Dodaj do ulubionych

Ronson - protest?

08.02.16, 20:03
Na blokach Ronsona wiszą banery z cyt "chcemy lasu a nie hałasu " o co tu chodzi?
Obserwuj wątek
    • esscort Re: Ronson - protest? 08.02.16, 22:34
      Może chcą zalesienia ul. Wiślanej?
    • tytus_andronicus Re: Ronson - protest? 09.02.16, 08:30
      Zapewne chcą tunelu ekologicznego oraz ścieżki rowerowej do Kampinosu?
      Piotrek czego im naobiecywałeś?
      A może ktoś dostał w okolicy pozwolenie na wybudowanie większego ,,blokowiska,,
      hałas maszyn budowlanych, następnie blokowa ciasnota, ....?
      Widać coś jest na rzeczy, zbliża się sezon budowlany, może stąd te protesty.
      Pewnie obiecali że już więcej bloków nie będzie i osiedle to zostanie enklawą w środku mazowieckich łąk i wiślanych polderów?
    • zachodni2000 Re: Ronson - protest? 09.02.16, 14:56
      Ludzie protestują przeciw przedłużeniu Kościenej Drogi, która ma przechodzić przez osiedle Ronson ( między obecną częścią a planowaną. Kościelna ma iść do Brukowej. Planowana była celem odkorkowania Warszawskiej. Jej przedłużenie nie wpłynie również na park który jest planowany przy Fabryczej/Spokojnej
      Ten protest to klasyczny przykład kupowania inwestycji bez zapoznania się z planem zagospodarowania. Ludzie kupują przy lotnisku i ....protestują, że im samoloty nisko latają, kupują przy planowanej autostradzie to krzyczą, że będzie za głośno, przy torach wyścigowych to że śmierdzi i też głośno. Ciekawi mnie jednak jak mieszkańcy tych bloków jadą do Warszawskiej ? Pewnie przez Jeziorną i Baczńskiego... i to już im nie przeszkadza.
      • kasia.buczkie Re: Ronson - protest? 09.02.16, 15:49
        Jeżeli taki jest powód, to przypomina to sławetne protestu przeciwko S 7. Protestujący często chcieliby dostosowania planów do ich interesów- na ogól to z naruszeniem interesów innych osób.
    • conrad_87 Re: Ronson - protest? 09.02.16, 21:39
      Tu chodzi o protest przed wycinką drzew przed osiedlem pod budowę drogi (przedłużenie spokojnej). Gmina chce wybudować nowa drogę pomimo tego, że 50m obok jest już droga, a sama inwestycja przez to, że teren jest znacznie obniżony będzie kosztowała kilkaset tysięcy złotych.
      • krzysiom_nowy Re: Ronson - protest? 09.02.16, 21:46
        Przecież od stu lat było wiadomo, że w tym miejscu jest planowana nowa droga....
      • zachodni2000 Re: Ronson - protest? 09.02.16, 23:18
        conrad_86 coś mi nie pasuje w Twojej teorii. Aby Spokojną przedłużyć trzeba zasypać to bajoro obok Ronsona. Plan z przedłużeniem Kościelnej znany był od dawna. Może ktoś z Ronsona się wypowie będzie prościej. ..
        • zachodni2000 Re: Ronson - protest? 09.02.16, 23:49
          Tu jest plan zagospodarowania z 2011 r i jak poszukacie to kontury Ronsona są widoczne a przedłużenie Kościelnej również.
          Tekst linka
          Ronson oczywiście na swojej stronie w umieszczonej wizalizacji o drodze zapomniał :)
          • tytus_andronicus Re: Ronson - protest? 10.02.16, 08:38
            Proponuje pretensje kierować do developera.
            Niech wam moi drodzy założy ekrany dźwiękochłonne w kolory i obrazy rodem z KPN.
            Droga ta jest potrzebna byście nie kisili się jak sardynki w puszce i nie blokowali innych ulic.
            Zresztą z całą pewnością was przybędzie w tamtym rejonie,/ i nie myślę o programie 500+/
            tylko o apetycie developerki na tanią polderową ziemię pod budowę następnych blokowisk.
            • zachodni2000 Re: Ronson - protest? 10.02.16, 11:38
              tytus_ już sprawdziłem. Wejdź na strone osiedlenaturalis.wordpress.com/ tu nie chodzi o przedłużenie Kościelnej lecz o nową drogę. Gmina chce przesunąć łącznik Fabrycznej z Wislaną. Nowa droga to inwestycja na jakimś bagnie poprzedzona sporą wycinką drzew. Wygląda na to że gmina chce zyskać więcej terenu pod boisko i inne plany. Szczerze to mieszkańcy Ronsona po wycince drzew faktycznie stracą ochronę akustyczną, a my będziemy widzieć to blokowisko jeszcze bardziej. Absurdem są również wysokie koszty takiej budowy na bagnie. Chyba ze zrobią ja na polach. ..lubimy przecież takie rozwiązania. Z drugiej strony po jakiego nam boisko ligowe skoro jedno już. jest.
              • bonbon.ella Re: Ronson - protest? 11.02.16, 01:08
                Na rysunku mpzp nie widać numerów działek na których ma zostać zbudowana "obwodnica" (1005), a Kościelna Droga przecina tam Wiślaną pod kątem prostym , co nie pokrywa się ze stanem faktycznym. Nie ma też na tym planie działki 769, na której obecnie jest asfaltowa droga łącząca Wiślaną z Fabryczną. Moim zdaniem rysunek mpzp jest niedokładny. Mam rację, czy coś przeoczyłam?
      • gazeta60 Re: Ronson - protest? 17.02.16, 20:44
        A juz myślałam , ze chodzi o Kościelna Droge , szkoda. Przydałaby sie ta mała obwodnica Łomianek .
    • 2lanser Re: Ronson - protest? 11.02.16, 07:53
      Zdaje się że ktoś podpierał się planem zagospodarowania z 2011 ?
      Wtedy rozpoczęła się ekspansja planistyczna na tereny zalewowe.
      A może poprosicie o opinię kogoś kto zapewne to współtworzył.
      Byłą kandydat na burmistrzynię, naszą ukochaną Urszulkę?

Miało być tak pięknie? i co? do tej pory łykamy takie planistyczne ,,wynalazki,,

• ari-vederci Re: Ronson - protest? 11.02.16, 13:57
        Dwa tysiące jedenaście piszecie? no tak to prace nad projektem rozpoczęły się koło 2008.
        No tak chyba jakąś wiedzę Gołębiowa ma?
        a może się mylę? przecież nie jest specjalistką od buraków tylko od planowania przestrzennego.
        • mazowianka Re: Ronson - protest? 17.02.16, 12:07
          ari-vederci, co Ty tak z tą Gołębiową, zakochałeś się czy co ? Co ona Ci zrobiła już dawno odeszła z urzędu i jest teraz prywatną osobą więc daj jej spokój weż się za obecnie rządzących tu jest więcej kwiatków. a ostatnio to pouczasz tylko, wrzucasz temat i piszesz co mają mieszkańcy zrobić. Ci co chcą wiedzieć to występują o udzielenie informacji i jak maja szczęście to się dowiedzą, jak nie to zawsze można iść do sądu.
          Pozdrawiam Magda Wójcicka
          • ari-vederci Re: Ronson - protest? 17.02.16, 14:32
            Mam uczulenie, nie widać?
            Po pierwsze brała czynny udział w planowaniu, również PZP Łomianek Dolnych,więc się zna. Może napisać jak poodkręcać niektóre rzeczy. Gdy startowała nie liczyła się z kosztami musiała i nie szła na kompromisy ani z Gawdą ani z Pszczołą-muszę!!!
            Rozbiła jedność opozycji, stąd moje uczulenie. Była zbyt pewna siebie stąd wygrana TD, w cuglach.
    • myrek01 Re: Ronson - protest? 17.02.16, 08:33
      hmmm kupili mieszkanie na blokowisku a chcieliby mieszkać na wsi w ciszy i spokoju? A dojazd najlepiej prywatną drogą z zakazem ruchu dla innych pojazdów.
      Ja uważam, że jeśli korzystają z pozostałych dróg w Łomiankach to inni mieszkańcy też mają prawo jeździć pod ich oknami.
      • malarzpokojowy Re: Ronson - protest? 17.02.16, 10:03
        To może zacznij mścić się za te bloki już teraz i zasuwaj Wiślaną w te i nazad. Im wcześniej zaczniesz tym zemsta będzie lepsza - wiadomo

• zachodni2000 Re: Ronson - protest? 17.02.16, 11:18
        Proponuję abyś przeczytał ten temat ze zrozumieniem. Jak jesteś zainteresowany to przejdź się tam i zobacz o co chodzi. Conrad_87 podał -budowa nowej drogi gdzie obok (50 m ). I z patrząc od strony kosztów budowa drogi na bagnie nie ma sensu. Bloki na bagnie czy innych śmieciach mimo, że byłem i jestem ich przeciwnikiem już stoją a droga ma być za pieniądze gminy. Jej budowa spowoduje że te klocki będą jeszcze bardzej widoczne.

Czytaj, przemyś i komentuj a żółć zostaw do omletu.
        • sofatogo Re: Ronson - protest? 06.09.16, 20:04
          Widze ze robota ruszyła. Faktycznie sporo kasy będzie to kosztowało. Nie bardzo kumam na co nam w Łomiankach drugi stadion. a na drogi ktore juz w teorii są kasy brak.
          Przy okazji mam pytanie odnosnie tej obwodnicy. Jak niby miala by ona z koscielnej drogi dojść do brukowej gdy po drodze ma świeżo budowane nowe osiedle szeregowców?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka