Dodaj do ulubionych

ból kręgosłupa

03.02.09, 20:00
Witam wszystkich obolałych i tych ktorych problem dotyczył. Od pól roku
próbuję coś zrobić z moim kręgosłupem, sa to okolicę lędźwiowe. Nie pamietam
kiedy założyłam buty bez pomocy krzesła czy siadania na podłodze, skłony to
dla mnie marzenie. Mam 24 lata i tak mnie siekło, ze czuję się jak miałabym co
najmniej 80. :(( Mam dobre wyniki od wszystkich możliwych lekarzy a jednak
mnie boli co mi jest?? jak mam sobie pomóc, czy ktoś poradzi??
Obserwuj wątek
    • bajeczka28 Re: ból kręgosłupa 26.02.09, 12:46
      Witaj,
      mam 35 lat i od 2 lat mialam ten sam problem co wy. Uwolnila mnie
      operacja, ktora mialam 2 tygodnie temu. Nie zwlekajcie, bo jest z
      kazdym dniem gorzej a nie lepiej wiem co mowie. Skonczyla bym na
      wozku, bo nie chcialam operacji. Wszyscy tylko mowili w moim wieku
      jest nie potrzebna!!! Zmienilam lekarza i jak zobaczyl moje wyniki
      (MRT, CT), to odrazu mnie operowal i jeszcze mi sie oderwalo od
      niego ze tak dlugo zwlekalam. Nie czejak tak dlugo jak ja!!!!
      Pozdrawiam i powodzenia.:
      • wiktoria0827 Re: ból kręgosłupa 10.06.13, 22:49
        Witajcie Kochani Kręgodłupowicze. Napiszę tylko kilka zdań jeśli macie poważne problemy z kręgosłupem i działa uboczne jak drętwienia i lekkie niedowłady do szybko biegiem do najlepszego neurochirurga. To nie są żarty? Możecie resztę życia spędzić na wózku, mi to właśnie groziło. Podjęłam bardzo ryzykowną decyzję mało było szans , że wstanę z łóżka . Zaryzykowałam . 3 lata jestem po operacji chodzę, tańczę i jestem szczęśliwa. Powiem tak po takiej opearcji trzeba szanować swój kręgosłup i pielęgnować. Pozdrawiam serdecznie wszystkich niezdecydowanych. Jak macie pytanie piszcie ja przeszłam na swojej skórze to cierpienie,
    • 9jacek9 Re: ból kręgosłupa 24.01.10, 09:01
      dla dobrego masażysty twoje bóle to 10min pracy.Co ty na to?
      • aga.as1 Re: ból kręgosłupa 24.01.10, 10:45
        Bzdura. Nie dla masażysty tylko dla dobrego fizjoterapeuty... i
        niekoniecznie 10 minut...
        • katherine24 Re: ból kręgosłupa 20.04.12, 15:14
          Zgadzam się.
          Przyczyną może być też dyskomfort podczas snu. Śpisz na twardym czy miękkim materacu? Na rynku są materace rehabilitacyjne - może taki by Ci pomógł?
      • pacjentka80 Re: ból kręgosłupa 05.02.12, 12:40
        na moje problemy bolowe pomagal zawsze pan Sebastian Kurbiel z katowic, jakby ktos chcial to zostawie namiar : manualna-terapia.pl
    • migotka109 Re: ból kręgosłupa 17.05.10, 12:49
      Zapraszamy na indywidualne ćwiczenia i zabiegi w ramach TERAPII MANUALNEJ, która jest metodą terapii zaburzeń i dysfunkcji narządu ruchu, powstających w następstwie przeciążeń fizycznych, przeciążeń w sferze psychiczno-duchowej (stres), a objawiających się bólem, zmęczeniem, napięciem, słabszą sprawnością. Proponujemy zabiegi w ramach indywidualnej terapii w stanach bólowych ostrych i chronicznych:

Proponujemy zabiegi w ramach indywidualnej terapii w stanach bólowych ostrych i chronicznych:

Terapia bólu i innych dolegliwości:
      kręgosłupa lędźwiowego, piersiowego, szyjnego, klatki piersiowej, kości krzyżowej i ogonowej, dna miednicy, brzucha, pachwin, krocza (rwa, lumbago, „korzonki”, dyskopatia, kręgozmyk itp.),
      bioder, kolan, stóp, barków, łokci, nadgarstków, palców (zwyrodnienia w stawach biodrowych, rwa barkowa, łokieć tenisisty, golfisty, ostrogi piętowe itp.),
      głowy (bóle przeciążeniowe, migreny), twarzy, uszu.

Terapia i profilaktyka w zakresie:
      wad postawy,
      wad stóp,
      skolioz u dzieci.

Terapia stanów pourazowych.

Terapia zaburzeń oddawania i trzymania moczu.

Terapia dolegliwości pozorujących choroby narządów
      wewnętrznych (bez zmian i przyczyn organicznych potwierdzonych badaniami lekarskimi).

Proponujemy także ćwiczenia indywidualne:
      - ćwiczenia, dostosowane do aktualnych dolegliwości bólowych,
      - naukę samodzielnego ich wykonania.
      Obejmują one ćwiczenia normalizujące napięcie mięśniowe, przeciwbólowe, rozciągające i stabilizujące. Ćwiczenia indywidualne są znakomitym uzupełnieniem zabiegu, utrwalającym jego efekty. Są również dobrą formą profilaktyki dolegliwości kręgosłupa i napięć spowodowanych uprawianiem sportu.

Zajęcia prowadzone są przez fizjoterapeutkę i terapeutkę manualną.

CENTRUM RADOŚCI ŻYCIA
      Rozwój Osobisty i Terapie Naturalne
      Agata Jakubowska
      ul. Kmieca 3
      61-654 Poznań

www.radoscizycia.pl

e-mail: recepcja@radoscizycia.pl
      tel. +48 608 432 797
      tel./faks +48 61 823 01 01
    • andszym Re: ból kręgosłupa 01.06.10, 13:42
      Polecam spróbować coś takiego jak poduszka do masazu rolkowego firmy Medisana:

www.masazer.adverti.com.pl/item.php?id=URZMSG-MDS-048&nazwa=MEDISANA_Poduszka_RBO_do_masa%BFu_rolkowego
      Ja stosuje taką poduche bo dużo jezdze autem.... jak wracam do domu to siadam
      sobie przed telewizorkiem na niej i robie sobie 30minut masazu na caly
      kregoslup... przynosi duza ule po calym dniu obciazenia... druga opcja partner
      masazysta :)))) ale na ogol partnerzy sa w tej kwestii leniwi.
    • med_polonia_poznan Re: ból kręgosłupa 22.02.11, 12:16
      Szanowni Państwo

Zabieg termolezji to nowoczesna metoda, która poprzez kontrolowane uszkodzenie struktur nerwowych skutecznie umożliwia pozbycie się chronicznego bólu. Zabieg ten jest zalecany w przypadku leczenia długotrwałego, jednostajnego bólu pochodzącego z kręgosłupa, nerwów czaszkowych, korzeni nerwowych lub układu współczulnego. Pomaga również w przypadku bólu spowodowanego niektórymi chorobami onkologicznymi, zwłaszcza rakiem trzustki, żołądka macicy i pęcherza moczowego. W trakcie tej kuracji można zlikwidować, bez trwałego uszkodzenia tkanki nerwowej, dolegliwości wynikające również z chorób naczyniowych.
      Długotrwałe przyjmowanie leków przeciwbólowych, wiąże się z wystąpieniem skutków ubocznych, dlatego termolezja to doskonałe rozwiązanie przeznaczone dla osób, które chronicznie odczuwają ból. Istotą termolezji jest uszkodzenie struktur nerwowych poprzez kontrolowane działanie temperatury. W Poradni Przeciwbólowej w Med Polonii zabieg termolezji przeprowadzany jest w mało inwazyjny sposób. Nie wymaga znieczulenia ogólnego, więc jest obarczony minimalnym ryzykiem. Przeprowadza się go w trybie tzw. chirurgii dnia jednego. Oznacza to, że pacjent opuszcza szpital już 2-3 godziny po zabiegu.
      Zespół Szpitala Med Polonia
    • kamila_soban Re: ból kręgosłupa 15.04.11, 14:03
      Co do przyczyn bólu to Ci nie pomogę, ale mogę polecić bardzo dobre rozwiązanie na uśmierzanie bólu krzyża, jakim jest aparat TENS. Jest ich wiele na rynku, ale warto kupić go razem ze specjalnym pasem. Chodzi mi o takie coś:
      diamedica.pl/index.php?cat_id=102&page=0&view=3&sort=default
      • gfxkid Re: ból kręgosłupa 19.04.11, 12:31
        dla tych którzy sporo siedzą ...
        Ja spędzam po kilkanaście godzin w pracy w fotelu przy komputerze, sport uprawiam raz na tydzień ale to mało.
        Jakieś 2 lata temu zaczęła się moje problemy z bólem w dolnych częściach pleców w nocy kiedy kładłem się na plecach. Ból był nie do wytrzymania!
        Lekarz jednoznacznie stwierdził że to przez tryb pracy - geniusz się znalazł za 50 zł od wizyty wink
        poszperałem na forach ludzi z branży i wyczytałem że jak ktoś sporo spędza czasu w tej pozycji to powinien zaopatrzyć się w takie coś:
        www.mebelo.pl/c,pl,10,2,1,0,long,fotele+orthopedic.html
        tutaj o tym całym halo jest artykuł:
        www.mebelo.pl/f,pl,ergonomia_pracy.html
        model nie gra roli - kwestia gustu...
        mam fotel od roku z tym systemem i różnica jest nie do porównania. Dotychczas psułem sobie plecy na fotelach z IKEA i żałuję bardzo.
        Różnica w cenie niewielka a jeśli chodzi o komfort to różnica jak między "maluchem" a mercedesem...
        poza tym gwarancja chyba na 5 lat
        polecam!!!
    • pomorskirehabilitant Re: ból kręgosłupa Pomorski Rehabilitant 16.07.11, 09:36
      Jeżeli ktoś potrzebuje profesjonalnej domowej rehabilitacji na terenie Trójmiasta to zapraszam. Pomorski Rehabilitant www.pomorskirehabilitant.pl/buttons.htm
    • bartoszsuchanowski Re: ból kręgosłupa 06.12.11, 09:57
      lekarz rodzinny i neurolog nic nie pomogą bo wystawią recepty lub skierują na badania od których na pewno ból nie przejdzie... Trzeba odciążyć uciski kręgów na korzenie (działanie przyczynowe). Lekami tzn środkami p/bólowymi tego się nie zrobi... Jestem lekarzem i zajmuje się tego rodzaju bólami (607560516).
    • bambo3a Re: ból kręgosłupa 07.12.11, 15:11
      witam wszystkich... problem bólu nadal wystepuje? zachęcam do kontaktu na gg : 39019830.
      a swoja drogą to znalałem ostatnio dosyc ciekawy blog na temat bółu kręgosłupa i nie tylko , dla zainteresowanych link ponizej:

witam wszystkich... ostatnio trafiłem na ciekawy blog na temat bółów kręgosłupa.... oto link: rehailitacjawbolachkregoslupa.blogspot.com/

Pozdrawiam serdecznie
    • otwartanaproblemy Re: ból kręgosłupa 26.12.11, 20:59
      Miałam podobny problem. Leki przeciwbólowe nie zdawały egzaminu, stosowałam także różne maści. W połączeniu dało się wytrzymać, ale najlepiej z bólem poradziło sobie urządzenie medlight . Na początku miałam spore wątpliwości, na szczęście opłacało się i teraz nie żałuje.

podaje link do strony: www.medlightpolska.pl/
    • bezbolu123 Re: ból kręgosłupa 21.01.12, 15:29
      Witam, pewnie niektorych was to zaciekawi, chciałabym opisac działanie urządzenia przeciwbólowego Pain®Gone

Wskazania do stosowania
      · wszystkie rodzaje artretyzmu
      · rwa kulszowa, bóle krzyża
      · osteoporoza
      · zapalenie kręgosłupa
      · reumatyzm
      · reumatoidalne zapalenie stawów (gościec przewlekły)
      · migrena
      · inne rodzaje bólu

Urządzenie to stanowi przełom w terapii
      leczenia bólu - w domowych warunkach można zastosować metodę dostępną do niedawna jedynie w gabinetach specjalitycznych

Co to jest ?
      To poręczne, szybko działające urządzenie o kształcie grubego długopisu. Nie podłącza się go do żadnych źródeł energii,
      więc można używać go zawsze i wszędzie. Działanie przyrządu polega na oddziaływaniu elektronicznymi falami bezpośrednio na bolące miejsce.
      Pobudzające działanie fal przynosi ulgę od razu i na dłużej, a także wspomaga procesy lecznicze w organizmie. Pobudzanie zakończeń nerwów przez skórę jest
      praktykowane w szpitalach od ponad 20 lat, lecz przyrząd ten zapewnia nowy wymiar tej metody.
      Przyrząd Pain Gone oddziałuje bezpośrednio na bolące miejsce w bezpieczny i naturalny sposób.

Działanie
      Pain Gone działa poprzez generowanie ładunku elektrycznego o kontrolowanej częstotliwości inicjującego proces długotrwałego łagodzenia i usuwania bólu w miejscu,
      gdzie została przyłożona końcówka przyrządu,wysyła impuls elektryczny, który działa dokładnie w miejscu powstania bólu

Wskazania do stosowania
      · wszystkie rodzaje artretyzmu
      · rwa kulszowa, bóle krzyża
      · osteoporoza
      · zapalenie kręgosłupa
      · reumatyzm
      · reumatoidalne zapalenie stawów (gościec przewlekły)
      · migrena
      · inne rodzaje bólu

· Zalety
      · jest skuteczniejszy od innych środków przeciwbólowych
      · nie ma żadnych efektów ubocznych, można stosować go dowolnie długo
      · jest mały i lekki, więc nadaje się do noszenia w kieszeni lub torebce
      · nie wymaga podłączenia do prądu ani użycia baterii
      · można go używać wszędzie
      · działa przez ubranie
      · wystarczy 30 sekund, by osiągnąć skutek
      · największa zaleta – po prostu działa skutecznie!

Bezpieczeństwo
      Przyrząd Pain Gone jest całkowicie bezpieczny. W badaniach klinicznych nie wykryto żadnych skutków ubocznych. Nie istnieje też niebezpieczeństwo przedawkowania.
      W przypadku posiadania metalowych implantów w ciele nie należy stosować przyrządu bezpośrednio w tych miejscach. Osoby z rozrusznikiem serca, epileptycy i kobiety w ciąży powinni zasięgnąć porady lekarza przed użyciem Pain Gone.

Urządzenie posiada posiada oznakowanie CE – jest to urządzenie medyczne zgodne z Dyrektywą 93/42/EWG 0086, zostało dopuszczone do dystrybucji w całej Europie i spełnia wymogi Unii Europejskiej dla wyrobów medycznych klasy IIa

Urządzenie posiada 3-letnią GWARANCE !!
      ( servisowane przez firme Viria Polska )

URZADZENIE WYPRODUKOWANE ZOSTALO W WIELKIEJ BRYTANI

DODATKOWE INFORMACJE ORAZ ZAMOWIENIA

www.bezbolu.orangespace.pl
      e-mail bezbolu@op.pl

tel. 795 971 995

• aga.as1 Re: ból kręgosłupa 24.01.12, 13:48
        do "bezbolu123": a gdzie można zobaczyć te badania kliniczne urządzenia Pain®Gone? z chęcią bym poczytała, bo na stronie tylko tekst reklamowy, żadnych konkretów i nie za bardzo wierzę w moc tego wynalazku. Ale z chęcią się przekonam ;) Jaka jest aktualna cena na rynek polski ?
        • pacjentka80 Re: ból kręgosłupa 05.02.12, 12:42
          na moje problemy bolowe pomagal zawsze pan Sebastian Kurbiel z katowic, jakby ktos chcial to zostawie namiar : manualna-terapia.pl
    • mommy0507 Re: ból kręgosłupa 24.05.12, 13:48
      Idz do dobrego rehabilitanta. Mnie pomoglo doslownie kilka wizyt. Chodzilam na Kobierzynska do Centrum Rehabilitacji Feel Better w Krakowie. Wiedza co robia. TO nie tabletki przeciwbolowe, to dzialanie na przyczyne problemu. Rewelka!
    • joannaa1972 Re: ból kręgosłupa 25.05.12, 14:51
      Witam
      od kilku lat miałam problemy z kregosłupem... nie jakies duze, bo staralam sie bilansowac moj tryb zycia. w pracy siedze 8godzin przy biurku dlatego w czsie wolnym uprawiam sporty różne, na rolkach rowerze, plywam. na pewno robie jeden raz w tygodniu taki dowolny ruch. ale mimo to problemy byly... ale kilka tygodni temu poszłam z pewnego portalu znizkowego na masaż chiński. najpierw kupilam 1 ale po tym pierwszym kupilam cala serie:) bo to rewelacja dla mojego biednego kregoslupa. Nie wiem czy moge tu podac nazwe tego salonu? Ale gabinet znajduje sie w Krakowie na ul Podzamcze 20. Tylko nie bójcie sie jak masaż bedzie "mocny" chcilami nawet bolesny. ale nastepnego dnia czuje sie jak nowa:) polecam.
    • ma_rtaa Re: ból kręgosłupa 13.07.12, 09:19
      Bardzo długo się męczysz... ja cierpiałam 3 miesiące i po 10 wizytach u różnych masażystów, lekarzy zrezygnowałam !! ciągle tylko ibuprom na zmianę z ketonalem i tak sobie dodatkowo zniszczyłam wątrobe ! jakiś miesiąc spotkałam się z moim przyjacielem i miał w domu jakies małe pudełeczko, nazywa się rezonator biofotonowy, które podobno leczy. Jakoś nie mam zaufania do takich urządzeń ale przy takim bólu zgodziłabym się na wszystko byleby przestało boleć i generalnie musze przyznać, że po miesiącu ból ustał. Największym plusem jest to że z tym rezonatorem mogłam chodzić wszędzie bo dział też kojąco aż w końcu mnie wyleczył. Tak więc proponuje poczytać w internecie na temat tego rezonatora i prosze mi uwierzyć, warto to kupić.
      • krakowskim_targiem Re: ból kręgosłupa 20.07.12, 10:25
        a słyszeliście o metodzie rehabilitacji mckenziego? znalazłam ich instytut w sieci i zastanawiam się czy nie skorzystać, ktoś miał już jakies doswiadczenia z tą metodą? podobno stawiają przede wszystkim na to, aby pacjent sam wiedział jak sobie pomóc, ktoś się orientuje jak to w praktyce dziala?
        • grzesiek1qwerty Re: ból kręgosłupa 20.07.12, 12:28
          najlepiej pogadać z jakimś fizjoterapeutą lub z lekarzem specjalistą który przede wszystkim stwierdzi czy przy twoim rodzaju problemów taka terapia ma sens
        • martynakowalewicz Re: ból kręgosłupa 20.07.12, 14:53
          Chodzilam na rehabiltiacje z kolanem do centrum rehabilitacji feel better w krakowie i wiem, ze tam terapeutki stosowaly ta metode - czesto cwiczac slyszalam jak inni pacjenci robili przeprosty i mowili, ze jest lepiej. Sama nie wiem nic wiecej, ale tam bylo duzo zadowolonych pacjentow. Pozdrawiam, Martyna
          • 1katarzyna5 Re: ból kręgosłupa 06.08.12, 14:01
            Ja chodziłam na rehabilitacje, masaże, brałam lekarstwa i na moje kręgosłupa nic nie pomagało, uśmierzało ból na chwile no ale ileż można.. nie da się funkcjonować. Mój lekarz już zmartwiony moim stanem zaproponował mi kupienie rezonatora biofotonowego i od dwóch miesięcy spokój, mam nadzieje ze na stałe ! :)

Pozdrawiam
            • 3baha Re: ból kręgosłupa 05.09.12, 15:48
              Ja tez miałam kiedyś podobny problem. Mi pomogły wizyty u kręgarza (kilka ich było). Podobno na bóle kręgosłupa wielu osobom pomaga akupunktura. Sporo o problemach z kręgosłupem dowiedziałam się na boli-kregoslup.pl Polecam lekturę.
    • 0grzegorz1970 Re: ból kręgosłupa 13.09.12, 13:38
      Polecam kupić nowy porządny materac-ja tak zrobiłem, w dodatku fachowo mi poradzili na przyjemnysen.pl/
    • bajarka4 Re: ból kręgosłupa 16.09.12, 23:03
      www.stawy-kregoslup.pl/p/1142/blog/strona
    • mroweczkaaha Re: ból kręgosłupa 16.10.12, 09:13

Ja słyszałam od znajomej o urządzeniu o nazwie BackStretcher - miała problemy z kręgosłupem, do pracy zabierała poduszki, wałki na krzesło. Ostatnio oznajmiła mi, że ten produkt jest pomaga. Kupiła go chyba na allegro.

Pozdrawiam serdecznie!
    • virginfizjoterapia Re: ból kręgosłupa 17.10.12, 12:23
      Proponuję skorzystać z naszej terapii.
      Nasze metody gwarantują, że po tygodniu ból znika, a po miesiącu wszystkie osoby, które stosowały nasze zalecenia są zdrowe i nie odczuwają już bólu pleców i kręgosłupa. Dlatego udzielamy 100% gwarancji satysfakcji klienta, czyli zwrócimy pieniądze jeśli po miesiącu nie będziecie w pełni sprawni. Jak dotąd mamy 100% skuteczność.
      Nasz rehabilitant spotka się z Państwem i dobierze odpowiednie dla Państwa metody leczenia.
      Cena 3995zł brutto.
      Info pod nr tel.: 662-490-030 Dyrektor Virgin Fizjoterapia.
    • nadiaa8 Re: ból kręgosłupa 23.10.12, 14:42
      Niestety wiem co czujesz, ja miałam 23 lata jak mnie siekło tak w trakcie sesji egzaminacyjnej. Później rehabilitacja (trochę sobie poczekałam żeby mieć refundowaną z NFZ bo kolejki długie), w międzyczasie tabletki przeciwbólowe i rozluźniające po których chciało mi się spać.. To było straszne, nie mogłam wysiedzieć na zajęciach.. Masaże pomogły chwilowo, choć po każdym musiałam przeleżeć co najmniej godzinę, ale jednak rehabilitacja trochę mi pomogła, później już ćwiczyłam sama w domu. Ja cierpię na dyskopatię, ciężkie życie jest niestety, też nieraz czułam się jak staruszka, kiedy wszystko tak męczyło i spacer czy przyniesienie zakupów okupione były takim bólem :( mnie też właśnie rezonator biofotonowy pomógł, nie tylko zmniejszył ból ale też poprawiło mi się samopoczucie
    • patrykm82 Re: ból kręgosłupa 07.06.13, 15:25
      Na bóle kręgosłupa najlepszy jest dobry materac. Polecam sprawdzony przeze mnie materac Natura typu bonell polskiej myśli i konstrukcji. Bardzo ważnym elementem naszego materaca jest jego górna część, uniwersalna na lato i zimę, z którą ludzkie ciało ma kontakt w czasie snu i odpoczynku.
      Wykonana jest ona z materiałów w 100% naturalnych tj.:
      bawełny
      łuski gryki
      naturalnej skóry
      Dzięki nim materac "NATURA" posiada wiele walorów leczniczo-zdrowotnych, a pozytywne opinie o naszym materacu stawiają go w grupie o najwyższej jakości klasy sprzętu. WWW.eko-med.otwarte24.pl
    • galileo19741 Re: ból kręgosłupa 26.07.13, 11:22
      Mój mąż jest informatykiem - średnio po 10h przy komputerze, potem auto, i jeszcze w domu też częto siedzi. Miał problemy z kręgosłupem, brał tabletki przeciwbólowe, chodził na masaże, czasami pomagało, ale zwykle ból szybko wracał. Poza tym za masażytsę dużo płaciliśmy. Od kiedy zakupił backstretcher - drabinka rehabilitacyjna na ból pleców / www backstretcher pl/ ból ustąpił, a gdy zaczyna pojawiać się to mąż kładzie sie na backstretcherze i odczuwa ulgę. Urządzenie nie jest drogie i proste w ćwiczeniach - wystarczy się na mim położyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka