butterfly.net 27.08.08, 13:07 Witam. podejrzewam u siebie cukrzycę. Mam 23 lata. jakie szczegółowe badania powinnam wykonać by mieć pewność? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
butterfly.net Re: Cukrzyca!!!!!! 27.08.08, 15:06 do lekarza można udac się już z gotowymi wynikami podstawowych badań Odpowiedz Link Zgłoś
paranormalny Re: Cukrzyca!!!!!! 27.08.08, 17:04 Poczucie humoru rzeczywiście masz FRANCOWATE:(( Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: Cukrzyca!!!!!! 27.08.08, 17:09 No. Lepsze to wszakże (tak uważam) niż dawanie głupich rad. Na przykład o wykonywaniu badań w celu wykrycia cukrzycy na podstawie artykułu o samokontroli cukrzycy. Albo o wykonywaniu w ww przypadku morfologii krwi. Jedyna naprawdę mądra rada w tym wątku padła na samym początku: idź do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
paranormalny Re: Cukrzyca!!!!!! 27.08.08, 17:02 Na początek lekarza będzie interesować wartość [na czczo]: - glukozy we krwi, - glukozy w moczu, - ilość triglicerydów Poczytaj: www.pfm.pl/u235/navi/199078 dla poszerzenia wiedzy o cukrzycy;) Odpowiedz Link Zgłoś
butterfly.net Re: Cukrzyca!!!!!! 27.08.08, 21:59 Dzięki. a czy wiecie coś o objawach cukrzycy w sferze ginekologicznej? Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: Cukrzyca!!!!!! 28.08.08, 11:38 Naprawdę niech dziewczyna po prostu idzie do lekarza :-) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Cukrzyca!!!!!! 28.08.08, 12:23 paranormalny napisał: > Na początek lekarza będzie interesować wartość [na czczo]: > - glukozy we krwi, > - glukozy w moczu, > - ilość triglicerydów Nie powinna też zapomnieć o zrobieniu kolonoskopii. S. Odpowiedz Link Zgłoś
butterfly.net Re: Cukrzyca!!!!!! 28.08.08, 12:52 WOLAŁABYM ŻEBY W TYM WĄTKU WYPOWIEDZIELI SIĘ LUDZIE CHORZY NA CUKRZYCE, KTÓRZY MAJĄ COŚ DO POWIEDZENIA LUB EKSPERCI.DZIĘKUJĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
butterfly.net Re: Cukrzyca!!!!!! 28.08.08, 13:38 Rada typu "idź do lekarza" jest oczywista i proszę sobie wyobrazić,że już wpadłam na to wcześniej. CZekam na wizytę.A ja nie prosiłam o poradę co mam zrobić tylko jakie badania wykonuje się dla ziagnozowania cukrzycy.Co badać po koleji, żeby mieć pewność. Pozatym wątek ma być miejscem dla wszystkich cukrzyków i obawiających się cukrzycy.To miejsce do rozmowy dla wszystkich a nie tylko dla mnie.Dziękuję wszystkim życzliwym. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: Cukrzyca!!!!!! 28.08.08, 20:54 A ja nie > prosiłam o poradę co mam zrobić tylko jakie badania wykonuje się dla > ziagnozowania cukrzycy. A mi się wydawało, że pytałaś "jakie badania powinnaś wykonać, żeby mieć pewność, czy masz cukrzycę". Bo na to pierwsze pytanie odpowiedź brzmi - to zależy od okoliczności (od prezentowanych przez pacjenta objawów). A na to drugie - takie, jakie w Twoim wypadku zleci lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Cukrzyca!!!!!! 29.08.08, 12:07 butterfly.net napisała: > Rada typu "idź do lekarza" jest oczywista i proszę sobie > wyobrazić,że już wpadłam na to wcześniej. CZekam na wizytę.A ja nie > prosiłam o poradę co mam zrobić tylko jakie badania wykonuje się dla > ziagnozowania cukrzycy. Takie, które poleci lekarz. S. Odpowiedz Link Zgłoś
paranormalny Re: Cukrzyca!!!!!! 28.08.08, 14:57 snajper55 napisał: > Nie powinna też zapomnieć o zrobieniu kolonoskopii. Niby snajper, a strzela w płot, w dodatku [chyba]ślepakiem:( Swe zgryźliwości zachowaj na lepsze okazje. Nie podejrzewam cię o złośliwość, bo złośliwość jest cechą ludzi inteligentnych. Kolonoskopia tobie by się przydała, aby stwierdzić co ci mózg uciska! Jestem cukrzykiemi i powyżej wyszczególniłem te badania, które mi okresowo zleca lekarz. Założycielka wątku chce być wcześniej przygotowaną do wizyty i dlatego uznałem, że informacja zawarta w mym 1. poście może być jej przydatna! Pisanie truizmów o kontakcie z lekarzem było raczej zbędne w tym przypadku. Przecież ona chce się skontaktować z lekarzem!! EOT !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bajka009 Re: Cukrzyca!!!!!! 28.08.08, 18:14 Podejrzewam u siebie cukrzyce. Lekarz u ktorego dzis bylam nie spisal sie.Dal mi skierowanie na : badanie krwi obwodowej z wzorem odsetkowym ( czyli chodzi o morfologie a napisane jak dla nie wiem kogo) i badanie moczu z ocena mikroskopowa osadu. W swoim zakresie wykonam glukoze na czczo i po 60 minutach. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: Cukrzyca!!!!!! 28.08.08, 20:50 > Podejrzewam u siebie cukrzyce. Lekarz u ktorego dzis bylam nie > spisal sie.Dal mi skierowanie na : badanie krwi obwodowej z wzorem > odsetkowym ( czyli chodzi o morfologie a napisane jak dla nie wiem > kogo) i badanie moczu z ocena mikroskopowa osadu. Tak się składa, że lekarz spisuje się nie w przypadku, w którym spełnia życzenia, jak złota rybka, tylko kiedy postępuje zgodnie z kanonami sztuki lekarskiej. Kanony te nic nie wspominają o wykonywaniu badań na podstawie podejrzeń pacjenta. Mówią jedynie o diagnostyce w przypadku podejrzeń żywionych przez lekarza, który najwyraźniej podsejrzewa coś zgoła innego. > W swoim zakresie wykonam glukoze na czczo i po 60 minutach. No bardzo pięknie. Ciekawe tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Cukrzyca!!!!!! 28.08.08, 21:42 paranormalny napisał: > > > Jestem cukrzykiemi i powyżej wyszczególniłem te badania, które mi > okresowo zleca lekarz. > Założycielka wątku chce być wcześniej przygotowaną do wizyty Jako cukrzyk powinieneś doskonale wiedzieć, że "wyszczególnienie" badań, które Ty wykonujesz okresowo, nie ma znaczenia dla założycielki wątku. Tym bardziej, że nie wspomina o objawach, jeno "podejrzewa" chorobę:D Jak już kiedyś tu wspomniałam, zastanawia mnie dziwny pęd do wykonania sobie wszelkich badań, omówienia objawów, albo, od razu podejrzeń na forum i na końcu wizyta u lekarza, z gotową sugestią: "dzień dobry, mam................(odpowiednie wpisać) Odpowiedz Link Zgłoś
butterfly.net Re: Cukrzyca!!!!!! 29.08.08, 10:13 nie chodzi o postawienie sobie diagnozy na forum i potem wizyta u lekarza z gotowym stwierdzeniem: "Panie doktorze mam cukrzycę". Widzę że wiele osób czegoś tu nie rozumie. Chodzi o rozmowe na temat tej choroby, o to by dowiedziec się czegoś, poradzić zarówno od ludzi mających z tą chorobą coś wspólnego, jak i lekarzy. Wielu z nas którzy zakładają takie wątki - stykają się z tym, po raz pierwszy, są przestraszeni tym nieznanym. Owszem właściwą i słuszną diagnozą postawi lekarz ale mamy prawo i chcemy romawiać o tym,pytać, dociekać. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Cukrzyca!!!!!! 29.08.08, 10:19 Nie wiemy(Ty pewnie też) czy w ogóle masz jakiekolwiek objawy wskazujące na cukrzycę, stąd dziwi potrzeba informacji, zamiast wizyty u lekarza(znaczy kolejność dziwi). Jestem w stanie zrozumieć potrzebę wymiany informacji (choć sensu niekoniecznie)po wizycie u lekarza, i jakiejś wstępnej diagnozie, ale przed? Na dobrą sprawę, większość ludzi, może sobie dopasować 3/4 chorób sugerując się objawami:) więc po co? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Cukrzyca!!!!!! 29.08.08, 12:16 wadera3 napisała: > Jak już kiedyś tu wspomniałam, zastanawia mnie dziwny pęd do wykonania sobie > wszelkich badań, omówienia objawów, albo, od razu podejrzeń na forum i na końcu > wizyta u lekarza, z gotową sugestią: > > "dzień dobry, mam................(odpowiednie wpisać) Optymistka. Do lekarza idzie się z żądaniem: "Proszę o receptę na ...". I to tylko wtedy, gdy zaleconych na forum leków na zdiagnozowaną na forum chorobę nie można kupić bez recepty w aptece, ani na bazarze. S. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Cukrzyca!!!!!! 29.08.08, 12:45 Snajper, bo się zakocham!!!! Anegdotka: Wchodzę Ci ja, miesiąc temu, do gabinetu ortopedy, na biurku leży moja karta, ja z nogą w gipsie od palców do pi..., no, pachwiny, z kulami, rzecz jasna, i słyszę: "co pani dolega?" To chyba ten lekarz do którego przychodzą z gotowymi diagnozami;D Na wszelki wypadek powiedziałam, że gardło mnie pobolewa;))) Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Wadero, 29.08.08, 14:10 trollik.morski napisał: > z paranormalnym dyskutujesz :)))) > A, bo taka, paranormalna dyskusja;) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Cukrzyca!!!!!! 29.08.08, 12:11 paranormalny napisał: > Jestem cukrzykiemi i powyżej wyszczególniłem te badania, które mi > okresowo zleca lekarz. Tobie zleca takie badania, ale komuś innemu może zlecić badania inne. Dlatego chodzi się do lekarza, a nie leczy się na podstawie tego, co lekarz zalecił Goździkowej. S. Odpowiedz Link Zgłoś
butterfly.net Re: Cukrzyca!!!!!! 29.08.08, 13:09 chyba na siłę chcecie podkeślić wasz geniusz. ok niech tak będzie. jesteście cukrzykami? jesteście na coś chorzy? po co się wtrącacie jeśli was to nie dotyczy? ludzie! to jest właśnie cudowna polska mentalność- dokopać komuś, poczuć się panem, pokazać jaki to ja mądry! przez was z tego wątku nie rozmawiamy o chorobie i zdrowiu tylko zrobiliście jakieś intelektualne przepychanki. gratuluję! zobaczymy jak będziecie sie zachowywać kiedy zachorujecie! do lekarza jasne! nie bedziecie wcale chcieli rozmawiać o tym na forum! to powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Cukrzyca!!!!!! 29.08.08, 13:40 butterfly.net napisała: > chyba na siłę chcecie podkeślić wasz geniusz. Jaki geniusz? wypowiadamy nasze zdanie, tyle. Każdy ma do tego prawo. Poza tym osobiście, jako wieloletni pracownik służby zdrowia, mam jako takie pojęcie w interesującej Cię kwestii. No i faktycznie, nie opisuję swoich dolegliwości na forum;) Odpowiedz Link Zgłoś
trollik.morski Re: Cukrzyca!!!!!! 29.08.08, 13:44 butterfly.net napisała: > chyba na siłę chcecie podkeślić wasz geniusz... Motylku, nie denerwuj się, szkoda zdrowia;) To forum tak ma, jest kilku geniuszy, którzy tu szukają potwierdzenia swej wyjątkowej wiedzy [medycznej?], bo gdzie indziej nie są w stanie błyszczeć:((( Kiedyś [prehistoria] pisywał tu forumowicz o nicku doki - pracujący chyba w holenderskim szpitalu. Z zawodu anestezjolog [tak "zeznał"]. Zakrakali go i facet się gdzieś przeniósł. Podręcznikowy przykład polskiego piekła :((( Odpowiedz Link Zgłoś
butterfly.net Re: Cukrzyca!!!!!! 29.08.08, 14:45 weszłam sobie na inne zdrowotne wątki i widze że ludzie po prostu ze sobą rozmawiają, doradzają, podnoszą na duchu, wspólpracują. A tu jest jakieś ogólne wzburzenie i poruszenie....wątkiem cukrzycy...bardzo przykre... Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: Cukrzyca!!!!!! 29.08.08, 16:09 > Witam. podejrzewam u siebie cukrzycę. Mam 23 lata. jakie szczegółowe > badania powinnam wykonać by mieć pewność? zadalas pytanie i otrzymalas odpowiedz. tak sformulowana wypowiedz nie jest zaproszeniem do dyskusji o cukrzycy wiec nie bardzo rozumiem czemu sie oburzasz?? zadalas pytanie na ktore kilka osob odpowiedzialo Ci zgodnie z posiadana przez nich wiedza. przy czym najrosadniejsza byla rada dotyczaca wizyty u lekarza. nikt odpowiedzialny na forum internetowym nie udzieli Ci odpowiedzi w postaci listy zalecanych badan poniewaz od tego jest lekarz i tylko on jest wstanie, po zbadaniu i przeprowadzeniu wywiadu zalecic odpowiednie badania potwierdzajace lub wykluczajace cukrzyce. Odpowiedz Link Zgłoś
butterfly.net Re: Cukrzyca!!!!!! 31.08.08, 20:04 to może zacznijmy jeszcze raz - ten wątek otwieram dla WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH CUKRZYCĄ - TYCH KTÓRZY BORYKAJĄ SIĘ Z TĄ CHOROBĄ, TYCH KTÓRZY DOPIERO UCZĄ SIĘ Z NIĄ ŻYĆ, TYCH KTÓRZY MAJĄ BLISKOCH CHORYCH NA CUKRZYCE I TYCH KTÓRZY CHCĄ O CUKRZYCY POROZMAWIAĆ, PORADZIĆ SIĘ I CZEGOŚ DOWIEDZIEĆ.dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
to_jaaa Re: Cukrzyca!!!!!! 31.08.08, 20:22 a tak z ciekawości - to masz tę cukrzycę, czy nie? en wątek otwieram dla WSZYSTKICH > ZAINTERESOWANYCH CUKRZYCĄ - TYCH KTÓRZY BORYKAJĄ SIĘ Z TĄ CHOROBĄ, naprawde sadzisz, że potrzeba im takiego jednego wątku? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Cukrzyca!!!!!! 01.09.08, 00:26 butterfly.net napisała: > to może zacznijmy jeszcze raz - ten wątek otwieram dla WSZYSTKICH > ZAINTERESOWANYCH CUKRZYCĄ Może jakiś portal otwórz albo co najmniej forum ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
marysiaz2 Re: Cukrzyca!!!!!! 01.09.08, 10:22 witam wszystkich odnośnie cukrzycy zielona zywność daje bardzo dobre efekty Odpowiedz Link Zgłoś
solardragon czytać duźo moźna - lepiej porozmawiać z innymi 01.12.08, 21:01 a na jakie pytanie szukasz odpowiedzi? ----------------------------------------- www.slodkiezycie.pl - portal społecznościowy dla CUKRZYKÓW, ich rodzin i LEKARZY DIABETOLOGÓW Odpowiedz Link Zgłoś
mnisiula Re: Cukrzyca!!!!!! 05.12.08, 20:52 na cukrzycę typu2,choruję długo a nie mam żadnego z typowych dla niej objawów!takich zewnętrznych,tak też bywa.W każdej przychodni lekarza rodzinnego,jest gabinet zabiegowy a w nim glukometry.Wystarczy być naczczo lub 2 godziny po posiłku i napewno pWani pielęgniarka zrobi badanie krwi,potrzebna kropla z paluszka. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: Cukrzyca!!!!!! 06.12.08, 10:03 W każdej przychodni > lekarza rodzinnego,jest gabinet zabiegowy a w nim > glukometry.Wystarczy być naczczo lub 2 godziny po posiłku i napewno > pWani pielęgniarka zrobi badanie krwi,potrzebna kropla z paluszka. Otóż...bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś