Dodaj do ulubionych

Lampy LED na Miłej

06.11.11, 17:25
Kolejny sukces ekipy rządzącej. To co przeczytałem na stronie urzędu powaliło mnie. Przy domach jednego z łomiankowskich deweloperów zainstalowano 6 lamp LED, które mają oszczędzac prąd. Oszczędnościowe lampy wybawią Łomianki z wszelkich kłopotów. Inne parametry są mniej ważne. Myślę, że informację o nowych lampach wytworzył wicek Piotruś. Wszak zna się na tym najlepiej. Szkoda tylko, że INDRA zupełnie nie pasuje do katolickich Łomianek. INDRA to przecież azjatyckie bóstwo, król bogów, pan wojny i do tego palił trawkę. Czyżby jakiś rozłam na linii urząd - ksiądz dziekan? A tak na poważnie pytam się:
1. Czy był przetarg?
2. Jaki będzie zwrot inwestycji?
3. Kto za tym stoi?
POzdrowienia.
Obserwuj wątek
    • vox.populi666 Re: Lampy LED na Miłej 06.11.11, 17:29
      A któryż to developer, ma taką siłę przebicia?
      Lampy LED, a może i nowy asfalt?
      Dobre, to chyba konkurencja stefana, bo go ostatnio coś ,,zamurowało,, .
      Cienista , a teraz lampy na Miłej. To może wrócimy do haseł ,,zrównoważony rozwój-dla Łomianek,, ale dla całości - nie wybranej ulicy.
    • lomianki2011 Re: Lampy LED na Miłej 06.11.11, 18:58
      Sprecyzuj - jesteś zadowolony czy niezadowolony?
      • mezar73 Re: Lampy LED na Miłej 06.11.11, 19:15
        Niezadowolony, bo nie zrobił tego burmistrz z PO.
      • vox.populi666 Re: Lampy LED na Miłej 06.11.11, 19:19
        lomianki2011 napisał:

> Sprecyzuj - jesteś zadowolony czy niezadowolony?

Precyzuje- jestem zadowolona. Zadowolona , gdyż zawsze to jedna ulica mniej w Łomiankach jeżeli chodzi o montaż nowoczesnego oświetlenia. Lepiej że jako wspólnota mamy. Gorzej , że mamy na ulicach nie zawsze priorytetowych dla Gminy, co nie znaczy że nasz priorytet jest ten sam, co developera budującego przy ulicy Miłej. I wcale nie chodzi mi o budownictwo sakralne.
        Właśnie, bym zapomniała -czy już można otrzymywać w Urzędzie warunki zabudowy?
        Czy po zamontowaniu lamp coś oświeciło Architekturę? czy już odblokowano wydawanie zgody pod budownictwo?
        Jedno z drugim niby nie ma związku, ale jak się tak przyjrzeć dokładniej to........?
        • jwc3 Re: Lampy LED na Miłej 06.11.11, 19:55
          vox,
          co prawda dawno nie byłem w Dziekanowie Leśnym, ale kiedyś była to jedna z dłuższych jego ulic. Wnioskuję z tego, że 6 lamp LED to malutka jaskółka, która wiosny (jasności) nie czyni. Oby, za tak wielkim sukcesem, naszej władzy nie przyszło do głowy stawianie pomnika (może nawet dwóch?) bogowi INDRA. Dlaczego dwóch? Bo najbardziej znany pomnik boga INDRA to taki, gdzie siedzi na trzech słoniach. Jeżeli mamy 6 lamp, to znaczy, że mamy już cokoły pod dwa pomniki. "Kochana władzo, do roboty!!! Może kolejne obligacje?
          POzdrowienia.
    • prawda_online Re: Lampy LED na Miłej 06.11.11, 20:57
      A ja byłem w Dziekanowie Leśnym i widziałam lampy w Miłej, naprawdę robią wrażenie i znacznie ułatwia przemieszczanie na tej ulicy w szczególności gdy ludzie wychodzą z kościoła wcześniej było trzeba bardzo uważać bo nic nie było widać.
      Lamp nie można zawdzięczać developerowi tylko Sołtysowi Dziekanowa Leśnego oraz mieszkańcom, którzy walczyli o to oświetlenie od 2lat
      Do oświetlenia przyczyniło się dwóch burmistrzów Pan Pszczółkowski, który stworzył dokumentacje i nie miał już możliwości kontynuowania( przegrana w wyborach) oraz Pan Dąbrowski, który kontynuował inwestycje.
      Według mnie pomysł i inwestycja jak najbardziej trafione!
      • lomek2 Re: Lampy LED na Miłej 07.11.11, 00:09
        Dla lampy rtęciowej 250W i odpowiedniej mocy świetlnej lampy LED (50W), zysk na prądzie w przypadku tej drugiej wynosi 0,2kWh czyli 10groszy/godzinę. Założyłem koszt prądu do oświetlenia ulic 50gr/kWh; niech mnie ktoś poprawi jeśli zna dokładniejszą kwotę.
        Przy optymistycznym założeniu czasu życia lampy LED 30.000h, zysk na prądzie przez cały czas jej eksploatacji wyniesie 3.000zł. Dodajmy do tego koszt wymiany żarników rtęciowych pesymistycznie 4x po 100zł (żarnik 25zł + wymiana 75zł), czyli razem 3400zł zysku na lampie LED.
        I teraz pytanie - ile droższe było zainstalowanie latarni LED od "zwykłej" latarni rtęciowej? Czyli jaka różnica w cenie sprzętu, bo robocizna jest ta sama.
        Jeśli więcej niż 3000zł, to pieniądze zostały zmarnowane, jeśli mniej, to inwestycja miała SENS EKONOMICZNY.
        • swojak_net Re: Lampy LED na Miłej kupione w BARGO ??? 07.11.11, 09:41
          lomek2 napisał:

> Dla lampy rtęciowej 250W i odpowiedniej mocy świetlnej lampy LED (50W), zysk na
          > prądzie w przypadku tej drugiej wynosi 0,2kWh czyli 10groszy/godzinę. Założyłe
          > m koszt prądu do oświetlenia ulic 50gr/kWh; niech mnie ktoś poprawi jeśli zna d
          > okładniejszą kwotę.
          > Przy optymistycznym założeniu czasu życia lampy LED 30.000h, zysk na prądzie pr
          > zez cały czas jej eksploatacji wyniesie 3.000zł. Dodajmy do tego koszt wymiany
          > żarników rtęciowych pesymistycznie 4x po 100zł (żarnik 25zł + wymiana 75zł), cz
          > yli razem 3400zł zysku na lampie LED.
          > I teraz pytanie - ile droższe było zainstalowanie latarni LED od "zwykłej" lata
          > rni rtęciowej? Czyli jaka różnica w cenie sprzętu, bo robocizna jest ta sama.
          > Jeśli więcej niż 3000zł, to pieniądze zostały zmarnowane, jeśli mniej, to inwes
          > tycja miała SENS EKONOMICZNY.
          >

Ciekawe gdzie były kupione? Może w Bargo, firmie ojca wicka Rusieckiego?
          • lomek2 Re: Lampy LED na Miłej kupione w BARGO ??? 07.11.11, 11:22
            Bargo to siec hurtowni elektrycznych a nie jeden sklep w Łomiankach. Nie wiem czy siec jest własnością Rusieckich. Również nie wiem, i nie widzę podstaw do formowania insynuacji, że ktoś sobie ustawił inwestycje gminne pod prywatne interesy.
            Chyba że, swojak, masz na ten temat konkretną weryfikowalną wiedzę, którą jesteś w stanie udowodnić przed sądem w razie zarzutu pomówienia osoby publicznej.
            • swojak_net Re: Lampy LED na Miłej kupione w BARGO ??? 07.11.11, 12:56
              lomek2 napisał:

> Bargo to siec hurtowni elektrycznych a nie jeden sklep w Łomiankach. Nie wiem c
              > zy siec jest własnością Rusieckich. Również nie wiem, i nie widzę podstaw do fo
              > rmowania insynuacji, że ktoś sobie ustawił inwestycje gminne pod prywatne inter
              > esy.
              > Chyba że, swojak, masz na ten temat konkretną weryfikowalną wiedzę, którą jeste
              > ś w stanie udowodnić przed sądem w razie zarzutu pomówienia osoby publicznej.
              >

W ramach potrzenia na ręce świątobliwych może ktoś z radnych zada pytanie na sesji, gdzie zostały kupione lampy. Ja im kompletnie nie ufam między innymi po akcji z umieszczeniem na youtubie fragmentów sesji.
              • jwc3 Re: Lampy LED na Miłej 07.11.11, 17:08
                Jakoś bardzo cicho zachowuje się nasza władza kochana. Sprawdziłem w budżecie, czy inwestycja była zatwierdzona przez Radę Miasta. Była. 97.000 zł, rozłożone na dwa lata (za 6 lamp to chyba dużo?) - Oświetlenie w ulicy Miłej. Mam tylko wątpliwości, czy kościół buduje się przy Miłej? Adres co prawda Miła 52, ale z tego co pamiętam to raczej pomiędzy Miłą a Kolejową, przy ulicy bez nazwy. Może rzeczywiście radni z Dziekanowa Leśnego Krzysztof Wawer i Kamil Kaczyński powinni wyjaśnic tę drobną sprawę całej Radzie. Ja nigdy nie negowałem rozwiązań innowacyjnych. Jestem całkowicie za i proszę o więcej!!!. Dlaczego jednak lamp nie ma przy kościele?
                POzdrowienia.
                • lomek2 Re: Lampy LED na Miłej 07.11.11, 21:30
                  To już norma (nie mylić z "normalne"), że inwestycje za kasę społeczną są 3x droższe niż by to budował sobie ktoś prywatny z tych samych materiałów.
                  Nigdy nie byłem w stanie pojąc jak gładko takie rzeczy przechodzą przez wszystkie instancje decyzyjne i kontrolne.
                  • 321art Re: Lampy LED na Miłej 07.11.11, 22:41
                    lomek2 napisał:

> To już norma (nie mylić z "normalne"), że inwestycje za kasę społeczną są 3x dr
                    > oższe niż by to budował sobie ktoś prywatny z tych samych materiałów.
                    > Nigdy nie byłem w stanie pojąc jak gładko takie rzeczy przechodzą przez wszystk
                    > ie instancje decyzyjne i kontrolne.
                    >
                    Tu się lomku 2 całkowicie z tobą zgadzam. Oczekuje na spadek kosztów inwestycji gminnych , , wszak bum budowlany skończył się kilka lat temu a ceny się zatrzymały lub nieco stopniały, może pora na wietrzenie urzędu?
                  • tamtamtuptup Re: Lampy LED na Miłej 07.11.11, 23:16
                    jwc3 napisał:
                    >>>> 1. Czy był przetarg?
                    > >>>2. Jaki będzie zwrot inwestycji?
                    lomek2 napisał:
                    >>> I teraz pytanie - ile droższe było zainstalowanie latarni LED od "zwykłej" lata
                    >>> rni rtęciowej? Czyli jaka różnica w cenie sprzętu, bo robocizna jest ta sama.
                    >>> Jeśli więcej niż 3000zł, to pieniądze zostały zmarnowane, jeśli mniej, to inwes
                    >>> tycja miała SENS EKONOMICZNY.
                    jwc3 napisał:
                    >> czy inwestycja była zatwierdzona przez Radę Miasta. Była. 97.000 zł, rozłożone
                    >> na dwa lata (za 6 lamp to chyba dużo?) - Oświetlenie w ulicy Miłej.
                    lomek2 napisał:
                    > To już norma (nie mylić z "normalne"), że inwestycje za kasę społeczną są 3x dr
                    > oższe niż by to budował sobie ktoś prywatny z tych samych materiałów.

To jak bo nie załapałem w końcu jest jakiś efekt ekonomiczny czy tylko szum sołtysowo-urzędowy szum medialny??????
                    • lomek2 Re: Lampy LED na Miłej 08.11.11, 00:35
                      Sądzę że ciężko będzie wytłumaczyć sens ekonomiczny postawienia latarni w cenie 18 tysięcy złotych za sztukę nawet gdyby miała świecić za darmo.
                      Tak to u nas jest. Za Pszczółkowskiego gmina pobudowała latarnie nawet na prywatnej ulicy. Ze nie wspomnę o próbie zbudowania wodkanu dla Marcpolu leżącego w sąsiedniej gminie.
                      A ja się zastanawiam czy jeszcze ktoś musi ZNOWU zginąć na opasce w Dziekanowie, żeby mieszkańcy kilkunastu ulic którzy tamtędy chodzą (między innymi dzieci z i do szkoły) doczekali się choćby jednej latarni. Zwykłej, nie mysi być LED.
                      • tuzimka Re: Lampy LED na Miłej 08.11.11, 12:15
                        lomek2 napisał:> Ze nie wspomnę o próbie zbudowania wodkanu dla Marcpolu leżącego w
                        > sąsiedniej gminie.

Możesz przypomnieć i bliżej opisać tę próbę?
                        • lomek2 Re: Lampy LED na Miłej 08.11.11, 13:57
                          Nie chce mi się szukać. Wnikliwy sam znajdzie. Z grubsza chodziło o to, ze mimo niemal zupełnie takiego samego marazmu w budowie wodkanu jak za Sokołowskiego w całej gminie, ekipa poprzedniej kadencji uznała za "niezwykle pilną potrzebę" pociągnięcie instalacji do Izabelina, gdzie stoi MarcPol. Kiedy zaczęły się pojawiać głosy obnażające motywy tej decyzji, tłumaczenie było takie że "to jest instalacja dla Dąbrowy a MarcPol to tylko tak przypadkiem i zupełnie przy okazji". Po czym sprawa została wyciszona, jak to zwykle z niewygodnymi spawami bywa.
                          Na forum jest parę wątków na ten temat.

Z tymi latarniami na prywatnej ulicy miej pamiętam. Zdaje się, że się okazało, że na tej ulicy mieszka kierownik US. Ale pewności nie mam.
                          • tuzimka Re: Lampy LED na Miłej 08.11.11, 14:05
                            Chodzi o to, że była to zupełna brechta puszczona w obieg, żeby możliwie zaszkodzić Pszczole.
                            Szkoda, że Ci się nie chciało poszukać :(
                            • lomek2 Re: Lampy LED na Miłej 08.11.11, 14:09
                              Aż takiej sklerozy nie mam. Tłumaczeń urzędników było co niemiara. Pewnie nawet w historycznych gazłomach się to znajdzie.
                              • tuzimka Re: Lampy LED na Miłej 08.11.11, 14:13
                                O diagnozie pogadamy, jak poszukasz.
                                • lomek2 Re: Lampy LED na Miłej 08.11.11, 14:28
                                  Pytałaś to sama szukaj. Od kiedy to wystarczy spytać żeby inni spieszyli usługiwać?
                                  Mnie to do niczego nie jest potrzebne.
                                  • tuzimka Re: Lampy LED na Miłej 08.11.11, 14:47
                                    Ja tylko prosiłam, żebyś poszukał dla własnej pewności. Czyli oprócz sklerozy wykazujesz się też zasadniczym lenistwem.
      • 321art Re: Lampy LED na Miłej 07.11.11, 22:45
        prawda_online napisała:

> A ja byłem w Dziekanowie Leśnym i widziałam lampy w Miłej, naprawdę robią wraże
        > nie i znacznie ułatwia przemieszczanie na tej ulicy w szczególności gdy ludzie
        > wychodzą z kościoła wcześniej było trzeba bardzo uważać bo nic nie było widać.
        > Lamp nie można zawdzięczać developerowi tylko Sołtysowi Dziekanowa Leśnego oraz
        > mieszkańcom, którzy walczyli o to oświetlenie od 2lat
        > Do oświetlenia przyczyniło się dwóch burmistrzów Pan Pszczółkowski, który stwo
        > rzył dokumentacje i nie miał już możliwości kontynuowania( przegrana w wyborach
        > ) oraz Pan Dąbrowski, który kontynuował inwestycje.
        > Według mnie pomysł i inwestycja jak najbardziej trafione!
        Tak sołtysie lampy na pewno robią wrażenie.
        • 2hestia Re: Lampy LED na Miłej 08.11.11, 12:06
          Lomek2 napisał gmina pobudowała latarnie nawet na prywatnej ulicy
          Możesz napisać, która to ulica?

• stefanprawo Re: Lampy LED na Miłej 08.11.11, 12:21
            przedłużenie ulicy Miłej na odcinku do kościoła jest drogą gminną a nie prywatną. Lampy LED super jednak bardzo udana inwestycja na lata. Trochę smutno,że takie lampy zamontowano na bocznej uliczce przy drodze do nowego,kolejnego kościoła...mogły by uświetnić na przykład ulice Warszawską...,ale mimo wszystko fajnie,że cywilizacja zaczyna się rozwijać w naszej gminie chociaż powtarzam szkoda,że dobocznej uliczki przy drodze do obiektu kultu religijnego....chociaż muszę powiedzieć,że nieco wcześniej gmina na tej uliczce prowadzącej do kościoła wylała też asfalt chociaż były pilniejsze potrzeby no ale zostawmy to i cieszmy się z lamp LED
          • lomek2 Re: Lampy LED na Miłej 08.11.11, 13:59
            Poszukaj na forum około 4 lata wstecz. Stefan się jeszcze wtedy był nie narodził dla społeczeństwa, więc nie wie o co biega.
            • 2hestia Re: Lampy LED na Miłej 08.11.11, 14:50
              Ja chętnier sprawdzę, czy prawdą jest, że gmina wydała pieniądze na oświetlenie prywatnej ulicy tylko podaj mi nazwę tej ulicy. Bądź wiarygodny.
              • lomek2 Re: Lampy LED na Miłej 08.11.11, 15:13
                Odpowiem tak samo jak tuzimce - poszukaj sobie na forum.
                Proszę uniżenie o wybaczenie, ale nie mam głowy do pamiętania nazw jakichś zapyziałych uliczek w gminie, o których była mowa dłuższy czas temu, szczególnie odległych od mojego miejsca zamieszkania. Jeśli to czyni mnie niewiarygodnym, to będę musiał to przeżyć.
                • tuzimka Re: Lampy LED na Miłej 08.11.11, 15:33
                  No widzisz, zupełnie nie masz głowy, ale zupełnie nie przeszkadzało ci to rozpisywać się o tych zapyziałych uliczkach. Kłócisz się przez dwie godziny zamiast poświęcić max. 10 minut, żeby wiedzieć. I to by było na tyle :(((
                  Znacznie łatwiej przeżyć, gdy jest się wiarygodnym. Wtedy i ludzie inaczej patrzą inaczej, widząc poważnego człowieka odpowiadającego za swoje zdanie. Powodzenia.
                  • lomek2 Re: Lampy LED na Miłej 08.11.11, 15:43
                    Moje odwiedziny na forum zajęły dziś w sumie mniej niż 10 minut. A nie 2 godziny :)
                    Znalezienie czegoś w starych postach jest niezmiernie uciążliwe, wiem z autopsji. Niech szuka kto ciekawy. I powtarzam - przeżyję to jak mnie inni oceniają. To chyba widać, że się mało przejmuje pierdołami?
                    • tuptuptamtam Re: Lampy LED na Miłej 08.11.11, 21:06
                      lomek2 napisał:
                      > I powtarzam - przeżyję to jak mnie inni oceniają. T
                      > o chyba widać, że się mało przejmuje pierdołami?
                      >
                      Nie lubiłem twojego mądralowania na forum, ale tu masz rację yak jak zawsze burmistrz.
                      Chciał to wzioł obligacje, teraz skrzyżowanie na Kolejowej wybuduje a pierdoly zawsze będą pierdołami i trzeba ich oblewać. Masz rację lomek, święta racja.
                      • stefanprawo Re: Lampy LED na Miłej 10.11.11, 12:16
                        Skrzyżowanie na Brukowej buduje firma AUchan a nie Burmistrz..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka