miss_paradox 09.11.08, 22:08 Witam serdecznie, Czy moglibyście polecić miejsce w Havanie gdzie warto świętować 30stkę? z góry dzięki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mojito Urodziny w Hawanie. 11.11.08, 07:20 Hola Amiga, Urodziny nalezy odpowiednio celebrowac przez caly dzien. W Hawanie mozesz zaczac od porannego wolnego spaceru na Malecon (nabrzeze) ciagnacego sie od Miramar przez obrzeze Vedado i Centro Habana az do ujscia zatoki Habana Vieja (Stara Hawana). Najlepiej zaczac spacer od hotelu Nacional i isc na wschod, w kierunku Starej Hawany. Habaneros nazywaja Malecon "el sofa" i rzeczywiscie Malecon przypomina stary wygodny i towarzysko uzyteczny mebel rodzinny. Przy odrobinie szczescia podplynie do Ciebie zlotoluski marlin i w wybranym przez Ciebie jezyku zapyta o dwa Twoje urodzinowe zyczenia. Obecnie tylko dwa poniewaz mamy ogolnoswiatowy kryzys ekonomiczny i nawet na Kubie oszczedza sie na zyczeniach . W Starej Hawanie powinnas zajrzec do slynnej La Bodeguita del Medio na swoje pierwsze urodzinowe mojito. Pozniej idac pare przecznic San Ignacio dojsc do Calle (ulica) Obispo i kierujac sie w lewo dotrzec do hotelu Ambos Mundos. Na ogrodowym dachu hotelu jest interesujacy bar Parrillada Hemingway z widokiem na port i wplywajace/wyplywajace do/z portu statki. Saczac kolejne urodzinowe mojito mozesz rozwazyc obejrzenie pokoju hotelowego w ktorym mieszkal Hemingway i w ktorym napisal "Komu bije dzwon". Po wyjsciu z hotelu, juz bez kluczenia, idz caly czas prosto Obispo do konca (rog Monserrate) do El Floridita. Tutaj wypij urodzinowe daiquri - najlepiej robione w Hawanie. W obu restauracjach mozesz rowniez dobrze zjesc ale jest to dosc kosztowne przedsiewziecie. Zjesc mozesz kameralnie (comida criolla) i znacznie taniej w hawanskich "paladares" - malych,prywatnych restauracjach. Kazdy wskaze Tobie jego zdaniem najlepsza. Moze to byc Aires w poblizu Uniwersytetu, moze to byc Calle 12 i moze to byc uznawana za najlepsza w Hawanie - La Esperanza. Obiad dwa dwoch osob w E. lacznie z napiwkiem (propina) cofnie Wasz budzet o okolo USD 50.00 Jezeli lubisz celebrowac przy swiecach przywiez do Hawany swoje. Jest to bardzo popularne miejsce i dobrze jest wczesniej zrobic rezerwacje. Na pewno nie bedziecie rozczarowani. Nawet jezeli nie palisz to z okazji okraglych urodzin mozesz rozwazyc szarpniecie sie na cygaro z najwyzszej polki Cohiba, Partagas lub Monte Christo. Trzydziesci lat ma sie tylko raz . Cygara na sztuki mozesz kupic w La Taberna na Calle Baratillo w poblizu hotelu Santa Isabel. W T. mozesz rowniez sprobowac najlepszy kubanski rum - Havana Club Anejo (5-7 letni). Habaneros przysiegaja na milosc do Fidela C., ze w Tabernie robia tez najlepsze w Hawanie mojito. Bedziesz juz mogla to potwierdzic lub zaprzeczyc. Jezeli bedziesz miala jeszcze ochote potaczyc (salsa, boleros) to przyjemnie rozrywkowym miejscem jest Ache Disco w hotelu Cohiba. Jezeli reszte wieczoru chcialabys jednak spedzic juz na siedzaco to mozesz wybrac jeden z licznych (i nie tanich) kabaratow prawie paryskich. Jak szalec urodzinowo to szalec! Nastepnego dnia, kolo poludnia, mozesz ponownie usiasc na Malecon kupic u "babci" "cerveza (Cristal lub Hatuey) y mani" i z satysfakcja i optymizmem przejsc na druga strone "30". Mozesz rzucic za siebie kilka monet "centavos" i postanowic wrocic do Hawany za 10-15 lat. "Cuba libre" bedzie wowczas konkurowala z mojito i cofniesz sie z sentymentem w czasie. Feliz cumpleanos y muchos anos mas! Te deseo lo mejor! m. Odpowiedz Link
miss_paradox Re: Urodziny w Hawanie. 11.11.08, 20:35 Och dzieki! Zaczytalam się To będzie 30stka męża i myślałam wlasnie wczesniej o kabarecie. powinno mu się spodobać. A jaki kabaret polecasz? Czy da się zamówic bilety online, bo chcialabym, zeby to byla niespodzianka. Odpowiedz Link
mojito Kabaret Tropicana. 12.11.08, 08:24 miss_paradox napisała: " To będzie 30stka męża i myślałam wlasnie wczesniej o kabarecie." W Hawanie wszystkie drogi wieczorem prowadza do kabaretu Tropicana. Warty jest obejrzenia i powinien sie podobac mezowi. Kabaret jest swojego rodzaju ewenementem. Przetrwal rewolucje i zbliza sie wiekiem do siedemdziesiatki. Kolorowe i bogato iluminowane przedstawienie odbywa sie pod golym niebem - daleka analogia do naszej sopockiej opery lesnej. W imponujacym muzycznie, tanecznie i kolorystycznie "show" wystepuje okolo 200 tancerek z kilometrami biezacymi nog i w spranych, najwidoczniej, kusych kostiumach. W swoim widowiskowym tancu z kandelabrami na glowie maja na niej wiecej niz na reszcie ciala. Bilety na "show" mozna zarezerwowac w recepcji kazdego hotelu w Hawanie. Cena, w zaleznosci od miejsca (stolika) i menu, waha sie w granicach US$ 100.00. W ta cene jest wliczony dowoz z hotelu do dzielnicy Marianao w ktorej jest kabaret. Skoro ma to byc niespodzianka bedziesz musiala to dyskretnie zalatwic sama w recepcji hotelu. Przy mniejszym oblozeniu kabaretu mozna kupic bilety o polowe tansze (przed wejsciem do Tropicany) z siedzeniem przy barze. Jedzenie oferowane w Tropikanie jest zdecydowanie mniej atrakcyjne niz przedstawienie. W cenie jest rowniez mala butelka (cwiartka chyba) rumu na twarz. Przedstawienie i rum odwroci zupelnie Wasza uwage od jedzenia . Wybierzcie opcje bez jedzenia. Glowne i najbardziej interesujace taneczne przedstawienie trwa od 21:30 do okolo polnocy. Pozniej troche przynudzaja piosenkarze z chorkami w tle. Po przedstawieniu zaczyna sie dyskoteka i trwa do rana. Miej w torebce dwa/trzy oryginalne cygara (habanos), obcinacz do cygar i zapalniczke/zapalki (nie z Sianowa . Podczas przedstawienia, po pierwszym urodzinowym toascie, obetnij koniec cygara (ten obciety koniec, blizszy banderoli, wklada sie do ust), zapal je i podaj mezowi z zyczeniami. Bedzie sie czul tak jak milion pesos (wymienialnych - CUC). Zrobisz ponownie na nim piorunujace wrazenie znajomoscia "obslugi" cygara . Cygar nie kupuj pod zadnym pozorem od pssst-handlarzy. Wszelkie opowiesci o wujku majacym dostep do oryginalnych "habanos" sa zwyczajna konfabulacja. Monopol na sprzedaz cygar ma panstwo. Od handlarza kupisz tylko zalosna podrobke. Jezeli bedziesz miala mozliwosc kup cygaro z napisem na banderoli "Totalmente a mano". Sa robione calkowicie recznie i nie ma juz lepszych cygar. Po nich zaczyna sie juz niebo . Gdyby przedstawienie zostalo odwolane z powodu deszczu to drugim, alternatywnym, wyborem moze byc kabaret Parisien w hotelu Nacional. Kabaret nie jest tak atrakcyjny jak Tropicana ale kosztuje o polowe mniej. Ma w cenie obiad. O jedzeniu w kabaretach juz pisalem. Jezeli ogladaliscie film "Godfather" to hotel sentymentalnie przeniesie Was w czasy Batisty. Nie jestem pewien czy mozna kupic bilety na Tropikane bezposrednio on-line. Uboga strona www.cabaret-tropicana.com na to nie wskazuje. Znalazlem kanadyjska strone oferujaca bilety na "show" ale sa one drozsze o prowizje i nie ma sensu przeplacac za i tak nietanie bilety. Kup je juz na miejscu, w Hawanie. Saludos! m. Odpowiedz Link
miss_paradox Re: Kabaret Tropicana. 12.11.08, 22:39 Hej, Swietnie się ciebie czyta, rozpala wyobraźnie he Serdeczne dzieki za wszelkie wskazówki. Wybierzemy sie do Tropicany. Pozdrawiam PS. A ty tam mieszkasz, ze tak dokladnie sie orientujesz? Odpowiedz Link
mojito "Kuba wyspa jak wulkan goraca" :). 13.11.08, 04:43 Hola Amiga, Klikam z kraju w ktorym wydawanie pieniedzy na Kubie jest wykroczeniem karanym bolesna grzywna. W ktorym w trzech portach lotniczych obslugujacych czarterowe loty do Hawany neonowy napis w kolorze mlodych, juz opierzonych, flemingow przypomina podroznym: Cuba = Embargo. Jakkolwiek by bylo to... Navigare necesse est, vivere non necesse est . www.youtube.com/watch?v=lFD6ohHuFoQ Saludos y buen viaje/bon voyage, m. Odpowiedz Link
pg179 Re: świętowanie 30stki w Havanie 13.11.08, 12:50 Hej Tropicana jest świetnym miejscem na zakończenie takiego dnia. Bilety w cenie 70, 80, 90 CUC za osobę w zależności od miejsca. Ja miałem te za 80 i powiem że miejsca były na prawdę super. W cenie masz ćwiartkę złotego havana club, kieliszek wina musującego, 1szt kubańskiej coli i przekąski w stylu krakers z pastą serem i wędliną na głowę. Bilety kupowaliśmy w naszym hotelu ale niestety dojechać musieliśmy sami, na szczęście droga jest bardzo prosta. Pamiętaj o odpowiednim stroju, szczególnie dla męża (krótkie spodnie i sandały raczej nie wchodzą w grę) Odpowiedz Link
miss_paradox Re: świętowanie 30stki w Havanie 15.11.08, 00:37 już wiem Mojito skad klikasz Mam jeszcze pytanie, czy mozna kupic bilety na kabaret w dzien wystepu? Przybedziemy jeden dzien przd urodzinami. Odpowiedz Link
mojito Re: świętowanie 30stki w Havanie 15.11.08, 06:57 Mozna. Kasy sa otwierane kolo poludnia i sprzedaja bilety przez pare godzin. Mozna tez zaryzykowac i pojawic sie przy wejsciu do Tropikany okolo 20:30 i kupic tansze- tylko przy barze miejsca. Jezeli nie zamierzacie jesc obiadu to warto to rozwazyc. Mozna poprosic w recepcji hotelu aby zadzwonili i zapytali czy sa jeszcze miejsca. Tropikana to rzadowa fabryka do "drukowania" waluty mieszczaca okolo 1,000 widzow. Przedstawienie cieszy sie nieslabnacym powodzeniem wsrod odwiedzajacych Kube i bywa, ze caly "show" jest Odpowiedz Link
mojito Re: świętowanie 30stki w Havanie 15.11.08, 07:05 Wydaje mi sie, ze dolna czesc postu zostala elektronicznie zjedzona. Wysle wiec raz jeszcze. Tropikana to rzadowa fabryka do "drukowania" waluty mieszczaca okolo 1,000 widzow. Przedstawienie cieszy sie nieslabnacym powodzeniem wsrod odwiedzajacych Kube i bywa, ze caly "show" jest wyprzedany. Dlatego praktyczniej i bezpieczniej bedzie zajac sie kupnem biletow zaraz po Waszym pojawieniu sie w hotelu. W przypadku pojawienia sie jakichkolwiek trudnosci z biletami pamietaj, ze zlozony w prostokat banknot z podobizna Lincolna (5) lub przy wiekszych trudnosciach - Hamiltona (10) z wyraznie pokazujaca nominal strona czyni cuda i zaopatruje Was w bilety. Uwaga: banknot z Washingtonem (1) w tym przypadku cudu nie czyni . Wczesniejsza uwaga wyzej o koniecznosci "podrasowania" ubioru jest sluszna. No T-hirts, shorts and sandals! Najpraktyczniej bedzie kupic butelke rumu i coca-coli i zrezygnowac z opcji kolacyjnej. "Cuba libre" sama w sobie bedzie atrakcja .Przy okazji odswiez znajomosc krokow salsy meza lub naucz meza podstawowych ruchow pod pretekstem pobytu w tropiku. Moze sie zdarzyc, ze podczas konczacego przedstawienie finalu jedna z wchodzacych miedzy publicznosc tanczaca "habanera" zaprosi meza do tanca. Bedzie Tobie pozniej wdzieczny za nauke. Za robienie zdjec i filmow placi sie dodatkowo. Na miejscu zdjecia moze Wam zrobic obecny podczas przedstawienia fotograf. Troche bardziej okrojone i skromniejsze przedstawienie Tropicany mozna rowniez obejrzec 850 km dalej - w Santiago de Cuba. Salud! m. Odpowiedz Link
miss_paradox Re: świętowanie 30stki w Havanie 15.11.08, 23:40 dzięki!! Jedziemy juz za dwa tygodnie! A tak przy okazji, czy to prawda, ze nie mozna mieć ze sobą laptopa, bo mogą go zarekwirować na lotnisku? Jeśli tak, to czy sa jakies problemy ze zgraniem zdjec? Odpowiedz Link
mojito Kontakt ze swiatem. 17.11.08, 05:41 Nieprawda. Mozna miec laptop na Kubie. Zglasza sie przy wjezdzie i trzeba pokazac przy wyjezdzie. Jezeli zamierzasz korzystac ze www.skype.com to zabierz ze soba sluchawki i mikrofon. Rozmowy miedzynarodowe sa drogie na Kubie. Unikaj jak zarazy telefonowania z hotelu. Minuta z Europa kosztuje ponad 6.00 CUC. Z telefonow publicznych ponad 4.50 CUC. W wiekszych turystycznych hotelach mozesz kupic karte do laptopa. W hotelu Melia Cohiba w dzielnicy Vedado (Paseo miedzy 1 i 3 calle) w hotelowym business center karta dwugodzina (nie mozna juz kupic karty godzinnej) kosztuje 12 CUC. Polaczyc sie mozna z kazdego miejsca w lobby hotelowym. Inne hotele maja ceny wyzsze. Karta z danego hotelu dziala tylko w tym hotelu. Hotel ma rowniez dyzurnego fachowca IT ktory pomoze Tobie z ewentualnymi wyzwaniami internetowymi. Gdybys miala jakies sprawy fotograficzne do zalatwienia to bardzo dobrym miejscem w Hawanie jest "photo center" w International Press Center na rogu (esquina) La Rompa i Calle O rowniez w Vedado. Jezeli znajdziesz troche wolnego miejsca w walizkach to otworz swoja szafe i zrob w niej czystke przedswiateczna. Na Kube leci sie z wypchanymi walizkami a wraca z prawie pustymi. Saludos y buen viaje, m. Odpowiedz Link
miss_paradox Re: Kontakt ze swiatem. 17.11.08, 20:49 serdeczne dzieki za odowiedź! Pozdrawiam Odpowiedz Link
pollyru Re: Kontakt ze swiatem. 29.11.08, 23:55 Tropicana jest przeżyciem, które warto zaliczyć, pomimo absurdalnie wysokiej ceny. Byłam zachwycona. Na pewno piękna oprawa urodzinowa. Ale jeszcze bardziej zachwycona byłam partyzanckim sposobem świętowania swojego 3 krzyżyka - Impreza po kubańsku - butelka rumu + TuKola, noc, Malecon, sakramenckie wietrzysko i co 5 minut prysznic rozjuszoną falą. Jak ktoś lubi 'się trochę ubrudzić' polecam, przy okazji można zawrzeć barwne znajomości z zabłąkanymi przechodniami Odpowiedz Link
mojito O Kubie - duzo, dlugo i ciekawie. 06.12.08, 03:09 www.nytimes.com/2008/12/07/magazine/07cuba-t.html?_r=1&hp Saludos para todos, m. Odpowiedz Link
patea Re: O Kubie - duzo, dlugo i ciekawie. 12.05.09, 15:27 Miss_paradox, napisz jak udaly sie urodziny i czy dotarliscie do Tropikany? Pozdrawiam. Odpowiedz Link
brazowa.jola Re: świętowanie 30stki w Havanie 04.10.09, 09:46 My w Tropikanie obchodziliśmy 35 rocznicę mojego narzeczonego. Polecam. Odpowiedz Link