Dodaj do ulubionych

ZACHWIANA FLORA BAKTERYJNA ŻOŁĄDKA.

IP: 217.96.80.* 22.12.03, 11:50
Bylem dzis u lekarza ogolnego bo mialem utrzymujacy sie od dluzszego czasu
nieprzyjemny zapach z ust.Wylaczylem wine uzebienia ,bo regularnie odwiedzam
dentyste i nie mam ubytkow.Wydawalo mi sie ze zleci mi jakies badania(wymaz z
żołądka),da skierowanie do laryngologa(zatoki?), albo karze odwiedzic
pulmonologa(kiedys leczylem sie na płuca).A on popatrzyl tylko na moj jezyk i
przepisal mi leki za 60 zł mowiac ze mam zachwiana flore bakteryjna
żołądka.Nie wiem czy decydowac sie na zakup tych lekow.Czy lekarz postapil
słusznie nie zlecajac żadnych wczesniejszych badan???
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: ZACHWIANA FLORA BAKTERYJNA ŻOŁĄDKA. IP: 217.153.16.* 22.12.03, 12:13
      Chyba ma rację a co Ci przepisał ?
    • Gość: Maciek Re: ZACHWIANA FLORA BAKTERYJNA ŻOŁĄDKA. IP: 217.96.80.* 22.12.03, 12:50
      Nie umiem rozczytac z recepty ale cos w stylu:ortom... 0,02,nu..matilin,i jakis
      w plynie-3 razy dziennie po lyzeczce.
      • Gość: Maciek Re: ZACHWIANA FLORA BAKTERYJNA ŻOŁĄDKA. IP: 217.96.80.* 22.12.03, 13:22
        Na imie mam Jacek ale znajomi mowia mi Maciek :).Rzeczywiscie mowil cos o
        jogurtach,tylko skad mam miec pewnosc ze to wlasnie zoladek skoro nie zrobiono
        rzadnych badan!!
    • dharmata Oj Jacek, moze Maciek 22.12.03, 13:10
      Niepamietasz jak masz na imię chyba źle z tobą.
      A co do żołądka może chlej więcej niegazowanej wody mineralnej i wżeraj jogurty
      i kefirki
      • dharmata na to nie trzeba badań 22.12.03, 13:30
        są to wyziewy z żołądka. Jest jeszcze jedno tabletki chlorofilowe, czy cos
        takiego popytaj w aptece.
        A te stany żołądkowe mogą być spowodowane niewłaściwym odżywianiem. Nie jestem
        specjalistą w dziedzinie żywienia, ale się zastanów co jesz, i może być
        przyczną nadmiernego zakwaszania żołądka.
        • Gość: Maciek Re: na to nie trzeba badań IP: 217.96.80.* 22.12.03, 13:35
          Tak tylko lekarz powiedzial zeby jesc jogurty po to by zakwasic zoladek!
          Slyszalem ze cynk organiczny tez jest dobry.Ale chyba najpierw sprobuje kupic
          te leki,a te tabletki moga kolidowac z nimi
          • dharmata Re: na to nie trzeba badań 22.12.03, 13:38
            Najlepiej pogadać z mgr farmacji. On powinien Ci doradzić coś dobrego, może
            lepszego. Ale teraz nic niewiadomo pzecierz producenci leków dają rece dla
            lekarzy.
            Najlepiej leczyć się naturalnie, może jakieś ziółka, poszukaj ludzi którzy się
            tym zajmuja może ktoś Ci coś doradzi
            • Gość: Maciek Re: na to nie trzeba badań IP: 217.96.80.* 22.12.03, 13:46
              Mysle ze to dobry lekarz,jak mi nie pomoze to mam sie do niego zglosic
              ponownie.Popytam o te tabletki ale leki kupie
              • Gość: Piotr Re: na to nie trzeba badań IP: 217.153.16.* 22.12.03, 13:59
                Kup i napisz co to za leki a potem zobaczymy czy pomogły
                • dharmata Re: na to nie trzeba badań 22.12.03, 14:07
                  Nie ma to jak być królikiem doswiadczalnym i to jeszcze samemu płacić za
                  doswiadczenia.
                  Ale kup i odpisz, też jestem ciekawy ich działania.
    • Gość: Doki FLORA BAKTERYJNA ŻOŁĄDKA??? IP: *.13-200-80.adsl.skynet.be 22.12.03, 14:40
      Nie ma mowy o zachwianej florze bakteryjnej zoladka. Normalny, zdrowy zoladek
      zadnej flory nie ma- sok zoladkowy jest bakteriobojczy.

Co do przyczyn niemilego zapachu z ust, to jest ich sporo, a walka z nimi moze
      byc frustrujaco nieskuteczna. Zgoogluj "halitosis".
      • Gość: Maciek Re: FLORA BAKTERYJNA ŻOŁĄDKA??? IP: 217.96.80.* 22.12.03, 16:39
        A moze moj jest po prostu chory?Lekarz sie tak wyrazil i nie wypada mu nie
        wierzyc,poza tym wiem ze przyczyna niemilego zapachu moga byc problemy
        zoladkowe.Bylem w aptece,kupilem:Octanol,Duspatalin i Lactuloze.Poza tym
        pytalem o te drazetki chlorofilowe i rzeczywiscie sa po 15 zł,tylko szukalem w
        internecie zeby o nich poczytac ale niestety nic nie znalazlem.Moze ktos
        stosowal??
        • dharmata Re: FLORA BAKTERYJNA ŻOŁĄDKA??? 22.12.03, 18:25
          ja je stosowałem żeby mi z ryja nieleciało
          a zwą się
          natura fresh!
      • Gość: Artur Re: FLORA BAKTERYJNA ŻOŁĄDKA??? IP: *.sasknet.sk.ca 22.12.03, 17:59
        Alez H. pylori zyje w zoladku i ma sie dobrze. Jest go jakby wiecej kiedy pH
        soku zoladkowego zbliza sie do obojetnego a na codzien siedzi sobie bezpiecznie
        zagrzebany w sluzowce. Praca, ktora kiedys czytalem sugeruje, ze ilosc H.
        pylori rzeczywiscie sie zmniejsza po okresach wzmozonej konsumpcji tzw dobrych
        bakterii (jogurty, kefiry), choc ta metoda nie mozna sie calkowicie wyleczyc.
        Ciagle jednak leczenie antybiotykiem jest wiec leczeniem z wyboru.
        • Gość: Doki Re: FLORA BAKTERYJNA ŻOŁĄDKA??? IP: *.13-200-80.adsl.skynet.be 22.12.03, 18:06
          > Alez H. pylori zyje w zoladku i ma sie dobrze.

Arturze,

ale przyznasz, ze trudno zaliczyc H. pylori do normalnej flory bakteryjnej
          zoladka? :-O
          • Gość: Artur Re: FLORA BAKTERYJNA ŻOŁĄDKA??? IP: *.usask.ca 22.12.03, 18:45
            No, tez mozna na ten temat dyskutowac, bo jezeli czasami az 30% populacji go w
            sobie ma i nie ma objwow choroby...

Podejrzewam wszakze, ze inne bakterie tez beda sobie w zoladku o czasu do czasu
            przynajmniej bytowaly a stwierdzenie, ze w zoladku nie ma bakterii bo kwas je
            od razu zabija jest nadmiernie uproszczone.
            • Gość: Doki Re: FLORA BAKTERYJNA ŻOŁĄDKA??? IP: *.13-200-80.adsl.skynet.be 22.12.03, 19:08
              > stwierdzenie, ze w zoladku nie ma bakterii bo kwas je
              > od razu zabija jest nadmiernie uproszczone.

Fair enough.

Howa about a theleological argument: jedna z funkcji kwasu w zoladku jest
              zabijanie bakterii. Ludzie z achlorhydria maja wlasnie problemy z flora w zoladku.
              • Gość: Artur Re: FLORA BAKTERYJNA ŻOŁĄDKA??? IP: *.usask.ca 22.12.03, 19:31
                W ramach dalszych teologicznych rozwazan:
                wprowadzanie do diety tzw dobrych bakterii zmienia jednak z czasem flore
                jelitowa. Swiadczy to o tym, ze czesc z tych bakterii w jedzeniu przezywa od
                przelyku do dwunastnicy kwasem solnym zakrapiana droge i dociera do
                bezpiecznych jelit gdzie "zaklada rodziny i rozmnaza sie". Zoladek to nie jest
                przyjazne miejsce dla bakterii.
                Ale aby bakterie zgrabnie przmknely do dwunastnicy nie trzeba miec
                diagnostycznego rozpoznania achlorhydrii. Prawdopodobnie, kazdy z nas ma okresy
                kiedy ilosc kwasu solnego w zoladku jest zbyt mala by zabic kazda przebywajaca
                tam bakterie. I wtedy wrota otwarte i dla tych dobrych i dla tych zlych
                bakterii.
                Ludzie z achlorhydria maja te wrota otwarte na osciez caly czas.
              • Gość: Maciek Re: FLORA BAKTERYJNA ŻOŁĄDKA??? IP: 217.96.80.* 22.12.03, 19:39
                No wlasnie te widzialem Natura Fresh!-tylko powiedz mi dharmata czy one
                rzeczywiscie sa skuteczne ,jak dlugo dzialaja,na jak dlugo wystarczaja?Byles u
                lekarza z tym problemem?Chyba pojade jednak do przychodni pulmonologicznej by
                zapytac czy ten zapach to sie jednak z pluc nie wydobywa,bo bylem zakazony
                gruzlicą.A moze to jednak zatoki ,bo zauwazylem ze jak pociagam nosem jak mam
                katar to mam taki nieprzyjemny posmak w ustach.Co wy na to?
    • Gość: Maciek Re: ZACHWIANA FLORA BAKTERYJNA ŻOŁĄDKA. IP: 217.96.80.* 25.12.03, 14:54
      Jestem po kilku dniach stosowania lekow i rzeczywiscie czuje poprawe,zobaczymy
      co bedzie dalej,zwlaszcza jak skoncza mi sie te leki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka