zuzannaa1985
21.01.12, 19:35
Witam bardzo serdecznie. Od zeszłego roku jestem mieszkanką gminy Łomianki (Sadowa). Problemem mieszkańców naszej ulicy jest fatalny stan drogi przy której mieszkamy. Droga niestety w ogromnej większości jest drogą prywatną. Problem w tym że właściciele jej nie mieszkają przy naszej ulicy a udziałowców jest bardzo dużo (właściciele z dziada pradziada, na długości 40 metrów jest 4 właścicieli!!!). Nie widzę możliwości, by wszystkich właścicieli złapać i namówić do oddania drogi, bo rozsiani są chyba po całej Polsce :-(
Dowiadywałam się ostatnio w urzędzie w komórce inwestycji że nie ma szans na zrobienie drogi bo po pierwsze gmina nie ma pieniędzy, a po drugie i co ważniejsze gmina nie wykona prac w mojej ulicy dopóki gmina nie przejmie gruntów.
Proszę o jakieś sugestie. Czy rzeczywiście w moim przypadku muszę czekać aż właściciele drogi przekażą drogę gminie? Czy nie mogę liczyć choćby na to, że gmina będzie poczuwała się że ulica jest na terenie gminy i wykona nam drogę choćby najtańszą kostką?
Do kogo mam w tej sprawie napisać? U kogo interweniować?
Z góry dziękuję za Państwa opinie.
Z.