Gość: Anemon IP: *.solcon.nl 04.09.03, 10:31 Jak sobie radzic z tym problemem.Badania w porzadku.Jeste zdrowy,choc nie mlody.Espumisan nie pomaga.Czego nie jesc?Co zwieksza ten problem/jakie jedzenie?/ Z gory dzieki za odp. A. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deczi Re: GAZY I WZDECIA..... 04.09.03, 10:42 Gość portalu: Anemon napisał(a): > Jak sobie radzic z tym problemem.Badania w porzadku.Jeste zdrowy,choc nie > mlody.Espumisan nie pomaga.Czego nie jesc?Co zwieksza ten problem/jakie > jedzenie?/ > Z gory dzieki za odp. > A. Spróbuj nie jeść owoców z innymi posiłkami, jedz je najlepiej na czczo. Może pijesz dużo soków z kartonów? To też tak działa. Podobnie jak przejadanie się. To kilka uwag (sposoby sprawdzone;-)), na pewno ktoś napisze więcej na ten temat. D. Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: GAZY I WZDECIA..... 04.09.03, 11:06 Gość portalu: Anemon napisał(a): > mlody.Espumisan nie pomaga.Czego nie jesc?Co zwieksza ten problem/jakie > jedzenie?/ kapusta, groch, fasola. razowy chleb papryka (Tak jest w moim przypadku. A tak lubie razowy... I musze go ograniczyc.) Na pewno warto sie wiecej ruszac, chocby sapcerowac. Moze tez pic jogurty i kefiry. I obserwuj, po jakich pokarmach masz wiekszy problem. Ale tak w ogole gazy chyba sa dosc naturalnym zjawiskiem procesu przemainy materii. Wzdecia moze niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anemon Re: GAZY I WZDECIA..... IP: *.solcon.nl 04.09.03, 11:16 Dlaczego owoce tylko na czczo? Grochu,fasoli i t.p. nie jem ,ale bez owocow ciezko byloby!!!! Sokow z kartonow nie tykam,moze musze miesc jakas diete??? A chleb-podobno ciemny zdrowszy od bialego..teraz to juz zupelnie nie wiem A. Odpowiedz Link Zgłoś
deczi Re: GAZY I WZDECIA..... 04.09.03, 11:46 Gość portalu: Anemon napisał(a): > Dlaczego owoce tylko na czczo? Dokładnie nie pamiętam, chodzi o to, że różne enzymy trawią różne rodzaje pokarmów i jeśli zjesz np. kotleta z ziemniakami (czego, nawiasem mówiąc, też się nie powinno robić) a potem np. kiść winogron, to żoładek "wariuje" i w efekcie nie ma dobrego trawienia, tylko wszystko zalega i fermentuje - stąd wzdęcia i gazy. Szczerze mówiąc osobiscie nie wnikam w mechanizmy tego, jak to działa - liczy się dla mnie to, że tak jest. Naprawdę sprawdziłam to. Owoce nie są zakazane zupełnie (tzn. w moim przypadku tak, ale z zupełnie innego powodu), tylko nalezy je jeść albo na czczo, albo co najmniej 3 godz. po posiłku "normalnym" i ok. pół godz. przed kolejnym (pół godz. mniej wiecej trwa trawienie owoców). Obserwuj reakcje swojego organizmu na różne pokarmy. Może na przykład pijesz dużo mleka, chociaż twój ukłąd trawienny go nie toleruje? Pozdr. D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tashi Re: GAZY I WZDECIA..... IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 04.09.03, 11:20 Mi tez espumisan nie pomagal i gastrolog zapisal mi esputicon. 3 x dziennie tabletka i mam problem z glowy. Ten lek jest chyba troszke silniejszy i dlatego lepiej dziala. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: GAZY I WZDECIA..... IP: 213.17.162.* 04.09.03, 12:13 Z tymi owocami to chodzi o to, ze wchlaniane (rozkladane) sa w jelitach, zatem musza przez zoladek do tych jelit przewedrowac w miare szybko, zeby nie zdazyc sfermentowac. Jesli przed owocami wrzucisz do zoladka schaboszczaka, ktory sie rozklada wlasnie tam, to zapychasz droge jabluszkom do jelitek. Jabluszka sobie czekaja na przejscie, zaczynaja fermentowac, robi sie alkohol, powstaja gazy. Problem gotowy... Dlatego raczej nie nalezy jest owocow bezposrednio po posilkach, ale wlasnie oddzielnie. Pozdraiwam:) Aha, a sprobuj moze taki specyfik bobotic (krople, bez recepty). Moj malutki synek mial problemy z kolkami i wlasnie nadmiarem gazow - pomoglo. Bobotic jest nie tylko dla dzieci. Polecam. CZESC! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anemon Re: GAZY I WZDECIA..... IP: *.solcon.nl 04.09.03, 12:39 Dzieki Wam wszystkim za te odpowiedzi!!Co "siedzi" w tym Bobotik,nie mieszkam w Polsce,czy mozesz popatrzec na ulotke lub sklad? Mnie tez zdarzaja sie kolki Pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: GAZY I WZDECIA..... IP: 213.17.162.* 04.09.03, 13:18 BOBOTIC (simeticonum)krople doustne o smaku malinowym 66,66 mg/ml. lek przeciw wzdeciom, nie zawiera cukru. wskazania: wzdecia o roznej etiologii, gazy, uczucie pelnosci w brzuchu... sklad: simeticon (dimetikon aktywowany dwutlenkiem krzemu) oraz sacharynian sodu, metyl hydroksybenoesan, propylu hydroksybenzoesan - cos Ci to mowi? pozdraiwam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anemon Re: GAZY I WZDECIA..... IP: *.solcon.nl 04.09.03, 13:31 Okropnie przynudzam,musze kogos poprosic by mi przyslal,czy to polski produkt???Sadzac po nazwie to chyba tak?? Dzieki A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: GAZY I WZDECIA..... IP: 213.17.162.* 04.09.03, 13:44 A ja wiem:)) Na opakowaniu: "Terpol" Medana Pharma Terpol Group S.A. Sieradz no, tak to chyba made in poland.:) CZESC! Odpowiedz Link Zgłoś
bass5 Re: GAZY I WZDECIA..... 04.09.03, 14:27 a ja polecam zielona herbate, bardzo dobra na trawienie i mnie pomaga, pije 3-4 szklanki dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: GAZY I WZDECIA..... IP: *.unknown.tele.dk 04.09.03, 15:41 Polecam kwas mlekowy. W Danii wystepuje pod nazwa MOLKOSAN, prod. BIOFORCE AG, CH-9325 Roggwil/TG, wg, receptury A.Vogel. Jest tu dostepny i w aptece i w sklepikach ze zdrowa zywnoscia. Jest polecany przy klopotach m.in. z gazami w jelitach. Mnie pomogl. Podejrzewam, ze w Holandii tez moze byc dostepny. pozdr. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anemon Re: GAZY I WZDECIA..... IP: *.solcon.nl 04.09.03, 16:05 Tak,jest dostepny!!!!Jutro ide kupic.Probowalem brac tzw."dobre" bakterie,ale efektu chwilowo nie ma.Cala nadzieja w tym Molkosanie!!!,dzieki A. Odpowiedz Link Zgłoś
marialudwika Re: GAZY I WZDECIA..... 04.09.03, 20:10 Mam pytanie ile lyzeczek Molkosanu pomaga??? Czy uzywac wg przepisu na opakowaniu? Pozdrawiam ml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: GAZY I WZDECIA..... IP: *.unknown.tele.dk 04.09.03, 22:51 Uzywam wg. przepisu na opakowaniu, ale w przypadkach naglych - ja nie toleruje mleka, a czasem zdarza sie, ze mleko jest "ukryte" w kupionym gotowym produkcie, po spozyciu ktorego mam ogromne klopoty z jelitami- biore lyzeczke od herbaty na 3/4 szklanki wody. I ta dawka u mnie skutkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anemon Re: GAZY I WZDECIA..... IP: *.solcon.nl 04.09.03, 23:11 Dziekuje,mnie tez szkodzi "ukryte" mleko! A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alcik Re: GAZY I WZDECIA....-DO MARII Z DANII. IP: *.solcon.nl 08.09.03, 14:24 Molkosan chyba mi pomaga bo jest lepiej.Mam nadzieje,ze to nie jest przypadek. W kazdym razie dzikuje.A czy mozesz mi napisac na jakiej zasadzie on dziala? Nie ma zadnej ulotki a jestem ciekawa,Pozdrawiam!! A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: GAZY I WZDECIA....-DO MARII Z DANII. IP: *.unknown.tele.dk 09.09.03, 00:16 <<Molkosan zawiera kwas mlekowy "prawoskretny" . Ten "prawoskretny" ma regulujace dzialanie na nasza trzustke, poza tym "uwalnia" zgromadzony w organizmie "lewoskretny" kwas mlekowy i inne gromadzone kwasy. Jego dzialanie oczyszczajace pomaga przy klopotach reumatycznych. Reguluje wydzielanie sokow zoladkowych, normalizuje flore bakteryjna w przewodzie pokarmowym, poprawia trawienie, przeciwdziala nadkwasocie, utrudnia zycie Helicobacter pylori. Zewnetrznie jest stosowany przy egzemach, grzybicach. Zawiera witaminy A, B1, B2, B6, B12, C oraz mineraly potas, zelazo, magnez, cynk. >> Tyle na podstawie broszury. W tej chwili jest tez reklamowany, ze wzgledu na swoje dzialanie regulujace trawienie pomaga przy odchudzaniu. W polaczeniu z wyciagiem ziolowym "Myrtilliforce" ( myrtellus e herb. e fruct/czarna jagoda lisc i owoc, phascolus nanus/konska fasola??, alfalfa/lucerna, juglans regia/orzech wloski), ktory tez dziala regulujaco na trzustke a tym samym na poziom cukru we krwi , powoduje mniejszy ciag na tzw. szybkie weglowodany, szczegolnie slodycze. W tym polaczeniu przeciwdziala tez zaparciom. Tak na chlopski rozum to ze molkosan zawiera kwas wiec napewno "utrudnia" zycie wszelkim bakteriom gnilnym, grzybkom, drozdzakom. Ponoc dr.h.c.A.Vogel zuzyl kolo dziesieciu lat na dopracowanie tej receptury. Mnie pomaga na moje klopoty zoladkowe. W Polsce nie znalazlam tego srodka w aptekach. Wiec kupuje go tutaj i zawoze rodzinie. Tez czuja sie po nim lepiej. Pozdr. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: GAZY I WZDECIA..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.03, 23:32 Możesz też spróbować jakiejś diety ograniczającej węglowodany, najlepiej optymalnej. Żadnych dużych wzdęć nie powinno być, choć problem "spuchniętego" brzucha nie musi zupełnie ustąpić. Warto też sprawdzić czy substancje odżywcze są prawidłowo wchłaniane z przewodu pokarmowego. Złe wchłanianie może powodować pewne dolegliwości jelitowe. Spróbuj też diety zgodnej z grupą krwi (wbrew pozorom nie wyklucza to diety optymalnej). Nie musisz ściśle trzymać się zaleceń d'Adamo. Lepiej potraktować je jako punkt wyjścia. Po prostu spróbuj sprawdzić czy nie jest tak, że tylko pewne produkty są odpowiedzialne za wzdęcia. Potwierdzam też opinie poprzedników, że nie wolno łączyć w jednym posiłku białka i węglowodanów, oraz, żde nie wolno jeść owoców na deser. Ja słyszałem o tym od lekarzy zajmujących się przemianą materii (a konkretnie, to było jedno z zaleceń jakie dostałem wraz z wynikiami badania włosów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: GAZY I WZDECIA..... IP: *.vs.shawcable.net 05.09.03, 01:44 Najczesciej przyczyna takich dolegliwosci jest nietolerancja laktozy. laktoza moze byc nawet w srodkach p/bolowych, witaminach, produktach zywnosciowych nie zawierajacych calkiem mleka.. w wielu po prostu. na to sa enzymy. skuteczne. z tym ze poziom enzymow ktoe nasz organizm produkuje waha sie od sosby do osoby. Jedni maja go troche, niektorzy wcale. badanie na nietolerancje laktozy jest bardzo proste. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
marialudwika Re: GAZY I WZDECIA..... 05.09.03, 09:47 Witaj Venus, Na czym polega to badanie ,o ktorym piszesz??? ml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marika Re: GAZY I WZDECIA..... IP: *.gliwice.pik-net.pl 05.09.03, 08:59 A mnie bolą paznokcie u nóg. Czy na to też polecisz mi dietę optymalną? Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: GAZY I WZDECIA..... 05.09.03, 21:55 No wiec tutaj w Kanadzie robilo sie taki test ze po wypiciu mleka lub substancji z laktoza po odczekaniu pewnej ilosci czasu dmuchalo sie w taki przyrzad z rurka i to mierzylo poziom czegos tam z oddechu. Zdaje sie ze hydrogenu (wodor). Normalnie strawiona laktoza nie powinna byla dawac tego czegos. Poza tym bada sie stolec. Zawiera lactic acid kwas mlekowy chyba i moze nawet zawierac niestrawiona glukoze, a takze inne kwasy tluszczowe. Dopiero teraz przyszlo mi do glowy ze moze w Polsce sa inne metody badan? venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: GAZY I WZDECIA..... IP: 129.70.6.* 06.09.03, 14:07 ja robilam ten test w niemczech. laktoza w porzadku za to fruktoza zaszalala. niemoge teraz jesc owocow i niektorych warzyw i paru inych produktow (nie wspominajac o slodyczach). od kilku dni tak sie odzywiam, gazy sa mniejsze ale wydaje mi sie ze brzuch mi zaraz peknie. mam problemy z ustawieniem jadlospisu. nie chce jesc za duzo produktow mlecznych i maki, ryzu itp a w sumie przy tej diecie tylko to mi pozostaje poza miesem i rybami. a i jeszcze i tak nie pomaga. czy ktos z was mial problem z nietolerancja fruktozy jak sobie z tym radzicie? czy to przejdzie? co jesc? jak ograniczyc wzdecia? pozdr m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alcik Re: GAZY I WZDECIA..... IP: *.solcon.nl 06.09.03, 14:28 Nie robilam testow,tutaj lekarze jakos na to nie wpadaja.Prowadzilam natomiast "dziennik" tego,co jem i wiem z pewnoscia,ze szkodzi mi b.swieze pieczywo.Reaguje bolem brzucha i glowy.A jeszcze gorzej "dzial" na mnie pieczywo podpiekane. Owoce tez mi czesto szkodza,ale nie umiem bez nich zyc. Robilam testy alergiczne u dermatologa-wychodzi,ze ne mam alergii a wiec moim zdaniem nietolerancja pokarmowa.Albo "spastyczne" jelito. Co do owocow i warzyw sa one czyms pryskane i w zwiazku z tym szkodliwe. Co jesc? Nie wiem.Zamierzam "przetestowac" na sobie kozie mleko.. pozdrawiam a. Odpowiedz Link Zgłoś
mari.na Re: GAZY I WZDECIA..... 06.09.03, 14:46 to nie pryskanie.jesli szkodza ci owoce to musi byc fruktoza. idz do gastrologa i zapytaj o h2 test. podadza ci laktoze i fruktoze do picia i potem dmuchasz w rurke. co do chleba, nei wiem co moze byc powodem. nietolerancje jakiegos cukru jak laktoza lub fruktoza to czesto przyzcyna spastycznego jelita a nietolerancji mozna sie nabawic prawdopodobnie przez stres i zle odzywianie. jestem w trakcie poszukiwan powodow. ale co na razie zrobic zeby nie wygladac jak kobieta w ciazy?? mam plaski brzuszek generalnie a od paru miesiecy jest wielki i wzdety, bueee!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alcik Re: GAZY I WZDECIA..... IP: *.solcon.nl 06.09.03, 17:10 Bylam stosunkowo niedawno u gastrologa.To byl jakis niezbyt sympatyczny jegomosc.Nie mieszkam w Polsce,jak mieszkalam to sama "sie kierowalam" do tego,czy innego specjalisty.Tutaj to caly CYRK!!!!! Ale wroce do tego gastrologa.Zrobili mi USG jamy brzusznej,testy krwi i ponoc wszystko bylo w porzadku.Odnioslam wrazenie,ze wzieli mnie za hipochondryczke! A problem jak byl,tak jest. O nietolerancji pewnych produktow zywnosciowych "uswiadomilam sie" dopiero w internecie na forum alergikow i po przeczytaniu wielu postow oczy mi sie szeroko otworzyly!!A w kazdym razie okazalo sie,ze nie jestem jakims dziwolagiem czy hipo,hipo bo problem jest.Mam niestety malo silnej woli by zaczac konsekwentnie stosowac die te eliminacyjna etc.Dopiero,jak zaczynam zlle sie czuc przechodze na tzw. diete lekkostrawna.Oj dolo,dolo!Pozdrawiam serdecznie alcik-mieszkajacy w A-damie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: venus Re: GAZY I WZDECIA..... IP: *.vs.shawcable.net 06.09.03, 18:42 Poza tym w przypadku migreny jedzenie moze wywolywac ataki bolow glowy i nudnosci/wymiotow. O migrenie mozena poczytac na prywatnym forum "Migreny". Ja rowniez nie toleruje dobrze owocow, lepiej znosze surowe warzywa. Ale i tak jem bo lubie. Tutaj mozna w tzw health store-ach czyli sklepach "zdrowotnych" kupic przerozne enzymy, wlasciwie na wszytko, to naprawde pomaga w trawieniu owcow i np kapusty.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
marialudwika Re: GAZY I WZDECIA..... 06.09.03, 20:54 Moze ktos doradzi co wziac "na" niestrawnosc? Raphacholin,Cynar,Terpichol,Espumisan,krople zoladkowe,krople mietowe? To moja podreczna apteczka,cos mi "stoi na zoladku",hm pozdrawiam ml Odpowiedz Link Zgłoś
marialudwika Re: GAZY I WZDECIA..... 07.09.03, 10:52 Czekam na rade a tu nic!!!!!!Moze ktos cos doradzi?? ml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halka Re: GAZY I WZDECIA..... IP: *.biaman.pl 07.09.03, 13:34 Mam ten problem od lat. Też nie wiem co robić. Badanie wykonane kilka lat temu wykazało jelito spastyczne. Obecnie nie wiem co mi jest bo przestałam chodzić do lekarzy z powodu braku efektów. Wiem, że nie mogę jeść niektórych produktów np. jabłek, razowego chleba. Jakiś czas po wypróżnieniu się czuję pewną ulgę, ale po kilku godzinach powraca. Wszystko jeszcze bardziej nasila się w czasie miesiączki. W czasie tym jednak są pewne problemy z odchodzeniem gazów. Powoduje to ogromny ból całego brzucha. Żadne środki mi tak naprawdę nie pomogły. Jestem załamana. Nie wiem nawet jakie badania wykonać. Poza tym prywatnie wykonanie badań kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alcik Re: GAZY I WZDECIA..... IP: *.solcon.nl 07.09.03, 14:59 O IBS syndromie dowiedzialam sie z internetu.Poniewaz ta jednostka chorobowa jest stosunkowo niedawno zdiagnozowana/1988r/ moja lekarka pierwszego kontaktu chyba wogole o niej nie slyszala. U mnie problem nasilil sie po operacji ginekologicznej/usuniecie macicy/. Odnosze wrazenie,ze zmienila one polozenie jelit,albo cos uszkodzila,kontrola u gin wykazala,ze sprawy sa w porzadku ale mam spastyczne kiszki. Meczy mnie ta dolegliwosc,zwlaszcza,gdy popelnie blad dietetyczny ,bardzo. Uzywam domowych "medykamentow"/wegiel,terpichol....etc/ ale efekt jest mizerny. Cos jesc trzeba,ale jedzenie owocuje bolem,wzdeciami,kolkami etc. Pozdrawiam i rozumiem Alcik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: GAZY I WZDECIA..... IP: *.rtk.net.pl 08.09.03, 19:56 Na tej stronie jest tzw. 'wyszukiwarka" .Na gOrze z prawej strony. Wpisz słowo "wzdęcia" i zaznacz szukanie w specjalistycznym forum "zdrowie". Jest tam (na dzisiaj) 28 podobnych dyskusji. Może trafisz na coś interesujacego.Pozdrawiam.B Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alcik Re: GAZY I WZDECIA..... IP: *.solcon.nl 08.09.03, 22:00 Niestety nie znajduje bo nie mam polskich znakow,ale dziekuje.Nie wiem jak to "paskudztwo" nazywa sie po angielsku.Pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: venus Re: GAZY I WZDECIA..... IP: *.vs.shawcable.net 08.09.03, 22:18 gases and bloating.. V. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feline Re: GAZY I WZDECIA..... IP: *.dial.proxad.net 08.09.03, 22:31 Ewentualnie "flatulences" lub "metheorismes" dla znajacych francuski. molego "baczenia". Odpowiedz Link Zgłoś