Dodaj do ulubionych

Zdrowa woda?

25.07.07, 20:28
Czy ktoś może wie czy woda o następujących parametrach jest niezdrowa i jak bardzo? Interesuje mnie wpływ tej wody na małe dzieci pijące ją przez 1/4 roku. Z badania w sanepidzie wynika że moja woda działkowa ma:

216 mikroorganizmów 1 ml przy 36 stopniach Celsjusza (norma dopuszcza 50)
1,54 mg/l żelaza (norma dopuszcza 0,200)
0,13 mg/l manganu (norma dopuszcza 0,050)
zapach nieakceptowalny (choć ja tam specjalnie nic nie czuję)
mętność 4,8 NTU (norma dopuszcza 1 - faktycznie jest mętna)
pozostałe parametry w normie

Czy to jest duże przekroczenie? Rozumiem, że mikroby to sobie wygotuję, ale żelazo i mangan zostaną. Czy powinienem zainwestować w filtr i jeśli tak to jaki no i jakie mogą być skutki spożywania tej wody przez lata?
Obserwuj wątek
    • judytka_k Re: Zdrowa woda? 26.07.07, 11:46
      Hej! Wydaje mi się, że skoro normy są przekroczone tak bardzo to woda
      rzeczywiście może się średnio nadawać do picia, tym bardziej, że jest mętna, co
      znaczy, że są tam pewne nierozpuszczone związki, które mogą być wynikiem albo
      źle uzdatnianego wodociągu, albo jakiś osadów, które się znajdują w rurach.
      Poza tym ta wartość żelaza, która jest podana jest najbardziej optymalna i
      bezpieczna dla zdrowia, więc skoro jest ona przekroczona 8 razy to myślę, że
      nie jest to zbyt dobre. Poza tym z tego co wiem, to nadmiar żelaza może być
      szkodliwy nie tylko dla człowieka, ale także może wpływać na wygląd np.
      urządzeń sanitarnych, bo tworzą się takie odbarwienia. Na Twoim miejscu nie
      podawałabym tej wody dzieciom, szczególnie takim malutkim, bo może im to
      zaszkodzić. Może lepiej woda mineralna albo źródlana? Zapewni im odpowiedni
      dobór minerałów i na pewno nie będzie szkodzić pita w każdych ilościach. Ja na
      swojej działce nie używam do picia wody z wodociągu, bo jestem ostatnią
      dołączoną działką i u mnie ta woda "stoi" w rurach, badania sanedpidu też mam
      niekorzystne, więc wolę nie ryzykować :-) trochę na ten temat czytałam i wiem,
      że lepiej zainwestować w wodę źródlaną niż tak nadwyrężać zdrowie :-) Niestety
      tematu filtrów nie zgłębiałam przy okazji swojej działki, bo jakoś nie do końca
      wierzę w ich działanie. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka