Dodaj do ulubionych

"Ciągle chcę mi się spać" -Doki coś poradzi???

IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.11.03, 01:30
Co może być tego przyczyną? Chodzę spać ok. godz 23, a dopiero wstaje z niego
tak między 10-11 (w dni wolne oczywiście). W czasie, gdy muszę wstać na
zajęcia to wstaję, oczywiście, ale w godzinach rannych nie mogę się na niczym
skoncentrować, chodzę jakaś nieobecna. Jeśli obudzę się koło 7-8 to potem
około 17 muszę się przespać bo nie wytrzymam do wieczora. Hmmm.. dlaczego
jestem taka zmęczona? Nie mam żadnej ciężkiej pracy, ot tylko studia.

Proszę o odpowiedź. Może jakieś konkretne badania?
Obserwuj wątek
    • Gość: z usa to i ja prosze o porade IP: *.client.comcast.net 12.11.03, 03:44
      ja jednak chodze spac pozno bo okolo 1-3 w nocy.. wstaje w zaleznosci od
      pracy.. ale najwczesniej o 8 rano.. najpozniej okolo 1 pm..

kiedy wracam samochodem po pracy okolo 22:00.. nie moge dojechac do domu -
      ok.45 minut od pracy.. zasypiam kierujac.. dwa razy mialem niebezpieczna
      sytuacje.. naprawde nie wiem jak temu zapobiec.. Sennosc w samochodzie mnie
      dobija !!!!!!! moze dlatego, ze w Polsce mialem manualna skrzynie biegow i
      trzeba bylo wiecej sie na tym koncetrowac.. zmieniac itd.. tutaj jak zaczniesz
      jechac tak jedziesz bez zadnych dodatkowych ruzchow bo to automatyk - wiec jest
      naprawde nudno, a glosna muzyka juz nie dziala.. czy da sie jakos sennosc
      przezwyciezyc?

dzieki z gory
      • Gość: Artur Re: to i ja prosze o porade IP: *.sasknet.sk.ca 12.11.03, 05:11
        Gość portalu: z usa napisał(a):

> ja jednak chodze spac pozno bo okolo 1-3 w nocy.. wstaje w zaleznosci od
        > pracy.. ale najwczesniej o 8 rano.. najpozniej okolo 1 pm..
        >
        > kiedy wracam samochodem po pracy okolo 22:00.. nie moge dojechac do domu -
        > ok.45 minut od pracy.. zasypiam kierujac.. dwa razy mialem niebezpieczna
        > sytuacje.. naprawde nie wiem jak temu zapobiec.. Sennosc w samochodzie mnie
        > dobija !!!!!!! moze dlatego, ze w Polsce mialem manualna skrzynie biegow i
        > trzeba bylo wiecej sie na tym koncetrowac.. zmieniac itd.. tutaj jak
        zaczniesz
        > jechac tak jedziesz bez zadnych dodatkowych ruzchow bo to automatyk - wiec
        jest
        >
        > naprawde nudno, a glosna muzyka juz nie dziala.. czy da sie jakos sennosc
        > przezwyciezyc?
        >
        > dzieki z gory
        • Gość: Artur Re: to i ja prosze o porade IP: *.sasknet.sk.ca 12.11.03, 16:43
          Gość portalu: Artur napisał(a):

> Gość portalu: z usa napisał(a):
          >
          > > ja jednak chodze itd.

Moja odpowiedz powyzej gdzies wcielo. A pisalem o koniecznosci zrobienia badan
          na narkolepsje i bezdech senny. Narkolepsje diagnozuje sie w laboratorium snu
          badajac jak szybko po zapadnieciu w drzemke pojawia sie faza REM snu. Badanie
          na bezdech jest zwykle badaniem calonocnym polaczonym z monitorowaniem oddechu.

PS
          Daruj sobie rady Hydrogena ponizej bo czyta wylacznie junk science.
      • Gość: A.D. porada IP: *.72.64.126.Dial1.Orlando1.Level3.net 12.11.03, 16:43
        Gość portalu: z usa napisał(a):

> ja jednak chodze spac pozno bo okolo 1-3 w nocy.. wstaje w zaleznosci od
        > pracy.. ale najwczesniej o 8 rano.. najpozniej okolo 1 pm..
        >
        > kiedy wracam samochodem po pracy okolo 22:00.. nie moge dojechac do domu -
        > ok.45 minut od pracy.. zasypiam kierujac.. dwa razy mialem niebezpieczna
        > sytuacje.. naprawde nie wiem jak temu zapobiec.. Sennosc w samochodzie mnie
        > dobija !!!!!!! moze dlatego, ze w Polsce mialem manualna skrzynie biegow i
        > trzeba bylo wiecej sie na tym koncetrowac.. zmieniac itd.. tutaj jak
        zaczniesz
        > jechac tak jedziesz bez zadnych dodatkowych ruzchow bo to automatyk - wiec
        jest
        >
        > naprawde nudno, a glosna muzyka juz nie dziala.. czy da sie jakos sennosc
        > przezwyciezyc?
        >
        > dzieki z gory

>> Mialem kiedys podobne problemy z zasypaniem przy sterze. Pomaga mi szybkie
        spogladanie raz na prawa, raz na lewa strone pobocza. Sprobuj.
    • Gość: hydrogen Re: "Ciągle chcę mi się spać" -Doki coś poradzi?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 12:32
      Jest mocno prawdopodobne, że źle się odżywiasz. Na początek warto sprawdzić czy
      masz zachowaną równowagę kwasowo-zasadową. Jeśli masz zakwaszony organizm to
      warto jeść więcej produktów alkalizujących (pomidory, sałata, buraki, marchew).
      Zapotrzebowanie na sen minimalizuje żywienie optymalne (pod warunkiem unikania
      zakwaszenia oraganizmu co może się łatwo zdarzyć na tej diecie). Pozdr
      • Gość: Gocha Do hydrogen'a IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.11.03, 13:07
        Gość portalu: hydrogen napisał(a):

> Jest mocno prawdopodobne, że źle się odżywiasz. Na początek warto sprawdzić
        czy
        >
        > masz zachowaną równowagę kwasowo-zasadową. Jeśli masz zakwaszony organizm to
        > warto jeść więcej produktów alkalizujących (pomidory, sałata, buraki,
        marchew).
        >
        > Zapotrzebowanie na sen minimalizuje żywienie optymalne (pod warunkiem
        unikania
        > zakwaszenia oraganizmu co może się łatwo zdarzyć na tej diecie). Pozdr

A jak to sprawdzić??
        • Gość: hydrogen Re: Do hydrogen'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 15:43
          To chyba pytanie do lekarza. U mnie okazalo sie to po badaniu włosów. Badanie
          to może wykazać skłonność do b wielu chorób więc jest godne polecenia każdemu
          choć cena może być zniechęcająca (150zł).

Zresztą jeśli masz istotnie zakwaszony organizm to objawy powinny ustąpić gdy
          przez jakiś czas będziesz spożywać sporo produktów alkalizujących (takich jak
          podałem poprzednio). U mnie to zadziałało i objawy zakwaszenia ustąpiły.

Warto też wiedzieć, że produkty zakwaszające to mięso jajka, białe pieczywo.
          Aby zachować równowagę kwasowo-zasadową należy je spożywać razem warzywami.

Pozdr

Pozdr
    • evee1 Re: 'Ciągle chcę mi się spać' -Doki coś poradzi?? 12.11.03, 13:31
      Czy to tak ciagle, czy od jakiegos czasu?
      Ja jesienia i zima czyje sie, ze najchetniej bym sie zahibernowala
      gdzies do wiosny, tez ciagle chodze ospala.
      Taka wzmozona sennosc jest jednym z objawow ciazy, ale jak nie masz
      powodow byc w ciazy, to latwo to wykluczyc :-).
      Jezeli jestes zdrowa, to moze to brak cwiczen. Te, wykonywane regularnie
      powoduja, ze organizm zaczyna miec wiecej energii.
      • Gość: Gocha Re: 'Ciągle chcę mi się spać' -Doki coś poradzi?? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.11.03, 13:41
        evee1 napisała:

> Czy to tak ciagle, czy od jakiegos czasu?
        > Ja jesienia i zima czyje sie, ze najchetniej bym sie zahibernowala
        > gdzies do wiosny, tez ciagle chodze ospala.
        > Taka wzmozona sennosc jest jednym z objawow ciazy, ale jak nie masz
        > powodow byc w ciazy, to latwo to wykluczyc :-).
        > Jezeli jestes zdrowa, to moze to brak cwiczen. Te, wykonywane regularnie
        > powoduja, ze organizm zaczyna miec wiecej energii.

Ciąża wykluczona. Ten stan zmęczenia utrzymuję się u mnie tak od początku
        września. Może rzeczywiście to brak ćwiczeń (ćwiczę raz w tygodniu, 1,5h w-fu).
        Ostatnio moja lekarka rónież stwierdziła, że "musi się Pani więcej ruszać". Ale
        tak czy tak pójdę zrobić potrezbne badania.

Pozdrawiam
        • Gość: A.D. Re: 'Ciągle chcę mi się spać' -Doki coś poradzi?? IP: *.72.64.126.Dial1.Orlando1.Level3.net 12.11.03, 16:48
          Gość portalu: Gocha napisał(a):

> evee1 napisała:
          >
          > > Czy to tak ciagle, czy od jakiegos czasu?
          > > Ja jesienia i zima czyje sie, ze najchetniej bym sie zahibernowala
          > > gdzies do wiosny, tez ciagle chodze ospala.
          > > Taka wzmozona sennosc jest jednym z objawow ciazy, ale jak nie masz
          > > powodow byc w ciazy, to latwo to wykluczyc :-).
          > > Jezeli jestes zdrowa, to moze to brak cwiczen. Te, wykonywane regularnie
          > > powoduja, ze organizm zaczyna miec wiecej energii.
          >
          >
          > Ciąża wykluczona. Ten stan zmęczenia utrzymuję się u mnie tak od początku
          > września. Może rzeczywiście to brak ćwiczeń (ćwiczę raz w tygodniu, 1,5h w-
          fu).
          >
          > Ostatnio moja lekarka rónież stwierdziła, że "musi się Pani więcej ruszać".
          Ale
          >
          > tak czy tak pójdę zrobić potrezbne badania.
          >
          > Pozdrawiam

> Zbadaj sobie poziom Hemoglobiny we krwi.
    • Gość: Doki Re: "Ciągle chcę mi się spać" -Doki coś poradzi?? IP: *.219-200-80.adsl.skynet.be 12.11.03, 16:51
      Przychodza mi na mysl takie mozliwosci:
      1. "ten typ tak ma". Czy nie co roku jesienia tracisz dynamizm? Wielu ludzi ma
      takie problemy, podobno to z braku wystarczajacej ilosci swiatla slonecznego.
      2. niewygodne lozko, halasliwy pokoj do spania itp
      3. studia tez moga byc fatygujace. Zwlaszcza jesli wiaza sie z duzym obciazeniem
      psychicznym. Zreszta sa i inne zmartwienia, ktore calkiem doslownie nie daja spac.
      4. Artur pisal juz o bezdechu sennym.
      5. co do diety: niektorym przeszkadza w spaniu zbyt pozno zjedzony posilek,
      zwlaszcza cos à la optymalni: tlusto i niezdrowo. No i jak sie konczy dzien duza
      doza alkoholu, to sen tez nie jest pelnowartosciowy.
      6. moze jakies klopoty hormonalne? Ale to juz wymaga specjalistycznych badan.
    • jack25fl Re: "Ciągle chcę mi się spać" -Doki coś poradzi?? 14.03.04, 18:10
      slyszalem ze jedzenie bananow pomaga, sprobuj nie masz nic do stracenia
      Pozdrawiam jacek
    • Gość: magi Re: "Ciągle chcę mi się spać" -Doki coś poradzi?? IP: 212.160.130.* 15.03.04, 16:14
      ja myślę, że masz za niskie ciśnienie. JA też tak często mam, potrafię zasnąc
      tam gdzie się położe. Za dużo tez śpisz. NAjlepiej położyć się spać przed
      pólnocą i wstać po 7 godzinach snu. Lepiej być niewyspanym niż za długo spać.
      Potem ma się uczucie ciągłego zmęczenia. Nigdy nie piłam kawy wcześniej, teraz
      piję kilka na dzięń aby podnieśc sobie ciśnienie. Mało pomaga, ale smak kawy z
      mlekiem polubiłam. Do tego proponuję jakieś ćwiczenia, ale nie w domu. Może
      jakiś step, rower - to przyśpiesza bicie serca. Badania, dla pewności też bym
      zrobiła. Poziom hemoglobiny, magnezu, potasu. wapnia też wpływa na
      funkcjonowanie organizamu. A może jakas nowa miłośc by się przydała na wiosnę,
      na pewno poziom adrenaliny postawi Cię na nogi.
      pozdrawiam
      • Gość: Agnieszka Re: "Ciągle chcę mi się spać" -Doki coś poradzi?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 21:29
        Sugeruję zrobic badanie tsh i poziom cukru we krwi(na czczo)...to wykluczy
        niedoczynnosc tarczycy lub cukrzyce... a czy zauwazyłas inne niepokojace cie
        objawy????????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka