IP: *.grontmij.net 12.06.03, 10:29
Witam
Mam pytanie. jak zacząć badać wątrobę. Do jakiego lekarza się udać, jakie
badania przeprowadzić. Wątrobę chcę skontrolować po kątem układu krążenia i
zatorowości płucnej.
Obserwuj wątek
    • Gość: GTelega Re: Wątroba IP: 65.90.124.* 12.06.03, 18:15
      Gość portalu: Robert napisał(a):

> Witam
      > Mam pytanie. jak zacząć badać wątrobę. Do jakiego lekarza się udać, jakie
      > badania przeprowadzić. Wątrobę chcę skontrolować po kątem układu krążenia i
      > zatorowości płucnej.

Powiec wiecej co tak naprawde sie wydarzylo. Z tego co piszesz trudno jest
      wywnioskowac cos konkretnego. Istnieja setki testow watroby, robi sie tylko te
      ktore maja sens w konkretnej sytuacji.
      • marina2 Re: Wątroba 12.06.03, 23:07
        Hepatolog specjalista chorob watroby.Na ogol pierwsza ich specjalizaca to
        interna i/lub pediatria.Najczsciej pracuja w poradniach chorob zakaznych przy
        szpitalach zakaznych.M
      • Gość: Robert Re: Wątroba IP: *.grontmij.net 13.06.03, 09:52
        Gość portalu: GTelega napisał(a):

> Gość portalu: Robert napisał(a):
        >
        > > Witam
        > > Mam pytanie. jak zacząć badać wątrobę. Do jakiego lekarza się udać, jakie
        > > badania przeprowadzić. Wątrobę chcę skontrolować po kątem układu krążenia
        > i
        > > zatorowości płucnej.
        >
        > Powiec wiecej co tak naprawde sie wydarzylo. Z tego co piszesz trudno jest
        > wywnioskowac cos konkretnego. Istnieja setki testow watroby, robi sie tylko
        te
        > ktore maja sens w konkretnej sytuacji.

Podejrzewa się u mojej osoby zatorowośc płucną lecz nie znaleziono przyczyny.
        Sugestia lekarza naczyniowca była, że być może jest to spowodowane niewłaściwą
        pracą wątroby. Ponadto mam nadciśnienie, którego zjawiska też lekarze nie
        zdiagnozowali.
        • Gość: GTelega Re: Wątroba IP: 65.90.124.* 13.06.03, 15:04
          > Podejrzewa się u mojej osoby zatorowośc płucną lecz nie znaleziono
          przyczyny.
          > Sugestia lekarza naczyniowca była, że być może jest to spowodowane
          niewłaściwą
          > pracą wątroby. Ponadto mam nadciśnienie, którego zjawiska też lekarze nie
          > zdiagnozowali.

Mam nadzieje, ze wykluczono najczestrze przyczyny poza watroba - niewydolnosc
          zyl glebokich w konczynach dolnych (Doppler?) i problemy z sercem migotanie
          przedsionkow (EKG), czy ASD (ECHO). Jako, ze czynniki przeciwkrzepliwe sa
          produkowane w watrobie warto byloby sprawdzic kilka rzeczy: (popros kogos
          niech to przetlumaczy - nie jestem na bierzaco z Polskim mianownictwem)
          protein C, protein S, anti-thrombin III, factor V Leiden, homocystine level,
          PT, PTT, AST, ALT, biliruin fractionated, albumin, alkaline phosphatase.
          • Gość: Robert Re: Wątroba IP: *.grontmij.net 13.06.03, 15:27
            USG dopplera żył miałem zrobione i nic nie wykazało. Leczenie zatorowości
            (jeżeli rzeczywiście jest to zatorowość) rozpocznę po zdiagnozowaniu problemu.
            Widzę, że specjalista od chorób wewnętrznych na pierwszy rzut bedzie chyba
            najlepszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka