś
rysiek66 Re: mleko 10.03.07, 19:41 a może ten tnzym zanika z powodu tego że dorośli piją mniej tego mleka i zanika dlatego?? Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: mleko 10.03.07, 20:40 Laktaza to jedyny enzym, który nie jest w błonie sluzowej na stałe tylko powstaje gdy spożywamy mleko. Jeśli ktoś nie spozywa mleka, to pierwsze dawki produktu z laktozą zawsze przypłaci mniejszymi lub wiekszymi objawami nietolerancji laktozy. Jeśli później przy jadaniu mleka objawy nadal sie pojawiaja to jest prawdopodobne, że mamy niedobór lub nawet brak laktazy. W aptekach jest dostępny preparat laktazy w tabletkach. Można po prostu przed spożyciem mleka wziąć tabletkę laktazy, i po problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek84 Re: mleko 11.03.07, 10:38 witam - ja przez cale swoje dotychczasowe zycie (mam 23 lata) pilam mleko i nic mi sie nie dzialo :) W wieku 18 lat lekarz zlecil zrobienie testow na laktoze i laktuloze, o dziwo wyszla ...nietolerancja laktozy i zabroniono mi picia mleka. Przestalam pic na ...rok :) Lubie (i jem)mleko i wszelki nabial i nic mi nie jest :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rysiek66 Re: mleko 11.03.07, 21:11 hmm więc niech sie ktoś ustosunkuje do przypadku który opisała misiaczek być może to zależy od organizmu ale czy ten przykład to jakiś wyjątek?? Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: mleko 11.03.07, 21:34 Jeżeli po wypiciu mleka nic jej nie dolega, to nie widzę problemu. Skoro dobrze się po mleku czuje, nic nie stoi na przeszkodzie, by je pić... Poza tym jeśli piła mleko od dzieciństwa, przez cały czas, to nic dziwnego, że dobrze je toleruje. Inna sprawa, dlaczego lekarz w wieku 18 lat zlecił jej takie badanie? Tego nie wiemy, może jednak miała jakieś dolegliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek84 Re: mleko 12.03.07, 22:36 witam ponownie - swoja przygode ze szpitalnym zyciem zaczelam w wieku 15 lat - kiedy to wykryto u mnie wade (wrodzona!) nerek, od tamtego czasu przeszlam cala mase przeroznych badan m.in. testy na laktoze i laktuloze :) - bylo to badanie profilaktyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
dusza.czlowiek Re: mleko 12.03.07, 23:42 Misiaczku- testy na laktulozę ?? Co masz na myśli. Laktuloza to cukier, którego człowiek nie trawi, podaje się go głównie przy zaparciu. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek84 Re: mleko 13.03.07, 10:11 hmm, ciezko mi odpowiedziec na to pytanie - nigdy nie mialam problemow z zaparciami. Bylam kiedys pod kontrola specjalistow gastroenterologii - mam spory niedobor masy ciala i lekarze za wszelka cene probowali dowiedziec sie dlaczego tak jest, ale majac przed soba sterte wynikow moich badan stwierdzili, ze taka chyba moja "uroda" :) Tak jak wczesniej pisalam, mleko pije dosc czesto - zreszta od dziecka pilam :) i nie narzekam. A twarozek wiejski to nawet na sniadanie dzisiaj jadlam :) Aha to badanie to byly oczywiscie testy wodorowe - przeprowadzone zostaly w ciagu 2 dni - musialam wypic laktoze i pozniej przez kilka godzin (co kilkanascie minut dmuchac w specjalny worek), nastepnego dnia podobnie z tym ze zamiast laktozy musialam wypic laktuloze (fuj). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
prow-or Re: mleko 13.03.07, 09:28 doktor Eugeniusz Zbigniew Siwik, autorytet w dziedzinie ginekologii i położnictwa, twórca pierwszej w Polsce Kliniki i Szkoły Porodu Naturalnego. Z zamiłowania dietetyk. - Medycyna bierze dziś udział w jednym z największych oszustw ostatniego stulecia - twierdzi. - Jest na usługach koncernów, którym nie zależy na zdrowiu dzieci, tylko na pieniądzach. Lekarze nabrali wody w usta, bo tak jest bezpieczniej. Siwik używa mocnych słów. Twierdzi, że zawarte w mleku składniki powodują uszkodzenie wielu narządów wewnętrznych człowieka, nieodwracalne zmiany w układzie naczyniowym, sercowym i kostnym. - Mleko, wbrew powszechnemu mniemaniu, nie wzmacnia kości, tylko je osłabia. Zawarte w nim białko wypłukuje wapń z organizmu. Mleko krowie to najlepszy przepis na wózek inwalidzki - grozi. Cały ten intrygujący tekst przeczytacie: integra.xtr.pl/teksty/PijMleko.htm Aby wapń mógł zostać przyswojony przez ludzki organizm jego stosunek do fosforu powinien wynosić ok. 2:1 lub więcej. W ludzkim mleku stosunek ten wynosi 1,83 : 1, a więc niemal idealny. Zawartość bezwzględna wapnia dla mleka krowiego i ludzkiego wynosi odpowiednio 118 i 33 mg / 100 g mleka. Duża zawartość hormonu wzrostu oraz wapnia w mleku krowim może naruszyć stosunek wapnia i fosforu w organizmie ludzkim. Jeżeli równowaga ta zostanie zachwiana, w ustach pojawia się kwaśny smak. Bakterie szczególnie lubią środowisko kwaśne, dlatego spożywanie mleka sprzyja rozwojowi próchnicy. Człowiek wchłania więcej wapnia z mleka matki, mimo mniejszej jego zawartości, gdyż ważna jest nie tylko ilość wapnia, ale również proporcje pomiędzy innymi składnikami. Jest jeszcze jedna niepokojąca rzecz w kwestii wapnia. Jedyną istotą na ziemi, która cierpi z powodu niedoborów wapnia jest człowiek. Tymczasem okazuje się, że wapń zawarty w krowim mleku jest niebezpieczny dla człowieka.Pozostała część tekstu znajdziecie pod adresem: www.racjonalista.pl/kk.php/t,2821 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: mleko 13.03.07, 10:58 prow-or napisał: > Zawartość bezwzględna wapnia dla mleka krowiego i ludzkiego wynosi odpowiednio > 118 i 33 mg / 100 g mleka. Duża zawartość hormonu wzrostu oraz wapnia w mleku > krowim może naruszyć stosunek wapnia i fosforu w organizmie ludzkim. Co ma duża zawartość wapnia w mleku krowim do stosunku wapnia i fosforu, skoro mleko krowie zawiera także fosfor ??? S. Odpowiedz Link Zgłoś
prow-or Re: mleko 14.03.07, 13:10 snajper55 napisał: > Co ma duża zawartość wapnia w mleku krowim do stosunku wapnia i fosforu, skoro > mleko krowie zawiera także fosfor ??? No co ty snajper, nie wiesz? Nie przeczytałeś? To poszukaj w necie na wiarygodnych stronach, pogadaj ze znajomymi lekarzami. Może wreszcie czegoś sensownego się dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: mleko 14.03.07, 14:56 prow-or napisał: > No co ty snajper, nie wiesz? Nie przeczytałeś? Włąśnie w odróżnieniu od ciebie rpzeczytałem. Cytujesz opinie wzajemnie sprzeczne nawet tego nie zauważając. Tak więc spróbuję wyjaśnić na poziomie dziecka. Duża zawartość wapnia w mleku nie zaburza stosunku wapnia do fosforu w organiźmie, ponieważ w mleku jest dużo fosforu. W mleku musiałoby być dużo więcej wapnia, aby stosunek wapnia do fosforu był taki, jaki jest w mleku ludzkim. W sumie - w mleku jest MNIEJ wapnia w stosunku do fosforu niż w mleku ludzkim. Jednak fosfor występuje w wielu innych produktach i jest organizmowi dostarczany w wystarczającej ilości. Jedynie wapnia może być ZA MAŁO. Dlatego trzeba pić mleko i jeść produkty mleczne. S. Odpowiedz Link Zgłoś
prow-or Re: mleko 14.03.07, 20:46 Czytaj snajper, jeszcze czytaj. Może dotrzesz do sedna, ale raczej nie dotrzesz bo poniższe adresy to przecież dla ciebie niewiarygodne źródła informacji. Wyszukane tak ot, z marszu bez cenzurowania. Z pewnościa jest tego znacznie więcej. www.racjonalista.pl/kk.php/t,2821 www.osteoforum.org.pl/zalecenia.html www.faceci.com.pl/r_mleko.html www.schudnij.com.pl/rozdzielna_2.html www.noni-ames.pl/article_info.php?articles_id=343 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 A jednak nie zrozumiałeś... 14.03.07, 20:49 No cóż, czego można po bełkoczącym akwizytorze się spodziewać... S. Odpowiedz Link Zgłoś
prow-or Re: A jednak nie zrozumiałeś... 15.03.07, 11:26 snajper55 napisał: > No cóż, czego można po bełkoczącym akwizytorze się spodziewać... Znasz jakiegoś? To twoje towarzystwo składa się z bełkoczących akwizytorów? Nie odpowiadaj, to nie moja sprawa. Natomiast zawsze wiadomo czego można się spodziewać po bufonie snajperze55 przistaczającego się czasami w karol.walc-a Odpowiedz Link Zgłoś
rysiek66 Re: A jednak nie zrozumiałeś... 15.03.07, 13:12 a co z przetworami mlecznymi też są szkodliwe tak jak samo mleko??? Odpowiedz Link Zgłoś
prow-or Re: A jednak nie zrozumiałeś... 16.03.07, 13:58 rysiek66 napisał: > a co z przetworami mlecznymi też są szkodliwe tak jak samo mleko??? Opinie są bardzo różne. Jedne są inne nie są szkodliwe. Dla przykładu: "desery twarogowe,sery topione - te produkty trzeba omijać z daleka ponieważ zawierają związki fosforu dodawane podczas produkcji.Duże zastosowanie znajdują fosforany w przemyśle mleczarskim oraz jako topniki serów. Nadmiar fosforu powoduje zakwaszenie organizmu i wypłukiwanie wapnia z kośćca. Upośledza wchłanianie tak ważnych pierwiastków jak magnez, cynk oraz żelazo, co prowadzi do anemii." Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: A jednak nie zrozumiałeś... 16.03.07, 14:38 Na pewno polecane są: maślanka, kefiry, jogurty ( najlepiej naturalne). Odpowiedz Link Zgłoś