Dodaj do ulubionych

badanie hist-pat

16.06.07, 18:43
Witam.
jak to jest z tym badaniem? Chodzi mi o odbiór wyników?
Czy jak jest coś złego w wyniku to dzwonią, albo wzywają Cię listownie do
stawienia się? Jakoś sobie nie mogę wyobrazić sytuacji, kiedy idziesz po
odbiór, a tu zła diagnoza i człowiek pozostaje sam sobie w takiej chwili.
Ja sama czekam na wynik, nie powiem jestem troszkę a nawet bardzo
zestresowana. Kiedy najwcześniej mogę po niego pójść? zawsze mówią 2 - 3 tyg,
ale czy faktycznie trzeba tak długo czekać, czy ktoś z was odebrał wcześniej?
Bardzo się boję.
Obserwuj wątek
    • alexandraf1 Re: badanie hist-pat 16.06.07, 20:32
      Sama czekam na taki wynik, jestem po wycięciu znamion . W tej klinice, w której
      ja to robiłam mówili, że lekarz dzwoni, jeżali wynik będzie niepomyślny, a jak
      ok, to nie dzwonia
    • wimabe Re: badanie hist-pat 16.06.07, 20:55
      Różnie bywa. Z zasadny jest tak, że jak coś nie gra to lekarz osobiście
      przekauzje taką widaomość, ale spotkałam się osobiście tym, ze wszystko było
      ok (jak sie później okazało) a lekarz zadzwonił i kazał się stawić osobiście w
      gabinecie. Nie ma żadnych 100% pewnych schematów
      • slim261 Re: badanie hist-pat 16.06.07, 21:09
        Ja również jestem po wycięciu pieprzyka.
        Niby onkolog powiedział, że to nie jest czerniak, ale jakoś bardzo się boję.
        Strasznie panikuję.Przecież taki onkolog też nie jest alfą i omegą i może się
        mylić.
        Od wczoraj nie jem, a zabieg miałam we wtorek, więc gdzie tam jeszcze do wyniku.
        Chyba nie wytrzymam.Mam ochotę wyć.
        Pozdrawiam.
        • cn_tower Re: badanie hist-pat 16.06.07, 21:14
          łatwo mówić,wiem ale nie martw się!, onkolog ma doświadczenie więc nie
          powiedziałby "to nie jest czerniak" tylko np. "to raczej nie czerniak" gdyby
          miał wątpliwości, a przecież będziesz jeszcze sporo czekać więc postaraj się
          powiedzieć sobie" jestem zdrowa(y)! i zajmij się czymś, wszystko będzie
          dobrze,zobaczysz!
        • alexandraf1 Re: badanie hist-pat 16.06.07, 21:17
          A dlaczego wycinałaś tego pieprzyka? Onkolog kazał, zaczął się on zmieniać,
          nagle sie pojawił? Ja te moje mialam juz długo, ale były dysplastyczne , dlatego
          onkolog kazał usunąć.
          Spokojnie :-) Ja też się denerwuje, ale onkolog badajac znamie zazwyczaj widzi
          jaki typ komórek tam jest- dlatego gołym okiem zazwyczaj stweirdza, że to nie
          czernak. A dlaczego miałabys miec czerniaka? Jak to znamie wyglądało? Moje 2
          były ciemne i o takim dziwnym kształcie, a jedno z czerwoną obwódką. Dzisiaj
          miałam je wycinane. Kiedy masz wyik? ja w czwartek
          • ela_anna Re: badanie hist-pat 16.06.07, 21:30
            inkolog napewno nie widzi gołym okiem,dlatego wykonuje sie badania
            histopat.Gdyby tak było,badania nie byłyby konieczne.Moja corka miala usuwane
            znamie i lekarz wytlumaczyl mi ,ze badania wykazlay iz jest to tkanka zlozona ,z
            ktorej w przyszlosci moglby powstac czerniak .Uplynelo juz troche czasu wiec
            mamy nadzieje ,ze wszystko jest ok.Czego i wam zycze.Bedzie dobrze...
            • slim261 Re: badanie hist-pat 16.06.07, 21:47
              Historia jest taka.
              3 lata temu zrobił mi się pieprzyk na udzie. Zmieniał się, tzn.był malutki taka
              kropeczka, ale robił się na nim strupek i odpadał, nie krwawiło nic, nie
              bolało, nie powiekszało się.Poszłam do dermatologa, pooglądał dermatoskopem,
              powiedział, że to nic groźnego, ale dał skierowanie do wycięcia. Poszłam na
              wycięcie, przed tym wycięciem obejżała mnie jeszcze inna pani doktor i
              stwierdziła również, że to nic groźnego i wypaliła to laserem. Po roku (około)
              odrosło, takie samo i teraz byłam z tym u onkologa, który też stwierdził, że to
              nic groźnego, ale jak mnie to uspokoi, to mam to usunąć. Usunęłam w szpitalu i
              teraz czekam.
              Powtarzam sobie, że jestem zdrowa, ale jednak boję się i różne mysli przychodzą
              mi do głowy.
              Modle się o dobry wynik, mam córkę i mam tylko 28 lat.
              Pozdrawiam.
              • alexandraf1 Re: badanie hist-pat 16.06.07, 21:59
                Pod demratoskopem bardzo dobrze widac niepokojące zmiany. Lekarz onkolog to
                wychwyci od razu. Skoro zaczął się zmieniać to lepiej wyciąć , poc masz sie
                denerwować. Dobrze zrobiłaś . Rozumiem Twoje obawy, bo nawet jak człowiek
                słyszy, że to nic groźnego, to przychodzą mysli przed wynikiem: A co
                jeśli......? A co jesli lekarz się pomylił? I wyobraźnia działa , samemu mozna
                się nakręcić. Jednak pozostańmy przy tym, że to nasza wyobraźnia, że bedziemy
                mieć dobry wynik i koniec! Pamiętaj, to czego się boisz- nie musi sie spełnić.
                To lęk, nasza psychika. Za 10-15 lat napiszesz o problemach z dorastającą córką
                , a ja o porodzie- mam 22 lata! :-))))) mnóstwo pozytywnej energii dla Ciebie :-))))
    • alexandraf1 Re: badanie hist-pat 16.06.07, 21:53
      Ela, dobry onkolog jest w stanie to stwierdzic, zwłaszcza gdy bada dermatoskopem
      i widzi nieprawidłowe komórki czy są one w trakcie transformacji czy nie.
      • slim261 Re: badanie hist-pat 16.06.07, 22:03
        Dziękuję Ci za słowa otuchy.
        Życzę i Tobie wszystkiego dobrego i oby nasze wyniki było ok:)
        Trzymam za nas obie.
        Pozdrawiam.
    • alexandraf1 Re: badanie hist-pat 21.06.07, 17:42
      Hej Slim, masz już wynik? Ja właśnie odebrałam :-) Zmiany łagodne :-) Na pewno u
      Ciebie też tak będzie, daj znać, trzymam kciuki :D
      • slim261 Re: badanie hist-pat 27.06.07, 16:12
        alexandraf1 witaj.
        Właśnie dzisiaj odebrałam, długo się naczekałam, ale wynik wszystko mi
        wynagrodził: Cech złośliwości nie stwierdzono - jestem przeszczęśliwa, bardzo
        się bałam.
        Cieszę się, że u Ciebie też wszystko dobrze.
        Dziękuję za słowa otuchy.
        Pozdrawiam ciepło.
        Slim.
        • alexandraf1 Re: badanie hist-pat 28.06.07, 23:54
          No to super :-) Mówiłam, że tak będzie :D trzymaj sie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka