Dodaj do ulubionych

Naruszenie ustawy o referendum

14.05.12, 14:17
Zgodnie z postanowieniem Nr 2/2012 Komisarza Wyborczego w Warszawie z dnia 26 IV 2012 roku burmistrz miał obowiązek do dnia 5 maja podać do wiadomości mieszkańców (poprzez rozplakatowanie na terenie gminy) postanowienie Komisarza Wyborczego w Warszawie o przeprowadzeniu referendum w sprawie odwołania burmistrza. Minął cały tydzień i nadal nie dopełnił on tego obowiązku.

W międzyczasie 11 maja ukazała się "Gazeta Łomiankowska", w której obwieszczenie to również się nie ukazało.

Jest to naruszenie ustawy o referendum. Czy burmistrz Dąbrowski świadomie łamie prawo?
Obserwuj wątek
    • refor Re: Naruszenie ustawy o referendum 14.05.12, 14:23
      Oczywiscie ze tak. Tak bedzie do konca.
    • prochownia2 25 czerwca odetnie nas od matołów 14.05.12, 14:55
      Nerwowi jesteście, nie możecie znaleźć matury, nie wiecie kto z was był klechą i nie umiecie czytać ze zrozumieniem. Nie 5 maja, a po 5 maja. I tyle z waszej spiskowej teorii dziejów: warszawa.pkw.gov.pl/g2/oryginal/2012_05/65c9b6db33cba93376196249ca8d59e8.pdf

• esscort Re: Naruszenie ustawy o referendum 14.05.12, 14:58
      Nie sadzę, by świadomie łamał prawo, bo za takie rzeczy są kary finansowe (a płacą osoby odpowiedzialne z własnej kieszeni, a nie tak jak sa przyzwyczajone - z budżetu). Poza tym takie złamanie prawa wyborczego (jeśli by zostało uznane) wlokłoby się za burmistrzem przez lata (nie tylko w ewentualnej pracy samorządowej) , ale w ogóle. Bo zawsze ktoś by mu to wyciągnął. W demokracji przestępstwo wobec przepisów wyborczych to gorsze niż inne przewinienia, bo jest to przestępstwo "ustrojowe"
      Ale z tego, co pamiętam, to taką informacje należało rozplakatować po 5 maja a nie do 5 maja. Czyli teoretycznie burmistrz jeszcze niczego nie naruszył. Postanowienie nie mówi konkretnie, który ma to być dzień po 5 maja, więc jest tu pewna dowolność. Oczywiście każdy kij ma dwa końce i jeśli burmistrz będzie zwlekał, to potem (jeśli nie będzie odpowiedniej frekwencji) organizatorzy mogą protestować uzasadniając, że niska frekwencja była wynikiem zbyt późnej informacji. Bo "po 5 maja" oznacza raczej bezpośrednio po 5 maja. Oczywiście można tłumaczyć opóźnienia jakimiś losowymi czynnikami (np. powódź), ale one raczej nie zachodzą. Jest też kwestia zakresu rozplakatowania (bo może jakieś plakaty, np. w sekretariacie burmistrza były) i chodzi chyba w grę zwyczajowy zakres - jak przy innych wyborach. A zatem burmistrz zwlekając chodzi po dosyć cienkiej linie, bo jak znam życie organizatorzy zbierają różne kwity, piszą do PKW, robią fotki, przygotowują w razie czego dokumentację. Ale burmistrz ma prawo po tej cienkiej linie stąpać. Na tym polega polityka (nawet taka łomiankowska - koślawa i prymitywna) , która jest jakąś tam grą. Nie ma ryzyka, nie ma zabawy. Ryzyko moim zdaniem dla burmistrza jest spore. Ale skoro nie stanął wobec referendum z otwarta przyłbicą, odważnie pokazując swoje argumenty, lecz wybrał strategię milczenia, ograniczania informacji w celu zmniejszenia frekwencji, to ma prawo po tej linie chodzić.
      • drabbu Re: Naruszenie ustawy o referendum 14.05.12, 15:16
        esscort napisał:> Postanowienie nie mówi konkretnie, który ma to być dzień po 5 maja, więc jest
        tu pewna dowolność.

Z treści "kalendarza czynności związanych z przeprowadzeniem referendum w sprawie odwołania burmistrza gminy Łomianki" (załącznik do postanowienia) wynikałoby, że od 5 do 25 maja. Czyli dzień się zbliża, rozumiem, że plakatów tylko patrzeć :)
        • esscort Re: Naruszenie ustawy o referendum 14.05.12, 15:23
          Może i tak. Ale moim zdaniem "po 5 maja" jest znacznie wcześniej niż "do 25 maja". Gdyby to miał być jeden termin, to w ustawie i w zarządzeniu PKW nie podawano by tych terminów odrębnie - napisano by ze do 25 maja ma być i to, i to. A tak nie napisano. No ale burmistrz ma dobrze płatnych prawników, więc może mu dobrze doradzili
          • drabbu Re: Naruszenie ustawy o referendum 14.05.12, 15:33
            Napisano :) w paragrafie 3 postanowienia. Ja też już chciałbym wiedzieć z oficjalnego i przede wszystkim wiarygodnego źródła jakim jest pan burmistrz, że będzie referendum :)
            • esscort Re: Naruszenie ustawy o referendum 14.05.12, 15:45
              Par 3 wcale tego nie mówi. Czynności przypisane do terminu "po 5 maja" nijak się mają do czynności przypisanych do terminu "do 25 maja". Na rozplakatowanie informacji o postanowieniu o przeprowadzeniu referendum jest tylko termin "po 5 maja". Natomiast do 25 maja trzeba też przeprowadzić całkiem inne czynności
              • esscort Link do postanowienia o referendum 14.05.12, 15:59
                warszawa.pkw.gov.pl/g2/oryginal/2012_05/65c9b6db33cba93376196249ca8d59e8.pdf
                W załączniku z terminami jest wyraźnie napisane, że "po 5 maja" trzeba rozplakatować postanowienie komisarza wyborczego przeprowadzeniu referendum
                Natomiast termin do 25 maja ma być już rozplakatowane obwieszczenie burmistrza o komisjach.
                Jeden termin nie ma nic wspólnego z drugim.
                Naprawdę burmistrz powinien kazać któremuś ze swoich licznych prawników to wnikliwie przeanalizować. Bo kary i obciach - jeśli coś nie będzie grało - spadną na burmistrza
                • drabbu Re: Link do postanowienia o referendum 14.05.12, 17:49
                  Ależ zgoda, Esscorcie. Mnie także wydaje się, że lepiej dla pana burmistrza byłoby dać plakaty referendalne wcześniej niż później. Nie uniknie tego tak czy inaczej, a zwlekanie wygląda strusio. Natomiast par. trzeci określa "dni, w których upływają terminy wykonania czynności", a ponieważ na pewno ogłoszenie postanowienia o referendum jest pierwsze wobec ogłoszenia o komisjach, to stąd sądzę, że samo ogłoszenie referendum też musi nastąpić najpóźniej do 25 maja, bo inny termin nie został podany.
                  Tak nawiasem, czy my jesteśmy w normalnej gminie? Skoro mieszkańcy, forumowicze, muszą pomagać panu burmistrzowi w wykonaniu czynności określonych precyzyjnym kalendarzem i mu
                  o tym przypominać?
                  • esscort Re: Link do postanowienia o referendum 14.05.12, 19:40
                    Ja myślę, że burmistrz wie co robi. Po prostu przyjął taką a nie inną taktykę wobec referndum i jest t jego wybór i jego sprawa
                    • neptun666 Re: Link do postanowienia o referendum 14.05.12, 20:11
                      esscort napisał:

> Ja myślę, że burmistrz wie co robi. Po prostu przyjął taką a nie inną taktykę
                      > wobec referndum i jest t jego wybór i jego sprawa

a ja myślę że nie wie co robi jak wszystko do tej pory, pora się obudzić ze snu i zacząć myśleć jeśli jeszcze zachowały Mu się jakieś myślące komórki.
                      Piszesz że To nie jest jego sprawa? jest i to jak najbardziej , mieszkańcy oczekują że będzie się wywiązywał ze swoich obowiązków do końca, za to mu płacimy.
                      Po 24 czerwca może powiedzieć że to nie jego sprawa.
                      • esscort Re: Link do postanowienia o referendum 14.05.12, 20:25
                        No tak, ale trudno oczekiwać od burmistrza, że stanie na czele organizatorów referendum w sprawie swojego odwołania. Nie można tez tego oczekiwać. Burmistrz musi wykonać przepisy i zarządzenie komisarza. Nic więcej nie musi.
                        • drabbu Re: Link do postanowienia o referendum 14.05.12, 20:45
                          esscort napisał: Burmistrz musi wykonać przepisy i zarządzenie komisarza. Nic więcej nie musi.

I nie oczekujemy od niego nic więcej w tym przypadku.
    • dziekan54 Re: Naruszenie ustawy o referendum 14.05.12, 21:37
      Ej no, widziałem ogłoszenia na słupie przy kościele . Nie przesadzajcie, informacja rozplakatowana była.
      • lomiankowska Re: Naruszenie ustawy o referendum 14.05.12, 22:13
        dziekan54 napisał:

> Ej no, widziałem ogłoszenia na słupie przy kościele . Nie przesadzajcie, inform
        > acja rozplakatowana była.

Raczej nie chodzą do kościoła, więc nie widzieli.
        • drabbu Re: Naruszenie ustawy o referendum 14.05.12, 22:38
          Idąc do kościoła, idę do kościoła, nie zaś czytać plakaty na słupie. To po pierwsze. I najwidoczniej chodzimy do różnych. Po drugie, są bardziej stosowne miejsca od słupa, np. gminno-urzędowe tablice ogłoszeń.
          • prochownia2 Re: Naruszenie ustawy o referendum 14.05.12, 22:49
            Ja widziałem
            • bolo998 Re: Naruszenie ustawy o referendum 14.05.12, 23:24
              prochownia2 napisał(a):
              > Ja widziałem
              A co widziałeś.
              Pewnie jak Hironima w sekretariacie złapali za klapy
              a potem się wspólnie tego wyparli.
              • be-cacy Re: Naruszenie ustawy o referendum 14.05.12, 23:36
                Trzeba zadzwonić do Biura Wyborczego w Warszawie, kiedy te obwieszczenia referendalne powinny zostać rozplakatowane.
                • j.urek Re: Naruszenie ustawy o referendum 15.05.12, 00:08
                  Już dawno inicjatorzy referendum powinni napisać oficjalne pismo do komisarza wyborczego, że burmistrz nie wykonuje jego zarządzenia.
            • be-cacy Re: Naruszenie ustawy o referendum 14.05.12, 23:42
              prochownia2 napisał(a):
              > Ja widziałem

Tak Ty widziałeś, w Urzędzie.
    • szczupak9 Re: Naruszenie ustawy o referendum 15.05.12, 12:11
      Może tak sindaco2006 by się wytłumaczył z pomyłki lub braku umiejętności czytania ze zrozumieniem o ile nie jest to świadoma intryga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka