IP: 213.17.161.* 13.11.03, 08:27
Cześć,
dawno, dawno temu - prawie tak dawno jak w bajce - uczyłem sie w tej
szkole... jestem ciekaw co teraz ciekawego się u Was dzieje ...
Pozdrawiam
jacek
Obserwuj wątek
    • Gość: naata Re: II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 08:45
      Witaj,JOL!
      Nie chodziłam do tego liceum, ale może opowiesz o czasach z Twojej "bajki"?
      Młodzież chętnie posłucha a i starsi z rozrzewnieniem powrócą na chwilę do
      czasów swojej młodości?
      Pozdrawiam
      • Gość: JOL Re: II LO IP: 213.17.161.* 13.11.03, 10:07
        Z przyjemnością ... ale tylko tyle na ile czasu mi starczy ...
        ... w sklepach były pustki ( wbrew pozorom to nie bajka ! )... rozpoczął się
        stan wojenny ... 13.12.01 poszedłem jeszcze do kina ... potem, bez urzędowej
        zgody na wyjazd jeździłem po Polsce ( dla tych, którzy są za młodzi, żeby
        pamiętać - w stanie wojennym należało otrzymać zgodę z urzędu na wyjazd poza
        teren zamieszkania... )... tak rozpoczął się pierwszy rok mojej nauki w liceum.
        W tamtych czasach chodziło się na dyskoteki do "jedynki" i "elektryka" i
        podrywało dziewczyny z medyka ... moja klasa była tylko raz na wycieczce -
        nasza wychowawczyni już nigdy nie odważyła się z nami pojechać ( hihihi !!! );
        byliśmy klasą, której rokowano, że 80% nie zda matury, ale ... okazało się, że
        wszyscy zdali ( jako jedyna klasa ) i największa liczba ludzi dostała się na
        studia ... najbardziej niecierpiałem ruska i niemca. Matma - to były jaja !!!
        Trzy lata nic nie robiłem !!! A naszego nauczyciela - "Koguta" - wywalili z
        roboty za "sukcesy w nauczaniu" ... za to w IV klasi dostaliśmy w dupę !
        Przejął nas pod swoje skrzydła "Siki", którego za to czego nas nauczył, do
        dzisiaj szanuję ( maturę z matmy zdałem na 5 )... no i nie można zapomnieć o
        sławnych lekcjach PO z "Pomidorem" ... rewelacja ...
        • Gość: JOL Re: II LO IP: 213.17.161.* 13.11.03, 10:11
          Aha, jeszcze jedno ... czy mój brat nadal wisi na liście rekordzistów skoku
          wzwyż ? Data gdzieś z lat siedemdziesiątych ...
          • parkowy Re: II LO 13.11.03, 20:29
            Po wspomieniach Jola przypomiałem sobie moje przeżycie z wiadomego okresu.Wracałem z drugiej zmiany pociągiem do żonki,za Mełnem w szczerym polu zatrzymano pociąg.Na zewnątrz zaspy,w wagonie ciemno (23.30).Nagle świeci mi ktoś latarką po oczach,w ręku drugiego pepesza skierowana na mnie...Zmroziło mnie.Brakowało ,aby któryś z nich zamiast "przepustka" krzyknął :"ausweiss".horror.
            • magikos Re: II LO 13.11.03, 20:40
              Szczerze - rozrzewniła mnie Twoja historia, coprawda działo się to w
              tym "konkurencyjnym" I LO ,ale było bardzo podobnie i baaaardzo zblizony to
              był czas pozdrawiam Cię Sobieszczaku :]]]] - a może bys powiedział coś na
              temat Twojego życia już po liceum ?:]]]]]]
              • Gość: naata Re: Wspomnienia z.......dawno, dawno temu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 21:13
                Mój, po prostu został na dole.Posyłaliśmy: paczki, koce, kartki na papierosy i
                co tam jeszcze.Chodziły słuchy, że wojsko będzie strzelać, kobitki płakały,
                panikowały. Dzwoniły do mężów, wyzywały, istny horror.Pzez cały czas
                niepewność. Po wydarzeniach w Wójku, strach! Żeby było "lepiej" dostałam
                zapalenia płuc, ale nie miałam "chorobowego", he he Była wigilia,daleko od
                rodziny,jednak wspomagana przez nią (zostaliśmy bez wypłaty!).Nie bardzo
                wiedziałam co dalej? Niespodziewanie w wigilię, późnym wieczorem, wrócił
                zarośnięty tata, dzieci się cieszyły. Krążące plotki o aresztowaniach itd. nie
                pozwalały na spokój.Całe szczęście w tej kopalni obeszło się bez "draki". Tak
                to wyglądało u nas...Do lutego byliśmy bez grosza...mój,został zwolniony z
                pracy i musiał pisać podanie o ponowne przyjęcie! Inni podpisywali coś, jakby
                żal za grzechy? Nie wiem dokładnie? Co było ciekawe, w tym czasie kumple od
                piwka i nietylko,;-)Dali się poznać,jako przyjaciele albo ...niektórzy mieli
                przechlapane. W takich sytuacjach można, naprawdę, poznać ludzi. No, ale sie
                rozgadałam...
                • Gość: naata Re: Wspomnienia z.......dawno, dawno temu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 21:16
                  WUJKU!!!!!!! poprawiłam i ???wstyd jak ch..
                  • Gość: toja Re: Wspomnienia z.......dawno, dawno temu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 22:42
                    To emocje,kurcze, jak tak czytalam to mi wszystko przed oczami staje, nie byly
                    to przyjemne czasy.
                    • Gość: naata Re: Wspomnienia z.......dawno, dawno temu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 00:03
                      Nie były Toju! Nie były...Najgorsze jednak, że nasze nadzieje na lepsze i wiara
                      w "przywódców" została bezpowrotnie utracona....Mnie? Nie wiem kto to musiałby
                      być? By mógł przekonać?! A może to wszystko, to taka jedna,
                      wielka "imitacja".??? :((
              • Gość: JOL Re: II LO IP: 213.17.161.* 14.11.03, 08:42
                Po LO ... rok pracy fizycznej w Chłodni - takie tam życiowe doświadczenie ...
                potem studia na UMK ( 7 lat ! ), nauczanie w SZP 20 ... i emigracja za chlebem -
                zmiana profesji ... teraz mieszkam w znienawidzonej Warszawce i odrabiam
                zaległości ...
                • Gość: naata Re: II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 12:01
                  Kiedy zdążyłeś JOL? To wszystko załatwić? ;-))
                  Aaa, dlaczego w znienawidzonej Warszawce? Ja tam nic nie mam do Warszawy, ani
                  Warszawiaków. Przeciwnie, mam tam rodzinę, przyjaciół.Są spontaniczni,
                  gościnni. Może myślisz o karierowiczach, przyjezdnych, którzy zadają "szyku"i
                  zblizeni do pewnych kół, wytworzyli szczególna atmosferę, prawdziwym
                  Warszawiakom, zupełnie obcą???? Nie bierz tego do siebie. Piszę o ....no chyba
                  wiadomo???? ;-}}}
                  • parkowy Re: II LO 14.11.03, 13:06
                    Porozrzucało nas po świecie...Całkiem spora enklawa grudziądzan w Wa-wie się stworzyła : Jol,Silny,Warionucha i chyba As.:)
                  • Gość: JOL Re: II LO IP: 213.17.161.* 14.11.03, 13:15
                    Po pierwsze : będąc dzieckiem zwiedzałem Wa-wę i powiedziałem, że nigdy tu nie
                    zamieszkam...
                    Po drugie : duże miasta-moloch mnie nie pociągają ... mam nadzieję, że
                    nadejdzie czas, kiedy będę mógł podjąć decyzję o zmianie miejsca zamieszkania (
                    np. mazury, jezioro, las i te bajery ... albo Toruń ... )
                    • Gość: naata Re: II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 13:33
                      A, to co innego.
                      W Grudziądzu tez jest jezioro.Jest też Marusza. Ktos kiedyś na forum
                      pisał,zdaje się Wario(?),że miasto, tak atrakcyjnym uczynić można, że będzie
                      tylko dla bogatych...Może doczekamy tych czasów??? Choć ja biedna jestem...to
                      może nie tylko dla bogatych? ;-)))
                      • parkowy Re: II LO 14.11.03, 13:36
                        Mnie też ciągnie w rodzinne strony.Może kiedyś...
                        • parkowy Re: II LO 14.11.03, 13:39
                          Jol,może podzielisz się z nami Twoim zdaniem na temat obecnego Grudziądza?
                          • Gość: naata Re: II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 14:08
                            No to,jest nas...aż TROJE! ;-)))
                          • Gość: JOL Re: II LO IP: 213.17.161.* 14.11.03, 14:24
                            Strasznie rzadko bywam w Grudziądzu ... nie podobają mi się supermarkety w
                            centrum miasta ... to nie powinno się zdarzyć w żadnym mieście! Starówka
                            wyładniała ... zawsze lubiłem spacery nad Wisłą i po starówce ... wiążą się z
                            tym wspomnienia pierwszej miłości i pierwszego taniego wina ... Ci, którzy
                            chodzili do LO II pamiętają kiosk z piwem koło boiska ... spacery po parku (
                            zeszpeconym militariami ),koło którego mieszkałem no i żużel (!!! )... zawsze
                            czułem sentyment do Grudziądza i może kiedyś tu wrócę ...
                            Podoba mi się również spokój na ulicach ... zawsze jak wieżdżam do miasta z
                            przyzwyczajeniami kierowcy-warszawiaka ( nie chamskimi lecz związnymi z
                            koniecznością szybkiego przemieszczania się w korkach ... sam nie lubię
                            chamskich kierowców )to zaskakuje mnie spokojna jazda mieszkańców tego
                            grodu ...
                            • Gość: parkowy Re: II LO IP: 80.48.150.* 14.11.03, 14:52
                              Eeee,to byliśmy prawie sąsiadami,mieszkałem na Parkowej:)
                              • Gość: toja Re: II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 15:09
                                Fajnie Was czytac, same wspomienia, a moze tez z naszego regionu kosciolowego z
                                Moniuszki? Jedno nas laczy na pewno, nie lubie ruchu duzych miast a Warszwy
                                szczegolnie. Jednak spokoj Grudziadza jest martwyyyyyyy i to mnie sie nie
                                podoba.Ale jak wszyscy wtocicie to bedzie okey hehe.
                                • Gość: naata Re: II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 15:39
                                  Tak sobie myślę.....a może jakiś klub? Np."Grudziądzanie"? Jakieś pomysły? ;-))
                                  • Gość: JOL Re: II LO IP: 213.17.161.* 14.11.03, 15:53
                                    ja mieszkałem na Smoleńskiego - dawna Burskiego ... co do klubu ... czemu nie ?
                                    Pozdrawiam i do poniedziałku ...
                                    • magikos Re: II LO 15.11.03, 11:53
                                      no tak ,a co z obecnie mieszkającymi? (notabene na dworcowej :]]]])? mogę też
                                      do klubu ?:]]]]
                                      • Gość: naata Re: II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.03, 11:56
                                        Co za pytanie??? Klub Grudziądzan - forumowych przecie...:]]], ;-}}
                                        • Gość: toja Re: II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.03, 18:08
                                          Dworcowa przecie to tez nasze strony i Moniuszki te same i Rapacki blisko, no
                                          wiec bez gadania klubowicz jak sie patrzy hehe]]]]]]]]]]]]]]]]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka