Dodaj do ulubionych

ostogi pomóżcie !

29.07.09, 19:53
może ktoś zna jakiś niekłopotliwy sposób na pozbycie się ostróg?
laser i ultradżwięki nie pomagają ...
Obserwuj wątek
    • super.zgred Re: ostogi pomóżcie ! 29.07.09, 21:05
      Miałem to samo ok. 20 lat temu:(
      Pozbyłem się bólu [nie ostróg] chodząc w butach o twardej podeszwie
      i twardej wkładce wewnętrznej. Pierwsze pozytywne efekty odczułem po
      ok. 3 tygodniach.
      Brzmi to jak herezja ale to najprawdziwsza prawda:)
      Może ostrogi wlazły/wślizgnęły się między mięśnie stóp?
      • skarbonek Re: ostogi pomóżcie ! 30.07.09, 10:46
        dziękuję za poradę ...co mi szkodzi spróbować a także dziękuję za
        normalną odpowiedż a nie jakieś żarty ..
        • kradam Re: ostogi pomóżcie ! 30.07.09, 13:04
          Nie są to żadne herezje, ostroga jest najczęściej wynikiem rozbudowy kości przez
          organizm, tak żeby zmniejszyć obciążenie jednostkowe w przypadkach gdy
          nieodpowiednio obciążamy piętę. Ból nie musi być spowodowany przez ostrogę, jest
          wynikiem przeciążenia różnych tkanek. Gdy zaczniemy obciążać piętę w inny sposób
          ból może zniknąć. Tak jak było w opisanym przypadku.
          • super.zgred Re: ostogi pomóżcie ! 30.07.09, 16:35
            Przed podjęciem leczenia oglądałem zdjęcia RTG swoich pięt - to były
            takie "trójkątne/ostrosłupowe" narośle, jednym wierzchołkiem
            skierowanym w dół.
            Jak to teraz wygląda, to nie jestem ciekaw. Grunt, że przejście 20
            km pieszo nie jest dla mnie problemem, a swoje lata mam:)
    • jola_ep Re: ostogi pomóżcie ! 30.07.09, 13:28
      Niekłopotliwy?
      Nie ma.

Po pierwsze skąd pewność, że to ostrogi są problemem?
      "Rozcięgno podeszwowe ulega częstym uszkodzeniom będąc w istocie końcowym elementem przeniesienia sił generowanych przez mięsień trójgłowy łydki przenoszonych na kość piętową i dalej na palce. Nierzadko z dolegliwościami okolicy podeszwowej bliższej części stopy (w większości przypadków są to w praktyce autora częściowe uszkodzenia okolicy przyczepu piętowego rozcięgna podeszwowego) łączy się przypadkowo wykrywane na zdjęciu bocznym RTG tzw. „ostrogi piętowe” (ryc.2). Zdaniem autora owe ostrogi piętowe są niezwiązanym z dolegliwościami pacjenta przypadkowym znaleziskiem radiologicznym."

"Ponieważ w przypadku dolegliwości okolicy piętowej/podeszwowej stopy bardzo częstym powodem bólu jest uszkodzenie rozcięgna podeszwowego, podstawowym badaniem diagnostycznym w takich przypadkach według autora powinno być USG. Nie należy jednak rezygnować z diagnostyki radiologicznej jako badania wykluczającego inne nietypowe choroby, czasem znacznie poważniejsze od uszkodzenia rozcięgna. Trzeba jednak pamiętać, że ewentualna obecność ostrogi piętowej na zdjęciu RTG ma zupełnie drugorzędne znaczenie i nie powinna być traktowana jako istotny element choroby."
      dr Zbigniew Czyrny
      klinikarehabilitacji.com/artykul.php?id=art_13

"Rozcięgno podeszwowe odgrywa znaczącą rolę dla czynnościowej stabilizacji stopy w czasie chodu i biegu. W środku fazy podparcia pomaga utrzymać stopę w pozycji neutralnej, a później, w fazie odbicia, zachować ustawienie supinacyjne stopy.

Przy nadmiernym nawróceniu stopy, z koślawym ustawieniem tyłostopia oraz w przodostopiu przywiedzionym, rozcięgno – podczas fazy obciążania i odbicia – ulega przeciążeniom, które mogą spowodować tzw. entezopatię. Stan zapalny może być również wywołany przeciążeniem wysokiego sklepienia podłużnego – np. w stopie wydrążonej.

Z czasem rozwija się tzw. ostroga piętowa. Może ona, w pojedynczych przypadkach, akcentować ból poprzez oddziaływanie na wrażliwe struktury tkanek miękkich. Najczęściej jednak widoczne w obrazie rentgenowskim ostrogi piętowe są "nieme klinicznie"."
      http://www.medsport.pl/ms/ms105/105_04.htm

Jeśli zaś chodzi o samo rozcięgno, to:
      klinikarehabilitacji.com/PDF/rozciegno_podeszwowe.pdf
      "Rozciegno to temat rzeka. Najczęściej wynika ze śle ustawionej pięty i w związku z tym przeciążenia rozcięgna. Może być stan zapalny, może dochodzić do częściowych uszkodzeń, do tworzenia blizn. Jak się zrobi duże uszkodzenie potrzebna jest operacja.[...]
      1. trzeba zobaczyc w czym tkwi problem- czyli biomechanika kończyny dolnej
      2. jak stan zapalny podziałać przeciwzapalnie:mogą byc ultradzwięki, interferencja
      3. BBBBB. ważny jest masaż, rozluźnianie powięzi, stretchnig manualny rozcięgna i łydki
      3. taping- czyli klejenie specjalnymi plastrami odciążającymi rozcięgno i łydkę
      4. ćwiczenia rozciągające
      5. ćwiczenia propriocepcji
      6. CHłODZENIE
      7. Dla utrzymania stopy w prawidłowym ustawieniu potrzebne są wkładki."
      http://biegajznami.pl/forum/viewtopic.php?p=584278&sid=c1c6510526661f5ab2e2d0c37cf6923b

I dużo, dużo więcej wiadomości w sieci.
      Czyli potrzebny jest dobry lekarz i dobra diagnoza, dobry rehabilitant (taka kompleksowa rehabiliacja na NFZ jest raczej bardzo słabo osiągalna) i dużo pracy...

Pozdrawiam
      Jola
    • no1teresa Re: ostogi pomóżcie ! 30.07.09, 13:44
      a moze zrodlo problemu lezy w slabosci/jakichs nieprawidlowosciach dzialania
      pecherza moczowego?
      wszysko ok w ukladzie moczowym?
      • super.zgred Re: ostogi pomóżcie ! 30.07.09, 16:39
        No i znowu przerwałaś wizyty u psychiatry:( To daje się zauważać po
        treści twoich postów:O
    • adrem63 Re: ostogi pomóżcie ! 01.08.09, 22:04
      Miałem ostrogowatość w okolicy podeszwowej stóp. Lekarz po
      obejrzeniu zdjęcia Rtg powiedział, że ostrogowatość to zwapnienia na
      ścięgnach które mogą powodować stan zapalny, wtedy jest ból. Mnie
      bolało zdrowo, ale lekarz radził odczekać i zmienić obuwie.
      Buty miałem w zasadzie dobre, ale wyrzuciłem niedawno kupione lacze
      skórzane góralskie o prostej twardej podeszwie i kupiłem sobie lacze
      zdrowotne z piętą wyrobioną stosunkowo miękką i po dwóch tygodniach
      zapomniałem o bólach.
      Stopu smarowałem też maścią Voltaren co mogło pomóc usunąć stan
      zapalny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka