Dodaj do ulubionych

prześwietlenie zęba

IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 03.10.03, 12:33
2 miesiace temu mialem leczonego zeba ( a dokladnie 2 zeby) metoda kanałową
teraz cos zaczyna mnie pobolewac jeden z nich
problem tkwi w tym ze nie wiem ktory mnie zaczyna bolec-trudno zlokalizowac
pulsujacy ból
moje pytanie-czy przeswieltenie tych zebów odpowie na pytanie który z nich
mnie boli?
dodam iz w jednym miałem zgorzel
prosze o odpowiedz
Obserwuj wątek
    • Gość: marta Re: prześwietlenie zęba IP: *.stok.xen.pl 03.10.03, 15:57
      a na czym polega leczenie kanalowe-bo mnie wlasnie takie czeka ,czy za to placi
      sie wiecej kasy ;-),i w ogole co to jest i czemu sie to przeprowadza-eh bardzo
      niezorientowana jestem
      • Gość: eressea Re: prześwietlenie zęba IP: *.gorzow.mm.pl 03.10.03, 23:25
        Nie jestem pewna, ale lecznie kanałowe chyba wiąze sie z truciem zęba. Płaci sie
        za to napewno więcej niz za zwykłą plombke. A przeprowadza sie je dlatego, ze
        ząb został juz porządnie zainfekowany. Ja na razie miałam leczonego kanałowo
        tylko jednego ząbka , drugi juz czeka w kolejce :)
    • Gość: maja Re: prześwietlenie zęba IP: *.ipt.aol.com 03.10.03, 23:51
      Gość portalu: wiktor napisał(a):

> 2 miesiace temu mialem leczonego zeba ( a dokladnie 2 zeby) metoda kanałową
      > teraz cos zaczyna mnie pobolewac jeden z nich
      > problem tkwi w tym ze nie wiem ktory mnie zaczyna bolec-trudno zlokalizowac
      > pulsujacy ból
      > moje pytanie-czy przeswieltenie tych zebów odpowie na pytanie który z nich
      > mnie boli?
      > dodam iz w jednym miałem zgorzel
      > prosze o odpowiedz

przy bolu po leczniu kanalowym jedna z metod w znalezieniu przyczyny bolu jest
      tzw opokiwanie.
      Jezeli zab boli przy nagryzaniu badz przy pukaniu w niego oznacza to ze
      infeckcja przedostala sie dalej poza zab i obejmuje juz tkanke kostna
      natomiast jesli taki zab byl poprzednio juz leczony kanalowo moze to oznaczac
      ze infekcja nie zostala zlikwidowana do konca (na co lekarz nie zawsze ma 100%
      wplyw) badz zab nie zostal przeleczony do konca (co w praktyce oznacza, ze
      czesc kanalu pozostala pusta i stanowi potancjalne miejsce do rozwoju infekcji
      wtornej)
      na przeswietleniu mozna sprawdzic czy kanaky sa wypelnione do konca,
      nie mniej jednak zawsze nalezy wziac pod uwage, ze zdjecie jest 2d a
      rzeczywistosc 3d.
    • Gość: ppns Re: prześwietlenie zęba IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.10.03, 18:24
      Na zdjęciu RTG widać , pod którym zębem jest ubytek kości
      ( część ciemna ). Ja także przechodziłem leczenie kanałowe ,
      ale bez powikłań wtórnych => wielokrotne czyśżczenie
      mini-pilniczkami, wstrzykiwanie zastrzykiem czegoś odkażającego ,
      wkładanie do kanału lekarstwa itp. ,
      długie , kosztowne , ale , jeśli przeprowadzone należycie , to skuteczne.

W czasie czyszczenia kanałów miałem robione zdjęcia RTG ze szpilkami utkwionymi
      w zębie , by rozpoznać , czy do końca oczyszczono kanał.

W przypadku złym , nie gadzaj się na razie na usunięcie zęba !
      Ponowne czyszczenie , antybiotyk , znowu czyszczenie , aż do upadłego !

• asia.su Re: prześwietlenie zęba 05.10.03, 19:49
        W ostateczności - resekcja korzenia - polega na otwarciu dziąsła
        i "wyczyszczeniu" ubytku w kości i obcięciu kawałeczka korzenia.
        Ja mam przeprowadzoną resekcję po tym jak pan dent. doktor medycyny leczył zęba
        szybko - kanały zamknął na 3 wizycie - pomimo mojej uwagi , że ja zęba "czuję".
        Miałam też u innego lekarza leczoną jedynkę - przez jakieś 2 miesiące co
        tydzień chodziłam na czyszczenie kanału - z tym zębem nie mam kłopotów.
        Powodzenia
        • Gość: Artur Re: prześwietlenie zęba IP: *.saskatoonhealthregion.ca 06.10.03, 03:34
          Bywa, ze zadna metoda nie ujawnia, ktory zab jest problemem i ktory boli.
          Uczucie bolu nie jest bowiem dostatecznie specyficzne.
          W ostatecznosci wtedy leczy sie kanalowo zeby jeden po drugim az trafi sie na
          ten ktory boli. Ale moze inaczej.
          Kup sobie ochraniacz dla zebow dla bokserow i w nim spij przez kilka dni.
          Czasem zeby sa zaognione z powodu ich zagryzania w czasie snu. Spanie w takim
          aparacie moze zmniejszyc dolegliwosci nawet do zera albo zmniejszyc je na tyle,
          ze latwiej bedzie zdiagnozowac ktory zab jest do leczenia a ktory nie.
        • Gość: Artur Re: prześwietlenie zęba IP: *.saskatoonhealthregion.ca 06.10.03, 03:40
          asia.su napisała:

> W ostateczności - resekcja korzenia - polega na otwarciu dziąsła
          > i "wyczyszczeniu" ubytku w kości i obcięciu kawałeczka korzenia.

Mozna rzeczywiscie w wybranych wypadkach zrobic (wtedy gdy tak sugeruje rtg
          zeba). Ale trzeba troche uwazac niekiedy resekcja korzenia zeba powoduje trwale
          uszkodzenie nerwow w danej okolicy i w rezultacie permanentny zanik czucia
          jakiejs czesci twarzy lub wargi. Tak czuc jak po znieczuleniu zeba tyle ze juz
          na stale wiec niezbyt to przyjemne. Z tego powodu decyzje czy robic taka
          resekcje czy nie trzeba dokladnie rozwazyc, no i powierzyc sie naprawde dobremu
          specjaliscie, ktory nam tego nerwu przy zabiegu nie uszkodzi. Niekiedy
          chirurdzy szczekowi nie informuja o tym ryzyku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka