funia81 Medyczne mity - kity 12.01.08, 12:22 Telefon komorkowy nie zabija sam z siebie. Ale dzialanie np. elektrokardiografu potrafi zaklocic bardzo skutecznie. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
autsider Medyczne mity - kity 12.01.08, 12:32 Odnośnie mitu, że wykorzystujemy tylko 10% mózgu.. Nie do konca moge sie zgodzic z tym, ze jest on nieprawdziwy. Myslę, że błąd polega tu na 'skrócie myślowym' :) I chodzi tu o wykorzystanie 10% możliwości jakie ma mózg, mimo tego, że wszystkie neurony pracują wielu ludzi z lenistwa nie pracuje nad pamięcią, nie uczy się nowych rzeczy nie stawia sobie żadnych wyzwań. Zazwyczaj ludzie uczą sie do pewnego momentu i gdy stwierdzą, że już wystarczy przestają i zatrzymują się na danym etapie. W końcu nie wszyscy zostają naukowcami, większości wystarczy jakaś małoambitna praca, nieprawdaż? :D Odpowiedz Link Zgłoś
antoni61 Medyczne mity - kity 12.01.08, 12:36 cieszę sie, że odamerykanizowujemy się tj. mądrzejemy !!!!!!!! jako naród. Cieszy mnie spadek wartości dolara którego wartość ogłupiała nasz naród przez długie lata !!!!! Wreszcie i ten mit przez nasze władze tworzony niknie !!!!! Smuci mnie, że amerykany nie chcą wpuścić do siebie amerkanopolaków żyjących w micie amerykanizmu w Polsce, niech tam jadą zobaczą i... zostaną, zamknąć im granice ! A ile jeszcze mitów o ameryce upadnie to pokaże rzeczywisty upadek Ameryki bo taki nastąpi. Wielu myślało że ZSRR jest wieczny i okazało sie to nieprawdą, to samo będzie z ameryką jak będzie się kończyć ropa na świecie itp. i nie będą mogli już kogoś z tego powodu zaatakować !Marność nad marnościami - to rzeczywisty obraz Ameryki ! Odpowiedz Link Zgłoś
lechpierwszy Re: Medyczne mity - kity 12.01.08, 16:17 antoni61 napisał: > cieszę sie, że odamerykanizowujemy się tj. mądrzejemy !!!!!!!! jako naród. > Cieszy mnie spadek wartości dolara którego wartość ogłupiała nasz naród przez > długie lata !!!!! Wreszcie i ten mit przez nasze władze tworzony niknie !!!!! > Smuci mnie, że amerykany nie chcą wpuścić do siebie amerkanopolaków żyjących w > micie amerykanizmu w Polsce, niech tam jadą zobaczą i... zostaną, zamknąć im > granice ! A ile jeszcze mitów o ameryce upadnie to pokaże rzeczywisty upadek > Ameryki bo taki nastąpi. Wielu myślało że ZSRR jest wieczny i okazało sie to > nieprawdą, to samo będzie z ameryką jak będzie się kończyć ropa na świecie itp. > i nie będą mogli już kogoś z tego powodu zaatakować !Marność nad marnościami - > to rzeczywisty obraz Ameryki ! Antoni61, jako humanista martwie sie o ciebie i o twoja kondycje ludzka, fizyczna i psychiczna. Jad i nienawisc niszczy cie od srodka. Nie poddawaj sie temu a dluzej pozyjesz (to nie mit). Sugeruje wizyte u dobrego psychoterapeuty (najlepiej szkolonego w Ameryce). Odpowiedz Link Zgłoś
morte_macabre Re: Medyczne mity - kity 12.01.08, 12:41 To nie ich artykuł jeno zerżnięty i przetłumaczony z angielskiego :P Odpowiedz Link Zgłoś
pl2512 Ciekawe co pije autorka tego belkotu, skoro pisze: 12.01.08, 12:43 , że picie dużych ilości wody ,,Prowadzi do wypłukania potrzebnych soli z organizmu, zatrucia, a nawet do śmierci." Proponuję tej pani wogóle nie pić wody. Po co się męczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 I to jest wystarczający powód do zakazu. 12.01.08, 13:33 Okazjonalnie były jednak raportowane zaburzenia w funkcjonowaniu niektórych sprzętów, jak fałszywe alarmy na monitorach, złe odczyty kardiografu itd. Odpowiedz Link Zgłoś
comrade A mit ze strefami smaku na języku? 12.01.08, 13:44 Jest tez przekonanie ze na jezyk dzieli sie na strefy ktore bardziej wyczuwaja smak słodki, gorzki, kwasny itp... Nawet w niektorych podrecznikach do biologii to sie podaje, tymczasem jest to calkowicie nieprawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
agata.balu Re: A mit ze strefami smaku na języku? 13.01.08, 19:37 Comrade! Zaskoczyłeś mnie Twoim stwierdzeniem, że biologia nieprawdziwie określa strefy smaku na języku, że to mit. Ponieważ nie z nauki biologii, ale z własnego doświadczenia mam określone strefy smaku na moim języku byłabym wdzięczna gdybyś podał mi literaturę z której zaczerpnąłeś swoje rewelacje. Odpowiedz Link Zgłoś
kat_ja1 Medyczne mity - kity 12.01.08, 14:06 Akurat z wodą to się mylą. Ja, odkąd pije odpowiednio dużo wody, zauważyłem zwiększoną wydolność mojego organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
start.account Medyczne mity - kity 12.01.08, 14:25 Ten tekst ukazał się w prasie angielskiej miesiąc temu - jest to niemalże dosłowny przedruk, bodajże z The Independent (tyle, że mniej świeży...) Wstydź się Gazeto! Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio debile!! 12.01.08, 15:16 "Oto siedem mitów, które Amerykanie niedawno opisali w "British Medical Journal". Niektóre są zaskakujące." to, ze w brytyjskiej to juz super hiper oryginalne...a moze tam tez przedrukowali??? a moze tak czytac tekst ze zrozumieniem i doiwiedziec sie zrodla!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tataj1 Medyczne mity - kity 12.01.08, 14:26 Jest jeszcze co najmniej jeden mit powtarzany od setek lat. Jeżeli będziesz wieczorami klękał, chodził do budynku, w którym pan ubrany na czarno będzie Cię karcił i pouczał, sex będziesz uważał za grzech to w nagrodę będziesz żył wiecznie :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Medyczne mity - kity 12.01.08, 23:22 A to rzeczywiscie mit. Bo Jezus nie mowil ani o klekaniu wieczorem, ani o budynku, ani tym bardziej o ubraniu na czarno. A seks z malzonkiem jest nawet wskazany. Odpowiedz Link Zgłoś
tataj1 Re: Medyczne mity - kity 13.01.08, 19:33 mówił za to o , że ożywia zmarłych , robi wodę z wina , chodzi po wodzie , i jest zarazem swoim ojcem. To już całkiem logiczne i wiarygodne :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Medyczne mity - kity 13.01.08, 19:55 tataj1 napisał: > i jest zarazem swoim ojcem trzeba było nie grać w karyty na religii, to może byś zrozumiał/a... Reszta nie musi być logiczna, bo to cudy przecież :-) jak by to było logiczne, wiarygodne, zgodne z prawami natury, nie byłoby cudem. Inna sprawa, to baby modlące się pod brudną szybą :-( Odpowiedz Link Zgłoś
tataj1 Re: Medyczne mity - kity 14.01.08, 09:37 Problem polega na tym , że nie grałem tylko uważnie słuchałem co pozwoliło mi zrozumieć cały absurd. Nie dałem sobie wyprać mózgu. Sądzę , że śmieszą Cię wierzenia w wiedźmy latające na liściach bananowca , a przecież "błogosławieni Ci , którzy nie widzieli a uwierzyli". Gdybyś urodził / a sie w Afryce lub w dalekiej Azji z tą samą żarliwością broniłabyś/broniłbyś swojej wiary całkowicie odmiennej od wyznawanej obecnie. Proponuję włączyć pozostałe 90 % rozumu i zrozumiesz więcej :)) Odpowiedz Link Zgłoś
start.account Gazeta wstydu nie ma 12.01.08, 14:28 Przedruk z zagranicznej prasy bez podania źródła Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio debile!!! 12.01.08, 15:17 "Oto siedem mitów, które Amerykanie niedawno opisali w "British Medical Journal". Niektóre są zaskakujące." Odpowiedz Link Zgłoś
lechpierwszy Re: debile!!! 12.01.08, 16:28 tygrysio_misio napisała: > "Oto siedem mitów, które Amerykanie niedawno opisali w "British Medical > Journal". Niektóre są zaskakujące." DOPISANE PO UWAGACH FORUMOWICZOW, wiec sie nie drzyj. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: debile!!! 12.01.08, 18:08 Medyczne mity - kity Margit Kossobudzka 2008-01-09, ostatnia aktualizacja 2008-01-09 08:35 post jest z 14 iles tam!! o 12 juz bylo poprawione..czyzby ten post z 14 by napisany wczesniej niz te z 10 i 12? cholera trzeba troche myslec i czytac ze zrozumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: debile!!! 12.01.08, 23:34 tygrysio_misio napisała: > Medyczne mity - kity > Margit Kossobudzka > 2008-01-09, ostatnia aktualizacja 2008-01-09 08:35 > > post jest z 14 iles tam!! > > o 12 juz bylo poprawione..czyzby ten post z 14 by napisany wczesniej niz te z 1 > 0 > i 12? > > cholera trzeba troche myslec i czytac ze zrozumieniem Byłem jednym z pierwszych, ktory ten artykul przeczytal i nie stwierdzam aby w pozniejszym okresie cos dopisano. Tu chodzi nie o "dopisanie",a o zupelnie cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
napletekgandalfa Medyczne mity - kity 12.01.08, 14:44 Życie w Polsce jest wspaniałe[medyczny mit]po Prozacu. Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Babki, matki i ciotki 12.01.08, 14:50 To one sa rozsiewczyniami takich bzdur. Jako, że większość kobiet jest na bakier z logiką a w zamian skłonna jest do wierzenia w różne magiczne wyjaśnienia, przekazują one taką pseudowiedzę opartą na fobiach i zabobonach. Odpowiedz Link Zgłoś
litestep Medyczne mity - kity 12.01.08, 16:08 I co dalej, za 2 tygodnie w Gzaecie pojawi się artykuł "Rozpoczął się rok 2008"? Bo patrząc na tego "newsa" można spodziewać się pojawiania innych równie świeżych wiadomości Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Medyczne mity - kity 12.01.08, 16:18 Co do wody, to trudno mi zrozumieć, w jaki sposób picie nadmiernej ilości wody (wody, nie innych płynów!) miałoby prowadzić do ZATRUCIA. Hiponatremii, owszem. Nawet do śmierci można się tak doprowadzić, o czym się przekonała jedna słynna narkomanka. Ale skąd to ZATRUCIE? Woda w dużych ilościach się robi trująca, czy jak? Druga sprawa to kwestia tego, CO się pije. Pijąc nadmierne nawet ilości wody mineralnej raczej trudno doprowadzić się do hiponatremii (no, trzeba by nieźle pojechać...) Nawet kawa czy herbata, chociaż moczopędne, zawierają dość dużo soli mineralnych. Po trzecie, być może w 1945 r. ludzie większość zalecanej dawki płynów przyjmowali z pożywieniem. Ale to było 60 lat temu. Teraz ludzie odżywiają się inaczej: tłuściej, bardziej słodko, mniej racjonalnie. Zamiast owoców sięgają po słodycze. Tak więc, jeśli ktoś się żywi batonikami Snickers i kawą, to warto jednak sięgnąć po tę wodę mineralną, sok owocowy czy choćby jabłko. Naprrawdę, wbrew temu, co twierdzi pani Margit Kossobudzka, nie sposób się tym ZATRUC. Odpowiedz Link Zgłoś
sin2001 Re: Medyczne mity - kity 12.01.08, 21:27 nessie-jp napisała: > Co do wody, to trudno mi zrozumieć, w jaki sposób picie nadmiernej ilości wody > (wody, nie innych płynów!) miałoby prowadzić do ZATRUCIA. Hiponatremii, owszem. > Nawet do śmierci można się tak doprowadzić, o czym się przekonała jedna słynna > narkomanka. Ale skąd to ZATRUCIE? Woda w dużych ilościach się robi trująca, czy > jak? Google i hasło "zatrucie wodne" zmniejszy Twoje zdziwienie Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Medyczne mity - kity 12.01.08, 16:26 cyt. "Uczeni tłumaczą, że przecież przez wieki ludzie czytali przy słabym oświetleniu świec lub lamp naftowych." W tym akurat przypadku to jakaś bzdura. A skąd uczeni wiedzą jaki mieli wzrok osoby czytające przy słabym oświetleniu, w tym przypadku świec, itp? Ile osób umiało w tamtych czasach czytać? A spośród tych, które czytały w słabym świetle, a nie za dnia - ilu ich było? Wtedy klasa wykształcona to w olbrzymiej większości klasa bogata - oni inaczej żyli! To była tak mała grupa że nawet w granicach błędu statystycznego się mieścili i jak mieli Ci uczeni stwierdzić że im to nie szkodziło. Niesprawdzone bzdury Mity zastępuje się mitami Odpowiedz Link Zgłoś
altowiolistka Re: Medyczne mity - kity 12.01.08, 16:34 Wykorzystujemy 10% mózgu. Mit? ok. Nie jest mi trudno w niego nie wierzyć. Czemu? Bo to było już dawno oczywiste,że pracują wszystkie obszary mózgu. Szkoda tylko, że jego większość jest odpowiedzialna po prostu za "działanie" organizmu, przykładowo oddychanie. A mity mają to do siebie, że powtarzane, obrastają w piękną legendarną otoczkę. I tutaj nie chodzi o 10% mózgu, ale o 10% jego MOŻLIWOŚCI. Ba, niektórzy twierdzą, że wykorzystujemy ledwie 1% jego możliwości. A 10% mózgu i 10% możliwości mózgu to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
hanrom Medyczne mity - kity 12.01.08, 18:23 moze 2 litry plynow dziennie urody nie zapewnia,ale dla nerek i sluzowek to minimum;jako laryngolog obserwuje jakie klopty ze sluzowkami maja ludzie,ktorzy pracuja w klimatyzacji jak i kobiety po menopauzie tudziez zazywajace srodki antykoncepcyjne.A co do nerek to moja mama przekonala sie,jak to jest jak sie malo pije - wyladowala na urologii,bo sie nerka zablokowala Odpowiedz Link Zgłoś
brunoski Plagiat ? Re: Medyczne mity - kity 12.01.08, 20:25 Nie wiadomo, czy plagiat. Moze gazeta.pl ma jakas umowe o syndykacji tresci z autorem/oryginalnym wydawca. Wypadaloby jednak o tym powiedziec, i odnonik do zrodla zrobic, albo napisc, ze na podstawie itd. Tutaj mozna zobaczyc gdzie artykul sie juz ukazal wczesniej www.google.com/search?q=7+Medical+Myths+Even+Doctors+Believe&sourceid=navclient-ff&ie=UTF-8&rlz=1B3GGGL_enUS232US233 Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Plagiat ? Re: Medyczne mity - kity 12.01.08, 20:56 brunoski napisał: > Nie wiadomo, czy plagiat. Moze gazeta.pl ma jakas umowe o syndykacji tresci z > autorem/oryginalnym wydawca. Wypadaloby jednak o tym powiedziec, i odnonik do > zrodla zrobic, albo napisc, ze na podstawie itd. Na pewno natomiast nie wypada sygnować swoim nazwiskiem (czy pseudo redakcyjnym?) artykułu, który się zaledwie przetłumaczyło! Albo co gorsza, przetłumaczył jakiś anonimowy tłumacz, a panna Margit walnęła swoje nazwisko w miejscu autora... Nieładnie. Ale takich rzeczy, jak cytowanie, przytaczanie źródeł, podawanie odniesień, to się trzeba nauczyć. W gimnazjum o tym nie uczą, a mam wrażenie, że w internetowym wydaniu Gazety pracują sami gimnazjaliści na stażu. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
zegnajsmutasie nie dosc ze plagiat, to jeszcze bzdury 12.01.08, 20:59 "autorka" a raczej plagiatorka Margit Kossobudzka, nie ma jak to mowia amerykanie "clue" o czym pisze. np sprawa 8 szklanek wody. Niech sprobuje nie wypic tych 8 szklanek wody w goracych poludniowych stanach USA. W Arizonie czy Nowym Meksyku ludzie pija dziennie ok galona wody ( 3.78 litra ) bo inaczej zmarli by na odwodnienie. nie bez znaczenia sa hektolitry kawy wypijane prze Amerykanow, ktore odwadniaja organizm. wiec jesli nie wypija przynajmniej tych przyslowiowych 8 szkalnek wody, to szanse sa ze notoryczny stan niedowodniena moze w koncu odbic sie na ich zdrowiu ( nerki na przyklad ) brunoski napisał: > Nie wiadomo, czy plagiat. Moze gazeta.pl ma jakas umowe o syndykacji tresci z > autorem/oryginalnym wydawca. Wypadaloby jednak o tym powiedziec, i odnonik do > zrodla zrobic, albo napisc, ze na podstawie itd. > Tutaj mozna zobaczyc gdzie artykul sie juz ukazal wczesniej > www.google.com/search?q=7+Medical+Myths+Even+Doctors+Believe&sourceid=navclient-ff&ie=UTF-8&rlz=1B3GGGL_enUS232US233 Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Mit podwójnej owulacji 14.01.08, 03:00 Na mój gust możliwości powstania mitu są minimum dwie: 1.Nieumiejętność posługiwania się met. objawowo - termiczną i branie przedwczesnego skoku ze spadkiem po wzroście - za potwierdzenie przebycia owulacji (wbrew zasadom NPR!) 2. Kilkakrotne podejście do owulacji poprzedzone fazą estrogenową i wyrzutem LH - z pęknięciem pęcherzyka tylko przy ostatniej fazie śluzowej. Odpowiedz Link Zgłoś