kamalasundari 15.10.06, 13:14 Wybieram się do północnego Sikkimu, dolina Yumthang, 24 albo 25 października. Można tam jechać tylko w grupach przynajmniej 4 osobowych. Nas jest dwoje, więc może ktoś ma ochotę się przyłączyć?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzysztof.cukier Re: Sikkim 15.10.06, 15:42 I tak będziesz musiał podróżować po tym rejonie z przewodnikiem z miejscowego biura turystycznego więc na pewno biuro będzie miało więcej chętnych i grupka Ci się powiększy. W ubiegłym roku byłem w Gantoku i pytałem się o różne zezwolenia na niektóre części Sikkimu, jak załatwiasz je przez biura podróży to trwa to szybko i nie musisz wypełniać papierów, dawać im zdjęć itp. , jak załatwiasz to sam to niestety musisz się pomęczyć. Jak ja byłem w październiku to były problemy z podróżowaniem bo były duże osunięcia ziemi i sporo dróg było nieprzejezdnych i np.nie jeździły autobusy, sam zresztą widziałem samochody zasypane po dach. Przez te problemy wybrałem się tylko nad jezioro Tsomgo. Zezwolenia załatwiło nam biuro podróży, nie wypisywałem żadnych wniosków, nie dawałem fotek, spisali tylko dane z paszportu i to wszystko. Zezwolenia na wjazd do Sikkimu dostałem za darmo w ambasadzie w Warszawie. Odpowiedz Link