Dodaj do ulubionych

proba tuberkulinowa

IP: *.tc.ph.cox.net 18.12.03, 16:57
Mma pytanie .Wczoraj mialam robiona probe tuberkulinowa.Dzisiaj po 24 h, mam
malutkie zaczerwienienie wokol naklucia, czy jest to wynik prawidlowy, czy
czekaja mnie jakies rtg i inne cuda ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: proba tuberkulinowa IP: *.15-200-80.adsl.skynet.be 18.12.03, 17:22
      Cierpliwosci. probe tuberkulinowa odczytuje sie po 72 godzinach.
      • Gość: tofu9 Re: proba tuberkulinowa IP: *.tc.ph.cox.net 18.12.03, 17:25
        a jaki wynik jest uznawany za prwidlowy?
        • Gość: Doki Re: proba tuberkulinowa IP: *.15-200-80.adsl.skynet.be 18.12.03, 19:44
          Nie ma "wyniku prawidlowego". Mierzy sie srednice stwardnienia (nie
          zaczerwienienia!) i za dodatni odczyn (swiadczacy o kontakcie z pratkiem
          gruzlicy lub toczacym sie zakazeniu) uznaje sie u zdrowych osob stwardnienie o
          srednicy 15 mm lub wiekszej. Ale np u chorych na AIDS wystarczy 5 mm, a u dzieci
          i u osob o duzym ryzyku zarazenia gruzlica- 10 mm. Poniewaz w Polsce gruzlica
          jest dosc powszechna, nie wiem ktora z tych wielkosci zostanie przyjeta za
          graniczna w Twoim przypadku.
          • Gość: tofu9 Re: proba tuberkulinowa IP: *.tc.ph.cox.net 18.12.03, 20:47
            Hmm sama nie wiem...zadnego stwardnienia nie moge sie doszukac u siebie ...moj
            slad jest odrobinke wiekszy od sladu u mojego meza, ktorego wynik doktor uznal
            za "w porzadku".Mieszkamy w US, wiec nie wiem dokladnie jak to wszystko
            interpretowac....
            • Gość: Doki Re: proba tuberkulinowa IP: *.15-200-80.adsl.skynet.be 18.12.03, 22:48
              > zadnego stwardnienia nie moge sie doszukac u siebie

Przeciez mowie, cierpliwosci...

> Mieszkamy w US

No to w porzadku. Pewnie ostatnie szczepienie BCG dostaliscie w wieku 6 lat.
              Wyjdzie wam wynik ujemny i wszyscy beda zadowoleni. Glowa do gory!
              • Gość: tofu9 Re: proba tuberkulinowa IP: *.tc.ph.cox.net 19.12.03, 16:35
                Wczesniejsze proby mialam w szkole podstawowejw Polsce, w latach 80..Wychodzily
                ok. Dzis mam juz bardziej zaczerwieniony punkt naklucia i faktycznie zmienil
                sie w twardawa grudke.Wyglada jak stare ugryzienie komara, ma jakies 5 -7mm.Mam
                nadzieje , ze juz sie nie powiekszy....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka