Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Powrot do Polski - szukanie pracy

08.02.02, 16:09
    Szanowny Panie,
    Jestem po studiach biologicznych w Polsce, w USA koncze w tym roku podyplomowe
    studia menadzerskie. Chcialbym szukac pracy w Polsce przebywajac w USA. Czy
    warto wysylac CV z USA do Polski? Czy pracodawcy sa zainteresowani
    potencjalnymi kandydatami ktorzy przebywaja poza Polska? Biore pod uwage
    przyjazdy do Polski na rozmowy kwalifikacyjne.
    Wojtek
    Obserwuj wątek
      • yvonne1 Re: Powrot do Polski - szukanie pracy 19.02.02, 03:50
        Witam!
        Na poczatku chcialabym przeprosic za moj "lamany' polski!

Znajduej sie w podobnej sytuacji. Mam 25 lat, urodzona i mieszkajaca w
        Australii (w tym 7 lat spedzilam w Polsce), ukonczone studia - Bachelor of
        Business - Marketing (Sydney University), I zamierzam zamieszkac znowu w Polsce
        koncem tego roku. Powoli probuje sie wtajemniczyc w Polski rynek zawodowy i
        jestem ciekawa jak Polscy Pracodawcy patrza sie na zachodnie kwalifikacje i
        doswiadczenie zawodowe. Oczywisce wyobrazam sobie ze takie kwalifikacje to mile
        widziane, ale moje pytanie dotyczy glownie tego ze Angielski to moj ojczysty
        jezyk i martwie sie ze nie dalabym rady prowadzac kariere w jezyku Polskim
        (i.e. not exceedingly confident in day to day business proceedings in the
        Polish language). HELP!!!!
        • wmarczak Re: Powrot do Polski - szukanie pracy 11.04.02, 14:05
          właśnie że z jezykiem polskim radzisz sobie nie najgorzej
      • grun Re: Powrot do Polski - szukanie pracy 19.02.02, 10:06
        Myślę,że to najlepiej zorientować się o potencjalnym zainteresowaniu polskich
        pracodawców właśnie poprzez wysyłanie ofert i czekanie na odpowiedź. Sytuacja
        na polskim rynku jest TRAGICZNA. Zastanowiłabym się dobrze czy to dobry okres
        na przyjazd do Polski. Może za kilka lat. Obecnie sytuacja przedstawia się tak,
        ze pracodawcy chcąc obniżyc koszty utrzymania pracownika oferują o wiele nizszą
        pensję niż wskazują na to mozliwości tegoż kandydata. Wiele dobrych managerów z
        doświadczeniem nie ma pracy (nawet w stolicy!!!) a część pracuje na marną kasę
        ciesząc się po kilku miesiącach braku pracy, że w ogóle jest praca. Oczywiście
        jest jakaś część, która nieżle sobie radzi. Życzę Wojtku abyś znalazł się w tej
        ostatniej grupie. Bianca ps. wierzę, ze tęsknisz za krajem ale to nie jest
        dobry okres!!
      • antoni7 Re: Powrot do Polski - szukanie pracy 04.04.02, 12:18
        Sytuacja w Polsce jest bardzo powazna. Firmy interesuje wylacznie
        krotkoterminowy zysk, nie maja srodkow na poprawe jakosci swoich produktow i
        jakosci pracy. Bledne kolo sie zamyka, poniewaz z produktami o niskiej jakosci
        trudno utrzymac sie dluzej na rynku.
        Oczywiscie sa ludzie, ktorzy sobie radza i maja szczescie, ale generalnie
        sytuacja jest Tragiczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka