fanta1231
30.10.08, 13:18
Witam mam 27 lat, kilka lat temu z tego względu że mam labolatorium pod moim blokiem zrobiłem sobie badania profilaktyczne ( wątroba, nerki, morfologia, trzustka)wszystkie były ok tylko bilirubina 1,8 norma do 1,0, za miesiąc ponownie wyszło 1,7.
Poszłem do specjalisty gdzie po badaniach usg, alat,asp,ggt,bilirubina
alat 27 norma do 41
asp 24 norma do 40
ggt 19
bilirubina 1,7 norma 1.0
diagnoza - Zespół Gilberta, po dwuch latach dostałem dolegliwości ze strony wątroby,i trwają one już trzy lata do teraz, nawet w tej chwili jak pisze czuje po prawej stronie watrobe, teraz nie boli ale wiem że ona tam jest takie dziwne uczucie jakby była powiękrzona.
Kiedy dostałem piewsze pobolewania wątroby ( 3 lata temu )pobolewania nie punktowe ale raczej rozległe takie pobolewania rozpływające nię, niekiedy jak leże na plecach i wezme wdech głęboki czuje jej obrys, czuje jej obecnośc mimo że nie boli to mazakiem mogę narysowac obrys wątboby na brzuchu, te objawy występują nieraz co dzień a niekiedy przez 2 tyg nie ma żadnych, czy jem banany lekko strawne na kolacje czy pizze ciężko strawną nie ma to wpływu na pobolewanią - troche dziwne.
Gdy pierwsze pobolewania wątroby 3 late temu się pojawiły zrobiłem badania :
HCV- ujemny
HBS- ujemny
alat -47 norma do 41
asp - 36 norma do 40
bilirubina 1,6 norma do 1.0
usg - wszystko ok, wątroba nie powiękrzona itp.
dostałm Heparegen 3x1 i po dwuch tygodniach wyniki
alat -43 norma do 41
asp - 32 norma do 40
pobolewania ustały więc myślałem że już będzie ok, ale niestety :(
Od tamtej pory ciągle mi dukucza wątroba brałem już kilkakrotnie Heparegen a wyniki były na poziomie alat 40.
Przez ostatnie 6 miesięcy nic nie brałem kupiłem sobie Hepatil ale po
20 tabletkach odstawiłem bo dolegliwości się nasiliły, kupiłem Esselive tem sam skład co ESSENTIALE FORTE ale tańszy, dawka 3x2.
Wczoraj po 100 tabletkach Esselive zrobiłem badania
alat 19 norma do 41
asp 21 norma do 40
bilirubina 1,55 norma do 1,0
Mimo że wyniki alat/asp są dobre jak nigdy wcześniej wątroba dokucza, jutro ide do lekaża ale mam pytanie:
1. Zespół Gilberta może miec wpływ na pobolewania jeśli alat/asp są wnormie?
2. czy 100 tabletek Esselive mogło sztucznie obniżyc mi wyniki to znaczy, jeśli odstawie możliwe że skoczy mi alat/asp z 19 na np 60?
Tak sobie myśle po co robiłem wyniki jeśli brałem tabletki, bardziej wiarygodne by były jeśli testy bym zrobił w tym czasie kiedy nie brałem tabletek ( bo nie widomo czy od tego czasu kiedy alt/asp na poziomoe 45 nie mialbym teraz koło 60 a tak mam 19 z esselive )
Przepraszam że wszystko napisałem barcho chaotycznie.