Dodaj do ulubionych

Plamienie i Cilest

IP: *.leszno.sdi.tpnet.pl 06.08.03, 12:32
Mam pytanie i proszę o odpowiedź osoby, które znają podobny problem. Biorę
Cilest od ok. czterech lat. Ostatnio w dniu przyjęcia przedostatniej tabletki
z listka zauważyłam brunatne plamienie, które utrzymało się (z niewielkim
natężeniem) do rozpoczęcia miesiączki. Pojawiła się ona normalnie, bez
żadnego przesunięcia w czasie. Po jej zakończeniu wszystko jest w normie,
plamienie ustąpiło. Zasadnicze pytanie: Czy takie plamienie oznacza
zmniejszenie skuteczności pigułki? Co może być jego powodem i czy należy się
tym niepokoić? Będę wdzięczna, jeśli Pani Doktor zechce się również
wypowiedzieć.
Obserwuj wątek
    • Gość: magda Re: Plamienie i Cilest IP: 217.153.22.* 06.08.03, 12:46
      Zapewne o tym wiesz, ale tak na wszelki wypadek zapytam: czy robisz jakieś
      przerwy w przyjmowaniu tych tabletek?

Pozdrawiam,
      magda

Gość portalu: scandina napisał(a):

> Mam pytanie i proszę o odpowiedź osoby, które znają podobny problem. Biorę
      > Cilest od ok. czterech lat. Ostatnio w dniu przyjęcia przedostatniej tabletki
      > z listka zauważyłam brunatne plamienie, które utrzymało się (z niewielkim
      > natężeniem) do rozpoczęcia miesiączki. Pojawiła się ona normalnie, bez
      > żadnego przesunięcia w czasie. Po jej zakończeniu wszystko jest w normie,
      > plamienie ustąpiło. Zasadnicze pytanie: Czy takie plamienie oznacza
      > zmniejszenie skuteczności pigułki? Co może być jego powodem i czy należy się
      > tym niepokoić? Będę wdzięczna, jeśli Pani Doktor zechce się również
      > wypowiedzieć.
      • Gość: scandina Re: Plamienie i Cilest IP: *.leszno.sdi.tpnet.pl 06.08.03, 13:20
        Robiłam dwumiesięczną przerwę po dwóch latach przyjmowania pigułek. Kolejną
        przełożyłam po konsultacji z ginekologiem na "po wakacjach". Ale czytałam
        również opinie, że wprzypadku Cilestu przerwy nie są konieczne. Mimo to, po
        wakacjach i tak pewnie ją zrobię. Póki co martwię się o skuteczność w tej
        chwili. Czy to plamienie świadczy o jej obniżeniu?
        • Gość: mia Re: Plamienie i Cilest IP: *.local.pl / 192.168.1.* 06.08.03, 13:26
          plamienie moze oznaczac, ze dawka hormonow jest za niska
          przede wszystkim powinnas porozmawiac ze swoim lekarzem
          • Gość: magda Re: Plamienie i Cilest IP: 217.153.22.* 06.08.03, 13:38
            Przyłączam się do poprzedniej rady, że najlepiej będzie, jak zapytasz o to
            swojego lekarza. Wydaje mi się jednak, że nie powinnaś mieć żadnych obaw,
            ponieważ takie jednorazowe małe plamienie niczego ZUPEŁNIE nie musi oznaczać.
            Co zaś do tych przerw.... Mój ginekolog (a uważam, że naprawdę jest świetnym i
            doświadczonym lekarzem) powiedział, że bez względu na to jakie tabletki się
            bierze, powinno robić się przynajmniej 2-miesięczne przerwy każdego roku,
            ponieważ w ten sposób organizm sam naturalnie reguluje wewnętrzną gospodarkę
            hormonalną. Inaczej może dojść do całkowitego zablokowania pracy jajników.
            Dotyczy to zwłaszcza osób w młodym wieku. Moim bardzo osobistym zdaniem to owe
            plamienie może być spowodowane właśnie brakiem częstszych przerw w przyjmowaniu
            tabletek.
            Pozdrawiam,
            magda
            • Gość: anika Re: Plamienie i Cilest IP: *.tg.akk.net.pl 06.08.03, 19:47
              Miałam podobny problem. Brałam Cilest przez 5 lat z dwoma przerwami . Ostatnio
              przytyło mi się znacznie w związku z tym zaczełam dietę i ćwiczenia i
              natychmiast pojawiły się plamienia a nawet miesiączka w środku cyklu brania
              tabletek. poszłam do lekarza i ten zalecił mi silniejsze tabletki i problem
              się skończył.Myślę że bez wizyty u lekarza się nie obejdzie. Pozdrawiam
    • Gość: Gość portalu: scandina Re: Plamienie i Cilest IP: *.leszno.sdi.tpnet.pl 07.08.03, 08:15
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka