toja50 21.03.04, 21:48 Jestescie tolerancyjni? Caly rok 2004 jest rokiem tolerancji. A moze ktos z Was jest rasista.? Przyznaje, miewam z tym problemy ale staram sie siebie naprawiac. Czasem, kurcze wyskocze i jest mi wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chetor Re: Tolerancja!!!!!!! 22.03.04, 10:00 Uffffff - ale temat wysiągnęłaś. Osobiście jestem baaardzo tolerancyjny dopóki, doputy wszyscy zgadzają się z moim zdaniem. Potem poziom tolerancji obniża się ;-) A tak na serio to też mam czasami problemy, nazwę to rasowe, problemy inszości sexualnych. Nie żebym w czmbuł wszystko potępiał lub chciał prześladować ale wiele spraw mi się nie podoba i tyle. Ma prawo - ma! Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Tolerancja!!!!!!! 22.03.04, 16:58 I tu dokladnie widac, jakich mamy "tolerancyjnych" wspolforumowiczow, wola małczac. Odpowiedz Link Zgłoś
magikos Re: Tolerancja!!!!!!! 22.03.04, 19:33 Ciekawy temat , powiem Wam, że uważałem się za człowieka nad wyraz tolerancyjnego ,ale to co się wyrabia w Izraelu i u ludów muzułmańskich nie doprowadzi do niczego dobrego ,dlatego od jakiegoś czasu nie toleruję tych narodów i wyznań, poza tym lubię czarnych , zółtych i czerwonych (mysle tu o skórze ) :]]]]]]]] Odpowiedz Link Zgłoś
chetor Re: Tolerancja!!!!!!! 22.03.04, 19:54 A które narody, wg Ciebie, to czerwoni? Odpowiedz Link Zgłoś
parkowy Re: Tolerancja!!!!!!! 22.03.04, 21:16 Naszych krajowych czerwonoskórych pewnie nie miał na myśli.:) Od siebie mogę jedynie dodać,że nie dorosłem do tolerancji takiej,jaka lansowana jest dziś przez media.:( Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Tolerancja!!!!!!! 22.03.04, 22:38 Ja sie ciagle przelamuje, wlasciwie to wszystkie kolory lubie, ale zawsze jest jakies ale. Mysle, ze jest coraz lepiej. A tak prawde mowiac to jest roznie, wszystko zalezy, ale ogolnie nie jest zle :-) Odpowiedz Link Zgłoś
magikos Re: Tolerancja!!!!!!! 23.03.04, 12:30 CZerwoni to indianie ,MAya nie czytałeś :P:P:P A zapomniałem dodać ,że nie toleruję też nazistów pod każdą postacią, do reszty nic nie mam. pozdrówka :>:>:> Odpowiedz Link Zgłoś
chetor Re: Tolerancja!!!!!!! 23.03.04, 13:24 May'a bym nie czytał ??? Czytałem. Ale nie ma czerwonej rasy, tzw. czerwonoskórzy należą do rasy żółtej. Taką defincję usłyszałem w teleturnieju "1 z 10". Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Tolerancja!!!!!!! 23.03.04, 16:48 Widzicie jak te teleturnieje w glowach mącą, mnie czesto sie nie zgadza.:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Tolerancja!!!!!!! 24.03.04, 20:50 Czy mysmy tu za bardzo nie zawezyli tematu? Tolerancja ma chyba szerszy zasieg,nie odnosi sie tylko do ras, koloru skory? a co z dresiarzami, pijakami, wandalami, rozwydrzonymi wyrostkami, pijanymi kierowcami, itd itp, czy tu nie jestesmy zbyt tolerancyjni? Odpowiedz Link Zgłoś
parkowy Re: Tolerancja!!!!!!! 24.03.04, 20:55 W takim wypadku trudno mówić o tolerancji,to jest wygodnictwem,strachem,bądź mieszanką poniższych. Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Tolerancja!!!!!!! 24.03.04, 21:05 Uważam się za osobe bardzo tolerancyjną, tak mi sie wydaje. Nie jestem rasistką, szanuję poglądy innych, chyba że zagrażają mojej egzystencji. Nie toleruję wielu rzeczy, no na pewno żadnej patologii. No i dobrze toleruję piwo, ale to tak już na marginesie ;)) "Tolerancja", Sojki..właśnie słucham :) Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Tolerancja!!!!!!! 24.03.04, 21:10 To szkoda, ze wczoraj nie ogladalas programu "Mamy Cie", gdzie chodzilo wlasnie o "Tolerancje" i Sojke razem. Troche bylo smieszne, Chetor mowi, ze bardzo smieszne. I badz tu madra.:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Tolerancja!!!!!!! 24.03.04, 21:29 Oglądałm, piate przez dziesiąte, bo Alex to ogląda. Osobiście naoglądałam się kiedyś w Niemczech...obecnie nie wydaje mi się tak smieszne, oczywiście mozna poznać człowieka, jego charakterek w sytuacji zupełnego zaskoczenia. W ten właśnie sposób Niemcy poznali z... nienajlepszej strony Michalczewskiego, jako nieopanowanego raptusa :)) niektóre sceny wydaja mi się wyreżyserowane. Zauważyłam, że najwiekszą śmieszność zdobywaja klnące panie, tak jakby dziwne to było i niespotykane, eee ta nasza obłuda. Albo głupi śmiech /Smiechu warte/ z upadającego dziecka, najbardziej śmieszne jak rąbnie sie o kant stołu... No ale każdy ogląda to co lubi, moja Alex uważa, że to jest interesujace i widocznie ma rację skoro tyle ludzi to ogląda. Tolerancja :)) Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Tolerancja!!!!!!! 24.03.04, 21:36 No teraz nam dalas popalic, chyba sie zastanowie glebie, ale u nas to nowosc wiec jeszcze troche smieszy. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Tolerancja!!!!!!! 24.03.04, 21:40 Tojuuuuuuu nie dałam popalić... :)) Przeciez napisałam że sie naoglądałam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
parkowy Re: Tolerancja!!!!!!! 24.03.04, 21:46 Chyba przestanę pisać na forum...:( Niby ma parę telewizorów w domu,opłacam Cyfrę + i nic nie oglądam,nie nadążam za Waszymi dyskusjami o programach... Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Tolerancja!!!!!!! 24.03.04, 22:24 Zawsze uważałam samą siebie za osobę bardzo tolerancyjną, ale nie raz przyłapuję samą siebie na tym, że rządzi mną stereotypowe myślenie. Tolerancja polega właśnie na tym, aby przełamywać te schematy, które powodują, że skłonni jesteśmy dać wiarę słowom tego, który jest bardziej elokwentny i lepiej ubrany, uznać, że homoseksualiści mają prawo do zawierania związków, ale odwracać się z niesmakiem na ich widok, zaufać Polakowi bardziej niż Żydowi, katolikowi niż ateiście. I przestać wreszcie oburzać się, że przestępców też trzeba traktować jak ludzi. Tolerancja to ciągła praca nad samym sobą... anaiss Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Tolerancja!!!!!!! 25.03.04, 00:06 ...aby przełamywać te schematy, które powodują, że skłonni jesteśmy dać wiarę słowom tego, który jest bardziej elokwentny i lepiej ubrany, uznać, że homoseksualiści mają prawo do zawierania związków, ale odwracać się z niesmakiem na ich widok, zaufać Polakowi bardziej niż Żydowi, katolikowi niż ateiście. I przestać wreszcie oburzać się, że przestępców też trzeba traktować jak ludzi...." Bardzo rzeczowo ujęłas problem, z tym, ze nie tolerancji. Tolerancja nie może być rozpatrywana w kategoriach obłudy, zakłamania. Ludzie, którzy czynia w/w sposób nie mają nic wspólnego z tolerancją. To kołtuństwo, ciemnogród. Niestety często spotykany, ale nie nie tylko u nas w naszym kraju. Natura. Człowiek. Czasem wzniosły, wspaniały, mogacy jednocześnie byc zatwardziałym ślepym na wszystko. Zapatrzony w swoje racje, hipokryta i ostatni gnojek. Tacy jesteśmy. Niedoskonali. Szkoda nie? I słusznie mówisz, nalezy pracowac nad sobą, nieustannie...Ale to też nie do końca jest możliwe. Nie ma ideałów choć tak sie staramy, uświęcamy sie, chcemy dorównać Bogu? Co z nami? Do jakiego IDEAŁU zdążamy??? Na te i na inne pytania mozna pogadać? Co Wy na to? :)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chetor Re: Tolerancja!!!!!!! 25.03.04, 08:49 Tolerancja i obłuda - ciekawe zestawienie powstało. Naata ma rację, to co pisała Anaais nie dotyczyło specjalnie toleracji. Wywołałyście temat rzekę ale dzisiaj nie nadaję się specjalnie do głębszych wywodów. Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Tolerancja!!!!!!! 25.03.04, 12:08 To tak jak ja ostatnio, ale ciagle nad soba pracuje, a ze mi nie wychodzi czasami? To nic, pracuje dalej. Parkowy Ty sie nie marw i nie nadazaj, bo nie ma za czym. Jak my cierpimy na bezsennosc i zagladamy w telewizor, jestes w pracy i to sie chwali, a my, coz nie mamy pracy gdzie sie pracuje.Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Tolerancja!!!!!!! 25.03.04, 14:30 Hmm… może faktycznie pomyliłam kilka pojęć, ale gdy rozmawiamy o tolerancji, to zastanówmy się skąd bierze się nietolerancja. Wydaje mi się, że właśnie z pewnych stereotypów, z lęku przed innością, z niewiedzy. Przecież lubimy mieć wszystko poukładane, bezpiecznie jest mieć wszystkich posegregowanych, łatwiej wrzucić określoną grupę ludzi do jednej szufladki, po to by nie wysilać się specjalnie aby naprawdę ją poznać. Jasne układy: dobrzy-źli pozwalają zaoszczędzić trochę czasu i od razu przyjąć odpowiednią postawę… Pozdrawiam anaiss Odpowiedz Link Zgłoś
chetor Re: Tolerancja!!!!!!! 25.03.04, 14:58 Tak jest jak piszesz, zgadzam się. Każda inność lub coś nowego wywołuje z reguły niechęć a to może doprowadzić do braku tolerancji. Gdy wszystko jest poukładane i idzie swoję drogą wtedy jest ok. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Tolerancja!!!!!!! 25.03.04, 16:29 To tak wszystko ladnie brzmi teoretycznie i naukowo i w grzecznym domku wsrod przyzwoitych ludzi. Ale Wam powiem, nigdy nie bede tolerancyjna dla sikajacego na ulicy, pijanego faceta, juz nie mowie pod moja brama, zero tolerancji dla wandala, ktory demoluje co mu wpadnie w oko, lawki,plotki kwiatki itp, i tak dalej w tym duchu, ja wiem ,ze moge oberwac, ale nie moge sie z tym pogodzic i przejsc obojetnie. Mysle, ze juz dosc wychowywania, teraz trzeba juz tylko walic palami. I jak ja mam byc tolerancyjna? Odpowiedz Link Zgłoś
chetor Re: Tolerancja!!!!!!! 25.03.04, 16:40 Spokojnie kochana, w opisanych przez Ciebie momentach nie znam słowa to... tole... tolera....., noooo, jak to się mówi? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
parkowy Re: Tolerancja!!!!!!! 25.03.04, 21:05 Szkoda pisać,nie będę i już.Możecie mnie nazwać ciemnogrodem nikt mnie nie zmusi to dolerowania dzisiejszych mód i zachowań,których bardzo łagodne przykłady podała Toja. Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Tolerancja!!!!!!! 25.03.04, 21:14 I tu sie zgadzam, pewnie tez staroswiecka jestem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Tolerancja!!!!!!! 25.03.04, 23:46 Też staroswiecka jestem. Ale wiem jak to ma być :) Odpowiedz Link Zgłoś
chetor Re: Tolerancja!!!!!!! 26.03.04, 09:24 I ta wiedza przeszkadza. Gdyby człowiek nie wiedział jak być powinno to byłoby mu lżej. Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Tolerancja!!!!!!! 26.03.04, 10:46 To jest sedno wszystkiego. Swiadomosc nas zabija? :-( Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Tolerancja!!!!!!! 27.03.04, 19:03 toja50 napisała: > [...]zero tolerancji dla > wandala, ktory demoluje co mu wpadnie w oko, lawki,plotki kwiatki itp, zgoda >[...]teraz trzeba juz tylko > walic palami. obawiam się, że to niewiele da. Poza tym uważam, że większości z tych wandali brakuje po prostu pozytywnych wzorców, nikt im nie pokazał, że można żyć inaczej, że można w inny sposób wyładować swoją złość i frustrację albo robił to ktoś, kto nie był dla nich żadnym autorytetem. Z drugiej strony zgadzam się, że istnieje zbyt duże społeczne przyzwolenie na akty wandalizmu. Od tego się przeciez zaczyna: dzisiaj zniszczy ławkę, jutro wyrwie staruszce torebkę, a za tydzień dokona rozboju, a pierwsze zetknięcie się z instytucjami poprawczymi sprawi, że dopiero wtedy nauczy się dokonywać przestępstw. anaiss Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Tolerancja!!!!!!! 28.03.04, 12:14 Hehe. Moga sie mylić, boch jest w tym subiektywny. Cosik mi sie jednak zdo,że w tym "roku tolerancji" adminy niy popisali sie tolerancjom na forum Ruda Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Tolerancja!!!!!!! 28.03.04, 12:44 Tak, to prawda Bronku. Cos im tam wadzisz. Oni wola o byle czym, jak sie zdziebko zorientowalam. Nie moge zrozumiec co im tam przeszkadza.:-( Odpowiedz Link Zgłoś