iwonnkaa 15.10.03, 13:45 mam kamień taki na 2-cm boli mnie strasznie nie wiem co lepsze operacja czy ultradzwieki jak na razie to piję fitolizynę łykam no-spę iczopkuję się co mam zrobić poradźcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: kamienie nerkowe ratunku 15.10.03, 20:51 duzo pic!!!!! nie zaziebiac sie cieple kapiele tez pomagaja - dzialaja rozkurczajaco mi zazwyczaj schodza samoistnie jak juz sie pozbedziesz kamyczka , to zanies do laboratorium, by sprawdzili sklad i odpowiednio do tego zmien diete Odpowiedz Link Zgłoś
proanalityk Re: kamienie nerkowe ratunku 15.10.03, 21:30 Radzę pić debelizynę. Mój największy kamień, a średnicy ok. 1,7 cm rozpuścił się w ciągu 7-8 tygodni. Tzn. zmniejszył wymiary do ok. 5 mm, i opuścił mój organizm naturalna drogą. Oczywiście, jak wspomnaiła moja poprzedniczka, trzeba dużo pić, by nie dopuszczać do zagęszczania moczu. Ze wskazań ogólnych: zrób analize moczu, zwracając uwagę na osad i pH i zbadaj stężenie kwasu moczowego w surowicy. Od tego może zależeć rodzaj diety. Odpowiedz Link Zgłoś
arturx2 Re: kamienie nerkowe ratunku 15.10.03, 21:43 Ultradźwięki, nie ma wyboru. I ciesz sie że jest to dziś tak dostępna metoda. Z piciem (szczególnie piwa) nie przesadzaj bo i tak go nie wypłuczesz a tylko napęczniejesz. Jak szczawiany to trzeba utrzymywać w moczu wysokie stężenie magnezu, bo w obecnosci jonów magnezowych kryształki nie ulegają agregacji. Odpowiedz Link Zgłoś