Dodaj do ulubionych

likwidacja straży miejskiej

15.11.13, 18:32
Czas podjąć męskie decyzje o likwidacji straży miejskiej.
Czas wykorzystać zaoszczędzone w ten sposób kwoty na dofinansowanie POLICJI PAŃSTWOWEJ oraz na wykonanie monitoringu miasta...CZAS NA MĘSKIE DECYZJE...straż miejska do likwidacji!!!
Obserwuj wątek
    • komandos-artysta Re: likwidacja straży miejskiej 16.11.13, 12:16
      chyba żartujesz a co by stało z największym donosicielem ze straży
      • nani1916 Re: likwidacja straży miejskiej 17.11.13, 02:25
        nasi strażnicy i tak dorabiają sobie jako kontrolerzy, nie mają nocnych służb, więc w dzień czego mają pilnować? zlikwidować, to może nie, bo kto sprawdzałby czy domy mają widoczne numery i nazwy ulic (wymóg do ustawy śmieciowej), zredukować ich liczbę do 4, a nie 14, żeby Policja nie musiała zajmować się pierdołami, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na poprawę bezpieczeństwa, np jakimiś dodatkowymi służbami policjantów, czy ich wyposażenie...
        • stefanprawo do nani1916 17.11.13, 16:22
          Funkcje kontrolne np: ustawy śmieciowej lub palenia w piecach węglem czy innymi syfami mogą spełniać pracownicy np referatu ochrony środowiska. Do tego nie jest potrzebna Straż Miejska...a zaoszczędzoną kasę należy przeznaczyć na zwiększone patrole POLICJI PAŃSTWOWEJ W ŁOMIANKACH oraz PROGRAM MONITORINGU MIEJSKIEGO. Policja nie będzie wtedy musiała zajmować sie pierdołami, a monitoring miejski skutecznie pomoże w prewencji...tym bardziej,że w trakcie interwencji służbowej to POLICJA PAŃSTWOWA ma większe uprawnienia i jak się coś dzieje niepokojącego wykraczającego poza zakres kompetencji straży miejskiej, i tak strażnik musi wołać policję lub musi być patrol mieszany....niestety żyjemy w oparach absurdu..
    • elohubercik Re: likwidacja straży miejskiej 17.11.13, 20:49
      Ale Ty zdajesz sobie sprawę, że Policja ma braki kadrowe związane z "patrolami" na poziomie kilku tysięcy etatów w całej Polsce? Przy czym duże miasta nie mają tego problemu, a więc większość braków to właśnie mniejsze miasta i wsie.
      Jaki sens jest dawać komuś pieniądze na dodatkowe etaty jak on i tak nikogo Ci nie da, bo po prostu nie ma.
      Nie krytykuję Twojego pomysłu, a wskazuję na dużą dziurę w świecie rzeczywistym, która stawia Twój pomysł w dziedzinie futurystyki.
      • nani1916 Re: likwidacja straży miejskiej 17.11.13, 23:51
        W naszych okolicach nie byłoby problemu z dodatkowymi etatami, nowi policjanci z wielką chęcią przychodzili by do nas, bo tylko na terenie wawy i okolic są dodatkowe pieniądze z dodatku stołecznego, którego żadne innemiasta w Polsce nie mają. Podobno jest przepis, że jeśli gmina przez ileś lat, nie wiem ile, opłaci etat to po tym okresie taki etat przechodzi na Komende Główną i już oni opłacają.
    • stefanprawo Re: likwidacja straży miejskiej 18.11.13, 10:47
      Nie sposób się zgodzić, z tym,że moje postulat to futurologia...
      Prace wykonywane dotychczas przez strażników miejskich mogą z powodzeniem przejąć pracownicy poszczególnych referatów urzędu miejskiego jak np: ochrony środowiska lub infrastruktury etc.
      Policja Państwowa może zwiększyć etaty dla funkcjonariuszy i porozumieć się w sprawie stałego dofinansowania policji przez gminę.
      Monitoring miejski poprawi bezpieczeństwo gdyż żule,pijaczki i złodziejaszki żywią się tym,że są anonimowi...a stały monitoring pomoże zaoszczędzić na patrolach i skieruje je w naprawdę niebezpieczne miejsca czy sytuacje...CZAS NA MĘSKIE DECYZJE I ZMIANY !!! CZAS NA likwidację straży miejskiej...
      • esscort Re: likwidacja straży miejskiej 18.11.13, 11:34
        Stefan, wiara w monitoring to wiara w jakąś ułudę. Wszystkie badania, analizy, statystyki jednoznacznie mówią, że monitoring nie zmniejsza przestępczości. Ewentualnie ułatwia odtworzenie okoliczności przestępstwa. Jest przydatny dla drogówki. Dla kradzieży, rozboju nie za bardzo. To wyrzucone pieniądze. Zresztą ile ulic "zmonitorujesz"? Warszawską? Rolniczą?
        Tez krytycznie oceniam straż miejską, bo jedyne do czego się ta formacja nadaje, to polowanie na kierowców, blokowanie ulic w czasie jakichś imprez, robienie za posłańców. Ale żadna władza z taką formacją zmilitaryzowaną chętnie się nie rozstanie. Dzięki straży miejskiej burmistrz (nie tylko nasz, w ogóle) czuje się trochę jak mały król - ma swoje wojsko, może wydawać rozkazy, odbierać meldunki itp.
        • esscort Re: likwidacja straży miejskiej 18.11.13, 11:51
          Wiara w skuteczność policji też jest trochę naiwna. W zeszłym roku byłem na naszym posterunku, gdy złapał pierwszy (zresztą niewielki) mróz - żaden samochód nie odpalił :).
          Kilkakrotnie miałem przyjemność kontaktu z policją (włamanie do domu, do samochodu itp.). Zawsze odnosiłem wrażenie, że to bardzo mili ludzie, synaptyczni, uczynni, ale złodzieja to by byli w stanie złapać może wtedy, gdyby ktoś im z odpowiednim wyprzedzeniem (żeby zdążyli się przygotować) powiedział, gdzie będzie włamanie, albo gdyby złodziej poślizgnął się przed komisariatem i rozsypał na chodniku fanty z włamania.
          Sorry, była kiedyś brawurowa akcja, tak niezwykła, że nawet w gazetach o niej pisano - 5 osób ukradło wina o łącznej wartości 108 zł, upili się i zostali schwytani www.zw.com.pl/artykul/525769.html
          • nani1916 do esscort 18.11.13, 23:52
            esscort napisał:

> Wiara w skuteczność policji też jest trochę naiwna. W zeszłym roku byłem na nas
            > zym posterunku, gdy złapał pierwszy (zresztą niewielki) mróz - żaden samochód n
            > ie odpalił :).
            > Kilkakrotnie miałem przyjemność kontaktu z policją (włamanie do domu, do samoch
            > odu itp.). Zawsze odnosiłem wrażenie, że to bardzo mili ludzie, synaptyczni, uc
            > zynni, ale złodzieja to by byli w stanie złapać może wtedy, gdyby ktoś im z odp
            > owiednim wyprzedzeniem (żeby zdążyli się przygotować) powiedział, gdzie będzie
            > włamanie, albo gdyby złodziej poślizgnął się przed komisariatem i rozsypał na
            > chodniku fanty z włamania.

nieodpalające samochody to właśnie też problem pieniędzy, z zaoszczędzonych można by za sponsorować taki, choć w dniu dzisiejszym nasz komisariat jest w posiadaniu sprawnych samochodów, co do Twoich wątpliwości skuteczności wyłapywania, widać, że nie wiesz jak często, a czasem jak szybko, nasi policjanci, łapią i wykrywają sprawców kradzieży, włamań itp
            • esscort Re: do esscort 19.11.13, 00:07
              nani1916 napisał(a):

> nieodpalające samochody to właśnie też problem pieniędzy, z zaoszczędzonych można by za sponsorować taki, choć w dniu dzisiejszym nasz komisariat jest w posiadaniu sprawnych samochodów

To bardzo dobra informacja :)

co do Twoich wątpliwości skuteczności wyłapywania, widać, że nie wiesz jak często, a czasem jak szybko, nasi policjanci, łapią i wykrywają sprawców kradzieży, włamań itp

Faktycznie nie wiem. Pisałem o swoich wrażeniach. Może jest jakaś statystyka albo opis tych spektakularnych akcji wykrywających sprawców włamań - np. złapanych w tym roku?
              (o tej akcji złapania 5-osobowej grupy przestępczej, która zorganizowała kradzież wina za 108 zł już czytałem: www.zw.com.pl/artykul/525769.html)
        • stefanprawo do esscort 18.11.13, 13:14
          Od razu widać,że nie masz doświadczenia z zakresu polityki bezpieczeństwa. Monitoring pomaga w identyfikacji przestępców i działa prewencyjnie co potwierdziły wieloletnie badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii gdzie po jego wprowadzeniu wzrosła wykrywalność przestępstw i ujawaniania ich oraz łapania sprawców na gorącym uczynku. Twoje stwierdzenia wskazują,że jesteś "domorosłym" specem od bezpieczeństwa i nie znasz się na tej materii...liczne uprzedzenia biorą się z domysłów i plotek a nie z wiedzy popartej badaniami...
          • esscort Re: do esscort 18.11.13, 13:51
            Jasne, że jestem domoroslym specjalistą od bezpieczeństwa. Ale obawiam się, że ty tez nie jestes profesjonalistą, skoro piszesz o monitoringu w Wielkiej Brytani w kontekście monitoringu w łomiankach. I w dodatku mówisz, że ma to być sposób na oszczędność. Sorry Stefan, ale piszesz bzdury - w wielkiej brytanii monitoring nie był formą oszczędzania, lecz zwielokrotnionych wydatków. Tak się składa, że na taki system jak w Wielkiej Brytanii nie stać wielu innych państw na świecie. Gdybyś chciał coś takiego zainstalować w Łomiankach, to raczej kilka pokoleń musiałoby to spłacać, a już na pewno zdecydowanie taniej by było na każdej łomiankowskiej ulicy postawić policjanta. Więc Stefan nie pleć i nie porównuj czegoś, czego sie nie da porównać
            Warto podkreslić, że monitoring w wielkiej brytanii wzbudza wiele kontrowersji i wiele osób podważa jego opłacalność (stosunek efektów do kosztów): prawo.vagla.pl/node/8282
            Nikt nie wie, czy gdyby tak gigantyczne środki finansowe zaangażować w inne formy walki z przestępczością (np. działania operacyjne), to czy doszłoby do terrorystycznego ataku na londyńskie metro
            A tu masz kilka słów o monitoringu po polsku i jego efektywności: www.sfora.pl/Wielki-Brat-jest-slepy-Miejski-monitoring-to-farsa-a43409
            Zanim coś napiszesz, pomyśl. Może raczej na obszarze 4.2 się skup :)
            • neptun666 Re: do esscort 18.11.13, 14:23
              Niech już Stefan lepiej grzebie przy monitoringu:) niech zwalnia straż miejską niech uzbraja policję i niech nie wchodzi w kompetencje Łomianki Razem, bo mu łeb urwą że im przeszkadza.
    • mo-7 Re: likwidacja straży miejskiej 18.11.13, 14:29
      Wyjątkowo zgadzam się ze Stefanem. Miałem wątpliwą przyjemność znosić głośną imprezę u sąsiadów w ogrodzie. Wytrzymałem do 2 w nocy, po czym zadzwoniłem do straży miejskiej z prośbą o interwencję. Zgłoszenie przyjęto i poinformowano mnie że przyjadą najwcześniej za 3 godziny bo mają dużo zgłoszeń. W nocy w Łomiankach jest 1 partol i do tego łączony z Policją, tzn. jeden strażnik miejski i jeden policjant jeżdżą razem jednym samochodem. To najlepszy dowód na to, że straż miejska w Łomiankach nie ma sensu.
      • stefanprawo czas na likwidację straży miejskiej 18.11.13, 15:05
        KOmpetencje straży miejskiej są mocno ograniczone więc po co trzymać formację,która tak naprawdę może być tylko pomocniczą względem policji czyli uzbrojoną formacją zależną od samorządu...Lepiej z tych zaoszczędzonych pieniędzy wspomóc i wzmocnić lokalną POLICJĘ PAŃSTWOWĄ niezależną od samorządu...Co się tyczy monitoringu to fakt,że u niektórych szczególnie anarchistów, w Wielkiej Brytanii wzbudza wątpliwości. Na pewno większość obywateli będzie się czuła bezpiecznie...gdyż żule,pijaczki i złodziejaszki boją się utraty anonimowości a policja tam gdzie jest monitoring ma gotowy materiał dowodowy i może bardziej racjonalnie kierować załogami interwencyjnymi...tja esscorie domorosły specu od bezpieczeńśtwa....
      • esscort Re: likwidacja straży miejskiej 18.11.13, 15:11
        mo-7 napisał: straż miejska w Łomiankach nie ma sensu.

Ja też bym się zastanowiał, czy ma sens, ale nie zgadzam się z twierdzeniem, że zamontowanie kilku kamer na 2 czy 3 ulicach ma sens i cokolwiek da
        • stefanprawo Re: likwidacja straży miejskiej 18.11.13, 15:26
          System monitoringu to nie kilka kamer ale cały czas rozszerzający się jej zakres. Na pewno dużo firm,banków w Łomiankach dołożyłoby się do monitoringu zmniejszając w ten sposób koszty jego uruchomienia....Monitoring pomoże w profilaktyce oraz w precyzyjnym dysponowaniu jednostkami policji...
          • esscort Re: likwidacja straży miejskiej 18.11.13, 15:37
            jasne :)
          • mo-7 Re: likwidacja straży miejskiej 18.11.13, 15:42
            Pamiętajmy jednak, że ktoś musi w te monitory się wpatrywać a im więcej kamer tym więcej oczu jest potrzebne. Ludzie zamiast jeździć siedzieliby przy biurkach. Oszczędność wątpliwa, skuteczność do ustalenia.
            • ani51 < Główny dziuraż miejski> 18.11.13, 21:25
              Tak Stefanowi chyba chodzi o zasilenie urzędu o kolejne etaty dla gminy. Tak więc należy powołać etat obserwatora kamer, z zdaniem obserwacji tylko wykroczeń przeciw burowi, bo po co złodziej obserwować nie mieszkańcy wynajmują do tego firmy ochroniarskie. Należy też stworzyć etat naczelnego wąchacz i odpowiedni go wesprzeć odpowiednim personelem. A głównym zadaniem będzie przewąchiwanie co opozycja knuje przed wyborami. Kolejny etat "to wielki" porządkowy, pod kierunkiem ochrypłego wąsika. On już to odpowiednio ustawi, tak że bur nie będzie potrzebował się o nic martwić. Należy do tego wyszykować odpowiednie cele dla lokalnej paki i na placyku przecudnej urody ustawić pręgierz i dyby.
              Tak wiec Stefan ma rację, bo i jego tez trzeba zastąpić. On już o dziurach nie wrzeszczy, więc kolejny etat głównego dziuraża gminnego! Niech sprawdza głownie kto pod burem i innymi dziurki kopie. Bo dziury w ulicach jak były tak będą i nawet wrzaski Stefana na tym forum nic nigdy nie pomogły!
              • stefanprawo do ani51 18.11.13, 22:12
                Jak pisałem o dziurach to też to bagatelizowaliście. Jak pisze o oszczędnościach poprzez likwidację nieprzydatnej moim zdaniem straży miejskiej i zastąpieniem jej zwiększoną liczbą POLICJI oraz monitoringiem miejskim to też podnosi się sprzeciw....buaahahha a jednak za moją sprawą pojawiają się zmiany....i niektórzy boją sie o we synekury...
                Heheheh wszyscy zapewne czytaliśmy w mediach na temat tzw "taśmach prawdy" i dolnośląskiej Platformy Obywatelskiej...wkrótce pójdziemy do wyborów i mamy możliwość wyrugowania OGLÓLNOPOLSKICH PARTII POLITYCZNYCH z samorządu naszego....Ja stefanprawo mówię,że mieszkańcy z dużą dozą prawdopodobieństwa mogą nie wybrać już przedstawicieli partii politycznych ogólnopolskich gdyż mają dosyć awantury o smoleńsk,afer, kłótni w sejmie etc wreszcie..będą nowi Radni. Wracając do dziur to ja zakończyłem ten wątek i tyle....teraz walczymy o trasę S-7 przez Dąbrowę wbrew niektórym Radnym i niektórym interesikom...
                Po wyborach przyjdą mam nadzieję,nowi Radni, nowe rozdanie...
                • pectas62 nie dla partii, tak dla koterii? 19.11.13, 00:04
                  stefanprawo napisał:

> wkrótce pójdziemy do wyborów i mamy możli
                  > wość wyrugowania OGLÓLNOPOLSKICH PARTII POLITYCZNYCH z samorządu naszego

Tak, tak Stefanie. Czy dobrze zrozumiałem.
                  Trzeba wyrugować partie aby było miejsce dla LOKALNYCH KOTERII DEWELOPERSKO-BIZNESOWYCH?
                  Ja patrząc na to co się dzieje w Łomiankach zaczynam mieć wątpliwości co do słuszności Twoich nawoływań. Zwłaszcza mając na uwadze Twoje, deklarowane tu, powiązania.

• stefanprawo stnaowcze nie dla partii, one miały już swą szansę 19.11.13, 17:14
                    Widocznie nie zrozumiałeś...jaką koterię masz na myśli odważniaku...powiedz nam jakie to uczciwe firmy posądzasz o rzekome koterie...wymień te firmy jak masz odwagę czekamy..
                    Mówisz o jakiejś niesprecyzowanej rzekomej koterii a o aferach, o których jest w mediach głośno nie słyszałeś w dolnośląskiej Platformie Obywatelskiej, o kłótni smoleńskiej nie słyszałeś, a "aferze" hazardowej i paliwowej nie słyszałeś, przeciez media na ten temat głośno mówiły?

Czy to deweloperzy nagle w 2010 nakazali wyodrębnić dla WYBRANYCH obszar 4.2a z doliny łomiankowskiej i zrobić ten mały teren dotychczas niezabudowany jako BUDOWLANY? Czy to deweloperzy wydali dla de facto budynków wielorodzinnych w 2010r warunki zabudowy w REZERWACIE PRZYRODY JEZIORO KIEŁPIŃSKIE gdy innym w podobnej lokalizacji odmawiano wydania warunków zabudowy? Czy to deweloperzy wprowadzili do obszaru 5.2 czyli na ulicy Chopina dla kilku działek możliwość zabudowy wielorodzinnej? z mojej wiedzy wynika,że zrobili to urzędnicy a radni zatwierdzili zmianę studium w 2011r w zakresie obszaru 4.2a i ty śmiesz kwiczeć o rzekomych koteriach....człowieku właśnie nadszedł czas żeby wyrugować partie ogólnopolskie z samorządów.... Partie polityczne w moich oczach licznymi aferami o których bło głośno w mediach się skompromitowały....Teraz nadszedł czas SPOŁECZEŃSTWA OBYWATELSKIEGO i żebyście nie wiem jak zaklinali rzeczywistość nie uda Wam się....
                    Ludzie, mieszkańcy patrzą Wam na ręce Radni i rozliczą Was przy następnych wyborach...My mieszkańcy mamy dosyć ŻENUJĄCYCH sesji Rady Miejskiej....dlatego pokażemy Wam w głosowaniu co o Was Radni sądzimy...Wyrugujmy partie polityczne ogólnopolskie z samorządu....mamy dosyć kłótnie w sejmie, afer etc...
                    • nani1916 do esscort o policji w Ł 19.11.13, 21:19
                      proszę bardzo, trzy linki o akcjach naszych policjantów z października i listopada (te które opisane, a nie opisanych jest o wiele więcej) o kradzieży, narkotykach i rozboju:
                      www.policja.waw.pl/palm/pl/1/26320/Po_jej_sprzataniu_nie_bylo_ani_bizuterii_ani_pieniedzy.html
                      www.policja.waw.pl/palm/pl/1/26584/Aresztowany_za_usilowanie_wymuszenia_rozbojniczego_i_pobicie.html
                      www.policja.waw.pl/palm/pl/1/26445/Aresztowany_za_kradziez_wlamanie_i_posiadanie_amfetaminy.html
                      w ogóle polecam poczytać artykuły z tej strony: www.policja.waw.pl/palm/pl/1/Aktualnosci.html?ida[1]=21&page=0

są tu opisane akcje policjantów z Łomianek, ale i całego powiatu wawa zachód

Co do naszej straży miejskiej, po co finansować np jednego funkcjonariusza, który ma służbę nocną i jego praca polega na zamknięciu bramy cmentarza o 22, spaniu do 6, otwarciu bramy i pójścia do domu? po co finansować funkcjonariuszy dziennych, którzy nie mają za wielu praw i tak na prawdę i tak potrzebują pomocy policji. Ich funkcje mogliby przejąć poszczególni pracownicy referatów gminnych. Zaoszczędzone pieniądze można by przeznaczyć na ponadnormatywne służby naszych policjantów, lub na nowe etaty (5 lat etat finansuje gmina, po 5 latach finansowanie przejmuje komenda stołeczna).
                      • esscort Re: do esscort o policji w Ł 19.11.13, 23:19
                        No cóż, dzięki za linki. Nie wiem, co napisać ;)
                        Jeśli chodzi o SM, to jak napisałem wyżej, z pewnością warto zastanowić się nad stosunkiem kosztów do efektów
                        • nani1916 Re: do esscort o policji w Ł 20.11.13, 01:24
                          ważne, że już wiesz, że warto w naszą policję wierzyć i w nią inwestować, a co do SM skoro od razu nie likwidować, to chociaż zredukować, bo nie sądzę, żeby 14 etatów było potrzebne do zamykania bram cmentarza i sprawdzania domów, czy mają dobrze widoczne numery.
                    • ani51 Stefan i czy Stefanek 20.11.13, 10:27
                      Po raz kolejny Stefan usiłujesz wykręcić się sianem. Straż pełni określone funkcje a po jaj likwidacji powstanie pustka. Jako przykład dobre są owe kamery, o których piszesz? Ich montaż konserwacja kosztuje,. Obsługa też wydaje się być niezbędna. Zastąpienie przez policję tez kosztuje. Samo, więc hasało nie wystarczy, warto by było by przeprowadzić rzeczową analizę. Ale Stefan boi się tego jak ognia. Pisze< teraz walczymy o trasę S-7 przez Dąbrowę>, gdy jeden z forumowiczów próbował o tym poważniej dyskutować, Stefan nie wypowiedział się ani jeden raz w tym wątku. Dlaczego? forum.gazeta.pl/forum/w,229,148003430,148003430,Trasa_S_7_do_znudzenia_i_dalej.html To bardzo proste Stefan bardzo lubi ogólne, niezbyt precyzyjne hasła w rodzaju< Jak pisałem o dziurach to też to bagatelizowaliście.> Jakby mieszkańcy, a nie burmistrz to bagatelizował. < Niektórzy boją sie o we synekury> o czyje i jakie synekury chodzi? < My mieszkańcy mamy dosyć ŻENUJĄCYCH sesji Rady Miejskiej> faktycznie żenujące, tylko, kto je wywołuje i w jaki sposób? < Teraz nadszedł czas SPOŁECZEŃSTWA OBYWATELSKIEGO> a co to według Stefka znaczy??????????
                      Można dalej, ale, po co. Pustosłowie i demagogia Stefana jest oczywista.
                      • nani1916 premie dla straży 18.12.13, 10:44
                        A w tym miesiącu strażnicy miejscy dostali premie po ok 2tys zł i dodatkowe służby ponadnormatywne za kolejne ok 1,9 tys zł. Brawo panie burmistrzu, od razu czuję się bezpieczniej, kiedy za moje pieniądze strażników jest więcej, tyle, że na komisariacie, a nie w terenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka