Dodaj do ulubionych

Ile powinnam jeść?

19.09.08, 13:59
Witam. Chciałabym się dowiedzieć ile kalorii powinnam jeść żeby ważyć 50kg? Obecnie ważę 48kg. Mam 22lata i mam bardzo małą aktywność (jedyne co to uczelnia, 8-minute ABS plus rozciąganie, czasem jakiś spacer). Od 5 lat cierpię na zaburzenia odżywiania. Początkowo schudłam 9kg z wagi 67kg, później waga spadała już dużo wolniej, jadłam ok 1000kcal. Z wagą ok 45kg wylądowałam w szpitalu na odziale zaburzeń odżywiania skąd po 3 tygodniach prawdziwej wysokokalorycznej diety wypisałam się z wagą 47,5kg. Przez jakiś czas jadłam normalnie ale obsesja wróciła i obecnie "stoję" na tych 48kg. W wakacje, gdy więcej się ruszałam spadło nawet do 47kg ale po powrocie do domu po ok 2 tygodniach znów wróciło do 48. Jem dziennie do 1300kcal. Unikam potraw smażonych i tłustych, ale jem drób, ryby, chleb. Nie używam masła ani oleju. Jem regularnie 4 posiłki. Śniadanie to owsianka z maślanką i owocami, drugie śniadanie to 2 kromki grahama z serkiem zamiast masła i wędliną lub żółtym serem niskotłuszczowym plus warzywa, obiad to chuda ryba, rzadziej pierś indyka lub mięso gotowane z uda indyka, ziemniaki, warzywa lub zupa warzywna, na kolację zjadam kromkę chleba, miskę warzyw i serek homogenizowany. Wiem i czuję, że ważę za mało ale boję się przytyć więcej niż te 2kg więc nie zwiększam kalorii i tkwię w martwym punkcie...Bardzo proszę o pomoc fachowca!
Obserwuj wątek
    • thasis81 Re: Ile powinnam jeść? 20.09.08, 14:58
      stopniowo zwiększać do ok 1800 na początek.. moim zdaniem..
      • mavika7 Re: Ile powinnam jeść? 20.09.08, 16:47
        Wydaje mi się że zwiększając o 500kcal przytyję dużo więcej...
    • manofstyle Re: Ile powinnam jeść? 25.09.08, 14:51
      Musisz obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne dla Twojego organizmu tutaj ładnie opisane jak to zrobić zdrowy-sukces.blogspot.com/2008/09/czy-twj-organizm-dostaje-odpowiedni-ilo.html. Nastepnie jeżeli celem ma być nabranie wagi, dotać do tego 100 kcal i obserwować co sie będzie działo z wagą
      • manofstyle Re: Ile powinnam jeść? 25.09.08, 14:52
        poprawny link
        zdrowy-sukces.blogspot.com/2008/09/czy-twj-organizm-dostaje-odpowiedni-ilo.html
        • mavika7 Re: Ile powinnam jeść? 25.09.08, 19:42
          tak, ale ten przelicznik nie uwzglednia spowolnionego dieta metabolizmu...liczac wedlug podanego wzoru powinnam jeszcze chudnac bo jem dziennie tyle ile wynosi moja podstawowa przemiana materii...
          • manofstyle Re: Ile powinnam jeść? 26.09.08, 14:04
            Nie ma wzoru idealnego na obliczenie zapotrzebowania energetycznego dla ogranizmu. Kazdy jest inny i jak już zauważyłaś kazdy ma inny metabolizm, do tego moga dochodzić powiklania zdrowotne itp. To jest taki ogolny, jeden z najdokladniejszych, bo uwzglednia również efekt termiczny pożywnienia i spalanie kalorii w zależnosci od wysiłku. Musisz rozkrecic metabolizm i obserwować co się bedzie dizalo z wagą.
          • lambda85 Re: Ile powinnam jeść? 27.09.08, 00:04
            spowolniony metabolizm po pewnym czasie wraca do normy
            rzeczywiście jedząc więcej się tyje - jednak szczerze wątpię aby 1800 kcal mogło
            spowodować nadmierne przytycie.... większa krzywdę zrobisz sobie nadal licząc
            kalorie i skupiając się ciągle na jedzeniu i na kontroli siebie.... naprawdę
            szkoda twojego czasu na to, i życia....

ps. z osobistych doświadczeń: wychodząc z anoreksji przytyłam w ok. pół roku ok.
            20 kg, trauma ( z 46 do jakichś 72, brrrrr); z tymże ja miałam wręcz wilczy
            apetyt przez te pół roku i usprawiedliwiałam się, tym że to dla mojego dobra i
            że chcę jednak żyć (miałam problemy z nerkami, tez bardzo spowolniony
            metabolizm); wiec wniosek jest taki jeżeli nie będziesz się opychać (rzeczami
            typu orzeszki, ciasteczka, czekolady, słodycze etc.)w żadnym wypadku nie
            przytyjesz za bardzo!!!!
            jednak co najważniejsze - po przytyciu do tych 72 kg mój metabolizm w cudowny
            sposób po roku wrócił do normy (no może nie taki cudowny bo troszkę się ruszałam
            w sensie spacerowania) i ważę sobie teraz po kilku latach te boskie 60-63 kg (na
            wzrost 1,78)i co najśmieszniejsze jem całkiem sporo (ilości porównywalne do tych
            sprzed choroby....
    • mavika7 Re: Ile powinnam jeść? 24.10.08, 20:17
      wciaz czekam na odp eksperta...
    • kaka-doo Kalkulator kalorii 03.07.09, 14:32
      Wszystko zalezy od wieku, płci, aktywności - polecam kalkulator dzięki któremu mozna obliczyć ile kalori dziennie powinno się jeść
      jekyllhyde.kakadoo.pl/?p=919

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka