Dodaj do ulubionych

Brawo p. min. Kopacz

05.11.09, 19:51
Grypa to nie cholera, tyfus czy hainemedina i nie ma co siać paniki, jest u
nas wiele chorób na które nie kupujemy budżetowych szczepionek a ludzie n nie
umierają. Jak ktos chce się zaszczepic może sobie sam kupic szczepionkę, nie
widze powodu dla którego z naszych podatków mielibysmy zapełniać magazyny
szczepionką która moze zaszkodzić, do tego na chorobe która jakoś nikomu u nas
krzywdy nie zrobiła a w krajach w których szaleje powoduje przez kika tygodni
ilosć zgonów porównywalna z iloscia oiar na drogach w ciagu ruchliwego
weekendu albo dwóch.
Dlatego w pełni popieram decyzje p. Kopacz, choć nigdy ani ona ani jej
ugrupowanie nie byli bohaterami mojej bajki, jak widac potrafi ona podejmować
racjonalne decyzje a nie ulegać medialnej panice.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Brawo p. min. Kopacz 05.11.09, 19:53
      brawo!!
      bez dwu zdań.
    • goldenwomen97 popieram wstrzemięzliwośc MZ w sprawie szczepionek 05.11.09, 19:53

• etykietka Re: Brawo p. min. Kopacz 05.11.09, 19:55
      Ja nie wiem co sądzić o sprawie szczepionek:( Chyba trzeba być specjalistą by
      mieć swoje zdanie oparte na wiedzy a nie sympatiach politycznych i emocjach Ale
      spytałam kilkanaście osób i ci szczepić się nie zamierzają.
    • neo.nick Re: Brawo p. min. Kopacz. bis! 05.11.09, 19:58
      na Ukrainie juz zaczyna sie wielki szczepionkowy terror.

www.theflucase.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1607%3Avaccine-opponents-in-the-ukraine-
      to-be-arrested&catid=41%3Ahighlighted-news&Itemid=105&lang=en
      • sas125 Re: Brawo grabarze 05.11.09, 20:19
        wlasnie czesi rozpoczeli masowe szczepienia za darmo, nawet dla polskich
        sezonowych pracownikow
        a jak ta kopacz przygotowala apteki w lekarstwa przeciw grypie ? zenada
        • qqazz Co za darmo? 05.11.09, 21:31
          Towar kosztuje, a jak kupuje go państwo pod presją medialnej nagonki (kto wie
          czy nie majacej zwiazku z lobbingiem) to kilkakrotnie przepłaca, złoty interes
          po prostu, a leków przeciwgrypowych to nie tylko w aptekach ale i w kioskach
          widac całe stosy, chcesz to je sobie łykaj ja tam sznuje swoje zdrowie, wolę
          czosneczek i odrobinę gorzałki czy ciepłe mleko albo herbatkę z miodem.
          Chcesz to sobie jedź do Czech i się zaszczep, albo zamów sobie szczepionke w
          aptece nikt ci tego nie zabroni, wyjdzie pewnie taniej niz zapłaciłby za to
          budżet czyli my wszyscy.

pozdrawiam
          • witoldzbazin Re: Co za darmo? 05.11.09, 21:32
            Opieka Zdrowotna Zagwarantowana jest w Konstytucji na wypadek pandemii...Kopacz
            łamie Konstytucje
            • marouder.eu A ktos oglaszal pandemie? 05.11.09, 23:29
              Ja np. chyba zlapalem grype..nic strasznego:) Podobnie jak kolega wyzej, stosuje
              zwykle domowe sposoby i czuje sie nienajgorzej.
              • wylogowany.pielegniarz Tak, WHO 05.11.09, 23:45
                Tylko jak niby ma nie być pandemii przy takiej chorobie jak grypa w świecie,
                gdzie podróże ludzi na skalę masową 24/7 z jednego końca świata na drugi, są normą?
                • marouder.eu Re: Tak, WHO 05.11.09, 23:54
                  Hmm, nie wiem, czy komunikat lub raport WHO ma moc wiazaca dla polskiego rzadu,
                  nie znam tez sytuacji epidemiologicznej w naszym kraju..sam chyba jestem teraz
                  chory na grype, ktorej przebieg jest lagodny i wcale nie czekam na szczegolna
                  troske panstwa w sprawie dolegliwosci jak mi sie przytrafila.
                  • chateau Re: Tak, WHO 05.11.09, 23:57
                    Czy media są w stanie zrobić zrozumiałe dla ciemnego ludu porównanie?
                    Śmiertelność w populacji szczepiona vs nieszczepionej? Względem tła, rzecz jasna.
                    • woda_woda Re: Tak, WHO 06.11.09, 00:01
                      Też byłabym ciekawa takiego zestawienia.
                    • marouder.eu Och, warsztatowo, to nic trudnego:) Wystarcza dane 06.11.09, 00:01
                      ...i program Statistica np. + kilka prostych, krotkich zdan objasniajacych wykresy.
                      • chateau Re: Och, warsztatowo, to nic trudnego:) Wystarcza 06.11.09, 00:07
                        Pisałem o mediach. Jeśli dasz namiar na kogoś z mediów po wyższych, kto SAM
                        robił statystyki na studiach to stawiam single malta :)
                        • marouder.eu Re: Och, warsztatowo, to nic trudnego:) Wystarcza 06.11.09, 00:13
                          Nu, tu masz racje:/ Narod humanistyczny a szczegolnie panie, nawet jak pisaly
                          tzw. prace badawcza do magisterium, to raczej sam statystyk nie robil.
                    • wariant_b Re: Tak, WHO 06.11.09, 00:19
                      chateau napisał:
                      > Czy media są w stanie zrobić zrozumiałe dla ciemnego ludu porównanie?

Wystarczy poszukać.
                      www.influenza.pl/epidemia-grypy
                      Problem w epidemii grypy (zwykłej oczywiście, a obecny wirus
                      nie przypomina w niczym "hiszpanki" z jej 20 milionami ofiar)
                      to nie liczba zgonów, ale masowość zachorowań. Grypę się szczepi
                      głównie po to, by ograniczyć zasięg choroby, a nie jej indywidualne
                      skutki, choć szczepi się również grupy, dla których ryzyko powikłań
                      jest znaczne - na przykład skutkiem innych schorzeń.

• chateau Re: Tak, WHO 06.11.09, 21:05
                        Pal diabli, że portal jest robiony na zamówienie koncernu farmaceutycznego.

Ale dane są tylko z jednego roku z Holandii. Reszta to szacunki, które można
                        sobie w buty włożyć.
                        • wariant_b Re: Tak, WHO 06.11.09, 21:34
                          Przykro mi, ale na hasło "influenza statistics" google wypluły
                          mi 6.300.000 stron, więc nie chce mi się szukać na której
                          są dane z jakich będziesz zadowolony. Poszukaj sobie sam.
                          • wariant_b Re: Tak, WHO 06.11.09, 21:56
                            O, może takie coś na początek, choć więcej analiz niż obrazków:
                            www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr5606a1.htm?s_cid=rr5606a1_e
              • trollik.morski Re: A ktos oglaszal pandemie? 06.11.09, 07:15
                marouder.eu napisał:
                >...Podobnie jak kolega wyzej, stosuje zwykle domowe sposoby i czuje
                sie nienajgorzej.
                Tzn. stosujesz czosnek i seks:O
          • wariant_b Re: Co za darmo? 05.11.09, 23:42
            qqazz napisał:
            > Towar kosztuje

Choroba również.
            Widocznie w Polsce taniej niż gdzie indziej.
          • sas125 Re: Co za darmo? 06.11.09, 22:29
            czy ja kupie cos w aptece czy nie to moja sprawa, jak ja zachoruje to juz nie
            moja tylko lekarza ktorego rozkazow mam sluchac.
            a kopatsch i rzad jest od tego zeby lekarsywa i to dobre byly w aptekach
            tak jak jest w czechach.
            ggazz mozesz zrec cebule , zagryzac ogorcami kiszonymi czy czosnkiem , bedzic
            bimberek to twoj walizek
            jak chce byc w europie a nie na tyskowym podworku
            pozdr
            • qqazz Re: Co za darmo? 06.11.09, 23:22
              Ano właśnie, p. Kopacz pewnie by chciała żeby były tylko jakos producenci nie
              chcą ich dawać do aptek czekając na to az rząd kupi hurtem.
              Co do lekarzy zawsze możesz ich słuchac lub nie, jak ide do specjalisty to sie
              słucham, ale jak idę z przeziębieniem czy grypą to od kilku lat zamiast
              wykupywać antybiotyki które nierzadko internista losuje ze stosu ulotek, wole
              kupic zwykła polopirynę, wapno, syropek prawoslazowy, witaminę c, zjeść czosnek
              popity mlekiem i wypic lipę, od kiedy stosuje te metody choróbska jakos szybciej
              i lżej mi przechodzą a i choruje jakby rzadziej, a do tego wszystko wychodzi
              sporo taniej niz dawka antybiotyku namietnie przepisywanego przez internistów
              niemal na wszystko.

pozdrawiam
    • chateau Re: Brawo p. min. Kopacz 05.11.09, 23:51
      Nie podzielam w wielu wypadkach Twojego zdania. W tym przypadku trudno mi
      odmówić Tobie racji.

To hucpa medialna, o której wszyscy zapomną w grudniu i przypomną sobie w
      sezonie grypowym następnego roku. Aż dziw, że mimo braku szczepień ludzkość
      istnieje :/
      • kum.z.antalowki Oparła się hucpie farmaceutycznego lobby 06.11.09, 00:06
        wspartego z trybuny sejmowej przez "bezinteresowną" koalicję sedesu z pisuarem.
        • wos9 Re: Oparła się hucpie farmaceutycznego lobby 06.11.09, 12:07
          kum.z.antalowki napisał:

> wspartego z trybuny sejmowej przez "bezinteresowną" koalicję
          sedesu z pisuarem.
          >
          Zwłaszcza, że ci, którzy ją dzisiaj krytykują, że nie chce
          sprowadzić tych niesprawdzonych szczepionek (za które sami
          producenci nie chcą wziąć odpowiedzialności!), gdyby coś się złego
          stało żądaliby postawienia nie tylko Kopacz, ale i Tuska przed
          Trybunałem Stanu.
          • witoldzbazin Re: Oparła się hucpie farmaceutycznego lobby 06.11.09, 12:19
            to że nie są sprawdzone,to tylko słowa Kopacz a ze nie są skuteczne...hm? w
            cywilizowanych krajach szczepią,niestety PO to ciemnogród na dodatek bida z
            nędza i dziurą:-)
            • wos9 To czemu producenci nie chcą wziąć odpowiedzialnoś 06.11.09, 20:08
              ci?
              Ja sobie nie życzę, żeby minister zdrowia mojego kraju narażał
              mnie na niebezpieczeństwo!

witoldzbazin napisał:

> to że nie są sprawdzone,to tylko słowa Kopacz a ze nie są
              skuteczne...hm? w
              > cywilizowanych krajach szczepią,niestety PO to ciemnogród na
              dodatek bida z
              > nędza i dziurą:-)
    • 1a-z wszyscy popieramy m. Kopacz 06.11.09, 00:02
      z blogu grypaw dniu 5 listopad 2009

Dzisiaj otrzymaliśmy list po angielsku z linkami do wyciągu dokumentów z
      tajnych kontraktów.
      Oto co pisze E.B. w skrócie (szybkie tłumaczenie):

Minister Kopacz ma calkowitą rację gdy mówi o TAJNYCH KONTRAKTACH
      podpisanych prawdopodobnie przez wszystkie kraje świata.
      Tu jest dowód: www.lepoint2.com/sons/pdf/vaccin-H1N1%20medias.pdf
      (te kontrakty sa po francusku, przyda sie jeśli je zapiszecie i
      wydrukujecie – odegrają niedługo ważną rolę)
      Są to wyciągi tajnych umów, które są ciągle uaktualniane, rządu Francji z
      różnymi producentami szczepionek. I tak jest tutaj:
      - klauzula tajności, w której mowa, że cała zawartość kontraktów ma być
      utajniona, z wyjatkiem zawartości “Zielonej Listy”
      - więc wszystko jest tajne, zwłaszcza to co jest na “Czerwonej Liście”, a
      ta utajnia:

•jakiekolwiek informacje n.t. składu szczepionek
      •rezultaty badań klinicznych
      •informacje o bezpieczeństwie szczepionek, tzw. Pharmacovigilance
      (vigilance = czujnosć) co może oznaczać w nowomowie “niepożądane reakcje”
      Tak więc prawdopodobnie WSZYSTKIE rządy podpisały takie dokumenty, z
      wyjątkiem polskiego!
      Gratulacje dla MinisterKopacz!
      Zalecam jak najszersze rozpowszechnienie tych dokumentów we wszystkich
      mediach alternatywnych!
      Należy wysłać pocztą mailową wiadomosć do wszystkich blogowiczów, żeby
      informacja o tych tajnych dokumentach poszła w świat.
      Minister Kopacz potrzebuje waszej pomocy w każdej postaci, być może
      właśnie ONA jest tym Aniołem, który nas ocali i ujawni tę szaleńczą aferę.
      (15 minutowa przerwa w transmisji z Sejmu nie była przypadkiem!)
      Zobacz następujace linki: theflucase.com/index.php?
      option=com_content&view=article&id=1613%3Apolish-health-minister-cut-off-
      after-accusing-who-of-spreading-disinformation-in-ukraine&catid=41%
      3Ahighlighted-news&Itemid=105&lang=en
      MUSIMY JEJ POMÓC, A TAKŻE SOBIE. Musimy zatrzymać to SZALEŃSTWO.
      Powyższe dokumenty zostały zamieszczone na stronie Jane Burgermeister 2
      listopada:
      www.theflucase.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1556%3Afrench-health-ministry-blanks-
      out-key-figures-from-contract-for-swine-flu-jab&catid=1%3Alatest-
      news&Itemid=64&lang=en

Prosimy wszystkich naszych czytelników do zorganizowania akcji poparcia
      dla Minister Ewy Kopacz. Jest to jedyna osoba w świecie, która zdecydowała
      się powiedzieć NIE neofaszystowskiemu rządowi światowemu w postaci kliki
      bankierów i ich pachołków. Precz z Nowym Porządkiem Świata!
      • marouder.eu Ba, ale ja np. Nie mowie po francusku, Auroro:/ 06.11.09, 00:10
        Inna rzecz, ze dokumenty, na ktore sie powolujesz, jesli sa wiarygodne, winny
        zostac przetlumaczone i opublikowane w mediach mainstreamowych, nie tylko w niszach!
        • 1a-z Re: Ba, ale ja np. Nie mowie po francusku, Auroro 06.11.09, 00:16
          powinny, masz wplywy, to zadzialaj..
    • dr_pitcher Re: Brawo p. min. Kopacz 06.11.09, 02:08
      Dla zwolennikow teorii spiskowych:
      Kanada (32 mln mieszkancow)

Liczba osob hospitalizowanych - 1730
      Liczba osob na intensywnej terapii - 351
      Liczba zgonow - 92

Toronto (jeden ze szpitali
      Liczba zaszczepionych - 4,600
      Liczba efektow ubocznych - 2 (goraczka, zaczerwienienie, po dwoch dniach spokoj)

Koszt szczepionek na cala Kanade - 400 mln
      Koszt hospitalizacji (jeden dzien $1,200)
      Koszt jednego dnia pobytu na intensywnej terapii $6,500

Sredni pobyt w szpitalu - piec dni (na intesywnej terapii 3)
      do tej pory 1,730 osob x 5 dni x $1,200 = $10,380
      351 osob (intesywna terapia) x 3 x 6,600 = $7mln

a to dopiero poczatek
    • bard333 rozczula mnie głupota 06.11.09, 09:19
      wyznaFców...

Nie chodzi o to, żeby byc na siłe szczepionym, tylko o to żeby mieć wybór!

Płacę kupę kasy w podatkach, zusach i czym tam jeszcze, między innymi po to,
      żeby w takim przypadku (nawet czysto hipotetycznej) pandemii, dostać od państwa
      to, za co i tak zapłaciłem swoją ciężko zarobioną kasą!!!

Skoro maja na stadion dla tefałen, to na szczepionke powinni mieć również i
      żadne brednie Kopaczowej tego nie zmienią!

Niech powie wprost, "nie ma kasy", a nie ściemnia!!! Na miejscu koncernów
      farmaceutycznych podałbym tą biedną kobietę do sądu... Skoro szczepionki nie
      działają i powodują śmierć pacjentów, to jakim prawem są dostępne w sprzedaży???!!!

A WY (ogół aPOlogetów jedynej, słusznej, objawionej i jakiej tam jeszcze prawdy)
      za chwile swoje prawa zawiesicie całkowicie na kołku, byle tylko wywołać usmiech
      na nieskażonej myśleniem twarzy peruwiańczyka...

żałosne, ale smutne...

--wwww.zdjecia.ruciane-nida.org/details.php?image_id=10722
      • volupte Re: rozczula mnie głupota 06.11.09, 09:32
        Zadąłeś w tubę .Zaszczep sie za swoje.Nie widze powodu wydawania tyle kasy na
        szczepionkę która zostanie w magazynach ,bo i tak wiecej niz polowa Polaków ,nie
        chce i nie pójdzie sie zaszczepić.Już tylko dodam że mocno zagmatwane jest to
        ,czy ta szczepionka jest dobra i krętackie zachowania koncernów
        farmaceutycznych ,w tej sprawie.
        • bard333 Re: rozczula mnie głupota 06.11.09, 09:41
          płacę podatki nie po to, by uszczęśliwić armię urzędasów, ale by w takiej chwili
          państwo pokazało, dlaczego wyciaga ode mnie pieniądze!

Tez sie nie szczepie i póki co nie mam zamiaru, tylko że to nie w tym rzecz...
          chodzi o wolność wyboru!

Może Tobie pasuje, gdy ktos inny mówi co jest dla Ciebie dobre, bredzą przy tym
          banialuki, ale za mnie i moja rodzine to decyzje podejmuje ja...

i nie chodzi mi o siebie, bo jeśli będe chciał to sobie szczepionke kupię, ale
          są tacy, którzy tego nie zrobią i nie życzę sobie, by pani zatrudniona jako
          minister, uważała mnie za idiotę... niech powie, to co i tak wszyscy wiedzą...
          NIE MA KASY!

A co powiesz, jeśli okaże się tym razem, że grypa jednak zadziała...?
      • inna57 a mnie Twoja 06.11.09, 09:42
        minister Kopacz właśnie o to chodzi żebyś miał wybór czyli żebyś jeśli zechcesz
        mógł sobie kupić tą szczepionkę na katar tak samo skuteczną jak młotek na ból głowy.

Tylko że koncerny farmaceutyczne nie są tym zainteresowane bo nie są
        zainteresowane ponoszeniem odpowiedzialności za ew. skutki uboczne tej
        szczepionki. Czegoś się "nauczyły" od czasu Talidhomidu. Ponieważ w tym wypadku
        nie są do końca pewne co wyprodukowały wolą odpowiedzialność za negatywne skutki
        działania szczepionki przerzucić na rządy. Światowa Organizacja Zdrowia jako w
        100% finansowana przez koncerny farmaceutyczne czyli organizacja od nich
        uzależniona pod presją ogłosiła pandemię, tyle że jest to pandemia kataru.
        Wybacz ale należę do grupy osób które chorowały na AH1N1 i miałam okazję ją
        odchorować na meksykańskiej plaży i jest to zwykły katar z lekkim łamaniem w
        kościach. Dużo groźniejszym szczepem jest grypa sezonowa ale i na nią wystarczą
        domowe sposoby. Powikłania zwykle występują u osób które cierpią na inne
        jednostki chorobowe oraz u durni którzy nie wiedzą że jak się ma grypę to się
        leży w łóżku. Chcesz być zdrowy żyj higienicznie z grypą potrafi poradzić sobie
        każdy organizm pod warunkiem że dasz mu taką szansę.
        W wypadku grypy najskuteczniejsze byłoby podawanie soli fizjologicznej jako
        szczepionki placebo. To nie szczepionka cię chroni i leczy, to twój organizm
        musi sam wytworzyć przeciwciała, a wiara czasem czyni cuda.

A tak zupełnie przy okazji jedzenie czosnku nie chroni przed grypą natomiast
        wytwarza wszechogarniający nas smród.
        Czosnek ma silne działanie ANTYBAKTERYJNE a grypę wywołują WIRUSY
        !!!!
        • bard333 Re: a mnie Twoja 06.11.09, 09:53
          nie popieram koncernów i uważam grype za ich wymysły, ale nie o to chodzi...
          przeczytaj ze zrozumieniem i nie wklejaj mi jakis bredni, które dla dzieci w
          gimnazjum sa oczywiste...

PO prostu niech przestana kłamac, że szczepionki wogóle nie działaja i są wręcz
          dla nas niebezpieczne, więc nie kupią bo martwią sie o moje zdrowie...

Niech powie "drogi płatniku podatków, zusów i czego tam jeszcze, my, rząd mamy
          cie w doopie, więc jeśli chcesz to se kup, a jesli nie to zdychaj"

chce miec wybór, a państwo oprócz oczekiwań ode mnie, ma równiez obowiązki, a
          obrona społeczeństwa przed pandemią (ogłoszona przez WHO) jest takim obowiązkiem!

I nie mnie sie wypowiadać, czy WHO ma racje, czy nie... skoro ktoś to powołał i
          nazwał nawet światowo, to i pewnie ktoś kontroluje...

Gdy mechanik (fachowiec) mi mówi, że mam coś wymienić w aucie, to wymieniam,
          skoro WHO (fachowcy) twierdzą (choć wierze im duzo mniej niz mojemu mechanikowi)
          że jest pandemia, to patrzę na opłacanych przeze mnie ministrów co z tym zrobią...

Skoro za wszystko mam płacic sam, to po jaką cholerę wogóle wysyłam tyle kasy do
          skarbówki...???
      • wylogowany.pielegniarz Re: rozczula mnie głupota 06.11.09, 09:45
        Płacisz podatki po to, żeby rząd kupował leki, za które firmy je produkujące nie
        chcą brać odpowiedzialności? Ciekawy wywód.
        • bard333 Re: rozczula mnie głupota 06.11.09, 09:55
          a kto Ci powiedział, że nie chcą? Myślisz, że ktos sprzedaje jakikolwiek towar
          bez gwarancji???

Jest to opinia producenta, czy pani minister rzadu, którego przedstawiciele juz
          wielokrotnie kłamali...?
          • witoldzbazin Re: rozczula mnie głupota 06.11.09, 09:57
            w zdrowiu...nikt nie da ci gwarancji ze się uda
            ale widocznie Kopacz była na wagarach POd trzepakiem
            • bard333 Re: rozczula mnie głupota 06.11.09, 10:03
              wyznaFcy i tak nie zrozumiOM...;)
            • wylogowany.pielegniarz Re: rozczula mnie głupota 06.11.09, 10:11
              witoldzbazin napisał:

> w zdrowiu...nikt nie da ci gwarancji ze się uda
              > ale widocznie Kopacz była na wagarach POd trzepakiem

Różnica polega na tym, że w normalnej sytuacji mógłbyś taki koncern skarżyć i
              domagać się odszkodowania. A tutaj ciekawe, ile jeszcze wyjdzie taki kwiatków.

www.rmf.fm/fakty,164308,Wytworcy,szczepionek,na,AH1N1,bezkarni.html
              • witoldzbazin Re: rozczula mnie głupota 06.11.09, 10:22
                mnie też...PO nikogo nie przebije w tej dyscyplinie
                Wasz premierek jedna kupił...niestety nie dla wszystkich hahaha
      • qqazz Re: rozczula mnie głupota 06.11.09, 17:21
        A nie masz wyboru? Fakt tej szczepionki nie ma w aptekach. Ciekawe dlaczego
        koncerny nie chcą jej wpuścić na rynek tylko czekają aż rząd hurtem przepłaci za
        kilkaset tysięcy sztuk?
        Płacisz kupe kasy w podatkach na wiele rzeczy, całe szczęście że państwo ma
        twoich pieniędzy za mało bo musi je oszczędzać a nie marnotrawić.
        Ja tam sobie nie życzę żeby z moich podatków finansowano koncerny farmaceutyczne
        w imię walki z napędzana w mediach paniką.

pozdrawiam
    • wylogowany.pielegniarz Re: Brawo p. min. Kopacz 06.11.09, 10:17
      www.polityka.pl/swiat/tygodnikforum/1500285,1,koncerny-farmaceutyczne-szczepic-lekarze-sceptyczni.read
      • bard333 Re: Brawo p. min. Kopacz 06.11.09, 10:28
        Ty mnie nie musisz przekonywać, bo sam sie nie szczepie... chodzi o co innego,
        juz pisałem i nie chce mi sie powtarzać... o WOLNOŚĆ wyboru!

i niech przestana bredzić, że nie kupia dla naszego dobra, niech powie wprost,
        że kase wydali na stadion dla Waltera i tyle...
        • wylogowany.pielegniarz Re: Brawo p. min. Kopacz 06.11.09, 10:35
          bard333 napisał:

> Ty mnie nie musisz przekonywać, bo sam sie nie szczepie... chodzi o co innego,
          > juz pisałem i nie chce mi sie powtarzać... o WOLNOŚĆ wyboru!

Wolność wyboru byś miał, gdyby ta szczepionka została wprowadzona na rynek i
          była dostępna w aptekach. Tylko że wtedy firmy je produkujące musiałyby brać za
          nią odpowiedzialność jak w przypadku innych leków i szczepionek dostępnych na rynku.

> i niech przestana bredzić, że nie kupia dla naszego dobra, niech powie wprost,
          > że kase wydali na stadion dla Waltera i tyle...

W oszczędności jako motyw nie wierzę. Bardziej już jako w element negocjacji.
          Tępa panika, wywoływana wokół tego tematu powoduje, że rząd może na tym jedynie
          stracić.
          • bard333 Re: Brawo p. min. Kopacz 06.11.09, 10:39
            Ty na prawde jeszcze sądzisz, że rząd ma jakąkolwiek, w czymkolwiek
            strategię...??;))) Prócz tej by przetrwac do nastepnych wyborów, oczywiście...
            • witoldzbazin Re: Brawo p. min. Kopacz 06.11.09, 10:41
              bard333 napisał:

> Ty na prawde jeszcze sądzisz, że rząd ma jakąkolwiek, w czymkolwiek
              > strategię...??;))) Prócz tej by przetrwac do nastepnych wyborów, oczywiście...

Ja tam wierze że ma heheheh
              OK żartowałem
        • mietowe_loczki Re: Brawo p. min. Kopacz 06.11.09, 17:30
          Jaką wolność wyboru, o czym ty mówisz? A czy twoja wolność byłaby ograniczona,
          gdyby szczepionki były dostępne w aptece?
      • wariant_b Re: Brawo p. min. Kopacz 06.11.09, 11:14
        wylogowany.pielegniarz podał link opisujący sytuację w Niemczech,
        które szykują się do masowych szczepień i przypuszczalnie będą
        szczepić. A że każdy szuka w tekstach tego, co jego zdaniem jest
        najważniejsze, więc jest tu taki fragment:

"Resort zdrowia nie ma jednak szczepionek bez adiuwantów. Klaus-Theo
        Schröder, sekretarz stanu w ministerstwie zdrowia, musi wydzwaniać po całym
        świecie. – Trwają rozmowy z producentami, jak również z ministerstwami zdrowia
        we Francji i w USA – mówi Schröder. Czy dostanie te szczepionki, jeszcze nie
        wiadomo. Magazyny w wytwórniach są bowiem puste. Światowa produkcja – w samym
        tylko koncernie GSK 440 milionów dawek – została niemal w całości rozprzedana."

O ile rozumiem dylematy minister Kopacz jako lekarza, to jako
        osoby odpowiedzialnej za służbę zdrowia - już mniej.
        • wariant_b Re: Brawo p. min. Kopacz 06.11.09, 11:23
          A ogólnie sytuacja przypomina faceta, który siedzi kolejny dzień
          przed pustą lodówką i dywaguje, że tłuszcz szkodzi na serce,
          cukry na zęby, a białko może być kancerogenne.

Tak, tak - szkodzi - potwierdzają inni.
          • bard333 Re: Brawo p. min. Kopacz 06.11.09, 11:30
            więc niech powie wprost o co chodzi, a nie udaje, że to z mysla o moim zdrowiu,
            nie wyciaga chabaniny z lodówki...;)
          • wylogowany.pielegniarz Re: Brawo p. min. Kopacz 06.11.09, 11:36
            Ta analogia byłaby trafna, gdyby ta grypa zbierała jakieś potworne żniwa. Póki
            co bardziej możemy mówić o paranoiku, który zamiast kupować świeżą żywność,
            wybiera szwedzkie mięso mogące przetrwać 30 lat:), bo boi się, że zabraknie
            żywności.
            • witoldzbazin Re: Brawo p. min. Kopacz 06.11.09, 11:37
              Brawo PO nie zawiedliście mnie:
              markd.salon24.pl/136286,przekroczyli-100-afer-poddaje-weryfikacji-s24
              • bard333 Re: Brawo p. min. Kopacz 06.11.09, 11:48
                czytałem...;) nóż sie w kieszeni otwiera... ale słupki rosnOM... kiedys to
                walnie wszystko ryj, może nawet szybciej nam się wydaje...;)
            • wariant_b Re: Brawo p. min. Kopacz 06.11.09, 12:13
              Aż miło się rozmawia. Zgadza się, ta grypa jest rozdmuchana przez
              media znacznie ponad miarę. Natomiast co do szwedzkiego mięsa,
              nie zapominajmy, że lodówka JEST pusta, a mięso MOŻE BYĆ kiepskie.

Nie spodobało mi się, że minister sięga do demagogii zamiast
              powiedzieć, co konkretnie i kiedy rząd zamierza zrobić. Wskazuje
              nam winnego, ów mistyczny UKŁAD, co chce nas oszukać, zamiast
              określić, co MY zrobimy.

Jestem przekonany na podstawie wcześniejszych doświadczeń, że gdyby
              na miejscu Kopacz był Balicki, już podałby się do dymisji albo
              miał zagwarantowane środki do walki z grypą, nawet jeśli jest
              to tylko medialna wydmuszka.

Jestem przekonany na podstawie wcześniejszych doświadczeń, że jeśli
              Polskę ogarnie grypowa panika porównywalna z Ukraińską, minister
              Kopacz zjedzą jej obecni sojusznicy. I nie będę jej żałował.
    • zoil44elwer Re: Brawo p. min. Kopacz 06.11.09, 10:41
      Brawo p Kopacz za rozsypkę służby zdrowia czyli plan B po nieudanej
      prywatyzacji(biznesów szpitalnych B Sawickiej)czyli planu A.
    • bercik38 Re: Brawo p. min. Kopacz 06.11.09, 12:18
      www.seremet.org/who_zdrowie.html
      Ujęcie przez WHO (Światowej Organizacji Zdrowia)
      "czym jest zdrowie"

Obecna definicja zdrowia przyjęta przez Światową Organizację Zdrowia jest następująca:
      Zdrowie to nie tylko całkowity brak choroby, czy kalectwa, ale także stan pełnego, fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu (dobrego samopoczucia).

Definicja ta jest bardzo ważna i postępowa, ponieważ nie poprzestaje na samym negującym ujęciu, że zdrowie jest brakiem choroby, ale bardzo mocno akcentuje, że zdrowie ma w sobie aktywny aspekt, którym jest dobrostan.
      Oznacza to, że w kwestiach zdrowia nie mamy jedynie koncentrować się na chorobach i próbach ich zwalczania, ale powinniśmy zwłaszcza koncentrować się na samym zdrowiu - na jego wzmacnianiu.

Pojawia się zatem bardzo duża rola prewencji - zapobiegania chorobom. Jeżeli chcemy być zdrowi, to drogą do tego celu nie jest jedynie pójście do lekarza wtedy, gdy jesteśmy chorzy, aby ten pomógł nam zwalczyć chorobę (ponieważ jest to skupianie się jedynie na chorobach),
      ale powinniśmy koncentrować się także na samym zdrowiu - wzmacniać je przez odpowiedni tryb życia (np. odpowiednie żywienie, ruch fizyczny), sposób myślenia i właściwe radzenie sobie z naszymi emocjami.

Współczesna definicja zdrowia WHO bardzo mocno podkreśla zatem połączenie kwestii zdrowia z życiem wewnętrznym i społecznym człowieka oraz jego osobistą troskę o kondycję fizyczną.

Wniosek z powyższego jest prosty, wystarczy Ci dobre samopoczucie i jesteś zdrowy ale żeby mieć dobre samopoczucie to musisz mieć pewność że państwo kupi od producentów leków każde gó... i da Ci je za darmo. Dużą a może główną rolę w tym przekręcie gra bank światowy jako główna organizacja współpracująca z WHO, dowodzi to że państwa muszą się zadłużać chcąc poprawić samopoczucie swych obywateli (bo o zdrowiu nie ma mowy).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka