magdalena.podlaska Re: KTO JEST KIM?? 23.04.05, 23:14 Cześć! Jestem Magda, moja córeczka ma na imię Ninka i skończyła pół roczku, mieszkamy w Wwie. Ninka miała farta, bo urodziła się w szpitalu MSWiA, gdzie przeszła pierwszą infekcję układu moczowego, drugą (po miesiącu) też i wtedy lekarze zaczęli podejrzewać reflux. Brała furagin od 2 miesiąca, więc póki co infekcje się nie powtórzyły. Miałam więc nadzieję, że wszystko jest ok, ale cystografia wykazała wysoki obustronny reflux... Leczymy się więc, a Ninka rośnie - mam nadzieję, że reflux wprost przeciwnie. Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link
rozaliak Re: KTO JEST KIM??-do magdalena.podlasek 28.04.05, 10:40 jestem w 9msc ciazy i w usg stwierdzono poszerzenie ukladu kielichowo- miedniczkowego nerki dzidzi. napisalas ze mialas szczescie ze rodzilas w MSWIA, czy moglabys napisac czy zrobili tam od razu badania, jak sie zajeli dzieckiem i Toba, czy polecasz ten szpital do porou i dalszej diagnostyki??? pozdrawiam goraco, bede wdzieczna za Twa opinie Odpowiedz Link
magdalena.podlaska Re: KTO JEST KIM??-do magdalena.podlasek 09.05.05, 23:13 Sory, że dopiero teraz odpisuję, ale długo nie miałam okazji zajrzeć na forum. Polecam ten szpital głównie ze względu na oddział noworodkowy i oddział dziecięcy. Poród miałam ciężki i chyba byłoby lepiej dla mojej Ninki, gdybym moje spore (4050g) dziecię urodziła przez cesarkę, ale było-minęło... Położna w każdym razie doskonała. Nazywa się Monika (nie wiem, jak na nazwisko, wygląd: średniego wzrostu blondynka z krótkimi włosami). Poza tym personel na oddziale położniczym miły. Narzekały kobiety, które wcześniej musiały leżeć na patologii ciąży. Ja nie mam żadnych negatywnych doświadczeń, może poza tym, że szwy ściągała mi studentka (mimo mojej prośby, aby zrobił to lekarz) i niezbyt delikatnie jej to poszło. Oddział jest czysty, zadbany jak na państwowy szpital. Moja Ninka miała hiperbilirubinemię (żółtaczkę) już w pierwszej dobie życia i to spowodowało, że była b. dokładnie przebadana i obserwowana. Panie doktor przeprowadziły precyzyjną diagnostykę ze względu na hiperbilirubinemię dochodzącą do 21 (przetrzymały nas nawet w szpitalu, żeby USG jamy brzusznej Ninki wykonał b. dobry lekarz - dr Brzewski, wysyłały badania krwii do Instytutu Matki i Dziecka, żeby sprawdzić, czy Ninka ma enzymy trawiące jakiś dwucukier, zrobiono USG ciemiączkowe, echo serca, etc. etc.) i przy okazji wykryły m.in. krwiak w nadnerczu, niedomknięty otwór owalny w sercu (wszystko zniknęło w pierwszych miesiącach życia, na szczęście, a panie doktor przed naszym wyjściem ze szpitala pokierowały mnie do odpowiednich lekarzy, u których potem sprawdzałam, co się dzieje z tymi wadami). Robiło wrażenie, ile panie doktor czasu poświęciły na sprawdzenie wszystkiego, czytały, konsultowały się ze specjalistami. Okazało się też, że Ninka ma zapalenie układu moczowego. USG nie wykazało żadnych nieprawidłowości, jeśli chodzi o poszerzanie kielichów i moczowodów, więc refluxu jeszcze nikt nie podejrzewał. Zapalenie zostało wyleczone antybiotykami. O wszystkim byłam na bieżąco i dokładnie informowana, pełen profesjonalizm i ogromna serdeczność i ze strony lekarek i ze strony pielęgniarek (niektóre nieco szorstkie w obejściu, ale naprawdę profesjonalne w tym co robią). Wróciłyśmy do domu, a po trzech tygodniach Ninka znów się zażółciła . I z powrotem do MSWiA, tym razem na oddział dziecięcy. Sporo plusów: przede wszystkim trafiłyśmy na pojedynczą salę (jest ich ok. 10), gdzie byłam tylko z moją małą (minusem są przeszklone ściany). Lekarz od razu zdiagnozowała zakażenie układu moczowego (co potwierdziły badania) i Ninka dostała antybiotyk. Wtedy lekarze zaczęli podejrzewać reflux (mimo że USG i tym razem nie wykazało zmian) i powiedzieli, że musimy zrobić cystografię, na którą zostałyśmy od razu zapisane. Od wyjścia ze szpitala Ninka przyjmowała furagin i wit. C i do tej pory jest OK. Potem zmieniłyśmy szpital, bo okazało się, że na Szaserów jest oddział nefrologii dziecięcej, który się specjalizuje w układzie moczowym. Tam też przeprowadzono cystografię i jeździmy do kontroli. Polecam go również ze względu na serdeczny personel i możliwość przeprowadzenia pełnej diagnostyki na miejscu. Tak naprawdę to ważne, że wada została szybko wykryta. Od kiedy okazało się, że Ninka ma reflux, rozmawiałam z kilkoma osobami, u których dzieci reflux został wykryty późno, tj. np. w 3 lub 5 roku życia. Nieleczony prowadzi do zakażeń, które uszkadzają nerki i te właśnie dzieci musiały przejść operację, bo trafiły na... niedoświadczonych lekarzy w przychodni, którzy faszerowali je jedynie antybiotykami. Dzieci te w większości mają pouszkadzane nerki... Dlatego jestem b. zadowolona, że u Ninki wykryto go tak szybko. U Twego maleństwa reflux został wykryty przed porodem, więc jeszcze lepiej, bo leczenie można zacząć od urodzenia i nie będzie pewnie faszerowany antybiotykami na dzień dobry. Uff... Mam nadzieję, że odpowiedziałam wyczerpująco. Pozdrawiam i życzę lekkiego porodu (mimo wszystko, szybko się o nim zapomina Odpowiedz Link
refluksdorsad Re: KTO JEST KIM?? 26.04.05, 17:04 Witam! Mam na imię Dorota. Jestem mamą prawie trzy letniej Mai i 10 miesięcznego Michała. Mieszkamy w Krakowie. U Michała stwierdzono refluks pęcherzowo-moczowodowy jednostronny III stopnia. Maja jest następna w kolejce do diagnozy - są podejrzenia że u niej może występowąc taka sama wada (mamy nadzieję, że to tylko przypuszczenia Borykamy się z tym refluksem, ale jesteśmy dzielni. Cieszę się ogromnie, że znalazłam to forum (w końcu). Dzięki Wam jest mi trochę lepiej i łatwiej dawać sobie radę. Dla wszystkich serdeczne pozdrowienia! Dorota Odpowiedz Link
pikola2 Re: KTO JEST KIM?? 27.04.05, 22:29 witam, Jestem mama 6 mc Natanka z Wawy.Natan jest na razie po pierwszym ZUM'ie (wys.leukocyty+bact.coli)hospitalizowany 12dni(przy okazji zalapal wir.Rota ciezko go przechodzil)po 3 dniach leczenia antyb.recofin badania byly ok USG rowniez OK.ale czekaja nas kontrolne badania moczu co 2tyg.i oczywiscie Cysto.Maly jest obecnie na Urotrim'ie.Ja obecnie badam wasze posty ciesze sie ze trafilam na te forum. Pozdrawiam Odpowiedz Link
julamimi Re: KTO JEST KIM?? 28.04.05, 10:44 czas sie wpisac... jestem Ola, mam corke Julke, teraz prawie 16miesieczna (ur. 01.2004). Julka majac 14 mcy przeszla pierwsze zum, po ktorym nastapila diagnostyka - usg, scyntygrafia, cystografia. Nie ma refluksu, ale jest zwezenie podmiedniczkowe prawego moczowodu... pozdr Odpowiedz Link
madamek1 Re: KTO JEST KIM?? 04.05.05, 19:47 Mam na imię Maja(l.32) i jestem szczęśliwą mamą 16 miesięcznej Glorii 28.12.2003 Mieszkamy w Warszawie. Gloria po skończeniu 1 roku przeszła ZUM ale przypuszczam, że wcześniej też miała podobny problem, tylko że nie skierowano nas na żadne badania i jakoś samo minęło. Przy kolejnej infekcji (w/g lekarza prowadzącego grypowej) wyprosiłam komplet badań, które wykazały ostre zapalenie układu moczowego. Zmieniłam pediatrę i zaczęłam wreszcie walczyć o zdrowie swojego Skarba. Odpowiedz Link
sta.ania Re: KTO JEST KIM?? 17.05.05, 13:23 Cześć, Ania, córka Marysia lat 9 bez problemów z układem moczowym i Jaś - 7 miesięcy, po urodzeniu stwierdzono poszerzenie ukm nerki lewej, posiewy moczu jałowe, cystografia w porządku. Robiliśmy dwa dni temu usg - poszerzenie lekko powiekszone. Taka uroda czy zwężenie moczowodu? Czekam na konsultację z lekarzem! Cała w niepokoju! Odpowiedz Link
ewakwiatek Re: KTO JEST KIM?? 17.05.05, 23:43 Ewa mama 12-miesięcznej Alicji z Gdyni, Ala ma ZUM nawracający od 3 miesiąca życia od kiedy to zaczelismy chodzic na basen (nauka plywania dla niemowlakow), przed nami badania czy nie ma refluksu. Najbardziej szkoda nam basenu ((( Odpowiedz Link
slawek9910 Re: KTO JEST KIM?? 19.05.05, 22:03 Witam Moja córka urodziła się dziś 8,35 cc. W brzuch wyglądało grożnie. Jutro badanie usg. Dziś kilka razy sikała w pampersa. Pozdrawiam. 36,5 tyg i 2360 g Córka Maciejka Miejscowość Łódż Odpowiedz Link
katiawro Re: KTO JEST KIM?? 19.05.05, 22:52 Mam na imie Kasia a moja corcia Jagodka (vel gucia).Mala ma na dzien dzisiejszy 6 tyg. Urodzila sie przez cc w 36/37tydz./ryzyko okoloporodowe-gestoza.Mala ma refluks IIstopnia w lewej nerce.Dodatkowo wylewy tez II stopnia w glowce.Jestesmy z Wroclawia Odpowiedz Link
magda_pm Re: KTO JEST KIM?? 21.05.05, 16:16 Magda z Warszawy, mój nienarodzony synek ma poszerzony układ kielichowo- miedniczkowy. Odpowiedz Link
moniabo Re: KTO JEST KIM?? 27.05.05, 20:43 jestesmy rodzicami Zoji, ktora jutro skonczy drugi tydzien swojego zycia. bedziemy korzystali wspolnie z tego konta: Monika i Bartek. Jest to nasze drugie dziecko. Jestesmy z warszawy, choc jak tylko bedzie to mozliwe to z pewnoscia sie stad ulotnimy. pozdrawiamy wszystkich obecnych na formu. bless Odpowiedz Link
mpax Re: KTO JEST KIM?? 02.06.05, 17:02 Hej! Mam na imie Magda. I jestem tu za sprawa naszej corki POLI, która ma poki co Reflux 2 stopnia! W czerwcu 24 mamy powtorna cystografie! Strach sie bac! Jetesmy dobrej mysli!Zycze zdrowia wszyskim chorym maluchom. Pozdrawiam magda Odpowiedz Link
ika-3 Re: KTO JEST KIM?? 09.06.05, 21:00 Witajcie jestem mamą 9 miesięcznej Małgosi. Mieszkamy w Gdańsku. Gosia ma reflux 3 stopnia z jednej strony a 4 z drugiej. W styczniu zastała wyłoniona vesicostomia w CZD. Bardzo się cieszę, że znalazłam to forum. Warszawa daleko dzięki Wam łatwiej będzie znaleźć odpowiedzi na wieli wątpliwośći. Pozdrawiam i wszystkim maleństwom życzę zdrówka Ika Odpowiedz Link
b-e-a-t-k-a Re: KTO JEST KIM?? 13.06.05, 15:53 Witajcie nazywam się Beata, a moja córcia "po przejściach" tj po zapaleniu odmiedniczkowym nerek to NINA, wiek 3latka, jesteśmy z okolic warszawy. Bardzo dziękuję za to że jesteście bo w chwilach ciężkich jakimi niewątpliwie była choroba Niny baaardzo mi pomogłyście. czytając Wasze posty dowiedziałam się więcej od Was niż od lekarzy. Wszystkim życzymy zdrowia Beata Odpowiedz Link
katiawro Re: KTO JEST KIM?? 13.06.05, 16:26 Mam na imie Kasia i przyszlam sobie do Was z coreczka Gucia, ktora obecnie ma Zumik a poza tym refluks IIstopnia w jednej nerce.Furaginujemy sobie z mala i nie przybieramy ladnie na wadze.Pozdrawiamy z Wroclawia!! Odpowiedz Link
mama-magdy Re: KTO JEST KIM?? 16.06.05, 23:40 Mam na imię Grażyna, jestem mamą 3-letniej Magdy. Jesteśmy z Bytomia. Zagościmy tutaj chyba na dłużej, bo ciągle toczymy nierówną walkę z e.coli ( Magdusia hoduje ją sobie juz od grudnia ). Dziękuję za rady, które już od Was dostałam, a także te, które co prawda nie były skierowane do mnie, ale też się przydały Odpowiedz Link
rita78 Re: KTO JEST KIM?? 30.06.05, 16:31 Witam was Małgosia z Wrocławia, mama 6 letniej Ewy . Mloda miała w 8 miesiacu zycia potęzna infekcje nerek, wzieła 60 zastrzyków domiesniowych od tamtego czasu notoryczne infekcje, białkomocz, amoniak w moczu itp. Diagnoza II stpien OPM i zwezenie cewki moczowej. po 2 miesiacach wyonany zabieg kalibracji cewki oraz cystoskopie w znieczuleniu ogolnym. Leczenie zachowaewcze przez 14 miesiecy. Efekt- mam zdrowe dziecko. Leczymy sie rowniez u dr Ossowicz, wczesniej u dr Ring pOZDRAWIAM Odpowiedz Link
agatamorka Re: KTO JEST KIM?? 01.07.05, 18:32 nazywam sie Agata;jestem lekarzem weterynarii; jestesmy z Warszawy, Franek 13 mies, 8,5kg zawsze kiepsko przybywał na wadze, apetytu tez specjalnie nie miał;poza tym żadnych objawów; badanie ogólne moczu w wieku 5 mies zrobione na wszelki wypadek, było ok, niedawno powtórzyliśmy, tez było w porządku, morfologia i inne badania super; w sumie nic poza E. coli w moczu 10^5 w dwóch posiewach; teraz chcę zrobić trzeci w innym laboratorium, bo nie dowierzam (Franek niedawno zaczaął zupełnie przyzwoicie jeść i przybierać!) zanim nafaszeruję go antybiotykiem czy to możliwe, żeby miał np reflux?, albo żeby nie było w badaniach śladu infekcji nawet podkliniczej? jeśli któras z was miała podobną sytuację, napiszcie coś proszę dzięki agata Odpowiedz Link
agatamorka Re: KTO JEST KIM?? 01.07.05, 18:42 przepraszam zapomniałam o dość istotnym; Franek miał infekcję wewnątrzmaciczną - po porodzie podwyższone CRP i w posiewie ze skóry ucha wyhodowano E. coli, szczep sb1, rodziliśmy w Imidz; przez 5 dni dostawał gentamycynę z unasynem i.v jeszcze dobrze nie rozejrzałam sie po forum, czy któreś mamy są też pediatrami na przykład? pozdrawiam agata Odpowiedz Link
aammsstt Re: KTO JEST KIM?? 30.09.05, 09:52 Aga i 1,5 miesięczna Matylda po pierwszym ZUM klebsiellą pne. Na razie mamy nadzieję że bedzie ok. Odpowiedz Link
samanta_miller Re: KTO JEST KIM?? 07.07.05, 11:52 dzien dobry, Mam na imię Samanta. Mieszkam w Warszawie. Moja LENKA na 2,5 roku i zapalenie sromu, analizy moczu wykazaly obecnosc swiezych krwinek w osadzie. Lenka jest zagrozona kamica nerkowa, ma przekroczony poziom wapnia, magnezu i fosforu ph 7. Zaczynamy nasza droge ku zdrowiu. Licze, że dowiem się tu wielu pożytecznych rzeczy. Odpowiedz Link
2bobasy Re: KTO JEST KIM?? 13.07.05, 14:38 Witam.Jestem Magda,mama bliźniaków-Hanki i Wojtka.Dzieci maja prawie 10 miesięcy. Wojtuś w grudniu zeszłego roku miał pierwszy ZUM.Bylismy na cystografi,ale brak wyniku badania-mały zbyt szybko wysiusiał kontrast.Obecnie mały przechodzi prawdopodobnie drugi ZUM-dziś odebrałam wyniki,nie są za ciekawe.Jutro wizyta u nefrologa. Hania natomiast to zuch dziewczynka i nic jej nie dolega i oby tak było dalej.Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za to forum,Magda Odpowiedz Link
igorgo Re: KTO JEST KIM?? 20.07.05, 13:02 Alicja mama 6 miesięcznego Igora z V st refluxu prawostronnym po wyłonieniu przetoki . Lublin Odpowiedz Link
inka112 Re: KTO JEST KIM?? 18.09.05, 12:58 Nasz Julke(4 miesiace) tez czeka wyłonienie przetoki.Jak sobie radzisz z pielegnacja? Odpowiedz Link
martinetka Re: KTO JEST KIM?? 01.08.05, 15:08 Witam mam na imie Ewa, moja córeczka niedawno skończyła 18 miesięcy a na imię ma Martynka. W tej chwili walczymy z bakterią coli, a że jestem zielona w tym temacie mam nadzieję że mi pomożecie. Odpowiedz Link
aagulek Re: KTO JEST KIM?? 03.08.05, 10:51 witam, mam na imię Agnieszka, nasza córeczka ma 6 tygodni i wczoraj robiliśmy cystografię na Litewskiej - niestety obustronny reflux 1 i 2 stopnia, zaczynamy leczenie urotrimem. W usg ciąży w 20 tygodniu wyszło, że powiększona jest jedna miedniczka, później już było ok, a po porodzie wyszła e.coli i leczyła się antybiotykiem no i CRP było wysokie, jak osiągnęła posiew jałowy to wyszłyśmy ze szpitala z amotaksem i zleceniem na cystografię. Mam nadzieję, że znajdę tu fachową pomoc Mam, a może i ja czasem coś pomogę jeśli będę potrafiła. Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka i Magdalena - jesteśmy z Warszawy. Odpowiedz Link
odp Re: KTO JEST KIM?? 11.08.05, 14:45 witam, jestem lekarzem zajmujacym sie diagnostyka mikrobiologiczna od 10 lat. moze czasem przyda sie porada kogos, kto widzial bakterie. jestem ojcem dwoch zdrowych corek. Odpowiedz Link
sylwik7 Re: KTO JEST KIM?? 11.08.05, 18:38 Mam na imię Sylwia i jestem mamą 28 m-cznej Alusi.Mam 31 lat i mieszkam w Trzebini. W marcu mieliśmy pierwszy raz bakterie w moczu, która pokonaliśmy. Od pewnego czasu wychodzą nam wyniki moczu z erytrocytami i leukocytami, szczawianami i fosforanami. Przy okazji nefrolog dopatrzył się sklejenia warg sromowych małych. Odpowiedz Link
annawk Re: KTO JEST KIM?? 13.08.05, 17:57 witam mam na imię Ania mój synek Ignaś ma 4 miesiące 3 tygodnie temu przeszedł zum pediatr od razu dał nam skierowanie na usg i do nefrologa. Usg wykazał powiększone miedniczki nerkowe a posiew bakterie e.coli. przez 8 dni braliśmy curam przepisany przez pediatrę wczoraj mieliśmy pierwszą wizytę u dr.Rutki. dostaliśmy furagin na 10 dni w dawce 2*1 po dziesięciu dniach mamy zrobić posiew i zobaczymy co wykaże no i powtórne usg ale już u dr w szpitalu. Jesteśmy z W-wy a Wasze forum jest prawdziwą skarbnicą wiedzy o ZUM i chorobach uk. moczowego. Pewnie na trochę tu zagościmy aczkolwiek mam nadzieję że w miarę szybko uda nam się pokonać to cholerstwo. pozdrawiam Ania i Ignaś Odpowiedz Link
gosia_gabi Re: KTO JEST KIM?? 20.08.05, 18:32 Witajcie. Mam na imię Gosia i jestem mamą 4 letniej Dominiki. Córcia w pierwszym roku życia miała 3 razy zum. Po usg diagnoza: podwójne ukm (układ kielichowo miedniczkowy) prawej nerki, badanie cystograficzne na szczęście nie wykazało refluksu. Prawa nerka jest większa od lewej. Przez ponad rok dostawała furagin. Jesteśmy pod stałą kontrolą nefrologa z poradni szpitala przy litewskiej. Pozdrawiamy gorąco. Gosia i Dominika Odpowiedz Link
izi78 Re: KTO JEST KIM?? 23.08.05, 08:52 Witajcie, mam na imię Iza, jestem Mamą 8 miesięcznego Filipa,mieszkamy w Trójmieście. Filip ma wodonercze prawostronne i łyka od urodzenia furagin. Miał CUM, urografie i scyntygrafie.Robimy mocz posiew co 6 tygodni i usg średnio co 2 miesiące. Nic się nie zmienia, zakażeń nie ma, raz tylko miał coli, brał bactrim. Czekają Nas jeszcze raz takie badania jak Filip skończy rok. Filip jest moim największym Skarbem na świecie. Śledzę to forum od lipca. Pozdrawiam Wszystkie Mamy i życzę duzo zdrówka dla Maluchów. Odpowiedz Link
dosia131 Re: KTO JEST KIM?? 23.08.05, 13:23 Dzień dobry, mam na imę Dorota i jestem mamą 5 miesięcznego ANTOsxc vvvvvvvvvvvvcvxc Odpowiedz Link
dosia131 Re: KTO JEST KIM?? 23.08.05, 13:25 WŁAŚNIE MÓJ aNTOŚ SIĘ ZABAWIA KLAWIATURĄ NAPISZĘ PÓŹNIEJ POZDRAWIAM I PRZEPRASZAM Odpowiedz Link
dosia131 Re: KTO JEST KIM?? 24.08.05, 09:04 kolejne podejście jak napisałam jestem mamą 5 miesięcznego Antosia. Mieszkamy w Słupsku. W szpitalu po porodzie dowiedzieliśmy się, że Tosiek ma wrodzone zapalenie układu moczowego, co prawdopodobnie spowodowała moja operacja, jak byłam w 5 m-cu ciąży na zapalenie wyrostka. Trochę się za to winię, chociaż wszyscy powtarzają mi, że nie potrzebnie, ponieważ nie miałam na to wpływu. Nie ma 100% pewności, że Antoś ma reflusk, ani nie ma 100% pewności, że go ma. Póki co bierzemy furagin i czekamy do połowy września na wizytę u nefrologa. Z forum na babyboom dowiedziałam się o badaniu, które nazywa się cystografia i mam zamiar się o nie wypytać, aby wykluczyć ewentualną chorobę. Antoś jest pogodnym Dzieciaczkiem, rośnie zdrowo i prawidłowo się rozwija. Pozdrawiam wszystkich Rodziców borykających się z chorobami naszych ukochanych Maleństw!! Odpowiedz Link
ana_mama_patrycji Re: KTO JEST KIM?? 08.09.05, 13:51 Patrycja - 2 latka ( 22 sierpień 2003r.) Mieszkamy w Atenach. Brakuje mi pogaduszek z koleżankami więc cieszę się, że trafiłam na edziecko! Pati jest żywą, mądrą, dobrze rozwijającą się dziewczynką. Pati - zobaczcie! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=28381654&a=28399147 Odpowiedz Link
inka112 Re: KTO JEST KIM?? 18.09.05, 12:54 Justyna mama 4 miesiecznej Julki ze stwierdzonym obustronnym refluksem (I i IV/V stopień).Mieszkamy w Kielcach. Czeka nas jak najszybsze wyłonienie przetoki a potem jednak przeszczep . Odpowiedz Link
gundolfer Re: KTO JEST KIM?? 15.03.19, 11:36 Witam Rzeszow. Posty z dawna ale mamy podobny przypadek tez do przeszczepu czy moze juz jestescie po mialabym pare pytan? Moj synek ma obecnie 2 lata od 1.5 roku przetoke na szczescie bez bakteri caly czas oby jak najdluzej chca nam zrobic przeszczep rodzinny. Odpowiedz Link
dorkapoz Re: KTO JEST KIM?? 19.09.05, 11:32 Witam Dorota+ Alunia 2,5 r. Jesteśmy z Poznania. Odpowiedz Link
stasiomama Re: KTO JEST KIM?? 19.09.05, 15:18 Karolina, mama ośmiomiesięcznego Stasia z Poznania. Staś ma reflux na obu nerkach: prawa II/III stopien, lewa II stopień. Czekamy na cystoskopię ... Chętnie poznam mamy z Poznania. Odpowiedz Link
mrozbasia Re: KTO JEST KIM?? 20.09.05, 12:39 Basia, mamuśka siedmiomiesięcznej Weroniki i 12 letniego Mariusza. Weronika ma obustronny reflux II/III plus po prawej stronie zdwojenie UM. Ach i jeszcze najważniejsze: WERKA MA JUŻ ZĘBA , który wszystko gryzie ))) Odpowiedz Link
beciakoz Re: KTO JEST KIM?? 29.09.05, 23:00 Beata mama Karola 9 miesięcy korygowane 7. Powracające bakteria e-coli. Jesteśmy z Plocka ale jedną nogą już w Warszawie za miesiąc napewno. Odpowiedz Link