13.12.05, 14:20
Hej! Co tam U WAS słychać. Wiem że macie scyntygrafię 21 12. My jedziemy do
CZD 16.12.2005. Obecnie robimy badania. Boję się.Czy wy jakieś badania
robicie ambulatoryjnie. Co ile wykonujecie kreatyninę i mocznik.
Obserwuj wątek
    • agace1 Re: do agace 14.12.05, 09:07
      Hej a u nas dziękuję nie najgorzej. 21 jedziemy do Warszawy no i okaże się co z
      nerką małego. o boże tak się boję co to będzie. Natomiast jeżeli chodzi o
      badania to wykonaliśmy do scyntygrafii usg (nerka się zmniejsza ????) zrobię
      jeszcze keratyninę i mocznik (robię je prywatnie co pół roku poziom = 0,6,
      czyli w normie) oraz ogólne moczu. O boże Igorgo trzymaj za nas kciuki. To
      chyba najważniejszy i najtrudniejszy moment mojego życia. pozdrawiam was
      gorąco. a wy po co do CZD na konsultacje?? szkoda że nie 21 to byśmy się
      spotkały. buziaki buziaki.
      • ziuta74 Re: do agace 14.12.05, 10:22
        dziewczyny doalaczam sie do paniki. mam za miesiac scyntygrafie i juz mnie
        brzuch boli z nerf jak o tym pomysle.
        agace, jesli usg robicie zawsze w tym samym miejscu, ta sama aparatura i tym
        samym fachowcem to moze dobrze ze sie zmiejszasmile
        trzymajcie sie
        z.
      • igorgo Re: do agace 14.12.05, 12:13
        Trzymam kciuki I to bardzo ! A z ta zmniejszjaca się nerka to się nie martw ! W
        poniedziałek robiłam Igorowi usg i w porównaniu z poprzednim robionym w
        wrzesniu to nerka zmniejszyła sie o 1,3 cm. Oczywiście panika i do lekarza ,
        lekarz twierdzi ze to pomyłka. we wrześniu nerki nl 60mm np 68 obecnie ml 58 np
        55. Lekarz twierdzi że wazne jest by jedna nerka nie była większa od drugiej
        dopuszczalne 3 mm. U Igora cały czas jest widoczne poszerzenie miedniczki
        obecnie 16mm 10mm .Martwię się że ta prawa nerka jest jednak bardzo
        zniszczona . Zapytałam nefrologa wprost czy z tej nerki coś jeszcze będzie , on
        twerdzi że w warunki kompensacyjne sa ogromne u małych dzieci i jezeli nerka
        druga jest zdrowa to w wiekszości przypadków , jest Ok 16.12jedziemy na
        konsultacjie , Ale też sie boje. Wszystkiego naj naj naj........
        • sybillka1 Re: do agace 14.12.05, 19:06
          My mamy stwierdzone refluksy V stopnia od urodzenia,a teraz mała ma 5
          miesięcy.Chciałabym się dowiedzieć ile czasu musi upłynąć aby nerki się
          uszkodziły,zaznaczę że Oliwka nie miała jeszcze ZUM takiego typowego.Miała niby
          jakieś bakterie,ale jak się póżniej okazało to one były w kroczu a nie w moczu
          [cewnikowanym].Jest to w ogóle możliwe że przy tak wysokim refluksie nie ma ZUM?
          • ziuta74 Re: do agace 14.12.05, 19:44
            mojej corce nerka uszkodzila sie w zyciu plodowym. nawet natychmiastowa
            interwencja chirurgiczna nie zaradzila temu ze ma wyciete 1/3 prawej nerki. na
            reszte zycia pozostalo jej mniej wiecej poltorej nerki.
            super ze nie macie zumow. pamietaj, ze im wczesniej wykryty zum tym wieksze
            prawdopodobienstwo ze nerki sie nie uszkodza. stad tak czeste badania moczu u
            refluxiakow
            z.
            • sybillka1 Re: do agace 14.12.05, 20:19
              A czy mozecie mi powiedziec jakie badanie dokladnie okresla stan i stopien
              uszkodzenia nerek? I na czym ono polega. My mialysmy tylko cystografie i
              urografie.
              • co-jest-grane Re: do agace 14.12.05, 22:16
                No właśnie scyntygrafia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka