Gość: Anna31 IP: *.3.pl 16.04.08, 20:42 Czy choroba ta zawsze prowadzi do trwałego kalectwa, czy można zachować sprawność i zdolność do pracy? Bardzo proszę o odpowiedź. Słyszałam, że możliwy jest różny przebieg choroby, jakie więc są możliwe opcje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sebo_pater Re: zzsk-czy zawsze prowadzi do inwalidztwa? 03.06.08, 23:32 Czesc czy dlugo chorujesz na zzsk jakie leki zazywasz ja diclac 150 duo pomaga. ostatnio cwicze tez pomaga. jak uciebie przebiega choroba. chodzi mi o szyje, klatke piersiowa i lędzwie. u mnie to najwiekszy problem.ja dopiero niedawno dowiedziałem sie ze mam zzsk chociaz objawy mialem juz 5 lat temu ale lekarze pierwszego kontaktu na to nie wpadli i zmarnowalem kupe czasu. co z dieta jest tak bardzo wazna?. Odpowiedz Link Zgłoś
osman71 Re: zzsk-czy zawsze prowadzi do inwalidztwa? 06.06.08, 12:28 Witam. Mnie się wydaje, że u każdego może być jednak inny przebieg tej choroby i nie każdy musi zostać 100% inwalidą. Ja dla przykładu dostałem chorobę genetycznie po ojcu, który faktycznie bardzo mocno chorował, był bardzo mocno pochylony i faktycznie zmuszony był iść na rentę. U mnie stwierdzono chorobę w wieku 15 lat (dziś mam 37) i jak na razie normalnie pracuję fizycznie, mimo oczywiście prawie że ciągłego bólu i jakiegos jak na razie małego ograniczenia ruchowego. Muszę koniecznie dodać, że praktycznie wcale się nie leczę tzn nie tak jak powinienem i jak zalecaja lekarze. Przez cały ten okres byłem tylko raz w sanatorium i średnio raz na półtora roku biorę jakies 10 zabiegów, jedyna co biorę w miarę regularnie to niestety tabletki. Zaczynałem od metindolu, ibuprofenu i innych świństw, poprzez wszystkie odmiany diclo, a obecnie jestem na nimesilu i jak a razie jest w miarę skuteczny. Życzę więc dużo zdrówka i pogody ducha, nie ma co się załamywać są na świecie jeszcze gorsze choróbska. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jerryzz Re: zzsk-czy zawsze prowadzi do inwalidztwa? 21.06.08, 20:11 Niestety zawsze i tylko od rozwoju choroby, leków etc zależy kiedy :(. W tej chorobie nie da się uniknąć pochylenia bo tak się niestety deformuje kręgosłup Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: zzsk-czy zawsze prowadzi do inwalidztwa? IP: *.eurocom.olkusz.pl 29.09.08, 19:42 ja mam dokladnie tak samo jak Ty tez od niedawna sie o tej chorobie dowiedzialem a zaczela mi sie tez 5 lat temu a nie wiem ile masz lat ale ja mam 20 wiec troche mlody jestem a pracy z tymi bolami nie widze przez wakacje pracowalem tu i tam i bylo bardzo ciezko bo po kilku godzinach juz z bolu nie moglem wytrzymac. rzucilem palenie nawet bo podobno ma to jakis wplyw na chorobe cwicze regularnie i jest troche lepiej ale jestem caly czas na lekach przeciw zapalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
osman71 Re: zzsk-czy zawsze prowadzi do inwalidztwa? 30.09.08, 19:20 Witam ponownie. Ja ostatnio czekając w kolejce do reumatologa pogadałem z osobami z ZZSK i potwierdza się reguła że ta choroba ma naprawdę wiele różnych postaci i bardzo różny przebieg. Poza tym można zauważyć że jedni mają jakby okresowe silne rzuty, a ja np mam raczej odmianę z ciągła emisją tzn praktycznie nie mam okresu w ciągu roku żeby mnie gdzieś nie bolało, a to niestety wiąże się z większą ilością zażywanych prochów. I tak jedni chorują krótki okres czasu i juz widać wielkie zesztywnienie i wykrzywienie, a drudzy mają zdecydowanie łagodniejszy przebieg mimo dłuższego okresu choroby. Tak czy siak jest to wstrętne choróbsko!! A tak przy okazji bierze ktoś z Was Aspicam? jak to działa? przeszedłem własnie z Nimesilu na aspicam i zastanawiam się czy będzie lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamilka Re: zzsk-czy zawsze prowadzi do inwalidztwa? IP: 195.20.110.* 10.10.08, 11:26 Ja biorę sulfasalzin i nic mnie nie boli od liku lat. Ten lek zachamowuje rozwój choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
osman71 Re: zzsk-czy zawsze prowadzi do inwalidztwa? 12.10.08, 17:43 Nie bierzesz nic z przeciwbólowych i przeciwzapalnych?? Może napiszesz coś więcej o aktualnym stanie choroby w Twoim przypadku i jak długo i ile bierzesz ten sulfasazyny? Odpowiedz Link Zgłoś
jerryzz Re: zzsk-czy zawsze prowadzi do inwalidztwa? 17.10.08, 20:52 gó... prawda, ja choruję już od 15 i nie znam osoby której pomogła sulfa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: zzsk-czy zawsze prowadzi do inwalidztwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 19:33 Choruje ponad 10 lat biore sulfasalazin odczuwam dolegliwosci ale juz sie do nich przyzwyczailem... czasami zdarzaja sie ostre bole zwykle po przeziebieniu lub wychlodzeniu organizmu dlatego staram sie cieplo ubierac. Czy macie problemy z kichaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: zzsk-czy zawsze prowadzi do inwalidztwa? IP: *.ols.vectranet.pl 29.10.08, 19:32 Witam w kręgu reumatycznym. Spadek genetyczny po mamie. Mam 30 lat i już nie pełną sprawność. Kolana, biodra, barki, łokcie, nadgarstki. Rodzinny bagatelizował. Wybieram się do reumatologa. Jakieś porady dla początkującej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dimi Re: zzsk-czy zawsze prowadzi do inwalidztwa? IP: 193.192.62.* 04.11.08, 18:24 Czesc. Mam ZZSK (zdiagnozowane) od 15 lat,a tak naprawde to od ok 20tu. Bralem rozne leki, ktore tak naprawde pomagaja zasnac (sulfosalazyne, vioxx (tak, ten slawny), movalis. Teraz Diclofenac (2x75mg). Ale w ciag dnia leki nie sa bardzo potrzebne - przynajmniej dla mnie, jesli pamietam o ciaglym ruchu. Oprocz leczenia medycznego (zaczynam Humire) najwazniejszy jest ruch i cwiczenia. Jak tylko zaczynam z powrotem serie to od razu czuje sie lepiej, prostuje sie i ogolnie mam mniejsze dolegliwosci. Oprocz cwiczen klasycznych na materacu polecam (sa najlepsze) cwiczenia w podwieszeniu (na urzadzeniu "ugul"). Wisi sie na bloczkach zaczepionym za kazdy staw i macha na wszystkie strony. Efekt murowany. Bardzo wazne sa tez cwiczenia oddechowe - oprocz zrostow stawow gorna czesc pluc nie rusza sie jak powinna (kregoslup piersiowy tez sie zrasta). I wtedy odklada sie wydzielina ktora trzeba odkaszlnac. Potencjalnie jest to duzy problem uboczny. Oprocz tego trzeba uwazac na wszystkie stany zapalne w organizmie - np. leczyc zeby, starac sie nie przeziebiac itp. A podstawa jest normalnie funkcjonowac, cwiczyc i chodzic do lekarza. Zobaczymy jak bedzie po Humirze. pzdr dimi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dimi Re: zzsk-czy zawsze prowadzi do inwalidztwa? IP: 193.192.62.* 04.11.08, 18:26 no i oczywiscie jest to choroba postepujaca, ale mozna z nia walczyc i raczej sie na nia nei umiera (przynajmniej bezposrednio), jesli sie o siebie dba caly czas. Ja jestem zesztywnialy tak a'la Jaruzelski ale funkcjonuje normalnie, mam zone i dziecko. Pracuje, jezdze samochodem, na normalne wakacje itp. Da sie zyc. Odpowiedz Link Zgłoś
osman71 do dimi 05.11.08, 19:48 Witam. No to prawie jak ja, też tyle już ciągnę z zzsk. Możesz napisac cos więcej, w jaki jesteś wieku i jakie masz obecnie największe dolegliwości? Ja brałem prawie wszystko co Ty za wyjątkiem vioxu, a teraz jestem na Nimesilu ew aspicam. A jak u Ciebie z wątrobą i innymi sprawami, bo po tylu latach brania tych świństw może byc róznie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e, Re: zzsk-czy zawsze prowadzi do inwalidztwa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.08, 10:51 zzsk.p2a.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: zzsk-czy zawsze prowadzi do inwalidztwa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.09, 12:07 zzsk.p2a.pl/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allet Re: zzsk-czy zawsze prowadzi do inwalidztwa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.09, 11:22 witam was.zapoznałam miłego chłopaka który boryka się z takim samym problemem jak wy.chciała bym z min spędzić resztę życia ale on jeszcze o tym nic nie wie.to co mówi to ,to że się dziwi co ja w nim widzę i źle robię że się interesuje nim kaleka -tak na siebie mówi.ciągle kaleka i kaleką.ostatnio zwątpiłam i zaczęłam myśleć o tej chorobie.czy ktoś mi może pomóc podjąć decyzje i czy mam go posłuchać i się odsunąć? może głupie pytanie bo wy macie większe problemy ale nie chcę mu zrobić przykrości w przyszłości...ja go bardzo lubię i rozumiem jego chorobowe dolegliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz 51 Re: zzsk-czy zawsze prowadzi do inwalidztwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 22:25 Mam 58 lat i żyję z tą chorobą 35 lat i wswzystkie etapy tej choroby za sobą chociaż jestem mniej sprawny ruchowo i pochylony ale jeszcze dobrej mysli,jak Ci nie będzie przeszkadzac ta ułomnośc i go lubisz to decyzja powinna byc na tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: zzsk-czy zawsze prowadzi do inwalidztwa? IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.05.09, 15:33 witajcie u mnie jest podejrzenie zzsk.Z bólami borykam sie od ponad roku, potrafia mnie boleć wszystkie stawy, sztywnieć kregosłop,czasem przykurcze, bóleżeber,pięt. Mam zmiany w biodrach(zatarcie szpary i sklerotyzacje)miałam przepisaną sulfsalazyne ale bardzo żle sie czyłam, nimesil czy diclopen tez na mnie nie działa,jedyny lek po którym czuje ulge to MIOZEPAM.czekam na wyniki mr bioder i może końcową dignoze.Też sie zastanawiam jak to bedzie u mnie bo juz teraz jest nie z byt ciekawie ,od prawie roku nie pracuje bo nie jestem w stanie ,ale mam nadzieje, ze dopasuja leki i rehabilitacje i będzie lepiej i spowolini zmiany.Wkoncu jestem kobieta a my przechodzimy zzsk ponoćłagodniej od mężczyżni w przeciwieństwie jeśli chodzi o RZS Odpowiedz Link Zgłoś
lepkowe Re: zzsk-czy zawsze prowadzi do inwalidztwa? 10.08.19, 16:58 Jak tam, ludzie? Odpowiedz Link Zgłoś