Dodaj do ulubionych

jaskra, zla diagnoza.

08.05.08, 11:44
witam
moja mama byla leczona dwa lata na jaskre. wszystkie krople zle znosila. pojawily jej sie rozne dolegliwosci po kroplach. w koncu skonczyla na drogich kroplach travatan.
Zmienila lekarza, ktory kazal jej odstawic wszytskei leki i sie okazalo ze cisnienie w normie. badanie nerwu wzrokowego w normie.
teraz ostatnie badanie miala juz zeby byc pewnym ze nie ma jaskry (nerve fiber analysis) i rowniez wszystko w normie. (wszystkei te badania miala w przeciagu kilku miesiecy, badanie cisnienia kilkukrotne, raz tylko wyszlo troche podwyzszone cisnienie)
a poprzednia okulistka wmawiala jej usilnie ze jaskra jak nic. Cisnienie jej wychodzilo za wysokie na jakis starych urzadzeniach. badanie nerwu wzrokowego bylo w normie ale mimo to dalej lekarka twierdzila ze to jaskra :/
co myslice pisac skarge do przychodzi na takiego lekarza konowala ? cos to da?
podobno stosowanie lekow na jaskre powoduje rozne nieodwracalne skutki uboczne. choc tutaj znowu takiego dlugiego okresu nie bylo bo 2 lata.
Obserwuj wątek
    • wogw Re: jaskra, zla diagnoza. 17.05.08, 12:48
      poszukuję przychodni w kielcach leczącej jaskrę
      • rezurekcja Re: jaskra, zla diagnoza. 17.05.08, 18:33
        www.rynekmedyczny.pl/pl/poradnia/okulistyka/kielce/kielce,0
    • zdrowy.jak.ryba Re: jaskra, zla diagnoza. 17.05.08, 14:20
      a czy ten okulista był jakimś specjalistą w tej dziedzinie ?
      • mmagda12 Re: jaskra, zla diagnoza. 17.05.08, 18:59
        Jaskra moze przebiegac z niskim cisnieniem i trzeba brac
        krople ,chociaz ja po irydotomii nie biore juz wogole.Moze
        mama ma wysokie cisnienie srodgalkowe i niekoniecznie musi
        byc jaskra.Mialam podobna sytuacje syn 3 lata bral 5 razy
        dziennie krople ,bo jaskra.Inni lekarze nie kazali brac
        kropli ,bo nie trzeba.Pisze tak w skrocie.Cos mnie tknelo
        i poszlam jeszcze do innego okulisty ,a tu cisnienie
        30.Bierze xalatan na wieczor na stale. Z HRT wyszlo mu
        jakies uszkodzenie w jednym oku
        9teraz nie pamietam
        0Wazne jest zrobienie HRT ,pole widzenia mozna miec w
        normie a jaskre mozna miec.Ponadto goniskopia itp
        Moze idz jeszcze na konsultacje do innego okulisty ,a tak
        powaznie dr powinna skierowac do szpitala na krzywa dobowa
        i tam mama mialaby porobione wszystkie badania.Jaskra
        przebiega czesto bezobjawowo ,a skutki oplakane ,zaweza sie
        pole widzenia ,co prowadzi do slepoty.Krople nic zlego nie
        narobily
        • zdrowy.jak.ryba Re: jaskra, zla diagnoza. 18.05.08, 13:47
          to samo chciałem napisać :) Jeśli się ma do czynienia z tak poważną chorobą to odrazu trzeba iść do przychodni specjalistycznej, gdzie się non-stop zajmują takimi przypadkami. Sam od 3 lat jestem w dziwnej sytuacji. Aparaty pokazują wysokie ciśnienie, ale im wierzyć też nie można (w zależności od tego kto operował aparatem, wynik różnił się o kilka mm). Ja byłem u 4 lekarzy. 3 z nich odrazu mi wlepiło krople. Dopiero czwarty zmierzył mi grubość rogówki i okazało się że mam ją b. grubą co zakłamuje wynik. Poza tym zrobił mi krzywą dobową tonometrem aplanacyjnym (pierwszch trzech opierało się na badaniu ciśnienia automatem na sprężone powietrze, z którego wynik ma się praktycznie nijak do rzeczywistego stanu). Pomimo tego że wyniki wychodziły stabilne w okolicach 18-19 co po odjęciu poprawki na grubość rogówki daje dobry wynik nadal pozostaję pod obserwację i co 1/2 roku robię HRT.
          To jest zbyt poważna choroba, żeby ją bagatelizować, a na podstawie jednego dobrego pomiaru ciśnienia nie da się rostrzygnąć czy ktoś jest zagrożony jaskrą czy nie. Niech Twoja mama zrobi krzywą dobową w jakiejś klinice (koniecznie na tonometrze aplanacyjnym !). Może być tak, że rano ma 15 mmHg a wieczorem 30 (odpukać w niemalowane).
          Swoją drogą lekarze się nie znają :/ Ja już mam nauczkę, żeby przy poważnych sprawach nie wierzyć w opinię jednego lekarza, tymbardziej nie zajmującego się na codzień danym zagadnieniem. Pozdrawiam
    • przemek_ex Re: jaskra, zla diagnoza. 21.08.08, 12:58
      informacje przydatne na temat jaskry
      expertia.pl/strefa/material/czym-jest-jaskra-i-jakie-czynniki-sa-powodem-jej-

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka