Dodaj do ulubionych

Problem z uchem

18.08.07, 15:10
Witam. Mam następujący problem. Niedawno przebyłem chorobe infekcyjną, której objawami był ból głowy, gorączka, ogólne złe samopoczucie. Dodatkowo miałem uczucie zapchanych uszu (zwiększone ciśnienie) i gorzej słyszałem. Lekarz ogólny zapisał mi antybiotyk, który pomógł na samopoczucie, niestety problem ze słuchem pozostał.
W pewnym momencie, w czasie ruszania szczęką, jedno ucho odepchało się i słuch powrócił do normy. Niestety w drugim nie, a dodatkowo z czasem zacząłem słyszeć jakby pisk.
Laryngolog stwiedził niedrożność trąbki słuchowej, oraz niedosłuch. Błona bębenkowa jest nienaruszona, ale był tam ślad krwi. Dodam jeszcze, że prześwietlenie zatok nic nie wykazało. Miałem otrzymać antybiotyk, jednak nie otrzymałem żadnego leku. Mam się zjawić za 2 tygodnie na ponowne badanie słuchu. Jestem tą sytuacją zaniepokojony. Proszę o pomoc w postaci rady. Czy takie postępowanie laryngologa jest właściwe? Co może być przyczyną moich dolegliwości?
Obserwuj wątek
    • landscapes Re: Problem z uchem 20.08.07, 10:54
      wydaje mi się że laryngolog nic więcej nie mógł zrobić. bez sensu jest
      przepisywać antybiotyk być może niepotrzebnie. po infekcjach problemy ze słuchem
      zwykle same ustępują. potrzeba tylko czasu. poproś następnym razem o skierowanie
      na tympanometrię (jeżeli jej jeszcze nie miałeś)bo ona pokazuje co się dzieje w
      uchu środkowym, czyli tam gdzie zajrzeć się nie da i dowiesz się czy
      maszproblemy z trąbką słuchową czy to przechodzi i czy może to jeszcze jest oś
      innego.
      • sh-1 Re: Problem z uchem 20.08.07, 23:14
        Dziękuję za odpowiedź.
        Niestety nie miałem tympanometrii. Lekarka stwierdziła niedrożność trąbki słuchowej "na oko".
        • dzambii Re: Problem z uchem 25.08.07, 01:54
          Na oko to "chłop w szpitalu umarł". Jeśli ci nie przechodzi, to
          domagaj się skierowania do laryngologa z wyższym stopniem
          specjalizacji (czyli do szpitala). Ubytek słuchu jest koszmarem,
          wiem coś o tym. Domagaj się leczenia.
          • sh-1 Re: Problem z uchem 29.08.07, 02:53
            Właśnie, że w szpitalu mam takich lekarzy... Dlatego też poszedłem prywatnie. Wspomniałem o tympanometrii, a laryngolog na to, że za dużo się naczytałem... Zapisała krople i kazała zrobić audiogram.
            Mimo tego lekceważenia (na szczęście) słuch zaczyna wracać do mi normy.
            Masz racje Dzambii - ubytek słuchu to koszmar... Ludziom, którzy nie mieli z tym problemu wydaje się że tylko wzrok jest ważny...
            Dziękuję za odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka