Dodaj do ulubionych

"NOWA" Brama Wodna

01.08.07, 18:03
Beznadziejnie zniszczony zabytek. Szkoda było kasiorki na odnowienie i pozostawienie cegieł ,takich prawdziwych, to luuu zaprawą otynkować i pomalować na "sraczkę". Bulwersujące. A do tego tam siedzi Miejski Końserwator Zabytków.
Obserwuj wątek
    • misshka Re: "NOWA" Brama Wodna 01.08.07, 19:42
      Ona powinna być wykafelkowana. Powiesić jeszcze pisuary i obiekt byłby
      wyposażony zgodnie z pełnioną funkcją. Potrzebne jeszcze babcie i dziadkowie
      ustępliwi. Może przekwalifikować tych z sasiedztwa?
      • chetor Re: "NOWA" Brama Wodna 02.08.07, 10:55
        Masakra nie do opowiedzenia. Konserwatorka miejska całkiem zdziwaczała czy co?
    • toja50 Re: "NOWA" Brama Wodna 02.08.07, 13:35
      Chyba polece i... sie zdenerwuje, kurcze, a mialam nadzieje:-(
      • naata Re: "NOWA" Brama Wodna 02.08.07, 13:37
        myśłałam, że to żart jakiś?

wierzyć się nie chce ;/
        • misshka Re: "NOWA" Brama Wodna 02.08.07, 18:28
          Dziewczyny nie wierzcie, chlopaki przesadzywują. Byłem w poniedziałek,
          malowanie we wnętrzu było do dokończenia.
          - po pierwsze primo - ona była przecież w srodku i od strony placu otynkowana,
          tynk jedynie odnowiono i to starannie
          - po drugo primo - kolorek w miare strawny, powiedzmy łosoś niezbyt norweski

Marzy mi się taki remont, kiedy tynki będą skute do żywej cegły. Może ktoś wie
          kiedy pierwszy raz tynk był nałożony?
          • gologolo Re: "NOWA" Brama Wodna 02.08.07, 18:57
            Tynk miał kilka lat i zamiast skuć do cegiełki to nowo warstfe zaprawy.. łup i po kłopocie. A co do koloru bym się spierał jako wędkarz.
            • naata Re: "NOWA" Brama Wodna 02.08.07, 23:51
              ..no to jaki ten kolor? łosoś wędzony czy żywy? ;-)

a swoja drogą, i tak w ogóle odnośnie tematu naszych perełek architektury?
              Co na to konserwator zabytków? W sprawie "łososia" też!?
              • gologolo Re: "NOWA" Brama Wodna 03.08.07, 07:06
                Dla końserwatora to może być z(a)byteczne.
            • czamarc Re: "NOWA" Brama Wodna 06.08.07, 23:08
              Tynk był nałożony po wojnie. Widziałeś zdjęcie bramy z 1945? Bez dachu, bez
              okien, dwa mury zupełnie nieprzypominające obecnego kształtu budynku. Więc pytam
              się PO CO?? mieli odkrywać mury postawione i otynkowane po wojnie?
              • gologolo Re: "NOWA" Brama Wodna 07.08.07, 18:20
                bo po wojnie zamienili też Dworki i Pałacyki na PGR-y, więc PO CO przywracać im pra-wdziwy wygląd. Piejo kury piejo! Hej
                • toja50 Re: "NOWA" Brama Wodna 07.08.07, 18:47
                  Fatalnie to wyglada, bylam, widzialam i tylko tego lososia szukalam:-
                  ) Dla mnie kolor spranej poscieli, no i sikaja meneliki jak dawniej.
                  • misshka Re: "NOWA" Brama Wodna 07.08.07, 18:58
                    Argument pegeerowski bingo. Gologolo trzeba wziać jednak pod uwagę,
                    ze surowa cegła byłaby bardziej narażona na płyny fizjologicznie,
                    szczegójnie przy tak monotonnej diecie. Postuluje - kafelki i
                    pisuary albo halabardnicy. Hej
                    • gologolo Re: "NOWA" Brama Wodna 08.08.07, 07:46
                      Szukałem, szukałem i... znalazłem. Powojennych pocztówek nie mam, ale na przedwojennych nie ma tynku. Znalazłem jeszcze zdjęcie ,przypadkowe, z restauracją" Natalka". To było dopiero fuj...(97r.) A co do cegieł i skuwania, to "Farę " dało się ładnie zrobić, choć 20 razy większa, a urok cegieł niepowtarzalny, no ale inny gospodarz. Ma poparcie w Kurii. Może spytamy księdza, czemu nie otynkował?
                      • czamarc Re: "NOWA" Brama Wodna 08.08.07, 17:10
                        Raczej na pewno od spichrzowej był tynk długo przed
                        wojną. Tutaj dowód w postaci zdjęcia:
                        www.grudziadz.net.pl/grudziadz/index.php?option=com_content&task=view&id=564&Itemid=44
                        oraz cytat z grudziadz.pl: "...wzniesiona została w początku XIV wieku.
                        Umożliwiała dogodne przejście bezpośrednio do zamku krzyżackiego, który
                        oczywiście posiadał własną Bramę Zamkową po stronie północno-zachodniej.
                        Brama Wodna została spalona podczas pożaru w 1659 r. Odbudowano ją wprawdzie,
                        lecz jednocześnie przekształcono elewacje od strony miasta, przez co straciła
                        swój obronny charakter."
                        • gologolo Re: "NOWA" Brama Wodna 08.08.07, 18:17
                          nie ma się co spierać. Wygląda nieładnie, a cegły były by lepsze ,bardziej naturalne i pasowałyby do Spichrzów. Być może moje pocztówki są "skażone". Spójrz na " Farę". Jaki budzi podziw wśród turystów.
                          • czamarc Re: "NOWA" Brama Wodna 08.08.07, 19:51
                            Czyli wg. Ciebie należałoby także obdrapać z tynku Ratusz, bramę zamkową itd.?
                            Wtedy lepiej będą pasować do średniowiecznych spichrzy?
                            Chyba nie tędy droga.
                            • toja50 Re: "NOWA" Brama Wodna 08.08.07, 20:46
                              Ratusz troche za duzy do odrapania;-) ale ta mala bramke wodna to
                              moznaby bylo, musisz przynac,ze bardzo razi i jeszcze ten blady
                              kolor. A ratusz jest OK
                              • czamarc Re: "NOWA" Brama Wodna 08.08.07, 22:02
                                Może kiedy muzeum "odświeżą" to nie będzie tak razić ;-) Co do obdrapania to
                                uważam iż brama "z tynkiem" jest bliższa pierwowzorowi z XVIIw. niż bez tynku i
                                tylko tyle. Nie wiadomo także jakie niespodzianki kryją się pod tynkiem.
                            • misshka Re: "NOWA" Brama Wodna 08.08.07, 20:48
                              Ale sobie znaleźliście temat do sporów. Wolałbym, żeby była ceglana,
                              ale bardziej bym wolał żeby była czysta - przepędzić skutecznie
                              okoliczne menelstwo.
                              Chciałbym też żeby wyprowadzić z bramy urzędników. Kiedyś ich tam
                              nie było - niech wróca na swoje poprzednie miejsce. Choćby za karę,
                              że nie potrafią zadbać o czystość obejścia. Był tam kiedyś punkt
                              informacji turystycznej - bardzo dobra i godna lokalizacja.
                              Restauracja się nie sprawdziła to może mała galeria - prace po
                              plenerach studentów UMK, naszych licealistów z plastyka, wychowanków
                              ośrodka plastycznego w teatrze i wszystkich innych malujących. Mozna
                              to połączyć ze sprzedażą tych obrazków i grudziądzkich pamiątek byle
                              gustownych, (tandetnym kubkom straszydełkom mówimy nie).
                              • toja50 Re: "NOWA" Brama Wodna 08.08.07, 20:55
                                Sezon ogorkowy trwa,wiec cos trzeba znalezc;-) oczywiscie, ze
                                wszystcy maja dobro naszego miasta na wzgledzie i klotniom mowimy
                                nie,ale troche podroczyc sie mozna.
                                Mnie sie marzyla tam ladna kawiarnia z widokiem na Wisle, ale nie ma
                                zapotrzebowania na takie cudo. W Grudziadzu ogolnie sa male potrzeby
                                kawiarniane. Ech, szkoda juz o tym pisania.
                                • misshka Re: "NOWA" Brama Wodna 08.08.07, 21:07
                                  Albo zrobimy tak. Telewizor co wyswietla obraz z kamer, co teraz
                                  stoi na ladzie szatni w muzeum przenosimy do pomieszczenia bramy
                                  wodnej zaraz przy drzwiach. Panowie co cala dobę ten telewizor
                                  oglądają mają dziurkę w drzwiach i widzą co sie dzieje w bramie na
                                  własne oczy. Kogo przyłapią na sikaniu dostaje po ryju. Ale
                                  halabardnicy to byłoby bardziej malowniczo.
    • gologolo Re: "NOWA" Brama Wodna 09.08.07, 09:23
      Ja już napisałem, żeby się nie spierać. Ratusz wygląda ok., Fara super, Spichrze beznadziejnie jak i szare Muzeum, Brama Wodna jakby się ktoś zesr..ł na dachu i wszystko spłynęło na ściany. Oto moja opinia. Koniec tematu. Zbieramy ogórki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka