Dodaj do ulubionych

Tanzania styczeń 2014

17.09.13, 14:35
Witam
Pojawiły się bilety w dobrej cenie z Mediolanu lub Rzymu do Dar Es Salaam.
Może jest ktoś zainteresowany dwutygodniowym wypadem?
W Tanzanii chciałbym wejść na Kilimanjaro, pojechać na 3-4 dniowe safarii i może jeszcze znajdzie się czas na krótki wypoczynek na Zanzibarze.
Pozdrawiam
Robert
Obserwuj wątek
    • migi81 Re: Tanzania styczeń 2014 23.09.13, 21:53
      Witam! Też myślałam o podobnym wyjeździe.
      Podaj proszę więcej szczegółów na maila migi81@gazeta.pl.
      Pozdrawiam.
      Ania

• tomomag Re: Tanzania styczeń 2014 01.10.13, 12:22
      jeśli plany nadal aktualne to chciałbym znać jakieś szczegóły tej wyprawy bo też jestem zainteresowany od dłuższego czasu tym kierunkiem pozdrawiam
    • gorzkie_migdaly Re: Tanzania styczeń 2014 06.10.13, 19:22
      Czy powstał może jakiś zarys planu i kosztorys?
      • roobciouk Re: Tanzania styczeń 2014 06.10.13, 22:16
        Witam
        Planu szczegółowego jeszcze nie ma, czekam aż wszyscy zainteresowani zdecydują się na wyjazd, póki co są 3 osoby już zdecydowane, jak się znajdzie jeszcze jedna osoba to zaczniemy poszukiwanie biletów i ustalanie planu.Niestety koleżance nie pasował styczeń, więc przesuneliśmy wyjazd na luty.
        W tej chwili nie ma żadnych promocyjnych lotów na Kilimanjaro Airport, więc planujemy lecieć z Włoch lub UK do Dar Es Salaam.Z DES udajemy się samolotem lub autobusem do Moshi lub Arushy.W ramach aklimatyzacji robimy 2-4 dniowe safarii (Ngorongoro Crater i Serengeti National Park), potem wejście na Kilimanjaro (żeby wszystko przebiegało w miarę płynnie, chcemy żeby safarii i trekking zorganizowała nam jedna agencja), po Kilimanjaro albo udajemy się na kilkudniowy odpoczynek na Zanzibarze albo zostajemy na miejscu i "kręcimy się po okolicy" :)
        Koszta:
        przelot do DES z Włoch 1700zł, z UK (Manchester) 470 funtów (cała nasza trójka mieszka w UK, więc bardziej odpowiada nam wylot z UK)
        safarii 150-200 dolarów za dzień od osoby
        wejście na Kili 1200-1500 dolarów od osoby, zależy jaką trasę wybierzemy (Coca-Cola route odpada) i ile będzie osób w grupie
        Dużo agencji w kosztach safarii i Kili ma wliczone 2 noclegi w hotelu przed i po imprezie
        Jak ktoś ma pytania to proszę o kontakt na maila robertzgryza@yahoo.co.uk
        Pozdrawiam
        Robert
        • zbigtramp Re: Tanzania styczeń 2014 12.10.13, 20:21
          Aklimatyzacja na safari przed wejściem na Kilimanjaro? Bardzo ciekawe! Musicie ten patent sprzedać himalaistom. Ale się uśmieją.
          Pozdrawiam Zbyszek
          P.S.
          Byłem na Uhuru Peak 2 lata temu.
          • roobciouk Re: Tanzania styczeń 2014 14.10.13, 03:46
            Wiem, śmieszne ale nie każdy podczas pierwszej wizyty w Afryce, po kilkunastogodzinnej podróży może ( chce ) bezpośrednio z lotniska atakować szczyt.Dobrze, że zostało jeszcze kilka miesięcy, to ja juz, zaraz dzwonię do agencji niech tragarze czekają na lotnisku, bo się z nas na forum śmieją. ;)
            Pozdrawiam
            Robert
            • zbigtramp Re: Tanzania styczeń 2014 14.10.13, 09:13
              Myślisz, że po takiej podróży pojedziesz od razu na safari i będziesz spał pierwszą noc w Afryce w namiocie. Czyli Twój pomysł to przyjeżdżają panowie Murzynowie z agencji jeepami na lotnisko i od razu cyk na safari. Równie śmieszny pomysł do opatentowania.
              A tak na poważnie, to zawsze 2 pierwsze dni spędzicie w Moshi lub Arushy. Więc Twój wpis oznacza, że nie za bardzo masz pojęcie o tym co innym proponujesz. Aklimatyzację to możesz złapać w Alpach wyjeżdżając tam 3-4 tygodnie wcześniej.
              Pozdrawiam Zbyszek
              P.S. Na safari w Tanzanii byłem 2 razy, na Zanzibarze również.
              • kuso50 Re: Tanzania styczeń 2014 14.10.13, 14:11
                Mam pytanie sam podróżujesz czy z grupą?
                • zbigtramp Re: Tanzania styczeń 2014 14.10.13, 15:37
                  Przeważnie podróżuję ze swoimi znajomymi i są to podróże organizowane na własne rękę. W Tanzanii byłem 2 razy, raz to było wejście na Kili plus safari, drugim razem safari plus Zanzibar (tym razem zabrałem swoją żonę).
                  Pozdrawiam Zbyszek
                  • roobciouk Re: Tanzania styczeń 2014 18.10.13, 20:30
                    To może nauczy się Pan czytać posty ze zrozumieniem, zanim zacznie Pan kogokolwiek pouczać i wyśmiewać. Jest wyraźnie napisane, że SZCZEGÓŁOWEGO PLANU JESZCZE NIE MAM.
                    W ciągu ostatnich kilku lat zorganizowałem dla siebie i znajomych kilkanaście wypadów w Europie i kilka kilkutygodniowych wyjazdów do Azji, jakoś nikt się nie skarżył ;)
                    Pana posty nic ciekawego nie wnoszą, więc proszę sobie znaleźć inny temat do trollowania.
                    • zbigtramp Re: Tanzania styczeń 2014 18.10.13, 22:20
                      Słuchaj mało sympatyczny człowieku. Jak poprzednie wyjazdy organizowałeś tak jak ten próbujesz to współczuję uczestnikom. Nie dziwię się, ze szukasz ludzi na forum ponieważ znajomi nie chcą już z Tobą jechać. To nie ja napisałem, że safari ma służyć aklimatyzacji tylko Ty durniu. Skoro wypowiadasz się na forum to bierz odpowiedzialność za swoje słowa i nie dziw się, że za głupotę ktoś Cie wyśmiewa, szczególnie, że zrobił już tą trasę i może pochwalić się wejściem tam gdzie Ty dopiero planujesz. Nie ma co się obrażać, że ktoś wyśmiał Twój pomysł na aklimatyzację, bo jest kompletnie idiotyczny. I kto tu jest trollem dupku.
                      • roobciouk Re: Tanzania styczeń 2014 20.10.13, 20:45
                        To co teraz będziemy się od dupków wyzywać? A co potem? Umówimy się gdzieś na trasie i bedziemy się bić? hahahaha
                        Sprawę "aklimatyzacji" chyba wyjaśniłem jasno, ale skoro masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem to juz nie jest mój problem.
                        Rany, teraz to boję się założyć następny temat z wyjazdem do Kambodży w marcu ;)
    • kiken2 Re: Tanzania styczeń 2014 30.10.13, 21:31
      Witaj,

Jestem chetna na wyjazd . Na kili nie wchodze. Interesuje mnie reszta programu. Zwlaszcza zaklimatyzowanie ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka