baboon2 06.08.04, 02:47 Czy ktoś z tubylców mogłby w prostych, żołnierskich słowach opowiedzieć historię OSSK po 1990 roku? Szukam po internecie i nic nie mogę znależć... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
parkowy Re: OSSK 06.08.04, 20:06 Obawiam się,że na sprawy byłych ośrodków wyszkolenia obowiązuje jeszcze klauzula tajności.:) Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: OSSK 07.08.04, 21:14 No i co to znaczy Parkosiu ten skrot? dalej nie wiem! Odpowiedz Link Zgłoś
parkowy Re: OSSK 08.08.04, 06:39 To chyba skrót od Ośrodek Szkolenia Służb Kwatermisrzowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: OSSK 08.08.04, 10:22 No i Baboon sie juz nie odezwał... sama jestem ciekawa co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
baboon2 Re: OSSK 09.08.04, 02:23 ...nie odezwał się bo pewnie spał albo miał łykend - tu w Australii wszystko dzieje się do góry nogami... To prawda, OSSK to był ściśle tajny Ośrodek Szkolenia Służb Kwatermistrzowskich, na który w latach 80 i początku 90 skazywano m.in. absolwentów wydziałow nauk przyrodniczych, weterynaryjnych i ekonomicznych. Słyszałem, że garnizon Grudziądz został podobno rozformowany i byłem po prostu ciekaw co się stało z OSSK. Czy kontynuowane są tradycje legendarnej międzywojennej szkoły kawalerii czy też mieści się tam jakaś hurtownia? A na poligonie parskim, na słynnym wzgórzu P2, które pokolenia podchorążych broniły przed złowrogimi cieniami natowskich czołgów, pasą się np. ekologiczne kozy...? Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: OSSK 09.08.04, 11:18 Witaj Baboon! A to Ty z Australii! No, faktycznie, tam wszystko do góry nogami he he Wiesz, mam słabość do tego kontynentu a to zapewne przez opale, które mnie urzekają. Nooo nie tylko ;))) Szkoda, że mało wiem na temat OSSK. Może okaże się pomocny portal historyczny? clio.his.uni.torun.pl/mod.php?mod=gallery&op=media&id=6 www.historycy.org/ Swoja drogą należałoby się trochę podciągnąć z wiedzy o swoim mieście ;) A, w jaki sposób Ty, jesteś związany z Grudziądzem? Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
baboon2 Re: OSSK 10.08.04, 01:41 Z Grudziądzem byłem związany jedynie przez cztery miesiące jako podchorąży OSSK. Na przepustce byłem może ze trzy razy ale pozostał jakiś dziwny sentyment do tego miasta. Trochę mnie dziwi brak informacji o OSSK. Dwadzieścia lat temu Grudziądz kojarzył się głównie z panoramą skarpy wiślanej, Stomilem, fabryką maszyn rolniczych, zakładami mięsnymi, więzieniem kobiecym i gigantycznym garnizonem z OSSK w roli głównej. W okresie międzywojennym mieściło się tam legendarne Centrum Wyszkolenia Kawalerii: www.cwk.grudziadz.pl Później ulokowano tam różnego rodzaju szkoły wojskowe. A teraz? Nie mam pojęcia i stąd moje pytanie. A może ktoś z szanownych Forumowiczów udał by się w okolice ulicy Jagiellończyka, Fortecznej (??? - gdzieś w tej okolicy, na skarpie) i sprawdził co się teraz mieści w budynkach CWK... Niestety kosztów podróży nie pokrywam...;-). Pozdrowienia wielkie. PS. A opale rzeczywiście są piękne, niestety te najpiękniejsze, czarne, są drogie niesłychanie... Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: OSSK 10.08.04, 20:14 Witaj,Baboon ;-) Na razie nie ma mnie w G.ale zamierzam być, dam znać jak "wdepnę" na Forteczną...kosztów podróży nie będzie bo stamtąd mam już blisko ;-) Trochę opali widziałam, ale te najpiękniejsze tylko w telewizji w programach o Australii,oczywiście, a dokładnie o poszukiwaczach opali. ;) Rozumiem, ze mieszkasz w Australii na stałe? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
parkowy Re: OSSK 10.08.04, 20:52 Pozdrowienia dla kangura!!:-)))) Baboon,nie na Tobie jednemu Grudziądz zapadł przyjemnie w pamięci,dlatego tu piszemy.Niedługo wróci z nad morza Toja,stała rezydentka miasta nad Wisłą,będziesz miał wieści z pierwszej ręki. Grudziądzki garnizon po zmianie doktryny wojennej został dosyć porządnie przerzedzony.Ostały się tylko nieliczne jednostki ale Twoja,jak mi się zdaje,została nietknięta.Przejeżdżałem forteczną parę tygodni temu,jednostka stoi.Nie wiem tylko czy nadal funkcjonuje tam OSSK. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: OSSK 15.08.04, 22:16 Parkosiu, przeceniasz moje sily. Wojsko ogolnie mnie nie interesuje. Przejezdzajac ta ulica widac zolnierzy w oknach, przy plocie, ale co to za formacja nie mam pojecia. Jak bede nastepnym razem, zapytam wojakow, moze beda wiedziec hehe:-))) Pozdrawiam wsiech. Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: OSSK 15.08.04, 23:05 ...pewnie Chetor będzie wiedział, ale On jeszcze nad morzem... ;)) A moooże FOTO??? No, ktoś musi Baboonowi odpowiedzieć? ;) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
baboon2 Re: OSSK 16.08.04, 02:54 Mnie tez wojsko jako takie nie interesuje, mam tylko drobna slabosc do Grudziadza jako miejsca zeslania 15 lat temu. Foto chetnie zobacze ale czyz juz wolno fotografowac obiekty wojskowe? Pozdrawiam bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: OSSK 16.08.04, 11:32 Wolno, wolno, wszystko wolno, az za duzo i jest jak jest, pozdrawiam dalecznych! Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: OSSK 16.08.04, 14:17 Witaj Baboon! A więc wolno i fotografowac, ale "FOTO" z poprzedniego postu to nie fotografowanie, to OSOBA, która znana jest z fotografowania i z bardzo ciekawych fotek ;-) Może się odezwie? ;)) Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
parkowy Re: OSSK 16.08.04, 21:11 Ano właśnie,skoro wywołano Foto do tablicy to może zrobi jakieś ciekawe fotki dla Baboona i prześle na jego skrzynkę? Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: OSSK 16.08.04, 22:05 Foto szykuje sie juz do dalekiej drogi, moze jak wroci? ale cos zapal do fotografowania ostygl, hehe Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: OSSK 17.08.04, 08:14 WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA FOTO, NA DROGĘ!;) Pozdrawiam Foto, życząc tylko dobrych wrażeń i szczęśliwej podróży! A co do fotek, może nasz nowy Znajomy, Baboon, ma jakieś ciekawe z Ausralii? Tam jest naprawdę co fotografować. Ciekawe w jakiej części kontynentu mieszka Baboon? Pozdrawiam serdecznie i ciekawsko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: OSSK 17.08.04, 12:11 A co? do ciekawych swiat nalezy, prawdaz Naata?, a pomysl dobry, przyklaskuje, jakis koala by sie przydal hehe! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
baboon2 Re: OSSK 18.08.04, 08:55 Mieszkam mniej wiecej w rejonie S 35°10 E 149°08 ;-) Obiektow do fotografowania jest w blizszej i dalszej okolicy rzeczywiscie duzo. Moze cos kiedys podesle... Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: OSSK 18.08.04, 09:04 He he he ... Dobry jesteś Baboon! ;-)) Lecę sprawdzić gdzie to jest? No to czekamy na "coś" z Australii ;-) Zrewanżuję sie "swoim" miastem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś