03.07.06, 00:29
witam,
troszku mnie nie było i po lekturze ostatnich dni naszła mnie taka refleksja
(na gorąco).

Dlaczego Kolejowa musi brana pod uwagę jako droga wylotowa z Warszawy z pasami
ruchu w jedną stronę w ilości 2 lub 3? Czy jedynym ragumentem jest tutaj tylko
wołanie Warszawy o konieczność posiadania dwóch wylotów na północ? Bo jeżeli
tak to należy walczyć z pomysłem powyższym równie intensywnie co koncepcjami
tras "wałowych".

Dla mnie Kolejowa to:

MINUSY (przy jej istnieniu jako trasy wylotowej):
- dzieli Łomianki na dwie części. Być może zbudowanie kładek czy wiaduktów
przy Brukowej i Wiślanej (+Kiełpin) poprawi komuniakcję wraz z czynnikiem
bezpieczeństwa z Dąbrową, co nie oznacza usunięcie owego dzielenia miasta.
- smród, hałas itd. Wpuszczenie tu planowanego ruchu (po modernizacji) na
dodatkowym trzecim pasie w każdą stronę tylko spotęguje hałas i smród.

PLUSY (przy jej istnieniu nie jako trasy wylotowej):
- brak powyższych minusów
-jeżeli jest miejsce na planowane dołożenie po jednym pasie ruchu w każdą
stronę to tym samy powierzchnia ta mogła by zostać wykorzystana jako pas dla
torów kolejki
- "ożywienie" terenó wzdłuż drogi w zakresie lokalnym

Osobiście przyznam, że dla mnie Kolejowa jako trasa wylotowa z Warszawy (stan
obecny jak i planowany jej dalszy rozwój w tejże funkcji) to jakaś kara dla
Łomianek. Niektóre miasta w Polsce, leżące również na szlaku tras
komunikacyjnych wywalczyły budowę obwodnic i wywalenie ruchu z miasta.
Dodatkowo należy mieć na uwadze w spojżeniu na minusy Kolejowej plany odcięcia
miasta od Kampinosu/Wisły oraz planowaną trasę z mostem na Tarchomin. Wtedy
Łomianki zostaną kompletnie pocięte na oderwane od siebie enklawy pomiędzy
trasami szybkiego ruchu.

Mając na uwadze powyższe, lekturę walki o trasę Kampinos/wał jakoś nie
zauważam choćby cienia podważenia istnienia Kolejowej jako trasy wylotowej. A
czemu miała by być taką? Bo Warszawa ta chce? Bo tak było zawsze? Bo to droga
krajowa? Czy są jakieś inne argumenty gdyż powyższe mnie nie przekonują.

Ja bym sobie nie życzył Kolejowej zarówno w formie obecnej jak planowanej jako
jeszcze szersza trasa.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • papirus22 Re: Kolejowa 03.07.06, 08:50
      Robert
      ręce opadają. Trasa gdańksa znajdująca się wzdłuż ul. Kolejowej nalezy do
      GDDKiA i ona decyduje o jej charakterze. Kiedyś była obwodnicą Łomianek, ale w
      ostatnich latach zabudowa przesunęła się do tej ulicy. Po powstaniu węzła
      Kiełpin i przebudowie odcinka Czosnów -Kiełpin do parametrów drogi ekspresowej,
      Kolejowa zostanie zmodernizowana i bezkolizyjna.
    • drabbu Re: Kolejowa 03.07.06, 10:15
      robert_58 napisał:

MINUSY

PLUSY - brak powyższych minusów

Plusy jako brak minusów - bardzo ładne :)

• robert_58 Re: Kolejowa 03.07.06, 11:35
        drabbu napisał:

> robert_58 napisał:
        >
        > MINUSY
        >
        > PLUSY - brak powyższych minusów
        >
        > Plusy jako brak minusów - bardzo ładne :)

;)
    • esscort Re: Kolejowa 03.07.06, 10:19
      robert_58 napisał:

> A czemu miała by być taką? Bo Warszawa ta chce? Bo tak było zawsze? Bo to
      droga krajowa? Czy są jakieś inne argumenty gdyż powyższe mnie nie przekonują.

A np. jakie by Cię przekonały?
      -
      Forum Łomianki
      OIOM-Leć Sokole
    • mmc_lomianki Re: Kolejowa 03.07.06, 10:23
      A mi się podoba :)
      Zwłaszcza pomysł z miejscem na tory dla tramwaju...
      • papirus22 Re: Kolejowa 03.07.06, 10:33
        Mmc wiem że jestes zwolennikiem torów, ale aby wybudowac coś koło drogi muszą
        być zachowane odległości, w przypadku takich dróg jest to kilkadziesiąt metrów.
        Bądzmy realistami nikt na tory przy Kolejowej nie pozwoli, no ale fajnie jest
        pomarzyć. Kto chciałby wysiadać z Kolejki wprost pod pędzącego tira? Taka
        inwestycja groziłaby katastrofą drogowo-kolejową.
        • mmc_lomianki Re: Kolejowa 03.07.06, 10:36
          A kto mówi o torach na środku i wysiadaniu z tramwaju "jak w Krakowie"?
          Bokiem jakoś...

>w przypadku takich dróg jest to kilkadziesiąt metrów.
          A co to za droga? Jaki ma status? Czym to się różni np. o Marymonckiej wzdłuż
          której lecą tory? 2x2 pasy ruchu + światła - to samo co tamta...
          Może właśnie trzeba działać zanim Kolejowa zyska jakiś kosmiczny status i już
          kompletnie NIC nie będzie się dało z nią zrobić?
          • papirus22 Re: Kolejowa 03.07.06, 10:42
            Przede wszystkim Marymoncka nalezy do Warszawy i pewnie to droga Z czyli
            zbiorcza, E7 należy do GDDKiA i pewnie ma statut GP, drogi głównej ruchu
            przyspieszonego(GDDKiA jako właściciel nie zezwoli na kolej, nie mówiąc juz o
            mieszkańcach, którzy piersią by bronili kolejną uciążliwość). Tak czy inaczej w
            dzisiejszych czasach nikt nie pozwoli na budowę tędy kolejki, jakaby nie była
            ta droga. jak pisałem jestem za tramwajem, ale naprawdę jest problem z miejscem
            i kosztami, których warszawa raczej nie pokryje...
            Wiesz co Mmc mam wrażenie, że w wyborach trzeba obiecywac cokolwiek, oby ładnie
            sie prezentowało, a wtedy ludzie po prostu w to uwierzą i nie ma co zastanawiać
            się czy to jest realne czy nie. Tak robi Sokół i jest już 2 kadencję, może to
            metoda dla kandydatów na b.:)
            • mmc_lomianki Re: Kolejowa 03.07.06, 10:49
              >przyspieszonego(GDDKiA jako właściciel nie zezwoli na kolej, nie mówiąc juz o
              >mieszkańcach, którzy piersią by bronili kolejną uciążliwość).
              Co Ty piszesz? Mieszkańcy protestowaliby przeciw tramwajowi?
              Kto przy zdrowych zmysłach chce stać w korkach? Jaką uciążliwością byłby tramwaj
              w porównaniu do setek samochodów przejeżdzających Kolejową czy
              pyrkocząco-smrodliwą Ł-ką?

Widzę, że problem Łomianek polega chyba na wrażeniu wyjątkowości, która w
              pewnych sytuacjach szkodzi i jest anty-zdrowo-rozsądkowe. Państwo po prostu nie
              chce jeździć tramwajem i budowa takowego nie ma sensu, bo zwabi tutaj motłoch? Hm?
              • mikrofala Re: Kolejowa 03.07.06, 11:10
                Też raczej nie widzę chętnych do protestowania przeciwko tramwajowi do
                Łomianek. Przeciwnie - myślę, że można powołać ruch zwolenników tramwaju do
                Łomianek i będzie on miał więcej członków niż jest mieszkańców Łomianek. Myślę,
                że do przeskoczenia są sprawy lokalizacji torów, bo przecież nie na takich
                terenach różne rzeczy się buduje. Problemem - i to na razie chyba decydującym -
                są koszty. Bo żeby ktoś sie podjął sfinansowania takiego przedsięwzięcia
                musiałby mieć perpsektywę zarobienia na tym (ewentualnie musiałoby być
                finansowanie niekomercyjne). Jeszcze większą przeszkodą może być rzucanie
                hasła "tramwaj do Łomianek" przez burmistrza Łomianek. Tego faceta raczej już
                nikt nie traktuje poważnie a wszystkie jeego pomysły są widziane jak królik
                wyjety z kapelusza. Im więcej Sokołowski bedzie mówił o tramwaju, tym później
                ten tramwaj powstanie. Lub nigdy nie powstanie :(
              • papirus22 Re: Kolejowa 03.07.06, 11:16
                Pisze o mieszkańcach Kolejowej. Gdybyśmy uciekli w sfere marzeń i padłaby taka
                propozycja, na 100% byłyby protesty.
                Spróbuj przejśc się ul. Kolejową na wys. ul. Wiślanej i zastanów się gdzie tam
                wsadzisz tory i kolej!
                Nie chodzi o Państwo, nie chodzi o ludzi, nie chodzi o wyjątkowość, tu chodzi
                po prostu o brak miejsca. Czy nie rozumiesz tego? Wyznacz dziś lokalizację dla
                kolejki i spróbuj zrobić raport oddziaływania na środowisko, raport
                ekonomiczny, raport opłacalności, a okaże się że się na razie przynajmniej nie
                da. Środki na ten cel musiałby iść z budżetu państwa, na razie nie ma, i co
                najgorsze brak lokalizacji, ale marzyć warto-może kiedyś.
                • mmc_lomianki Re: Kolejowa 03.07.06, 11:25
                  Papirus - Twoja negacja jeśli chodzi o ten problem - przeraża.
                  Pisałem nie raz - to nie jest Urysynów - na pewno istnieje możliwośc
                  zrealizowania czegoś takiego. I na forum owej trasy nie opracujemy...
                  Nie nazywaj również tego koleją (źle się kojarzy) tylko po prostu tramwajem. A
                  co do pieniędzy: kto inny ma możliwość uzyskania na coś takiego środków jak nie
                  my? Między jednym a drugim rezerwatem, z szansą na odciążenie zakorkowanej,
                  hałasującej i dymiącej trasy?
                  Mam nadzieję, że tematem zajmie się ktoś rozsądnie po wyborach i mimo jęków "nie
                  da się", "nie opłaca się", "korków nie ma", "mieszkańcom Kolejowej warczący
                  tramwaj zakłóci błogi spokój" taka inwestycja powstanie.
                  BTW: co zrobią mieszkańcy Kolejowej jak zaczną poszerzać do 2x3 pasy?
                  • papirus22 Re: Kolejowa 03.07.06, 11:31
                    Nie negacja tylko urealnienie problemu, nie będę już nic pisał.
                    Zapytam: wskaż którędy?
                    Chciałbym, aby tramwaj do nas dochodził, jednak Łomianek na to nie stac
                    Warszawa ma nas gdzieś. Zostaje tylko kolej do Modlina, a wiec jeżeli coś
                    powstanie to raczej kolej niż tramwaj-nie za nasze piniądze.
                    A swoją drogą była kiedyś koncepcja poprowadzenia metra do cmentarza północnego
                    i to jest bardziej relane niz trmawaj do Łomianek. Huta nie jest już tak
                    wielkim zakładem, na tym tereni powstana osiedla, a cmentarz północny generuje
                    olbrzymi ruch, w sumie o to możemy zabiegac, finanse byłby z budżetu Warszawy,
                    a my mielibyśmy o rzut beretem, trasa NS ma przebiegac przy samym cmentarzu.
                • mikrofala Re: Kolejowa 03.07.06, 11:34
                  Trasę można by było jakoś ustalić. Trzeba by było sięgnąć do dokładnych map,
                  pójść w teren. Nie wiem dlaczego tramwaj miałby się kurczowo trzymać Kolejowej.
                  On powinien jechać spod huty raczej bliżej cmentarza, potem przez lasek między
                  Wójcickiego a pancerzem. Potem przystanek koło planowanego hipermarketu, dalej
                  wjazd w mały tunel, wyskakujemy na pas zieleni na Kolejowej (nie ma
                  przystanków, więc nikt nie wpada pod samochód), a nastepnie przedzieramy się
                  (też jakimś tunelem) gdzieś pod bloki na równoległej. Tam na razie koniec
                  trasy. Szybko o przedlużeniu linii zaczęliby mówić w Czosnowie.
                  Oczywiście rzucam tu koncepcję tak na rybkę. Myślę, że w myśleniu Papirusa jest
                  jeden zasadniczy błąd, blokada, która nie pozwala mu myśleć elastycznie.
                  Papirus chyba zakłada, że jakakolwiek inwestycja nie może naruszać
                  dotychczasowych zabudowań. Myśląc w ten sposób musielibyśmy dotychczas planować
                  wszystkie ulice w Warszawie tak, by omijały legendarny nadwiślański domnek
                  Warsa i Sawy. Świat się zmienia. Czasem trzeba naruszyc istniejące zabudowania -
                  po to, by dostoswywać infrastrukturę do wymogów współczesności. Nie ma w tym
                  nic złego i robi sie to na całym swiecie. Muszą być tylko zastosowane
                  odpowiednie procedury wywłaszczeniowe, odszkodowania itp. Gdy się za to
                  dpowiednio zapłaci, to wywłaszczani ludzie mogą być szczęśliwi.
                  • papirus22 Re: Kolejowa 03.07.06, 11:54
                    Oczywiście nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że papirus ma blokadę w myśleniu.
                    Znam doksonale Łomianki i wiem, że będzie trudno poprowadzić tedy tramwaj czy
                    kolej, a hasło typu "można by jakos ustalić" to myślenie życzeniowe. Podobnie
                    jest z trasą po wale pomysł wydaje się świetny, ale jest niemożliwy do
                    realizacji i o tym przestrzegam w przypadku budowy torów.
                    Świat oczywiście się zmienia, ale czy to oznacza, że ludzie maja wchodzić z
                    drogami, koleja i zabudową w rezerwaty ścisłe i niszczyć przyrodę, albo
                    zabierać się za wyburzanie domów. Powstaje zasadnicze pytanie na które
                    próbowałem znleźć odpwoiedz czy Łomianki maja być miastem np70 tyś z blokami,
                    trasami gęstą zabudową na małych działkach, czy zostać małym zielonym
                    miasteczkiem z max.30tyś ludzi z większymi działkami, większą częścia
                    biologicznie czynną. Ja od początku uważam, że Łomianki jedynie mogą iśc w
                    kierunku małego zielonego miasteczka, czerpiącego ze swojego położenia wiłsy i
                    KPN. A skoro ktos sie tu przeprowadził to musi miec świadomość kulturowo-
                    przyrodniczą i wiedzieć że zbyt intensywna zabudowa, wprowadzanie róznych
                    dziwnych i nierelanych pomysłów, zniszczą tę koncepcję i Łomianki które dla
                    niektróych sa tylko sypialnią staną się sypialnia dla wszystkich.
                    Ja tego nie chcę i uważam, że można pewne sprawy rozwiązywac w sposób
                    bezkonfliktowy i bezwyburzeniowy. Tramwaj w łomiankach na razie nie powstanie,
                    bo nie ma na to pieniędzy a jak słysze juz o tunelach to mam wrażanie, że za
                    duzo czytacie GŁ, gdzie własnie Sokół ciagle o tych tunelach pisze. Skąd na to
                    kase brać, jak nie ma zwykłej zdrowej wody dostępnej dla każdego mieszkańca.
                    Co do wywłaszczeń rozumiem, że zgadzasz się sąsiadmi, aby kolej przebiegała po
                    Twoim domu, cenę sobie ustalicie z inwestorem, a jak nie to Cię wywałszczą i
                    sami cene narzucą.
                    • mmc_lomianki Re: Kolejowa 03.07.06, 12:07
                      >jest z trasą po wale pomysł wydaje się świetny
                      Nie jest świetny. Jest koszmarny.

>Powstaje zasadnicze pytanie na które
                      > próbowałem znleźć odpwoiedz czy Łomianki maja być miastem np70 tyś z blokami,
                      > trasami gęstą zabudową na małych działkach, czy zostać małym zielonym
                      Utopia Papirus - Łomianki będą się rozbudowywać (kiedyś plan zagospodarowania
                      przestrzeni powstanie...) i nie mają SZANS na pozostanie małą mieściną.
                      Jestem przeciwnikiem bloków i mam nadzieję, że nigdy tutaj nie powstaną.
                      Niemniej jednak nasza lokalizacja będzie coraz bardziej modna i chętnie
                      kupowana. Chcąc nie chcąc - rozrośniemy się do pokaźnych rozmiarów. Dlatego
                      uważam, że transport publiczny musi być ważną kwestią realistycznie zaplanowaną.
                      Nadzieja na maleńkie, kameralne miasteczko pozostanie tylko nadzieją. Jesteśmy
                      satelitą Warszawy i pewne zjawiska są nieuniknione. Lepiej w nie wejść
                      przygotowanym niż potem rozkładać ręcę nad np. paraliżem komunikacyjnym mimo
                      bezpośredniej bliskości metra / tramwaju na Hucie.
                      • papirus22 Re: Kolejowa 03.07.06, 12:20
                        Nie utopia, min. działka budowlana może miec 850m może tez mieć 2000m.
                        Łomianki od Warszawy oddziala Park Młociński, Wisła i KPN (oba Natura 2000 plus
                        rezerwaty), to są naturalne bariery do wejścia tu Warszawy żadne miasteczko pod
                        Warszawa nie jest tak oddzielone. zgadzam sie co do paraliżu komunikacyjnego,
                        ale nie rozwiąże tego tramwaj, a budowa alternatywnego wylotu trasy NS. Z
                        drugiej strony przy dużych miastach, korki były są i będą-tak to już jest,
                        można je minimalizować.
                        Jeszcze raz naprawdę chciałbynm, aby był tu tramwaj, ale nie widze na razie
                        realnych szans, nie powinien on zaprzątac na razie naszej uwagi, bo mamy dużo
                        więcej innych problemów. W momencie przystąpienia do nowego studium, można taka
                        lokalizacje rozważyć, ale dalej nie bardzo wiem gdzie, może wzdłuż nowej trasy
                        NS. Myślę, że po wykonaniu analiz ekonomicznych pomysł upadnie-chyba, że
                        wybudują za Łomiankach Disneyland:)
                        • drabbu Re: Kolejowa 03.07.06, 12:36
                          papirus22 napisał:
                          działka budowlana może miec 850m może tez mieć 2000m

Działki budowlane będą takiej wielkości, jaka zostanie przyjęta w studium
                          zagospodarowania przestrz., poza tym w różnych częściach Łomianek mogą mieć
                          odmienną wielkość. Tak jak pisałem, wcale mi nie zależy, aby Ł. stawały się
                          sypialnią, ale zechciej policzyć, ile nowych osiedli i nowych mieszkańców
                          pojawiło się w ciągu ost. np. 10 lat. Takie procesy będą biegły dalej.

> Łomianki od Warszawy oddziala Park Młociński, Wisła i KPN (oba Natura 2000
                          >plus

KPN nie oddziela Łomianek od W-wy - istnieje przecież przejście najpierw Wiślaną
                          potem Kampinoską - do Wólki i dalej.
                          Wisła - a to w jaki sposób?
                          Park Młociński - zgoda, tak. Jednak jadąc kiedyś do miasta, zechciej zobaczyć
                          (nieuprzedzonym okiem), że po prawej stronie - po tej samej, gdzie są te
                          szkaradne, niby barowe budy - dałoby się spokojnie znaleźć szeroki wolny pas.
                          • papirus22 Re: Kolejowa 03.07.06, 13:00
                            Zabudowa Łomianek się powiększa nikt tego nie neguje, natomiast można negowac i
                            to robie przy każdej okazji zabudowę niską do 4 kondygnacji i wielorodzinną:)
                            Wszystko zalezy od Studium, a później planów, można wprowadzić ogrniczenia na
                            niektórych terenach będzie to wymagało odwagi władz miasta, aby nie uwalaniać
                            niektórych terenów pod zabudowe, a w szczególności pod zabudowę wielorodzinną.
                            KPN i przyległości znajduja się na granicy Łomianek z Wólką węglowa która jest
                            częścią Warszawy.
                            www.kampinoski-pn.gov.pl/mab_m.php
                            odsyłam do mapy KPN, na granicy Łomianek i Warszawy jest tzw. strefa buforowa
                            KPN -II, IIa, IIb oraz IIIa strefa przejściowa KPN.
                            Wisła jest naturalna barierą pomiędzy Łomiankami a Tarchominem również częścią
                            Warszawy
                            Mój dorgi tam gdzie sa te ochydne budy Kolej się nie zmieści odsyłam do
                            rozporządzniea min transportu z 1999 roku co do parametrów dróg ich
                            kategoryzacji oraz wymaganych odległości, nikt się na to nie zgodzi. No ale
                            dalej uważam, że trzeba marzyć, bo czasem się marzenia spełniają. Postawmy
                            lepiej na metro przy Cmentarzu pólnocnym-jest to w jakimś stopniu realne i na
                            pewnoe by nam pomogło- a może ta estakada o której pisałem-może by rozwiązała
                            problem lokalizacji tylko kto za to zapłaci?
                    • drabbu Re: Kolejowa 03.07.06, 12:23
                      Drogi Papirusie: podobnie do Ciebie, nie chciałbym, aby Łomianki stały się
                      jakąś przerośniętą sypialnią, niemniej nawet "małe, zielone miasteczko" powinno
                      mieć dobrą komunikację (obecna staje się powoli niewystarczająca), 30 tys.
                      mieszkańców w pełni na to zasługuje.
                      Zwróć też uwagę, że cichy i szybki tramwaj [TRAMWAJ, bo o nim piszą przedmówcy,
                      NIE KOLEJ] o wiele bardziej pasuje do Twojej "zielonej" wizji niż zatłoczone
                      drogi samochodowe.Z ich przebiegiem - jak widać - jest także kłopot i kolejne
                      propozycje wywołują kolejne protesty.

Dlaczego Twój protest wywołuje wszelka wzmianka o tunelach, podczas gdy
                      spokojnie przyjmujesz do wiadomości wiadukty? Tak jedne, jak i drugie są
                      koniecznością przy rozwiązywaniu tras komunikacyjnych. I proszę, nie stosuj
                      argumentów typu:
                      > Co do wywłaszczeń rozumiem, że zgadzasz się sąsiadmi, aby kolej przebiegała
                      po
                      > Twoim domu, cenę sobie ustalicie z inwestorem, a jak nie to Cię wywałszczą i
                      > sami cene narzucą.

Jak napisałeś, "nie ma zwykłej zdrowej wody dostępnej dla każdego mieszkańca",
                      ale czyżby miało to "tłumaczyć" zgodę na pogarszanie się dojazdu do Warszawy?

• papirus22 Re: Kolejowa 03.07.06, 12:47
                        świetnie, skoro możemy fantazjowac to idzmy w kierunku budowy cichego szybkiego
                        tramwaju na estakadzie, takie rozwiązania sa w Niemczech. Kolej idzie nad droga
                        na estakadzie. Nie byłoby konfliktu z drogą, nie byłoby problemu z wytyczniem
                        trasy, szłaby estakadą na wysokości 4-5 metrów ul.Kolejową lub nawet
                        Warszawską. Ja naprawdę jestem za ale nie wierzę że ktoś nam to sfinansuje.
                        Co do tunelu i estakady, koszty obu inwtestycji różnią się. Najlepszym
                        rozwiązaniem byłoby puszczeni całej Kolejowej w tunelu i to odkrytym, tylko kto
                        się na to zgodzi, skoro od lata brakuje pieniędzy na wszystko-próbowac trzeba.
                        Chyba myślimy za bardzo życzeniowo, a nie realistycznie. Oczywiście walczmy o
                        swoje, ale nie ośmieszajmy się z pomysłami w stylu Sokoła.
                        Należy ustalic pewne priorytety a do nich budowa cichego szybkiego trmwaju nie
                        nalezy póki trujemy się szambami, zrywamy zawieszenia naszych samochodów a
                        jadąc zimą ulicą grzęźniemy w śniegu i błocie. Póki co mamy KMŁ ma ona wiele
                        wad, ale juz jest i nie wymaga dodatkowych astronomicznych nakładów...
                        • drabbu Re: Kolejowa 03.07.06, 13:01
                          Uprzejmie Cię proszę, Papirusie, nie sprowadzaj poważnych problemów do absurdu.

Owszem, > Należy ustalic pewne priorytety a do nich budowa cichego szybkiego
                          trmwaju nie
                          > nalezy póki trujemy się szambami,

dla mnie zaś priorytety są inaczej rozłożone, to jest na równi stawiałbym
                          zapobieganie truciu się szambami, co zdobycie dobrej orientacji co do możliwości
                          budowy tramwaju albo nawet metra.

>Póki co mamy KMŁ ma ona wiele
                          > wad, ale juz jest - a jak długo jeszcze będzie ona mogła skutecznie spełniać
                          swoje zadanie?
                          Przy co większym korku do Pl. Wilsona już teraz jedzie się dwukrotnie dłużej.
                          Czy mógłbyś zaproponować jakieś rozwiązanie - bo czasem trochę mi szkoda mojego
                          młodego życia by tkwić w korku coraz częściej i coraz dłużej?
                          • papirus22 Re: Kolejowa 03.07.06, 13:11
                            no tak orientacja to dobre określenie, wiadomo ile czasu budują metro, pewnie
                            do Huty wybudują za 4-5 lat. Mam nadzieję, że metoda odkrywkowa obecnie
                            stosowana przyspieszy budowe metra.

Pisałem już budowa metra do Cmentarza Północnego, wtedy "ełka", jechała by 10
                            minut, a dalej już pod ziemią..
                            • drabbu Re: Kolejowa 03.07.06, 13:16
                              papirus22 napisał: budowa metra do Cmentarza Północnego, wtedy "ełka", jechała
                              by 10
                              > minut, a dalej już pod ziemią...

o właśnie, choćby tyle na początek :)
                              • papirus22 Re: Kolejowa 03.07.06, 22:28
                                no własnie my tu zaciekle dyskutujemy którędy, a Sokół już dawno wie którędy
                                puścić tramwaj. Zamknie E7 i jednym pasem puści tory a drugi to będzie trasa
                                gdańska:)))
                                On wiele może nawet zamknąć nie swoją drogę-szkoda, że na tej "nie swojej"
                                drodze nie potrafił wybudowac jednej kładki:(
                                • robert_58 Re: Kolejowa 06.07.06, 01:23
                                  stare dzieje a problemy żywe...

Którędy do Gdańska?
                                  śmik 2004-02-12 , ostatnia aktualizacja 2004-02-12 23:04

Generalna Dyrekcja Dróg chce także budować odnogę Trasy AK w kierunku Gdańska.

Do połowy tego roku ma zostać wybrany jeden z trzech wariantów: zaproponowany
                                  przez władze Warszawy - droga zaczynałaby się w rejonie skrzyżowania Lazurowej i
                                  przedłużenia Trasy AK i dalej biegłaby skrajem miasta wzdłuż bocznicy do Huty
                                  Lucchini, koło rezerwatu Łosiowe Błota oraz cmentarza na Wólce Węglowej
                                  docierałaby do Łomianek; drugi wariant to przebieg korytarzem tzw. trasy N-S -
                                  koło Fortu Bema, skrajem Chomiczówki i przez Wólkę Węglową do Łomianek; trzeci
                                  wariant - najtańszy - to modernizacja Wisłostrady od Trasy AK do Łomianek.

2004 minął ... przebieg trasy w dalszym ciągu nie rozstrzygnięty...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=10735587&a=10760734
    • papirus22 Re: Kolejowa 03.07.06, 10:36
      "Wtedy Łomianki zostaną kompletnie pocięte na oderwane od siebie enklawy
      pomiędzy trasami szybkiego ruchu."
      No i wszystko jasne Robert w końcu przeczytał ulotkę która roznosił 2 lata temu
      w nakładzie 7 tyś sztuk po Łomiankach na zlecenie Sokoła i tuż przed badaniem
      telefonicznym w sprawie trasy po wale!!!
      Tekst wyjęty zywcem, niemalże:)
      • j46 Re: Kolejowa 06.07.06, 09:09
        Pomarzyć dobra rzecz w słoneczne popołudnie. W zgodzie z Drabu widzę konieczność
        wyznaczenia priorytetów. Tylko robiąc to trzeba się liczyć z tym, że możemy na
        długie lata zablokować komuś jego prywatne tereny, bo zaplanujemy np. tramwaj.
        Lecz planu nawet na pięć, dziesięć lat nie mamy. Jak już pisałem nasz geniusz
        gminny potrafi robić z trudem plany roczne, trzyletnie to abstrakcja, którą
        uchawala, bo istnieje prawne zobowiązanie. A tramwaj, to jak by nie było
        kwestia, co najmniej kilkunastu lat. A jeżeli temat powstaje przed wyborami to
        stanowi raczej kiełbasę wyborczą a nie coś, co ma się zamiar realizować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka