Dodaj do ulubionych

Hashi+Basedow-jestem mix

11.10.10, 10:58
witam do tej pory byłam zdiagnozowna jako hashimoto,w różnych okresach przeciwciała anty tpo zawsze powyżej tysiąca. Rok temu urodziłam dziecko,przez ciążę brałam eutyrox zwększany stopniowo do dawki 62,5. Po porodzie odstawiony eutyrox,była eutyroza,potem nadczynność ,potem króciutko eutyroza i niedoczynność,właczono na nowo eutyrox. Po dwóch miesiącach I znów nadczynność od maja,odstawiono w lipcu hormony nadczynnośc trwa. Pół roku temu trab ujemne. Teraz niestey wyniki z września trab ,2,5 norma do 2.
tsh poniżej o,oo5
ft4 26,41(12-22)
ft3 7,34(3,1-6,8)
Mam zapisany metizol w małej dawce 3X1(dawka dobowa 15mg).
Jak odróżnić czy to hashi i tarczyca sama się uszkodzi i nie brać tego metizolu a jak ,że to gb i niestety zacząć zażywać ten lek.
Jedna lekarka od razu stwierdziła ,że gb,druga,że jednak autoimunologczne zapalenia ,ale mimo to wyszłam z recepta na metizol.
W scyntygrafi wyszedł wychwyt jodu an poziomie 65 % zwiększony po stronie prawej(czyli tam gdzie jest guz).
W usg stan zapalny tarczycy w fazie ostrej.
Co myślicie?Szukać kolejnego lekarza i poczekać z metizolem ? Jak długo może trwać taka nadczynność,która sama przejdzie w niedoczynność?
A objawy mam dziwaczne,kołatania serca ,drżenia i ogrome zimno,takie telepawki zimna,nerwowość,lęk ,szybsza przemina materii niż kiedyś(w ciazy makabryczne zaparcia).CIąle jest mi zimno,raczej się nie pocą ,ze snem nie mam problmeow,padam zmęczona i raczej śpię.
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: Hashi+Basedow-jestem mix 12.10.10, 01:53
      Witaj Minutek1
      Zaczne najpierw od zacytowania mojego postu ktory juz ci odpisywalam przed dwoma laty:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,74285061,,B_wysokie_antyTPO_i_eutyreoza_mozna_selen_.html?v=2
      "Witaj Minutek1
      Masz ciezka sytuacje z takim poziomem wynikow TSH, fT3, fT4 ktore wskazuja na
      eutyreoze.
      Ale, czytalam w ksiazce "Leben mit Hashimoto" (tam sa takie przyklady) ze jeden
      chory na Hashimoto mial tylko zmiany w USG.
      TSH, fT3,fT4 i przeciwciala byly calkowicie w normie. A do tego nie mial zadnych
      objawow.
      Pomimo ze sam nawet nie chcial sie leczyc (bo nie czul sie chory )dostal
      leczenie malymi dawkami bo niestety choroba Hashimoto jest choroba ktora
      postepuje i wczesniej czy pozniej bedzie sie czul niedoczynny.

W Twoim przypadku zrobilabym jeszcze dwa badania - TRAB (przeciwciala przeciw
      TSH) i scyntygrafie tarczycy (zeby wykluczyc jakiekolwiek guzki).
      Oczywiscie jak bedziesz robila scyntygrafie to z kontrastem technetem, bo jodu
      nam nie wolno przy Hashi.
      Lekarze niechetnie daja technet bo jest drozszy, ale to powiedz ze doplacisz.
      Bo majac Hashimoto i rownoczesnie guzki albo przeciwciala TRAB ktore powoduja
      wieksze wydzielanie hormonow moze byc niedoczynnosc od Hashi niewidoczna w
      wynikach. Wyniki pokazuja wtedy eutyreoze bo guzek albo TRAB wywolujace
      nadczynnosc redukuje wtedy niedoczynnosc od Hashi.
      Do momentu wyjasnienia nie bierz jednak selenu ani zadnych lekow.
      Jak przeciwciala TRAB beda calkowicie nieobecne i nie bedzie guzkow to wtedy
      nawet na probe powinnas miec leczenie bardzo mala dawka tyroksyny zeby
      zlikwidowac objawy.
      Zycze powodzenia w walce o zdrowie
      Rosteda "

A ktory jest dla ciebie nadal aktualny, niestety.
      Czy wtedy mialas juz robione TRAB?
      Czy mialas zrobiona biopsje?
      To byly i sa nadal najwazniejsze badania dla ciebie.
      Aktualnie masz nieznacznie podwyzszone przeciwciala TRAB ale nie sa one az tak wysokie zeby w 100% powiedziec ze to Basedow.
      Tak samo nie sa za wysokie wyniki fT3 i fT4 jak na Basedowa.
      Czasami potrzeba odczekac aby bylo wiadomo w krorym kierunku zmierza choroba - Basedow czy Hashimoto.
      Przy Hashimoto czesto wystepuja rzuty choroby ktore tez okresowo wprowadzaja w nadczynnosc.
      Wiele osob z Hashimoto ma obecne przeciwciala przeciwko TSH.
      Tych przeciwcial sa 3 rodzaje i nie wiadomo ktore sie mogly uaktywnic.

Postaram sie jak umie odpowiedziec na twoje pytania.

1. Mam zapisany metizol w małej dawce 3X1(dawka dobowa 15mg).
      > Jak odróżnić czy to hashi i tarczyca sama się uszkodzi i nie brać tego metizolu
      > a jak ,że to gb i niestety zacząć zażywać ten lek.

To jest bardzo trudne do odroznienia czy to Basedow czy tez Hashimoto i raczej tylko czas moze odpowiedziec w ktorym kierunku pojdzie choroba.
      Tak jak wyzej pisalam czesc wynikow jest za niska jak na Basedowa, natomiast scyntygrafia wskazuje na nadczynnosc. Ale poczytaj co napisze dalej.

2. Jedna lekarka od razu stwierdziła ,że gb,druga,że jednak autoimunologczne zapal
      > enia ,ale mimo to wyszłam z recepta na metizol.
      > W scyntygrafi wyszedł wychwyt jodu an poziomie 65 % zwiększony po stronie prawe
      > j(czyli tam gdzie jest guz).

Mysle ze mialas ta scyntygrafie robiona z technetem, bo dopiero jod moze wywolac nadczynnosc i to jaka.
      Ze autoimmunologiczne zapalenie to wiadomo bo i Basedow i Hashimoto sa takimi wlasnie chorobami. Tylko ktora?
      Piszesz ze masz guza po prawej stronie tarczycy.
      Jak ten guz jest opisany w scyntygrafii? zimny? goracy?
      Byla z tego powodu robiona biopsja?
      To wazne badanie ktore moze duzo powiedziec czy to jest Basedow czy Hashimoto a tym bardziej co to za guz.

3. W usg stan zapalny tarczycy w fazie ostrej.

Tylko tyle napisal lekarz? Nic o guzie? nic o wielkosci tarczycy ani o jej strukturze?

4. Co myślicie?Szukać kolejnego lekarza i poczekać z metizolem ?

To musisz sama wiedziec czy czujesz sie bardzo nadczynna czy mozna z ta nadczynnoscia wytrzymac.
      Wysoki ponad 100 puls
      Wysokie cisnienie
      Chudniecie
      Zaburzenia snu
      Biegunki
      Uczucie goraca

5. Jak długo może tr
      > wać taka nadczynność,która sama przejdzie w niedoczynność?

Na to pytanie raczej nikt nie zna odpowiedzi.

6. A objawy mam dziwaczne,kołatania serca ,drżenia i ogrome zimno,takie telepawki
      > zimna,nerwowość,lęk ,szybsza przemina materii niż kiedyś(w ciazy makabryczne za
      > parcia).CIąle jest mi zimno,raczej się nie pocą ,ze snem nie mam problmeow,pada
      > m zmęczona i raczej śpię.

Porownaj do objawow nadczynnosci ktore wypisalam wyzej.

• minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 12.10.10, 08:58
      witaj,no to zaczne od poczatku:
      Po Twoim poście sprzed dwch laty i pozostałych informacjach z forum zrobiłam przeciwciała TRAK,wyszły ujemne,zrobiłam usg tarczycy i znalazłam lekarza,który zapisał mi tyroksynę.Nie zrobiłam wówczas biopsji i scyntygrafii.Zarówno radiolog(co robił usg) jak i endokrynolog nie widzieli takiej potrzeby.Sa to bardzo długie opisy,postarm sie napisać co wówczas było najwazniejsze.
      01.2008
      prawy plat 13cm3,lewy 9cm3,cieśń 4,4mm.Nie wykazana cevh zwóknienia miazowego,nadal ogólna echogenicznośc jest niska i nadal pstra z licznymi hypoechogennymi obszarami,tylko cześc z nich okazuje się byc naczyniami miazowymi.Zwraca uwage duż srdenica naczyń miazowych.Nie zmienia sie morfologia i wielkośc zmian ogniskowych,w lewym placie niwielka torbiel 3,5 mm średnicy,w prawym płacie dwa ogniska lite,owalne,,gruboziarnisre typowe dla zmian koloidowych. 9x7x4,5 mm,7x8x5mm.Zwraca obecosć węzłów clonnych,które w żaden sposób nie budza niepokoju onkologicznego,sa dosć pykniczne o obniżonej echogeniczności.Dla mdalszego monitorowania podano wymiary tych węzłó,reasumujac obraz usg typowy dla schorzenia autoimunologicznego,w szczegółach morfologicznych całość bardziej przemawia za hashimoto.
      11.2008 ta sama doktor radiolog
      Nie zmiania sie w sposób ewidentny morfologia usg tarczycy.nalezy przyjąć ze wielkość gruczoły jest podobna jak ostanio.(podano wymiary)
      Morfologia podonbbna jak ostanio echogeność zdecydowanie niska,struktura niejdnorodna,z wezykowatymi obszarami jeszce o niższej echogeniczności ale także obszarami silniej hipoechogennymi amorficznymi i plamistymi(tych niewiele)Pojawia się niewielka nierówność zarysów.Tarczyca ne maleje,nie włoknieje w obrazie usg
      nie zmianija się zmiany ogniskowe w prawym płacie owalne ognisko ostro konturowanez duża komponentatkanki łącznej i zwyrodina torbielowatego w górnym biegunie o analogicznej morfologi(wymiary podane podonnejak ostanio).Nadal obraz typowy dla guzków koloidowch.Nie odnalzeiono torbieli po stronie lewej.
      Więcej jest natomaist węzłów chłonnych w lokalizacjach typowych dla hashimoto tj ponizej dolnych biegunów płatów.I tu podane wymiary.Węzły o niskiej echogenicznosci dośc pykniczne typowe dla schorzeńzapalnych tarczycy.

Potem jak napisałm zaczełam brać tyroksynę od małych dawek w momencie 32 eutyroksu zachodzę w upragnioną ciażę do porodu zwiększane dawki do 62,5.W czasie ciazy hormony idealne,co chwile badania,tylko tsh ponizej normy,ale doktor zawsze patrzyła na ft4.
      Poród pazdziernik 2009,odstawiona całkowicie tyroksyna,listopad,grudzień ft4 w środkowej normie.Połowa stycznia nadczynność,anty tpo 1610,trab ujemne.Badam się cały czas,leków nie biorę ,poczatek marca niedoczynność,ft4 ponizej normy,zaczynam eutyrok i jest dobrze marzec ,kwiecień,od maja pojawai się nadczynnosć,zmnijszam dawki,5 lipca całkowicie odstawiam euthyrox,nadal nadzcynnośc,bez leków wytrzymuję ,tętno najwyzee do 90,chudnę.
      Sierpień idę do szpitala,ft4 w górnej granicy normy,ft3 powyzej, ale lepiej niż w lipcu.
      W szpitalu mimo moich protestów wykonują mi scyntygrafię jodem!!!!A ja pod ich wpływem i zapenianiach ze mozna podpisuję zgodę. Wychodze z rozpoznaniem poporodowe zapalenie tarczycy ,wysyłaja jeszce trab na które trzeba czekać trzy tygodnie.
      W polowie wrzesnia ft4 graniczne,ft3 podwyżone.Koniec wrzesnia dopiero przychodza trab dodatnie(krew na trab pobrana 4 dni po scyntygrafi jodem). Koniec wrzesnia rosnie ft4 do 26(norma do 22) ft3 w zblizonej wartosci.(to sa te wyniki przedstawione na forum). Zaraz dopisze jeszce usg i scyntygrafie ze szpitala,tylko dziecko mi coś nie daje.......
      • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 12.10.10, 09:01
        ze szpitala koniec sierpnia :
        anty tpo .600
        anty tg 463norma ,115
        scyntygrafia: test wychwytu wynosi po 24 godzinach 65%
        W badaniu izotopowym uwidoczniono tarczycę dwupłatową połozoną typowo,niesymetrycznie,powiekszoną po stronie prawej.Gromadzenie znaczbika w tarczycy niejdnorodne,wzmożone w zakresie płata prawego,

Tylko tyle jest napisane.
        • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 12.10.10, 09:12
          usg z sierpnia ze szpitala :
          Oba płaty tarczycy wielkości w graniach normy.Prawy płat o wym 63x20x19,lewy 60x20x18, v=10,8mlcień 4mm.Ogólna struktura całej tarczycy jest ubogoechowa,najbardziej w strefach dobrzusznych o jest typowe dla schorzenia autoimunologicznego,niejednorodna,guzkowa,.Tarczyca jest bardzo silnie unaczyniona w całosci,co przemawia za fazą ostrą,-zaostrzeniem schorzenia tarczycy.W srodkowej części płata prawego widoczny jest guzek 9x6 z kilkoma drobnymi przestrezniami płynowymiw większości go wypełniajacymi(zdjęcia w załoczeniu).powiększonych węzłów w dołach pachowych nie wykazano.
          I tylko tyle,ta radiolog powiedzziła ze ni eda się odróznic po usg czy to hashi czy basedow.

W badaniu z 5.10. 2009 w badaniu palapcyjnym:nie ma szmeru naczyniowego.A serducho w porzadku 77 puls.

Tak jak napisałm w pierwszym poście objawy mam pomieszane,szcególnie to zimno mnie zastanawia.Czy to możliwe,że te objawy nad i niedoczynnosci sie nakładają z uwagi na atak przeciwciał???
          Teraz puls nie zdarza mi sie wyzszy niż 80,a czesto mam poniżej 65 i niższy.

Będę czekać cierpliwie na odpowiedź od Ciebie.
          • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 12.10.10, 09:34
            Przepraszam za te wszytkie błędy,ale kliknęło mi się bez poprawek.
            Oczywiście anty tpo ze szpitala to wynik powyżej 600.A nie 600.Jak zauważyłam w niektórych laboratoriach nie oznaczaja dokładnie ile. Najwięcej w swoim życiu miałam powyżej 3000(po pierwszym porodzie). Potem czesto były to wartosci miedzy 1500 a 2000 z innych laboratoriów.
          • rosteda Re: Hashi+Basedow-jestem mix 12.10.10, 21:59
            minutek1 napisała:

> usg z sierpnia ze szpitala :
            > Oba płaty tarczycy wielkości w graniach normy.Prawy płat o wym 63x20x19,lewy 6
            > 0x20x18, v=10,8mlcień 4mm.

Czy masz w wynikach podawane tylko wymiary jednego plata?
            Bo dwa platy to powinna byc objetosc podwojna i wtedy tarczyca jest powiekszona a nie w granicach normy.

Ogólna struktura całej tarczycy jest ubogoechowa,najb
            > ardziej w strefach dobrzusznych o jest typowe dla schorzenia autoimunologiczneg
            > o,niejednorodna,guzkowa,.Tarczyca jest bardzo silnie unaczyniona w całosci,co p
            > rzemawia za fazą ostrą,-zaostrzeniem schorzenia tarczycy.W srodkowej części pła
            > ta prawego widoczny jest guzek 9x6 z kilkoma drobnymi przestrezniami płynowymiw
            > większości go wypełniajacymi(zdjęcia w załoczeniu).powiększonych węzłów w doła
            > ch pachowych nie wykazano.
            > I tylko tyle,ta radiolog powiedzziła ze ni eda się odróznic po usg czy to hashi
            > czy basedow.

Lekarz radiolog mial racje ze w USG nie da sie odroznic Hashi od Basedowa.

> W badaniu z 5.10. 2009 w badaniu palapcyjnym:nie ma szmeru naczyniowego.A serdu
            > cho w porzadku 77 puls.
            >
            >
            > Tak jak napisałm w pierwszym poście objawy mam pomieszane,szcególnie to zimno m
            > nie zastanawia.Czy to możliwe,że te objawy nad i niedoczynnosci sie nakładają z
            > uwagi na atak przeciwciał???

Wlasnie tak, objawy masz pomieszane a do tego jeszcze dochodza objawy wywolywane przez przeciwciala bo takie tez sa.

> Teraz puls nie zdarza mi sie wyzszy niż 80,a czesto mam poniżej 65 i niższy.

No to jest normalny puls, sypiasz dobrze, nie chudniesz, wiec teraz tylko musisz zachowac spokoj i odczekac pewien czas az z organizmu zostanie usuniety jod z kontrastu ktory to narobil tyle zamieszania u ciebie. To usuwanie jodu moze trwac nawet kilka miesiecy i musisz sie uzbroic w cierpliwosc.
            Co do metizolu powiem tak. Wziasc jak czujesz faktycznie nadczynnosc (z opisu raczej to nie wynika ze masz nadczynnosc).
            Jesli te objawy ktore masz sa do wytrzymania to raczej tylko sie obserwowac - puls, cisnienie - zapisywac te wszystkie objawy codziennie w zeszycie i za dwa tygodnie albo za miesiac (w zaleznosci od samopoczucia zrobic ponownie FT3 i Ft4.
            Jesli FT4 zacznie spadac do dolnej granicy normy i pojawia sie objawy niedoczynnosci to wtedy zaczac leczyc niedoczynnosc bo dla mnie to masz tylko Hashimoto.

> Będę czekać cierpliwie na odpowiedź od Ciebie.

Zycze ci bardzo duzo cierpliwosci bo to bedzie u ciebie jeszcze trwalo zanim wroci do normy, czyli do niedoczynnosci.
            Pamietaj, nigdy juz nie pozwol sobie podawac jodu i odstawiac tyroksyny.
            Aktualnie nie uzywaj tez soli z jodem ani nie jedz zadnych paluszkow czy chipsow z sola jodowana ani ryb morskich .
            Pozdrawiam
      • rosteda Re: Hashi+Basedow-jestem mix 12.10.10, 21:37
        minutek1 napisała:

> witaj,no to zaczne od poczatku:
        > Po Twoim poście sprzed dwch laty i pozostałych informacjach z forum zrobiłam pr
        > zeciwciała TRAK,wyszły ujemne,

No i prawidlowo bo ty nie masz Basedowa tylko Hashimoto wiec dlaczego mialyby byc podwyzszone TRAK.
        Teraz po scyntygrafii wyszly nieznacznie podwyzszone bo jest to reakcja organizmu na jod podany z kontrastem.

> zrobiłam usg tarczycy i znalazłam lekarza,który z
        > apisał mi tyroksynę.Nie zrobiłam wówczas biopsji i scyntygrafii.Zarówno radiolo
        > g(co robił usg) jak i endokrynolog nie widzieli takiej potrzeby.

Jesli obaj lekarze nie widzieli potrzeby robienia wtedy biopsji to znaczy sie ze nie masz zadnego guzka, tylko same torbiele ktore bardzo czesto wystepuja przy Hashimoto a sa opisywane w kazdym badaniu USG u ciebie.
        Tak samo w scyntygrafii nie bo opisu ze masz jaikolwiek guzek.

> Sa to bardzo dł
        > ugie opisy,postarm sie napisać co wówczas było najwazniejsze.
        > 01.2008
        > prawy plat 13cm3,lewy 9cm3,cieśń 4,4mm.

A jaka jest wielkosc plata lewego? taka sama?

> Nie wykazana cevh zwóknienia miazowego,n
        > adal ogólna echogenicznośc jest niska i nadal pstra z licznymi hypoechogennymi
        > obszarami,tylko cześc z nich okazuje się byc naczyniami miazowymi.Zwraca uwage
        > duż srdenica naczyń miazowych.Nie zmienia sie morfologia i wielkośc zmian ognis
        > kowych,w lewym placie niwielka torbiel 3,5 mm średnicy,w prawym płacie dwa ogni
        > ska lite,owalne,,gruboziarnisre typowe dla zmian koloidowych. 9x7x4,5 mm,7x8x5m
        > m.Zwraca obecosć węzłów clonnych,które w żaden sposób nie budza niepokoju onkol
        > ogicznego,sa dosć pykniczne o obniżonej echogeniczności.Dla mdalszego monitorow
        > ania podano wymiary tych węzłó,reasumujac obraz usg typowy dla schorzenia autoi
        > munologicznego,w szczegółach morfologicznych całość bardziej przemawia za hashi
        > moto.

No i wlasnie lekarka napisala ze wezly chlonne do dalszego monitorowania.
        Jak u mnie wyszly wezly chlonne powiekszone i ktore mnie bolaly przez kilka miesiecy to przez ten okres musialam chodzic na USG co 2mies aby lekarz mogl sprawdzic czy one sie powiekszaja czy zmniejszaja.
        U mnie sie zmniejszyly i to znacznie bo byly od infekcji.
        A ty masz robione USG raz w roku a ostatnio to juz prawie 2 lata.

> 11.2008 ta sama doktor radiolog
        > Nie zmiania sie w sposób ewidentny morfologia usg tarczycy.nalezy przyjąć ze wi
        > elkość gruczoły jest podobna jak ostanio.(podano wymiary)
        > Morfologia podonbbna jak ostanio echogeność zdecydowanie niska,struktura niejdn
        > orodna,z wezykowatymi obszarami jeszce o niższej echogeniczności ale także obsz
        > arami silniej hipoechogennymi amorficznymi i plamistymi(tych niewiele)Pojawia s
        > ię niewielka nierówność zarysów.Tarczyca ne maleje,nie włoknieje w obrazie usg
        > nie zmianija się zmiany ogniskowe w prawym płacie owalne ognisko ostro konturow
        > anez duża komponentatkanki łącznej i zwyrodina torbielowatego w górnym biegunie
        > o analogicznej morfologi(wymiary podane podonnejak ostanio).Nadal obraz typowy
        > dla guzków koloidowch.Nie odnalzeiono torbieli po stronie lewej.
        > Więcej jest natomaist węzłów chłonnych w lokalizacjach typowych dla hashimoto t
        > j ponizej dolnych biegunów płatów.I tu podane wymiary.Węzły o niskiej echogenic
        > znosci dośc pykniczne typowe dla schorzeńzapalnych tarczycy.

Moze powinnas sprawdzic zeby albo isc do laryngologa czy nie ma jakiejs infekcji ktora powoduje zwiekszenia ilosci tych wezlow.

> Potem jak napisałm zaczełam brać tyroksynę od małych dawek w momencie 32 eutyro
        > ksu zachodzę w upragnioną ciażę do porodu zwiększane dawki do 62,5.

Jestes bardzo ostroznie leczona przez lekarza, za ostroznie co mozna poczytac w twoim poscie:
        forum.gazeta.pl/forum/w,24776,97869455,,27_tydzien_ciazy_prosze_o_interpretacje_wynikow_.html?v=2
        > W czasie cia
        > zy hormony idealne,co chwile badania,tylko tsh ponizej normy,ale doktor zawsze
        > patrzyła na ft4.

Czy takie idealne jak w pewnym momencie masz bardzo niskie fT4 a fT3 spada ponizej normy:

"witam zrobiłam nowe wyniki sa z 3.08.2009
        tsh 0,369mlu/l(0,35-5,50)
        ft4 15,64 pmol/l(11,50-22,70)
        ft3 3,48 pmol/l(3,50-6,50)
        witam po poprzednich wynikach z 3.08.2009 zaczełam brać
        żelazo ,dawki eutyroxu doktor nie zmieniła."
        Tym wynikom daleko brakowalo do normalnych i poczytaj jak sie przy tych wynikach czulas:
        "Następne wyniki z 24.08.2009
        tsh 0,233 mlU/l(0,35-5,50)
        ft3 3,69 pmol/l( 3,50- 6,50) = 6,33%
        ft4 14,52 pmol/l(11,50-22,70)= 26.96% . Samopoczucie było coraz
        gorsze,jeszc eni etak jak poprzednio,ale czułam się
        słaba,senna,niskie ciśnienie i puls,i wszytkie psychiczne nieciekawe
        objawy niedoczynności.
        Doktor zwiekszyła eutyrox do 62,5. Kazała wyniki zrobić za trzy
        tygodnie."

Lekarz ktory zwieksza tylko o 12,5µg tyroksyne przy takich wynikach i to w dodatku w ciazy chyba nie wie co to niedoczynnosc i jak sie ja leczy.

> Poród pazdziernik 2009,odstawiona całkowicie tyroksyna,

A dlaczego odstawiona tyroksyna?
        Czyzby lekarze uwazali ze porod wyleczy Hashimoto i zlikwiduje niedoczynnosc?

> listopad,grudzień ft4 w
        > środkowej normie.

Musisz wiedziec ze w organizmie zapas tyroksyny wystarczya na okolo miesiac tym bardziej ze po zwiekszanych dawkach w ciazy ten zapas tyroksyny byl wiekszy.

> Połowa stycznia nadczynność,anty tpo 1610,trab ujemne.

Mozesz wpisac te wyniki nadczynnosci ze stycznia?
        Slyszalas cos o rzutach choroby? Jesli nie to wpisz w wyszukiwarke -rzut choroby - i poczytaj na ten temat.
        Po odstawieniu tyroksyny i po porodzie mialas prawdopodobnie jeden rzut za drugim na co tez wskazija te wysokie TPO.

> Badam s
        > ię cały czas,leków nie biorę ,poczatek marca niedoczynność,ft4 ponizej normy,za
        > czynam eutyrok i jest dobrze marzec ,kwiecień,od maja pojawai się nadczynnosć,z
        > mnijszam dawki,5 lipca całkowicie odstawiam euthyrox,nadal nadzcynnośc,bez lekó
        > w wytrzymuję ,tętno najwyzee do 90,chudnę.

No i wlasnie ta hustawka z leczeniem raz bierzesz tyroksyne raz nie tez ma wplyw na wywolanie rzutow choroby.

> Sierpień idę do szpitala,ft4 w górnej granicy normy,ft3 powyzej, ale lepiej niż
        > w lipcu.
        > W szpitalu mimo moich protestów wykonują mi scyntygrafię jodem!!!!A ja pod ich
        > wpływem i zapenianiach ze mozna podpisuję zgodę.

Ten jod byl uwienczeniem stanu w jakim teraz jestes.
        Jod ma za zadanie pobudzac tarczyce do produkcji hormonow, ale to jego zadanie jest przeznaczone dla zdrowych tarczyc.
        Jesli ktos ma jakakolwiek chorobe autoimmunologiczna tarczycy, Basedowa czy tez Hashimoto to nie wolno mu podawac jodu.
        Przy Basedowie nie wolno bo wywola jeszcze wieksza nadczynnosc, a przy Hashimoto nie wolno pobudzac tarczycy do pracy tylko ja wlasnie wyciszyc i uspokoic - wlasnie widzisz u siebie efekty tego jodu.
        Jod po podaniu kontrastu w organizmie utrzymuje sie przez kilka miesiecy i wlasnie teraz robi spustoszenie w twojej tarczycy przy pomocy przeciwcial.
        Dochodzi do uszkodzenia komorek i wtedy wysypuje sie nagle duza ilosc hormonow co moze byc podobne do nadczynnosci (patrz swoje ostatnie wyniki i te pomieszane rownoczesnie objawy nadczynnosci i niedoczynnosci).

> Wychodze z rozpoznaniem poporo
        > dowe zapalenie tarczycy ,

Co za bzdura, jak wczesniej juz mialas stwierdzone Hashimoto.

> wysyłaja jeszce trab na które trzeba czekać trzy tygod
        > nie.
        > W polowie wrzesnia ft4 graniczne,ft3 podwyżone.Koniec wrzesnia dopiero przychod
        > za trab dodatnie(krew na trab pobrana 4 dni po scyntygrafi jodem).

Juz pisalam ze wiele osob ma pozytywne TRAB przy Hashi i tak tez moglo byc u ciebie. A to ze po scyntygrafii w
    • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 13.10.10, 12:33
      witam
      "A jaka jest wielkosc plata lewego? taka sama? "
      Prawy płat oceniono na 13cm3,lewy na 9cm3 w styczniu 2008 a w listopadzie objętosć prawego 12,5cm3 a lewego 9cm3.
      A sierpień 2010 (faktycznie przeoczyłam przy przepisywaniu) prawy płat 12,6ml,lewy płat 10,8ml.(robione przez kogoś innego).
      Przerwa w usg od listopada 2008 wynikała z zaleceń tej radiolog(kazała przyjechać za 8-10 miesięcy,potem zaszłam w ciążę) Po ciązy kazała mi przyjechac za 6-8 miesięcy( robiłam u niej usg brzycha i jeszce dopytałam).W zaden sposób nie kazła martwić się tymi węzłami,zapewniała, ze wszytko okey,że to typowe przy procesach zapalnych w tarczycy. Podobno jest jedną z najlepszych na Dolnym śląsku i ma bardzo dużą wykrwywalnosć zmian nowotworowych.
      Teraz w szpitalu nikt nic nawet o węzłach nie wspomniał........ nic nie zwróciło ich uwagi.

W styczniu 2010 nadczynność była taka:
      ft4 27,24(12-22)
      ft3 8,36(3,1-6,8)
      anty tpo 1610 tsh 0,005(0,27-4,2)

Wartość ft4 powyżej 27 juz się ni e powtórzyła do teraz ,ale w okresie lipiec -sierpień 20010 miałam wyższe ft3 około 10,3 a ft4 26,62

Z tym jodem w szpitalu to niby mi tłumaczyli,że jod radioaktywny ma inne dziłanie niz zwykły i mi nie zaszkodzi przy hashimoto,a wogóle to jak mi się nie podoba to moge się wypisać, bo albo się leczę albo nie...... Poryczałam się, bałam się że zostawiłam na kilka dni maluszkaw domu na darmo,bałam się ,że wyjdę z niczym...... i się poddałam temu wstrętnemu babsku.Potem po wyjściu ze szpitala moja endo powiedziała, że ta lekarka wypusciła mnie z końską dawką jak na niewilką nadczynność tiamazolu 40 mg i dobrze ,że jej nie wzięłem tylko pojechałam do mojej endo i ta dała ten metizol w dace 15mg na dobe.
      Prosze napisz mi jeszcze jakie ciśnienie jest już niepokojące? Ja mierze po kilka razy dziennie i już od tych pomiarów chyba warjuję . Czasem (raz na kilka dni)się zdarzy ,że mam 150/100 i za chwilę jak robię drugi pomiar to jest już o wiele niżej 130/90. Może to takie stresowe......
      Czy przy nadczynności to wyższe ciśnienie jest przez jakis dłuższy czas,czy takie skaczące,że w kilku minutach już się zmienia na prawidłowe????
      dorota
    • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 20.10.10, 17:44
      oto wyniki na dziśsmile bez metizolu.
      ft3 4,08(2-4,40)= 86,67%
      ft4 1,66(0,93-1,70)=94,81%
      anty tpo powyżj 600
      Objawy uczucie zimna i takie słyszalne czasami bicie serca, i takie uczucie zdenerwowania, puls,cisnienie okey.Już zaczynam się cieszyć,że póki co obejdzie się bez metizolu.
      • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 03.01.14, 14:56
        I obeszło się przez trzy lata! Trzy lata byłam w eutyrozie bez metizolu i bez eutyroxu i innych leków.
        Teraz do Was wracam. Nie wiem czy mogę założyć nowy wątek czy mam kontynuować tutaj.
        W październiku 2013 wystąpiła nadczynność dużo wyższa niż pierwszym razem i zaczęła galopować. Miałam ft4 43,3( norma 12-22),ft3 11,6 też dwukrotnie przekroczone normy. Dla Tsh nie było oznaczeń,wynosiło poniżej 0,005.Samopoczucie fatalne, anty Tpo powyżej 2000,a Trab 2,92 norma do 1,8.
        Usg- objętość 26ml obraz adekwatny do choroby autoimunologicznej.
        Interpretacja lekarzybig_grino Hashimoto dołączył Graves Basedow. Leczenie tyrozol i propranolol. Po trzech tygodniach leczenia pojawiły się wybroczyny,silna pokrzywka,podwyższone próby wątrobowe i zaczął się spadek leukocytów.
        Szybka kwalifikacja do leczenia jodem promieniotwórczym- bardzo duży wychwyt jodu i guz nadczynny, gorący ,biopsja ok. Dostałam większą niż średnia dawkę jodu. O operacji w tym stanie nie było mowy -trzeba było się operować jak byłam trzy lata w eutyroziesad.
        Teraz jestem miesiąc po jodzie,powinien już działać.Lekarka spodziewa się dość szybko wystąpienia niedoczynności,a wtedy zaczynam na nowo rozdział z wprowadzaniem tyroksyny.
        Mam nadzieję ,że tarczyca została ubita dokładnie i nawrót Gravesa nigdy już nie nastąpi.
        Ale na razie nie czuję się niedoczynnie(poza niską ferrytyną) ,co zaczyna mnie bardzo martwić-boję się nadczynności,podobno czasem leczenie nie skutkuje.. W poniedziałek robię wyniki krwi,a w środę usg. Liczę ,że szybko dołączę na forum i zacznę wprowadzać eutyrox.Lekarka mówi,że musimy zaczekać na ewidentną niedoczynność ,żeby mieć pewność ,że można wdrożyć leczenie.
        • djpa Re: Hashi+Basedow-jestem mix 22.01.14, 15:22
          Czy Graves Basedow i guzek wydzielający samowolnie duże ilości hormonów to nie są dwie różne choroby, dwie różne przyczyny nadczynności tarczycy?
          • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 22.01.14, 19:09
            Mam napisane w rozpoznaniu:Choroba Gravesa Basedowa.Wole guzowate. Lekarka powiedziała,że mam je obie. Ale teraz do końca nie jestem pewna,czy ta lekarka od radiojodu powiedziała,że on jest nadczynny( na pewno mówiła,że wychwytujący jod,gorący).A ta, która kierowała mnie na jod w rozpoznaniu napisała:Wole guzowate nadczynne.
            Wiesz co napisz czemu zwróciłaś na to uwagę,bo ja jakoś nie wgłębiałam się w to. A może jednak coś to zmienia w moim obrazie choroby.
            • djpa Re: Hashi+Basedow-jestem mix 26.01.14, 20:59
              W G-B nadczynność jest spowodowana przeciwciałami, które udają TSH i każą tarczycy produkować hormony. Masz te przeciwciała podwyższone, ale tylko troszkę. Tak może być przy Hashimoto. Rosteda Ci o tym pisała. Ja też mam dodatnie traby, ale ani śladu G-B. Tylko Hashi.

Miałaś guzek, który mocno wychwytywał jod, a z jodu produkował dużo hormonów tarczycy mając w nosie niskie TSH - przecież guzek nie gromadził jodu w nieskończoność, coś z tym jodem robić musiał. fT4 ma w sobie 4 atomy jodu.

Warto sprawdzić, czy jodowanie unieszkodliwiło ten guzek i sprawdzać, czy guzek nie będzie miał ochoty odrastać. Gdyby miał, być może lepiej go wyciąć zanim znów zrobi się duża nadczynność.
              • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 26.01.14, 21:47
                djpa napisała:
                Warto sprawdzić, czy jodowanie unieszkodliwiło ten guzek i sprawdzać, czy guzek nie będzie miał ochoty odrastać. Gdyby miał, być może lepiej go wyciąć zanim znów zrobi się duża nadczynność"

A jak to sprawdzić?Powinien całkiem zniknąć?Usg ma to pokazać czy scyntygrafia,po jakim czasie?
                Wolałbym ,żeby było tak jak piszesz,zresztą cały czas miałam nadzieję ,że mam Hashi a nie Gb.
                Ale podobno tym co je różnicuje jest wychwyt jodu. W Gb duzy wychwyt jod ,w Hashi niski.Tak przynajmniej mówili lekarze.
                Ja miałam duży ,ponad 60%.
                • djpa Re: Hashi+Basedow-jestem mix 27.01.14, 09:07
                  Nie znam się na guzkach i ich odrastaniu, ale może usg? smile

Czytałaś książkę "Jak żyć z Hashimoto?" Tam piszą o tym, że niewielkie traby można mieć przy Hashi.

W G-B cała tarczyca ma duży wychwyt jodu, u Ciebie tylko ten jeden guzek, tak?

Jest też książka "Jak żyć z chorobą G-B", też ją czytaj. smile
                  • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 27.01.14, 12:57
                    Cała tarczyca wychwytywała jod,bardziej płat ,w którym jest guz( to prawda)ale wychwyt był nie tylko w guzie, ale w całym płacie prawym.Fakt lekarka powiedziała jeszcze coś takiego,że w agresywnym GB z dużymi przeciwciałami jest w miarę równomierny duży wychwyt jodu.
                    Co nie zmienia jej diagnozy.
                    Szkoda,że nie wiem jak procentowo ten wychwyt rozkładał się na płaty.

• minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 27.01.14, 13:01
                      A w scyntygrafii mam napisane tak: Tarczyca powiększona,niesymetryczna,prawidłowo położona.Gromadzenie jednorodne.W centralno-dolnej części płata prawego obszar zwiększonego wychwytu znacznika-ciepły. Jodochwytność po 24 godz.-62,2 %.
                      • djpa Re: Hashi+Basedow-jestem mix 27.01.14, 13:40
                        Czyli G-B nie można wykluczyć.
                        Życzę dużo mądrości i zachęcam do lektury książek smile
                        • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 27.01.14, 14:02
                          Ale wyczytałam tez coś takiego w opisie Hashimoto:Tyreotoksykoza towarzysząca chorobie Hashimoto jest wskazaniem do oceny jodochwytności tarczycy. Niska jodochwytność wskazuje na proces destrukcyjny i wymaga stosowania β-adrenolityków. Tyreotoksykozę przebiegającą z prawidłową lub podwyższoną jodochwytnością, zależną od TSAb, należy leczyć β-adrenolitykami i tyreostatykami . W niektórych przypadkach wskazane jest leczenie radykalne – radiojodem.

No więc czyli w Hashimoto też może być zwiększona jodochwytność z tego by wynikało.
                          Kupię te książki może tam jest coś o tej jodochwytności.
    • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 21.01.14, 19:41
      Wyniki z dzisiaj(7 tygodniu po jodzie):
      Tsh 0,684(o,27-4,2)
      Ft4 11,52(12-22) -4,80%
      Ft3 3,58(3,1-6,8) 12,97%
      Powracam na forum Hashimoto i tu mam nadzieję już pozostać. Nigdy więcej nadczynności tarczycy. Mam nadzieję ,że ten koszmar już nie powróci. W piątek idę do endokrynologa po tyroksynę.
      Czuje się oczywiście fatalnie,ale nie patrzę na to,bo przecież do dziś mega sie bałam, że nadczynność nie została pokonana jodem.Ważne,że cel jodowania osiągnięty,mam nadzieję na zawsze.
      • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 25.01.14, 10:26
        no i figa z makiem. Prawie wyszłam z receptą na eutyrox 25,ale wiedziałam,że doktor ma jednak wątpliwość. Skonsultowała się więc z endo od medycyny nuklearnej,która podaławała mi jod i obie uzgodniły,że za wcześnie. Mam poczekać trzy tygodnie,bo jeszcze pewności nie ma,że to pójdzie w niedoczynność. W razie pogorszenia samopoczucia mam zrobić wcześniej wyniki i dzwonić to zadecydują,czy włączyć eutyrox. Wątpliwości nasuneły im nie tylko słabo pnące się w góre tsh ,ale też wzmożony przepływ w usg.Na domiar złego mam pomieszane objawy,nie mam zaparć ,skóra tylko delikatnie się pogarsza,zimno mam okresowe,ale też uderzenia gorąca i ten okropny nerw na plecach( dreszczowate jakby nerwicowe ciarki).
        Jestem w punkcie wyjścia,czekam na niedoczynność.Nadal boję się nadczynności.
        • muktprega1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 28.01.14, 11:17
          Minutku smile
          Myślę, że nie ja jedna czytam Twoje zmagania, bo wymykają się one spod "typowego" przebiegu i tak nie do końca pewnej diagnozy z wahaniami w tę lub w tę.
          Trzymaj się, życzę Ci jak najszybszego powrotu do pożądanego przez tarczycówki stanu równowagi smile
          • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 28.01.14, 14:25
            dzięki,właśnie pospałam dwie godziny smile w oczekiwaniu na niedoczynność.
            Może to już dobry znak.
            Chętnie robiłabym badania codziennie,a to dopiero tydzień minął.
            A nick minutek powstał 12 lat temusmile.Tak mówiliśmy na córkę, która od urodzenia spała w dzień minutkę.Po czym budziła się bawiła jadła i znów spała... minutkęsmile.
            • minutek1 Zaczynam wprowadzanie tyroksyny 03.02.14, 18:50
              witajcie oto jestem z niedoczynnością:
              Moje wyniki z dzisiaj:
              tsh 13,06(o,27-4,2)
              ft4 8,2(12-22) -38%
              ft3 3,04(3,1-6.8) -1,62%
              W ciągu dwóch tygodni tak się porobiło. Teraz doktor powiedziała,że mamy pewność,że jest niedoczynność pojodowa.
              Mam zacząć od 37,5 eutyroxu.Powiem wam ,że trochę się boję tej dawki od razu,no ale też niedoczynność się pewnie pogłębia z dnia na dzień więc nie wiem ,może spróbuję skrócić ten czas na adaptację organizmu.
              Tym bardziej ,że pojawił mi się niepokojący objaw takie jakby nerwy,jakby dreszcze czy mrowienia na plecach,nie cierpię tego uczucia.I poprzednia noc nieprzespana cała.
              Jak myślicie?może ktoś startował z takimi wynikami przy wprowadzaniu tyroksyny?
              • procesor Re: Zaczynam wprowadzanie tyroksyny 03.02.14, 23:15
                ja miałam podobne TSH na starcie ale nie po jodowaniu a po prostu z niedoczynności Hashi

mnie dano dawkę najpierw 3 dni połówka 75 euthyrox a potem całą
                telepało mnie strasznie i serce mi mało nie wyskoczyło
                więc zaczęłam brać ćwierć tabletki przez tydzień i potem weszłam na połówkę
                może też lepiej weź ćwiartkę przez kilka dni i jeśli będzie OK to zwiększ do tych 37,5
                • djpa Re: Zaczynam wprowadzanie tyroksyny 04.02.14, 10:05
                  Myślę, że Minutek może spróbować brać od razu 37.5, bo stosunkowo krótko ma tę niedoczynność, a serce pamięta jeszcze nadczynność. Albo może 25 na początek?

Kiedyś miałam TSH ponad 75 (nie wiadomo ile, bo do 75 była skala w lab). To było w przebiegu poporodowego zapalenia tarczycy, więc też niewiele wcześniej miałam wyniki fT4 u góry normy bez żadnego E. Dostałam od endo od razu E50, a że nic a nic nie czułam tej dawki, sama zaczęłam brać E75. I też nic nie czułam, jakbym wcale E nie brała. A mimo E75 objawy niedoczynności się pogłębiały.
                  • minutek1 Re: Zaczynam wprowadzanie tyroksyny 06.02.14, 09:59
                    Dziewczyny na na 25 było okej (puls 56).Tarczyca nawet nie poczuła.Dziś wzięłam 37,5 i zobaczymy.Doktorka kazała nie martwić się tylko od razu 37,5,a po tygodniu 50 i za 4 tygodnie ft4 i tsh.
                    • djpa Re: Zaczynam wprowadzanie tyroksyny 06.02.14, 13:46
                      No to zwiększaj dawkę jak endo kazała, bo i tak należy się spodziewać, że będziesz się czuła coraz gorzej.
                      • minutek1 Re: Zaczynam wprowadzanie tyroksyny 10.02.14, 16:54
                        No masz rację, czuję się znów gorzej(trzy dni po rozpoczęciu tyroksyny było lepiej), a teraz widzę ,że wszytko wraca. Najgorzej jest mi z "nerwem na plecach".Ja to tak jakoś odczuwam niby mrowienie,dreszcze nie wiem jak to nazwać.Nogi zimne, ogólnie zimno,delikatne już zaczynają mi się mrowienia w nogach,tętno niziutkie)
                        Mam być na tej 50 cztery tygodnie. Czy jak zrobię wynik po dwóch tygodniach to będzie on miarodajny?
                        Czy można jakoś określić jaka dawka jest konieczna ,żeby zachować hormony chociaż na najniższym poziomie, ale w normie?
                        • djpa Re: Zaczynam wprowadzanie tyroksyny 12.02.14, 11:25
                          Możesz zrobić TSH i fT4. Zobaczysz, co ma obecnie większą siłę: pogłębiająca się niedoczynność czy wzrastająca dawka E. Potem możesz się zastanowić z ogólną czy endo, czy nie lepiej będzie szybciej zwiększać E.

Nie wiadomo ile tarczycy Ci zostało i chce pracować, więc nie wiadomo ile E będziesz potrzebować.

Wiadomo tylko, że będziesz się czuła źle.
                          • djpa Re: Zaczynam wprowadzanie tyroksyny 12.02.14, 11:27
                            Przeżywasz hormonalną jazdę bez trzymanki w dół, więc nie wiem co w obecnej sytuacji oznaczałoby "miarodajne wyniki".
                            • minutek1 Re: Zaczynam wprowadzanie tyroksyny 18.02.14, 19:05
                              Zrobiłam dziś:
                              Tsh 15,19(0,27-4,2)
                              Ft4 12(12-22) 0%
                              Ft3 3,29(3,1-6,8) 5,13%
                              I co teraz?Dalej mam mrowienia w nogach ,w kręgosłupie(szczególnie wieczorem). Chyba mimo,że to dopiero 2 tygodnie na dawce 50,to trzeba zwiększać,jak myślicie?
                              Rodzinny mówił,że jak tsh wzrosło to zwiększyć dawkę euthyroxu.
                              • djpa Re: Zaczynam wprowadzanie tyroksyny 19.02.14, 11:15
                                Czyli niedoczynność szybciej się pogłębia niż Ty zwiększasz dawkę. Zrób jak rodzinny każe smile Rodzinny dał receptę na Eutyrox? Ale i tak, nawet jeśli dawkę zwiększysz, moim zdaniem możesz się czuć coraz gorzej.

B12, D3, Ferrytyna, Magnez - gdy wyniki tarczycowe się poprawią, koniecznie to zbadaj. Teraz może Ci nie wchłaniać jak należy.
                                • djpa Re: Zaczynam wprowadzanie tyroksyny 19.02.14, 11:17
                                  Dopiero teraz zauważyłam, że fT4 odrobinę urosło - no to świetnie. Ale i tak słuchaj rodzinnego i zwiększaj Euthyrox.
    • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 02.03.14, 20:53
      witam mam nowe wyniki z dzisiaj:
      Tsh 6,28 (0,27-4,2)
      ft4 14,16(12-22) 21,6%
      ft3 4,31(3,1-6,8) 32,7%
      Jestem na dawce 56,25 od dwóch tygodni,a w sumie minęło 4 tygodnie od wprowadzenia eutyroxu.
      W samopoczuciu najgorzej doskwierają mi bóle mięśniowe i brak energii.
      Jutro dzwonię do endo.
      Jak myślicie czy ten spadek tsh jest jakiś szczególnie duży ,normalny ,wolny?Bo już się boję ,że szybkie wychodzenie z niedoczynności może wiązać się z tym,że może nie do końca tarczyca jest ubita i potem zacznie się jazda z nadczynnością na nowo.
      W środę idę jeszcze na usg.
    • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 03.03.14, 19:08
      Mam zwiększyć 50 na przemian z 75 i za 4 tygodnie wystarczy jak już przyjdę z samym Tsh. No i ręce mi opadły.
      • djpa Re: Hashi+Basedow-jestem mix 04.03.14, 08:48
        Nie że "ręce opadły" tylko "trzeba myśleć samodzielnie" - to Twoje zdrowie big_grin
      • djpa Re: Hashi+Basedow-jestem mix 04.03.14, 08:49
        Dasz sobie radę smile
        Cieszę się, że wyniki coraz lepsze smile
        • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 23.07.14, 12:31
          witajcie .Jestem pół roku po jodzie radioaktywnym. Trzy miesiące na dawce euthyrox 75
          FT4 16,3 , norma (11.5 - 22.7)]
          FT3 5,11, norma (2.76 - 6.45)]
          FT4 42.86%
          FT3 63.69%
          tsh 0,624(0,400-4,000)
          Objętość tarczycy 4,7ml (wyjściowo przed jodem 26ml).
          Dostałam także vit d3 w dawce 4000 od endokrynologa. I powiem wam ,że brałam tylko 2000 przez jakiś dwa trzy tygodnie i nasiliły mi się mega objawy bólowe mięśniowe,(myślałam że jestem nadal w niedoczynności) oraz jakieś takie pieczenie mięśni nóg,okropieństwo.Odstawiłam na kilka dni vit d i objawy ustąpiły,aż sie boje wrócić do niej z powrotem. Czy to możliwe ,żeby to przez tą witaminę. Mam jeszcze w dolnej granicy potas i endo też kazała uzupełniać. W tym czasie brałam również magnez.
          Endo mówi,że nie muszę już sie bać powrotu nadczynności,tarczyca została "ubita",docelowo jeszcze podobno się zmniejszy.Nie wiem czy jest już sens badać przeciwciała.
          Dziewczyny czy ilosc przeciwciał zalezy też od objętości tarczycy,że to jakoś koreluje?
          Czy w hashimoto jak Wam maleje tarczyca to zmniejsza się też ilość przeciwciał?
    • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 26.07.14, 16:04
      no i extra sad Endo na powyższe wyniki zaleciła obniżyć dawkę i zażywać w takim schemacie: 5 dni 75 a dwa dni 50 eutyhyrox, bo cyt:" tsh niziutkie". Obecnie bolą mnie mięśnie i kości szczególnie rano,kolana jak u babuleńki,po prostu masakra jakaś.
      Czy ktoś może napisać czy selen firmy solgar jest dobry?
      • kiero86 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 20.08.14, 17:13
        Niezla jazda z ta tarczyca. U mnie pojawia sie czasami wysokie tetno do 85 uderzen, cisnienie nie bylo wysokie i zimno mi bylo jak nie wiem co i jak w czasie tego ataku badalem temp. ciala wyszlo ze mam 35,5 stopnia, drzenie miesni i dziwny jakis scisk w gardle ze ciezko sie wtedy przelyka sline. Badania byly na krew i niby tarczyca wyszla dobrze ale cos czuje ze trzeba sie lepiej temu przyjrzec smile Niby leczony jestem na nadcisnienie ale kto wie czy to nie od tarczycy. pozdrawiam
        • kaka73 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 22.08.14, 13:30
          Hej jestem tez mix
          Hej i jak długo trwało dobranie dawki? Czy już masz docelową?

Ja jestem 3 miesiące po jodzie dawka 10mCi po leczeniu Basedova na cito podanym - nietolerancja tyreostatyków. Wcześniej leczone Hashimoto.
          Obecnie jestem w niedoczynności
          TSH - 4,76 (0,27 - 4,2)
          FT3 - 7,69 (12-22)
          FT4 - 2,97 (3-6,8)
          Miesiąc temu hormony były w górnej granicy normy prawie. Dostałam na razie dawkę 25 euthyroxu - tyję - mam na plusie 5kg.
          No i serce nie kołata , zimno mi - jaka odmiana, tylko ospała jestem.
          Wygląda na to, że jod zadziałał.
          Poza tym to tez miałam najpierw niby Hashimoto potem ogromna nadczynność i Basedow.
          • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 24.08.14, 09:46
            hej,eutyrox zaczęłam brać od lutego. Od kwietnia jestem na dawce 75. Jednak nie wydaje mi się, że to dawka docelowa. Wyniki robię co miesiąc ,nadal nie czuję się dobrze. Znów mam chyba "atak" niszczenia tarczycy(nasilenie wszystkich objawów).
            Jakie miałaś objawy nietolerancjii tyerostatyków?, ja też nie mogłam brać (mega pokrzywka i wybroczyny),dlatego miałam szybko podany radiojod.
            Jaką miałaś przed jodem objętość tarczycy i jaka masz teraz?Masz jakiegoś guza?
          • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 24.08.14, 10:00
            acha i napisz jak wysokie miałaś przeciwciała przed radiojodem?i czy je już badałaś po jodzie?
            • kaka73 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 24.08.14, 19:27
              Tyreostatyki niszczyły mi szpik - wylądowałam w szpitalu z agronalucytozą - miałam poziom neutrofili 400 a białych krwinek 1000.
              Trab miałam 7. Dawka 10mCi. objętośc tarczycy 5ml przed jodem - leki mi ją zmniejszyły bo wcześniej coś około 20ml.
              Po jodzie nie badałam, ausg lekarz powiedział, że po pół roku sie bada bo teraz nie będzie nic widać.
              czuje się ok tylko jestem opuchnieta i straszliwie wypadały mi włosy - z przodu jestem prawie łysa - obecnie biorę zastrzyki z wit. b6.
              Ja narazie mam dawkę 25 ale to początek pewnie.
              • kaka73 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 24.08.14, 19:29
                miałam jakieś dwa koloidy - tak wyszło na biopsji.
              • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 24.08.14, 20:40
                A jakie miałaś anty tpo przed jodem?
                Jak długo brałaś tyreostatyki?
                A jak duży miałaś wychwyt jodu?Ile procent?
                Wyniki masz dobre na tej dawce?Taka mała tarczyca daje jeszcze radę?Zakładam,że po jodzie jeszcze bardziej się zmniejszyła.
                Ja robiłam badanie usg już trzy razy w ciągu półrocza,no ale mi zależało na tym,żeby zobaczyć czy jod ją zniszczył. Przed jodem miałam 26ml, miesiąc po 18ml,potem 12 ml, a teraz mam 4,7ml. No i
                • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 24.08.14, 20:45
                  No i ognisko opisane w usg się zmniejsza.Ale moja endo mówi że trzeba kontrolować zmiany po jodzie.
                  A co Twój lekarz na twój poziom hormonów?Widzę ,że nadal jesteś w niedoczynności.
                  • kaka73 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 25.08.14, 08:12
                    Anty Tpo rok temu 500 około.
                    Metizol brałam około 2 miesięcy.
                    Leki zaczęłam brać dopiero bo wcześniej miałam w górnej granicy normy - jod dopiero zaczął działać, więc to początek euthyroxu - na pewno będzie zwiększany.
                    Póki co tymi guzkami ani mój endo ani w Gliwicach szczególnie nie kazali się martwić -.
                    Jodochwytność była 55% więc wysoka.
                    • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 25.08.14, 11:23
                      A czemu byłaś w Gliwicach?Skąd jesteś?
                      Ja miałam anty tpo w tysiącach,więc dużo wyższe niż ty,a trab niecałe 3.
                      Acha czyli twoje wyniki są jeszcze przed wprowadzeniem eutyroxu,ciekawe do jakiej dawki dojdziesz,napisz za jakiś czas i jak będziesz mieć usg(objętość tarczycy).
                      Cały czas jeszcze boję sie powrotu nadczynności i dlatego tak drążę tą objętość tarczycy,chciałabym wiedzieć przy jakiej objętości nie nie ma już zagrożenia powrotem nadczynności, na to pytanie żaden lekarz mi nie umie odpowiedzieć.A teraz w niedoczynnności nie masz bólów mięśni?i takich "ataków" zimna?
                      • kaka73 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 25.08.14, 11:57
                        Mój lekarz a mam do niego zaufanie jak zobaczył ostatnio moje wyniki to był zadowolony - po 3 miesiącach pojawiła się niedoczynność więc powiedział iż jod zadziałał, bo wcześniej miałam dosyć duże wahania - kołatania jak przy nadczynności a leków nie mogłam brac - tylko zostałby lit.
                        Jestem za śląska, więc standardowo dostałam skierowanie do Gliwic - polecił mi lekarz tam się udać i po 2 tygodniach miałam podany jod bo u mnie nie było na co czekać - było ryzyko powrotu szybko nadczynności.
                        Ogólnie się dobrze czuję, trochę mi zimno ale nastrój ok - mam co robic, praca, dzieci ciągłe bieganie.
                        No i mam w końcu zgodę lekarza na uprawianie sportu - co mnie cieszy bo po roku strasznie się zapuściłam a i przytyłam ostatnio kilka kg w związku z niedoczynnością chyba.
                        • kaka73 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 25.08.14, 12:02
                          Wydaje mi się iż to jaka jest objętość tarczycy nie świadczy o tym czy nadczynność wróci. Lekarz mi powiedział iż czasami nawet po 10 latach spokoju nadczynność potrafi wrócić.
                          Gdyby iść taką teorią to ja miałam małą tarczycę, i musiałabym się nie martwić o powodzenie jodu - a jednak tak nie było. Czasem nawet po operacji odrośnie kikut i powstanie guz nadczynny i powrót.
                        • hashitess Re: Hashi+Basedow-jestem mix 25.08.14, 12:06
                          kaka73 napisała:

> No i mam w końcu zgodę lekarza na uprawianie sportu -

przy takich wynikach:
                          TSH - 4,76 (0,27 - 4,2)
                          FT3 - 7,69 (12-22)
                          FT4 - 2,97 (3-6,8)

nie wolno się przemęczać, a o sporcie powinnaś zapomnieć
                          do czasu eutyreozy, której nie osiągniesz z dnia na dzień.
                          Niedoczynność tarczycy to choroba ogólnoustrojowa,
                          choruje nie tylko tarczyca, ale każda cząsteczka ciała.

co mnie cieszy bo po roku
                          > strasznie się zapuściłam a i przytyłam ostatnio kilka kg w związku z niedoczyn
                          > nością chyba.

nie chyba tylko na pewno.
                          • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 14.09.14, 16:53
                            witajcie ponownie.Mam nowe wyniki.Cały czas na dawce 75.
                            tsh 1,06(0,27-4,2)
                            ft4 14,81(12-22) = 28%
                            ft3 3,62(3,1-6,8)=14,05%
                            Samopoczucie takie sobie. Chyba lepsze niż pokazują wyniki.
                            Znów mam pieczenie w udach,takie uczucie jakby pękały mi naczynka.I takie jakby ataki zimna,roztrzęsienia w godzinach popołudniowych.
                            Możecie doradzić co dalej.
                            Zrobiłam próby tężyczkowe-obie próby ujemne.
                            • hashitess Re: Hashi+Basedow-jestem mix 14.09.14, 22:32
                              wcale się nie dziwię, że masz marne samopoczucie przy tak niskich
                              poziomach hormonów tarczycy.
                              Podnieś dawkę o następne 25 mikrogr.
    • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 14.09.14, 17:00
      Do hashitess.
      Chyba wysłałm posta bezpośrednio do Ciebie,a tutaj go nie widać.Albo całkiem mi go wcięło.
      W tym poście było mniej więcej tak:
      Jestem cały czas na dawce 75.
      Nowe wyniki z dzisiaj:
      tsh 1.06
      ft4 14,81(12-22) 28%
      ft3 3,62(3,1-6,8) 14,05%
      Samopoczucie takie sobie.Mam na nowo pieczenie w udach.
      Zrobiłam próby tężyczkowe obie są ujemne.
    • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 15.09.14, 14:58
      witaj dziś już zwiększyłam o 6,muszę stopniowo.
      Myślisz ,że te 25 nie będzie za dużo?Boję się nadczynności strasznie,stąd ta ostrożność.
      A co z selenem?Może teraz byłby dobrze brać jak ft3 takie niskie.Jaki kupić?
      • hashitess Re: Hashi+Basedow-jestem mix 15.09.14, 21:22
        Masz tak niskie poziomy hormonów, źe podniesienie tyroksyny
        do 100 mikrogranów nie wpędzi Cię w nadczynność.
        Do niej masz strasznie daleko.
        Napisz czy bierzesz magnez i jaki.
        Zaźywanie selenu to dobry pomysł.
        najlepszy biologicxnie to selenit sodu.
        • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 15.09.14, 22:20
          brałam magnez w postaci chelatu firmy olimp, teraz od 3 tygodni nie brałam ,bo jak zapisałam się na próby tężyczkowe to zalecono odstawić.
          Czy mogę kupić ten cafasel czy lepiej firmy solgar?tylko,że firmy solgar to nie jest selenit sodu.
          Nie boję cię nadczynności polekowej tylko generalnie nadczynnosci, która przed leczeniem jodem zaczęła mi się nagle mimo,że leczyłam się na niedoczynność i miałam hashimoto.Ale to chyba mechanizm był inny i teraz przy "ubitej"tarczycy mi to chyba już nie grozi.Choć nikt z lekarzy mi nie odpowiedział jakiej wielkości tarczycy pozwoliłaby mi spać spokojnie nie bojąc się nadczynności.
    • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 19.10.14, 18:05
      witam ponownie,zrobiłam badania po 4 tygodniach od ostatnich wyników.
      Zwiększyłam euthyrox stopniowo ,w sumie o 12,5. Bo jakoś źle to znosiłam. Cały czas miałam objawy sama nie wiem czy niedoczynności czy nadczynności(głównie uczucie ataków zimna z rozdygotaniem zewnętrznym,takie dreszcze,dygoty). Nie miałam zaparć ,suchej skóry.
      Natomiast odczuwałam zmęczenie,zasypiałam bez problemu wczesnym wieczorem.Nie bolały mnie stawy,czasami pojawiało się uczucie pieczenie ud.
      Oto wyniki:
      ft4 18,42(12-22) 64,20%
      ft3 4,15(3,1-6,8)28,38%
      tsh 0,387(0,27-4,2).
      Zaczęłam od tamtego wyniku jeść orzechy brazylijskie i d3.
    • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 20.10.14, 18:40
      wymyśliłam przez noc ,że dorobię ferrytynę.Oto wynik: ferrytyna 4,76 9 (15-150).
      Masakra,prawda?To tłumaczy te wyniki z tarczycy ,prawda?
      Ciekawe co doktorka na to.Może w końcu przejmie się ferrytyną.Idę do endo w środę.
      Powiem wam jeszcze,że byłam tez u hematologa dwa tygodnie temu z innym problemem(przejściową małopłytkowościa ,która wyszła mi przed wakacjami w jednorazowym wyniku)Od razu pokazałam stare z grudnia 2013 wyniki ferrytyny gdzie było koło o 9 i drugi wynik około 14.Wiecie co powiedział specjalista -hematolog?Że mam zbadać poziom żelaza i to wszytko,bez recepty,leczenia .
      • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 20.10.14, 18:42
        minutek1 napisała:

> wymyśliłam przez noc ,że dorobię ferrytynę.Oto wynik: ferrytyna 4,76 9 (15-150)

wynik 4,76(15-150), ta dziewiątka to przez pomyłkę się wkradła.
      • hashitess Re: Hashi+Basedow-jestem mix 20.10.14, 20:16
        minutek1 napisała:

> wymyśliłam przez noc ,że dorobię ferrytynę.Oto wynik: ferrytyna 4,76 9 (15-150)
        > .
        > Masakra,prawda?To tłumaczy te wyniki z tarczycy ,prawda?
        > Ciekawe co doktorka na to.Może w końcu przejmie się ferrytyną.Idę do endo w śro
        > dę.
        > Powiem wam jeszcze,że byłam tez u hematologa dwa tygodnie temu z innym probleme
        > m(przejściową małopłytkowościa ,która wyszła mi przed wakacjami w jednorazowym
        > wyniku)Od razu pokazałam stare z grudnia 2013 wyniki ferrytyny gdzie było koło
        > o 9 i drugi wynik około 14.Wiecie co powiedział specjalista -hematolog?Że ma
        > m zbadać poziom żelaza i to wszytko,bez recepty,leczenia .

no to sama musisz zadbać o siebie. Nawet najlepszy lekarz
        nie zrobi tego za Ciebie.
        • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 24.10.14, 15:56
          Lekarka kazała zmniejszyć dawkę zalecajac dwa razy w tygodniu 75 a reszta dni 88. Do tej pory brałam równo codziennie po 87,5.
          Nagadała się,że kołatania serca mogą być bo tsh niskie,za niskie. Bo najlepsze między 0,5-2,00.
          Co do ferrytyny spytała a jaka morfologia?i po co robiłam.Dała badania na żelazo i jakieś tam jeszcze związane z żelazem oczywiście nie odnosząc się do ferrytyny.
          Zrobiłam też usg u innego lekarza niż poprzednio i wyszła tarczyca większa niż w lipcu.Zle zmierzone?czy to możliwe?poza tym nadal wzmożony przepływ.To chyba niedobrze.
          płat prawy 13x13x45 V=3,8cm3
          lewy płat 12x10x44 V=2,9cm3
          Nie wiem już co dalej.
          • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 13.11.14, 16:03
            wyniki po trzech tygodniach (nie mogłam już dłużej czekać)zmniejszonej dawki czyli 81,5 eutyhyrox oraz oraz suplementacji żelaza.
            hemoglobina 13,5 i cała reszta morfologia w normie.
            żelazo 111(37-145)
            ferrytyna 2,61(15-150)
            tsh -0, 605(0,27-4,2)
            ft4 19,38 (12-22)=73,8%
            ft3 4,93 (3,1-6,8)=49,46%
            Samopoczucie:pocenie,zmęczenie,nerwowość,rozdygotanie wewnętrzne po południu,takie odczuwanie pobudzenia wewnętrznego.,drżenia.Tętno trochę jakby zmalało i nie budzę sie i nie zasypiam z lękiem i bijącym sercem.Mniej uczucia latających nerwów po plecach,nogach i w szczęce.
            Nie wiem co dalej robić.
            Zmniejszyłam dawkę euthyroxu a ft4 i ft3 podniosło się.
            Proszę zinterpretujcie to jakoś.Chyba powinnam jeszcze zmniejszyć dawkę i suplementować dalej żelaza. A nie zwiększać dawkę ,bo hormony znów się rozjadą. Dobrze myślę?
            Czekam tez na wynik parathormonu i wit b12.
            • hashitess Re: Hashi+Basedow-jestem mix 13.11.14, 22:06
              Zajadasz seelen, magnez?
              Te mikroelementy są ważne.
              Jakie bierzesz żelazo i czy w ogóle je suplementujesz.
              Kiedy oznaczałaś traby?
              • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 14.11.14, 15:44
                witam magnez biorę . Selen zaczęłam niedawno,ale wystraszyłam się nadczynności i przestałam.
                Żelazo biorę od trzech tygodni(30mg-cheletowe).
                A traby robiłam rok temu przed jodem.
                Lekarka mi odradzała robienie ich twierdząc,że po jodzie mogą wzrosnąć i niepotrzebnie się zdenerwuję.Bo to wcale nie będzie tożsame z nawrotem choroby.
                Niby inaczej jest jak się leczy nadczynność lekami,wtedy podobno jak traby spadają to to jest potwierdzenie stabilności organizmu. A po jodzie wcale tak nie musi być.
                • hashitess Re: Hashi+Basedow-jestem mix 14.11.14, 16:46
                  minutek1 napisała:

> witam magnez biorę .

Napisz jaki i ile.
                  może bierzesz go za mało.

Selen zaczęłam niedawno,ale wystraszyłam się nadczynności
                  > i przestałam.

selen działa p/zapalnie. Wróć do niego.
                  rozumiem, że jest to selenit sodu,
                  który jest aktywny biologicznie.

> Żelazo biorę od trzech tygodni(30mg-cheletowe).

przy tak niskiej ferrytynie to za mało.
                  Tardyferon?

> A traby robiłam rok temu przed jodem.
                  > Lekarka mi odradzała robienie ich twierdząc,że po jodzie mogą wzrosnąć i niepo
                  > trzebnie się zdenerwuję.Bo to wcale nie będzie tożsame z nawrotem choroby.
                  > Niby inaczej jest jak się leczy nadczynność lekami,wtedy podobno jak traby spa
                  > dają to to jest potwierdzenie stabilności organizmu. A po jodzie wcale tak nie
                  > musi być.

Ja tam się nie znam, ale p/ciała wskazują na aktywną chorobę,
                  czy to będzie hashi, czy basedow.
                  Jeśli nie p/ciała, to może usg tarczycy, aby zobaczyć
                  jak zmienił się gruczoł i wtedy podjąć decyzję co dalej.
                  Nie wiadomo co się teraz u Ciebie uaktywniło,
                  czy rzut choroby hashi, czy basedow.

Bez badań to wróżenie z fusów.
                  • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 14.11.14, 17:12
                    usg z 24.10.14
                    Zrobiłam usg u innego lekarza niż poprzednio i wyszła tarczyca większa niż w lipcu.Zle zmierzone?czy to możliwe?poza tym nadal wzmożony przepływ.To chyba niedobrze.
                    płat prawy 13x13x45 V=3,8cm3
                    lewy płat 12x10x44 V=2,9cm3
                    Postaram się zrobić jutro trab,anty tpo tez zrobię.
                    Tylko ze w nadczynności to ja miałam traby miernie podwyższone a anty tpo prawie 3000, To tez nie wiele powie.
                    Na trab poczekam z tydzień i wtedy pojadę do lekarki co robiła usg tarczycy w lipcu gdy byłą 4,7 ml.
                    Tylko co do tego czasu z tą dawką?
                    I może się doproszę żelaza na receptę.
                    • hashitess minutku! nie myślisz o wycięciu tarczycy? 14.11.14, 19:05
                      Wydaje się, że teraz jest dobry moment na zabieg.
                      Ta huśtawka hormonalna jest okropna.
                      Bardzo Ci współczuję.
                      Dawkę chyba bym zostawiła, ale najważniejsze
                      jest Twoje samopoczucie.
                      Ja zadzwoniłabym do endo i omówiła resekcję.
                      Bez tarczycy nie będziesz miała nawrotów nadczynności.
                      • minutek1 Re: minutku! nie myślisz o wycięciu tarczycy? 14.11.14, 20:57
                        Mąż mi to samo mówił. Mąż chce mnie umówić do swojego lekarza,który go operował( a który jest też endokrynologiem) i pogadać o operacji.
                        Boję się operacji,właśnie teraz jestem w temacie bo koleżanka miała i ma problemy z wapniem.
                        Czy po operacji znikną przeciwciała?
                        Musiałaby to być strumektomia czy tyreodektomia?
                        • hashitess Re: minutku! nie myślisz o wycięciu tarczycy? 14.11.14, 21:59
                          Sprawny chirurg pięknie się sprawi z takim małym
                          gruczołem, a Ty odetchniesz. Niedoczynnosć to paskuda,
                          ale nadczynność stokroć gorsza.
                          P/ciała atakują tkankę tarczycy. Kiedy jej się pozbędziesz,
                          to p/ciał też. Mam nadzieję. Jak zabieg ma się nazywać,
                          nie wiem.
    • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 15.11.14, 16:32
      odebrałam wynik :
      b12 361(191-663)
      parathormon 23,4(15-65)
      wapń 4,74(4,2-5,1)
      anty tpo powyżej 444(do 34),
      Mam też tsh z innego laboratorium 0.43(0,27-4,2).Miało to być ft4 o chciałam celowo zobaczyć po tabletce do porównania z przedwczorajszym wynikiem,żeby jakoś dociec czemu mnie tak telepie po południu,ale wstrętne baby się pomyliły i zrobiły tsh.
      Trab dopiero za 10 dni.
      Jak interpretować ten wapń,parathormon i b12?
      • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 15.11.14, 16:33
        pomyliłam się b12 wynosi 261(191-663).
        • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 17.11.14, 15:04
          No więc narobiłam rabanu w laboratorium i dorobiły mi( z tamtej próbki krwi co tsh):
          Ft4 wynosi 22,86(12,8-20,4). Jest to wynik po zażyciu tabletki w dawce 75.
          I jak to rozmumieć? . To 75 brałam pierwszy dzień,bo zmniejszyłam. Badanie zrobione niecałe 2 godziny po tabletce.
          Teraz już kompletnie nie wiem co robić .
          Rozumiem że tamta dawka była za wysoka i jeden dzień brania niższej nie miał wpływu. Czy tak i mogę brać to 75 czy jednak dalej mam obniżać. Teraz to już się przestraszyłam na dobre.
          • hashitess jejku, dlaczego oznaczasz hormony po wzięciu 17.11.14, 20:35
            Eutyroxu!!
            Dlatego te poziomy są tak wysokie.
            Ty nie masz nadczynności.
            Oznacz jeszcze raz całą trójcę tarczycową rano na
            czczo, a tabletkę zjedz po wyjsciu z labu.
            • hashitess Re: jejku, dlaczego oznaczasz hormony po wzięciu 17.11.14, 20:36
              Do głowy mi nie przyszło, aby zapytać kiedy
              bierzesz hormon idąc na badanie.
              • minutek1 Re: jejku, dlaczego oznaczasz hormony po wzięciu 17.11.14, 21:22
                to jest wynik z 13.11.2014 po 3 tyg na dawce 81,5 oznaczony przed wzięciem tabletki
                tsh -0, 605(0,27-4,2)
                ft4 19,38 (12-22)=73,8%
                ft3 4,93 (3,1-6,8)=49,46%
                A ten poniżej jest oznaczony 17.11.2014 po tabletce 75 eutyhyrox zmniejszonej dopiero drugi dzień.
                Zrobiłam to dodatkowo oznaczenie specjalnie po trzech dniach dla siebie,bo nie dało mi spokoju dlaczego trzepie mnie po południu czy to nie przypadkiem przez to ze wtedy we krwi robi się hormonów ponad normę. Może to złe rozumowanie,tak sobie sama wydumałam.
                Oznaczyłam to ft4 w innym laboratorium:
                Ft4 wynosi 22,86(12,8-20,4). =132%
                tsh 0,4
                Dziś umówiłam się do endo i chirurga w jednym ,który operował mojego męża na 28.11.2014.No do tego czasu będę mieć wynik trab.

Czyli bez tabletki świeże wyniki to są te z 13.11.2014
    • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 20.11.14, 20:20
      Mam wynik trab:
      trab 1,43
      nieobecne poniżej 1,22
      wątpliwy 1,22-1,75
      obecne powyżej 1,75
      Hashitess jak myślisz chyba jest dobrze,kurcze lepiej byłoby ,żeby ich nie było wcale.Ale może one się jeszcze plątają po tym radiojodzie.
      Dla przypomnienia przed radiojodem miałam tak:
      wynik 2,90
      wynik ujemny poniżej 1,8
      wynik niejednoznaczny 1,8-2,0
      wynik dodatni powyżej 2,0.
      Było to chyba w innym laboratorium tzn na pewno w innym było pobierane ,ale nie wiem gdzie to było wysyłane.
      Jak myślisz może to jednak za wysoka dawka była dla mnie i rozjechały się hormony a nie nawrót GB.
      • hashitess Re: Hashi+Basedow-jestem mix 20.11.14, 21:50
        W hashimoto czasami te p/ciała również są obecne.
        Wydaje mi sie, że przy gravesie byłyby znacznie wyższe.
        Chyba musisz sama podjąć decyzję biorąc pod uwagę
        samopoczucie czy chcesz pozbyć sie gruczołu.
        Spróbuj zapytać Natder czy teraz pozbyła się tarczycy.
        To trudna decyzja i pytanie czy Twoja tarczyca dalej
        będzie tak trudna w prowadzeniu.
        Choć przyznam, że w hashimoto bez p/ciał trab
        też czasami trudno ją okiełznać.
        Jednak uważam, że niedoczynność nie jest taka
        agresywna i łatwiej się z nią wchodzi w symbiozę.

Ciekawa jestem jaką podejmiesz decyzję.
        • minutek1 Re: Hashi+Basedow-jestem mix 23.03.16, 20:18
          witajcie ponowniesmile Proszę napiszcie co sądzicie o moimi problemie z d3 tzn czy problem dotyczy tylko tego ze suplementuję za małe dawki czy może widać coś niepokojącego w tych wynikach.
          Wynik sprzed 2 lat 10,21(25OH),parathormon 23,4(15-65)
          Wynik sprzed roku d3(25OH) 17,07
          wynik z lutego 2016 d3(25OH) 16,71
          Wynik sprzed dwóch lat podniesiony dawkę 2000,potem pół roku nie brałam wcale i od września 2015 biore znów 2000.
          Ten wynik ostatni jest na dawce jest na dawce 2000 branej przez około pół roku.
          Natomiast parathormon obecnie 28,6(15-65)
          wapń całkowity 2,45(2,09-2,54)
          fosfor nieorganiczny 3,3(2,7-4,5)
          magnez 0,89(0,66-1,07).
          Czy ten wapń nie jest za wysoki?Jest w górnej granicy normy.A przy tym chyba raczej niski parathormon,tak mi się wydaje.
          O czym to może świadczyć ? Jak bezpiecznie zacząc uzupełniać d3?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka